Translate

петък, 12 юни 2015 г.

Бюджетът на НЗОК за профилактичните прегледи на осигурените е за малко повече от половината от българите



Близо 50 милиона лева ще са нужни за системата, ако всички се подложат на задължителни профилактични прегледи, съобщи доц. Любомир Киров от Национално сдружение на
общопрактикуващите лекари, цитиран от БНР, по повод идеята на здравния министър д-р Петър Москов - който не отиде на профилактика, да плаща по-голяма здравна вноска. Хубаво е да минават повече хора, добре е да има нещо, което да ги подтиква към това, но сега предвиденият бюджет е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи", заяви доц. Киров. "Т.е., ако всички минат тези прегледи, няма предвидени средства за това, не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма средства предвидени и за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими, както например мамографията при жените, така и едно изследване на кръвта, свързано със заболяване на простатната жлеза при мъжете. Т.е., когато се говори, че ще караме всички хора да ходят на такива прегледи, трябва успоредно с това да си кажем - имаме готовност да увеличим бюджета с още около 45-50 милиона лева", заяви още той и попита дали държавата, която осигурява за здраве децата, пенсионерите, държавните служители, ще плаща повече, ако те не отидат на преглед и посочи, че при тях мярката няма да има резултат, защото не плащат от джоба си.
Мнозина все още си мислят, че личният лекар трябва да ги потърси за профилактичен преглед. Това е заблуда, останала от предишни времена, коментира доц. Киров. Здравето на пациента е негова лична отговорност, затова и той трябва да бъде активната страна. Личният лекар е длъжен само да обяви на видно място в кабинета си какъв вид профилактични прегледи и изследвания и с каква честота са предвидени за осигурените над 18 г.

В 80 общини няма нито една аптека, от която онкоболните да получават своите лекарства



в 59 общини липсват аптеки, в които се отпуска инсулин, а в други 39 населени места
хроничноболните трябва да пътуват с километри, за да купят/получат своите медикаменти. Това показват данни на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от БНТ. Необходими са спешни законодателни мерки за преодоляване на проблема с недостига на животоспасяващите медикаменти, смятат фармацевти, лекари и пациенти. От фармацевтичния бранш апелират за спешни законодателни промени и изработване на национална аптечна карта. Тя, по думите на Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, има за цел да покаже къде у нас са белите петна по отношение на достъпа на лекарства.

У нас отношението към хората с увреждания не се е променило от времето на социализма



Политиката на държавата се свежда до това въз основа на решение на ТЕЛК да се раздават
социални помощи, бастуни, инвалидни колички и добавки към пенсии. Няма данни дали се спазва изискването 10% от администрацията да са заети от хора с увреждания.Единствената наредба, която засяга защитата на трудовите права на хора с конкретни заболявания (те не могат да бъдат уволнени или съкратени), е от 1987 г. Там са включени само 5 диагнози.Според проучване, проведено през есента на 2014 г., сред 47 пациента с МС, 38 са казали, че работят, като от тях 31 са в частния сектор. 27 от тези пациенти са споделили със своя работодател за заболяването си и един от тях веднага е бил уволнен. Много от хората с МС предпочитат да крият състоянието си от шефовете, дори и от близките си, защото се опасяват, че ще станат аутсайдери.Според проучване от 2011 г. в Европейския съюз България е на последно място по трудова заетост на пациенти с МС - едва 5%, докато в Румъния и Полша работят 30% от тях.

Здравният министър д-р Петър Москов: Няма нужда от отделен закон, има нужда от гаранция за спазването им в сегашните нормативи и „вграждане” на гаранции за защита правата на пациентите




Според него може да се помисли за осигуряването на специален ден за профилактика чрездопълнение в Кодекса на труда. Така хората няма да могат да се оправдават, че не са минали през лекаря си, понеже не могат да излязат от работа. Всички да минават задължително на профилактика, а тези, които не го правят, да внасят по-високи здравни вноски или да плащат за лечението си в следващата година. Това поиска здравният министър на дискусия за правата на пациентите, която се проведе в НС. Той обеща, че в най-кратък срок ще внесе предложението в консултативния съвет „Партньорство за здраве" към Министерския съвет.
Пациентите отново поискаха отделен Закон за правата им, както и финансиране на организациите им от страна държавата. Няма нужда от отделен закон, има нужда от гаранция за спазването им във всяка законова норма и „вграждане” на гаранции за защита правата на пациентите в Закона за здравето, Закона за лекарствата и Закона за здравното осигуряване, контрира д-р Москов. Той обаче призна, че в момента пациентът не е в центъра на системата, но отново подчерта, че едва ли отделен закон ще промени ситуацията. Според него удачен вариант е цялостна законова промяна чрез различни наредби. Той коментира, че в Закона за здравното осигуряване, който вече е на етап второ четене в пленарна зала на НС, също има редица текстове, гарантиращи правата на пациента. Посочи, че се въвежда като критерий удовлетвореността на пациента от лечението, като от това ще зависи и възможността болниците да сключват договор с НЗОК. Връща се и темата за акредитациите, продължи министърът, като подчерта, че това е също гаранция за качество. Разделянето на медицинската помощ на два пакета – основен и допълнителен, също е в полза на пациента, а въвеждането на критерий за комплексно лечение също е вид гаранция за пациента, който освен права има и задължения, допълни д-р Москов.
Професор Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина", предложи механизъм от няколко стъпки за подобряване правата на пациента. Една от тях е създаването на уеднаквена, на достъпен език декларация за информирано съгласие, тъй като сега всяка болница има различна. Често в нея обаче фигурират съкращения, които са непонятни дори за 60% от лекарите. Пациентите не разбират какво ще представлява лечението им (или операцията), с което се нарушава тяхно основно право, посочи той.
Като друга стъпка проф. Начев посочи задължителното въвеждане на т.нар. второ мнение за спешните състояния.
Да се създадат солидарни фондове по примера на скандинавските страни. Те може да се финансират и от бюджета, и от институциите, както и от помощи от доброволци, заяви изп. директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова. За финансиране от държавата настоя и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Мотивът му бе, че само така ще се стопират обвиненията в публичното пространство, че те лобират за този или онзи, тази или онази фармацевтична фирма.
Всички участници в дискусията подчертаха, че пациентът трябва да е в центъра, но общият извод бе, че у нас правата на пациента са само на книга. И за пореден път се постави отново въпросът, че у нас няма точна дефиниция на „лекарка грешка".
У нас не се изпълнява изискването 10% в администрацията да са хора с увреждания. Наредба 5 на МЗ пък защитава от дискриминация само страдащите от 5 диагнози, каза председателят на Асоциацията на хората с множествена склероза Десислава Раянова.
У нас традиционно на задължителните профилактични прегледи ходят под 1/3 от хората, които имат личен лекар. По данни на НЗОК през м.г. 2 361 804 души над 18 години са минали на профилактичен преглед, при положение че джипи са имали 6 266 882 души, а в предходната година те са били - 2 348 303. Според Закона за здравето глобата за неявяване на задължителен преглед или имунизация е от 50 до 100 лв. и 200 при повторно нарушение. Досега обаче няма нито един глобен пациент, защото в нормативната уредба не е описано кой и как трябва да налага санкциите. Законът за здравното осигуряване пък предвижда лишаване от здравноосигурителни права за 1 месец за не-явилите се на прегледа, но и тази санкция не е прилагана.

сряда, 10 юни 2015 г.

Нов евтин тест открива всички вируси в тялото


 Нов и евтин тест прави възможно да се идентифицират всички минали и настоящи вирусни инфекции на човек, като просто се анализира една капка кръв.
"Методът, наречен VirScan, осигурява алтернатива на вземане на кръвна проба за вирус в даден момент", заявиха изследователи.
Подходът, разработен от учени от Медицинския институт Хауърд Хюз, ще помага на здравните специалисти да идентифицират множество фактори, които биха могли да повлияят върху здравето на човека, а не само един вирус.
Той също ще помага на изследователите да анализират вируси в по-голяма популация само с една кръвна проба. Изследователите вече са използвали VirScan за анализ на кръвта на 569 души в Съединените щати, Южна Африка, Тайланд и Перу. Тестът работи чрез търсене за антитела към някой от 206-е видове вируси, известни в човешкия организъм.
Дори и след като имунната система на организма изхвърли вируса, той продължава да произвежда антитела в продължение на години. Изследователите тествали метода с кръв от пациенти, които имат специфични вируси като ХИВ и хепатит C.

вторник, 9 юни 2015 г.

Какво да правим, ако телефонът ни се намокри


На кой съвет можете да разчитате и кои от всички да избягвате? Обяснява Венци Димитров от Smartnews.bg
В крайна сметка излиза, че много от нещата трябва да избягвате да правите, защото рискувате да повредите телефона по непоправим начин. Други могат да са полезни, но не и сигурни.
Какво НЕ ТРЯБВА да правим: 
В интернет ще срещнете информация от типа „Поставете устройството пред вентилатор“ или „Използвайте сешоар/духайте в телефона“, за да извадите/изпарите водата от вътрешността на джаджата. Вярвам, че много малко хора се връзват на този съвет, но нека все пак го споменем. 
Изключено е да правите това. Използвайки вентилатор или сешоар (дори и със студена струя), рискувате да раздвижите капките вода, които да достигнат до все още сухи части от системата и така сериозно да повредите устройството си. 
Ако пък използвате топла струя, има две неща, заплашващи телефона – високата температура, която ще бъде развита, което предполагам, че знаете до какво би могло да доведе, и изпаряването на течността. Точно така. Със сешоара вие точно това целите – да изпарите водата и така да спасите телефона си от сериозно намокряне. 
Но точно тук е проблемът. Когато изпарите течността, голяма част от нея може и да избяга от устройството, но има възможност и да остане вътре. След много кратко време тя пак ще кондензира по частите и се връщате където бяхте. Още по-лошото е, че ще мислите телефона за сух и ще го включите, предоставяйки възможност за късо съединение. 
Изключено е, разбира се, и поставянето му на парното, поради изредените по-горе причини с увеличаване на температурата.
Още едно странно предложение е да включите телефона да се зарежда и да го оставите на зарядно и след като достигне 100%. С това се цели бавно покачване на температурата и бавно изпаряване на течността, което гарантира пълно изсушаване. Грешка. Не го правете. Включвайки устройството на зарядно, отново рискувате да причините късо съединение, за което ще говорим по-долу.
Не тръскайте телефона, защото по този начин има шанс течността да достигне до все още сухи части във вътрешността и така да го повредите повече, отколкото вече му е навредено.
Не съветваме също и да разглобявате телефона си. Това ще унищожи гаранцията му и по този начин ще изгубите правото на безплатна поправка в оторизиран сервиз. Тя, разбира се, не включва мокрен телефон, но все пак. 
Наистина не ви препоръчвам да разглобявате устройството, освен ако евентуално не сте вещи в това и сте сигурни, че няма да повредите нещо. Още повече, отваряйки го, може още вода да попадне в него или пък да активира така наречения liquid contact indicator – бялата пластинка, която почервенява при контакт с вода и по този начин уведомява сервиза, че телефонът ви е мокрен.
Много често срещан съвет, и изключително грешен, е да увиете телефона в кърпа и да го поставите във фризера/камерата. Кърпата е с цел да избегнете силно замръзване. Да, замръзналата вода е по-слаб проводник, но замислете се – когато извадите устройството от фризера, тази вода ще се разтопи и пак започвате отначало, а и много ниската температура също не е полезна за джаджата. Моля ви, не го правете!
Връщайки се към варианта за увеличаване на температурата, за да се изпари водата, някои хора смятат за добра идея да поставят своето устройство в микровълновата печка. Голяма грешка. Не само че това няма да изпари течността, ами може да я накара да заври. И това е най-малкото. Чрез микровълновата вие увеличавате температурата много рязко, а какво да кажем за поставянето на метал вътре? Това е нещо, което всеки би трябвало да знае, че не трябва да прави. 
И последно, по възможност не включвайте телефона, ако е изключен, и не натискайте бутони, за да проверите дали работи. Включването му задейства протичането на заряд през частите и може да доведе до късо съединение. 
Натискането на бутони може да направи същото, или просто да предвижи капки вода към все още сухи части във вътрешността на устройството.
Какво МОЖЕМ да направим:
Забележете, че заглавието на параграфа е „Какво можем да направим“. Тук ще ви посъветвам няколко неща, но имайте предвид: не е сигурно, че някое от тях задължително ще помогне. Това са просто съвети и имат за цел да намалят мокренето до минимум, ако не успеят да изсушат телефона докрай. Ще разгледаме всеки един пример подробно, като ще споменем както плюсовете, така и минусите, които някои от последващите варианти имат*.
Да започнем с може би единственото нещо, което задължително трябва да направите. Действайте бързо, защото всяка изгубена минута в лутане, търсене на отговори в Google и чудене какво да правите, позволява на влагата да проникне по-дълбоко във вътрешността на телефона.
Първото нещо, което трябва да направите, е да отворите капака и да извадите батерията. Това, което не искаме да се случва, е да предизвикаме късо съединение, а наличието на заряд в устройството може да го причини. Знам, че много от модерните смартфони не позволяват изваждане на батерията, но трябва да проверите дали телефонът е изключен и ако не е, да го направите. Не натискайте бутони излишно, тъй като рискувате да предизвикате късо съединение или разместване на водните капки. Ако телефонът ви не позволява премахване на батерията, използвайте минимален брой бутони, за да го изключите (Рower бутонът е достатъчен). Това е.
Следващото нещо, до което трябва да прибегнете, е да оставите телефона с отворен капак, ако моделът го позволява. Задължително извадете SIM картата и картата памет, ако имате такава. Трябва да оставим максимално много отворени пространства, за да може влагата да се оттече. Имайте предвид, че ако телефонът е все още мокър отвън, може би ще е добре внимателно да го подсушите с мека кърпа. По този начин ще избегнете навлизането на вода вътре при отваряне на слотовете за SIM и SD картите. Също подсушете и батерията, ако е мокра и е от премахващите се.
Следващото нещо, което можете да направите, за да намалите мокренето до минимум, е просто да оставите телефона да съхне. В интерес на истината няма какво повече да се направи. На някои места съветват да изсмучете водата с прахосмукачка, но това може да има същия ефект като при сешоара със студена струя, така че не е много добра идея. Ние не ви съветваме да го правите.
Ако имате вода, попаднала в жака за слушалки, някои хора съветват да използвате клечка за зъби с малко завита на върха тоалетна хартия. Ръчкането с остри предмети в телефона не е препоръчително, но би могло да помогне, стига да сте внимателни. Хартията не трябва да остане в жака, след това трудно бихте могли да я извадите.
Сега стигаме до един съвет, който е много спорен. Дали да поставите телефона си в купа със суров ориз? Може би. Оризът поема влагата, което би могло да помогне, но както много от по-горните съвети, не е сигурно. Трябва да знаете, че оризът е от храните, които когато са сурови, са покрити с естествен прах, който може да влезе в устройството и да го повреди по различен начин. Поради тази причина трябва добре да се замислите дали да предприемете тази стъпка.
По-добра идея е може би да затворите телефона в нещо заедно със силикагел – онези пликчета с топчета, които можете да намерите в чисто новите си обувки, когато ги вземете от магазина. Това вещество също обира влагата. Ще ви трябват повече от две пликчета. На пазара (в интернет) се продават специални затварящи се пликове (ето два варианта – тук и тук). Обикновено те също са пълни със силикагел. Предназначението им е мокрен телефон да бъде затворен в тях. Така че, ако се сдобиете с едно-две такива предварително, може би не е лоша идея. Силикагелът също не е на 100% сигурен вариант.
А колко време да съхне телефонът в крайна сметка? В никакъв случай не се изкушавайте да проверявате дали работи поне 24 часа. Той трябва да остане да съхне едно цяло денонощие, най-добре поне два дни. Дори и след това нищо не е сигурно – може да работи без проблем, но не е изключено наличието на вода вътре в него преди това да доведе до корозия и поява на
ръжда. Това може най-малко да попречи на правилната му работа.
В сервиз вероятно биха могли да се погрижат за корозията, но нали знаете – веднъж тръгне ли ръжда по каквото и да е, трудно ще се отървете.
Батерията
За да проверите дали батерията е невредима, можете да я тествате с волтметър (стига да имате такъв под ръка). Първо трябва тя да е изсъхнала добре (поне 48 часа). Ако волтметърът показва 3,5V или повече, всичко е наред, но ако напрежението е по-малко, може да се наложи изкуствено възбуждане. Просто поставяне на зарядно в този случай няма да помогне, може да се стигне и до подмяна на батерията.
Сервиз
В крайна сметка, както казах по-горе, това са само съвети и нищо повече. За никой от тях не е сигурно, че ще помогне. Ако мислите, че може да навредите на устройството си по някакъв начин, по-добре не предприемайте по-странните методи. Затова оставихме най-сигурния начин за последен: занесете телефона си в оторизиран сервиз. 
Каквото и да правите, най-добре е след изключване на устройството, вадене на батерията и картите и подсушаването му с кърпа, да го занесете в сервиз. Може гаранцията му да отпадне, но поне върху него ще работят хора, които разбират от възможните проблеми и ще направят всичко възможно да спасят телефона и информацията в него.
* Това са само съвети. Smartnews.bg не гарантира ефективността на който и да е от тях.
 

И Lenovo има устройство за стрийминг на съдържание към голям екран



Устройствата, които ни помагат да покажем мултимедийно съдържание от телефони, таблети и
лаптопи на по-голям екран стават все по-популярни и Lenovo също има такова приложение. То се нарича просто Lenovo Cast и поддържа основни стандарти като DLNA и Miracast, което го прави съвместимо с широк кръг от мобилни устройства (включително и много с Android). Разполага с двубандови безжични възможности за връзка, което гарантира качеството на сигнала и подобрява обхвата. Устройството се свързва с телевизора чрез HDMI, а за захранване е добавен и micro USB порт. Продажбите на Lenovo Cast започват в началото на август на цена около 49 долара.

Люксембург не позволи на чужденците да гласуват



Гражданите на Люксембург масово са против предложението да се даде право на глас в изборите на чужденците, които вече са 46% от населението на  херцогството.
Резултатите от референдума при преброени гласове в 91% от изборните секции, показват, че 77,98% са гласували с "Не".
Отхвърлени са и други две предложения - за сваляне на възрастта за гласуване на 16 г. и за ограничаване на мандатите на министрите до десет последователни години

понеделник, 8 юни 2015 г.

Имунотерапията против раковите заболявания е най-новото оръжие във войната срещу болестта



 Концепцията, че имунната система сама може да унищожава раковите клетки датира от около 100 години. Едва наскоро, обаче, тя започва практически да помага на пациенти с рак, така
както предпазва здравите хора от вируси, бактерии или клетки, които са извън нормата и биха могли да бъдат ракови.
Цикълът рак – имунитет, разработен от Дан Чен и Айра Мелмън, се е превърнал в интелектуалната рамка на научните изследвания в областта на имунотерапията против рак.
Човешката имунна система е персонализирана машина за убиване, специализирана в разпознаване и атакуване на „нашественици" в организма като вируси, бактерии и дори мутирали клетки на собственото тяло. Тя е изключително елегантна и сложна система, кодирана чрез опити и грешки, натрупани в хода на цялата генетична история, и върши забележителна работа през 99,9999% от времето. Проблемът идва с онзи 0,0001%. Ракът по същество е онзи 0,0001%; клетка, която е опасно мутирала, но която имунната система не успява да разпознае или убие. Ракът използва нещо като „клетъчен камуфлаж", който „изиграва“ имунната система, така че тя не го разпознава от нормалните клетки. Имунотерапията при раковите заболявания се стреми да свали тази маскировка, така че имунната система да може ефективно да разпознае, набележи и унищожи мутиралите клетки, преди те да унищожат целия организъм. Прилагането на силата на имунната система срещу рака обещава мощни, дългосрочни, трайни терапии както и бъдеще, в което ще има ваксинации срещу туморите и организма ще се бори с тях както с порезна рана или настинка, например.
В продължение на десетилетия имунолозите демонстрират способността на имунната система да разпознава и убива раковите клетки в лабораторни условия. Проблемът е, че доскоро те не са успявали надеждно да пренесат същите тези резултати върху пациентите. Картината започва да се променя, когато научните изследователи правят прогрес в разбирането на биологията, върху която се основава имунната система, и стигат до редица фактори в средата около тумора. Особено обещаващ се оказа протеин, който блокира способността на имунната система да разпознава раковите клетки.
Раковата имунология все още е „новото момче в квартала“, нещо като хибридно поле при сблъсъка на коренно различни области на компетентност. Тя е сложна наука с много взаимодействия и е измъчвана от проблеми, свързани със собствените  правила на туморите. Сега напредъкът в областта се носи в галоп, като променя пейзажа в полето на научните изследвания и променя обещанието за имунотерапия срещу раковите заболявания.

„Рош България” с помощта на 3D технологии представи важни акценти от исторически моменти в откриването и разработването на персонализираното лечение на рака на гърдата



HER2 -Новата цел във войната срещу рака на гърдата
 
Събитието е част от новата дигитално ориентирана комуникация на компанията, чрез която „Рош” ще продължи да поддържа връзка със своята аудитория, акцентирайки на онлайн каналите и високите технологии, за да е в крак с динамично развиващата се среда.
Гост-лектори в интерактивния семинар бяха уважаваните специалисти д-р Спартак Вълев от МБАЛ Надежда” в София и д-р Владимир Канарев от „Комплексен онкологичен център”, гр. Пловдив, които споделиха с присъстващите интересни и емоционални истории.
През последните 30 години учени, лекари и пациенти са ангажирани във „войната”, при рака на гърдата, с агресивните, метастазиращи тумори - HER2-положителни.
И макар, че всеки случай е индивидуален, резултатите от клинично проучване на комбинация от две таргетни лекарства срещу този вид тумори показват, че тези, които се лекуват, живеят средно около 5 години повече.
Показват още, че около четвърт от туморите на рака на гърдата притежават в излишък HER2, което ще рече, че всяка една клетка притежава не само стандартните около 20,000 HER2-рецептора, но много повече - до 2 милиона, които карат раковите клетки да се умножават безконтролно и туморите да нарастват. Освен това лекарите забелязват, че жените с такива тумори не отговарят добре на лечението и при тях ракът по-бързо рецидивира и те умират по-бързо. Така учените открили враг: HER2 бил новата цел във войната срещу рака на гърдата.
HER2 обаче не е единственият рецептор на повърхността на клетката, който предизвиква растеж и делене. Фактически има четири различни HER-рецептора и за да бъдат ефективно придвижени напред тези послания за растеж, рецепторите трябва да образуват двойки. Те откриват, че едно от първоначалните миши антитела има потенциала да спре това сдвояване на различните HER рецептори и по различен начин да блокира сигналите за растеж. Ранните изследвания сочат, че идеята се оказва вярна. Така екипът започва провеждане на клинични изследвания за това потенциално ново лекарство и дългата трудна работа по установяване какво е поведението му в човешкото тяло. В резултат от тяхната работа на бял свят наистина се появява ново таргетно лекарство за лечение на рак на гърдата.
Пред учените остава открит въпросът дали не биха могли да впрегнат ползите от таргетното лекарство (биотехнологичен продукт, от групата на моноклоналните антитела), за да спомогнат да се намали съпътстващото увреждане на здрави клетки от химиотерапията т. е. то да може да може да прикрие химиотерапевтикът от тялото и да го „занесе“ и „освободи“ само в раковите клетки.
Ако връзката, държаща химиотерапевтикът към антитялото, не е достатъчно стабилна и бъде прекъсната по пътя към раковите клетки, тогава мощното и изключително токсично лекарство за химиотерапия ще се освободи в тялото. най-резултатен се оказва линкерът (молекулярното свързване), който не може да бъде прекъснат. Оказва се, че при някои форми на рак дори линкерът да не бъде прекъснат, самото антитяло бива раздробено в достатъчна степен, за да може химиотерапията все пак да убие клетката. Така се появява поредното – трето лекарство - за лечение на този вид агресивен рак на гърдата.

Плеймейтката и водеща на "Папараци" по bTV Николета Лозанова с прекъснати здравноосигурителни права



Тя е длъжник към НЗОК за 2011 и 2012 г… Дължи също 9 вноски за 2013, 6 и 4 съответно за
2014 и 2015 г.

Бившият и съпруг - футболистът Валери Божинов също дължи пари на касата 2011, 2012 и 2013, както 4 вноски за 2014 г.и за настоящата година. Ирен Онтева също е длъжница за три поредни години 2011, 2012 и 2013 г., а Маги Желязкова не е внасяла от ноември 2014 г. Ирена Милянкова пък не е плащала от 2011 г. досега.

И доскорошната клюкарка от шоуто на Николета - Лиляна Ангелова, дължи вноски за юли, август и септември 2014 г., както и за месеците от началото на 2015 г. досега. Русата Златка е плащала здравни вноски само веднъж през живота си - за второто полугодие на 2014 г. Почти цялата гилдия на младата генерация в българската попмузика е със спрени здравни права. Председателят на УС на "Музикаутор" Ясен Козев от три години е спрял да внася за здраве, въпреки че наскоро стана баща. Булката му Гери Турийска обаче няма този проблем. Рут Колева не е внасяла за здраве три години - 2011, 2012 и 2013, Васил Гюров пък не е плащал за първите 4 месеца на тази година. Миро е пропуснал 8 вноски през 2014 и 2015 г. Любо Киров има задължения още от 2012 г. - общо 9 вноски. Галка виси на здравната каса от 2012 г. досега, но пък тя живее в Лондон. От 2012 г. не е плащал за здравето си и китаристът на Д2 Димитър Кърнев, а Елица Тодорова - от април 2013 г. досега. От юни 2012 г. не си е внасяла вноските и Йоанна Драгнева. Ицо Хазарта дължи пари за 2011 и 2012 г., за 2013 му виси една вноска, а за 2014 - две. 100 кила също е пропуснал да плати за 2011 и 2012 г., а от 2013 има задължения за четири месеца. Ванко 1 не е плащал нищо от 2011 г. насам, а Мишо Шамара от юни 2014, когато замина със семейството си за Щатите. Азис не е плащал от година, а една дузина негови колеги - от 4.

Комисия в здравното министерство ще казва дали нова болница може да сключи договор с НЗОК



Преди това комисията трябва да изработи националната здравна карта, по която ще се води при вземането на решенията си. Преценката дали с нова болница може да се сключи договор, или не, ще се извършва при лицензирането и от МЗ. Вече работещи болници също могат да останат без договори с касата, ако леглата в региона им надхвърлят средната норма, предвиждат поправките. Критериите кои лечебници ще имат право на договори с НЗОК тепърва ще бъдат разписани в наредба на здравния министър. В момента много от здравните заведения избирали да лекуват болните само в тази част от пътеката, която гарантира големи плащания от НЗОК, а след това пациентите трябвало сами да търсят кой и как да ги долекува, заяви здравният министър д-р Петър Москов.

Здравният министър д-р Петър Москов е на официално посещение в регионалния офис на СЗО за Европа в Копенхаген



Очаква се да бъде подписано двугодишно споразумение между министър Москов и директора на СЗО за Европа Жужана Якоб относно приоритетите на българското здравеопазване за периода 2016-2017г., съобщиха от МЗ. В споразумението, се открояват като особено важни психическото здраве и намаляването на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите; репродуктивното здраве; достъпа до лекарства и здравни технологии. СЗО ще съдейства на държавата ни с целия си капацитет в посочените области, като ни свързва и с други международни институции.

Д-р Хасан Адемов: Как да подпишем празен чек?



„Когато става въпрос за реформи в здравеопазването, пенсионната система или образованието,
трябва да се търси надпартийна подкрепа. В същото време предложените от д-р Петър Москов промени са без ясно описание какво ще бъде свършено", заяви по Би Ти Ви бившият социален министър д-р Хасан Адцемов.
„На всяко заседание министърът казва, че това ще стане с наредба. Как да подпишем празен чек?", риторично запита д-р Адемов.
По думите му сегашният солидарен модел не работи добре, но предложенията на Москов са „шамар", защото с разделянето на отделни пакети се появява хипотезата, при която пациентът хем се осигурява, хем чака, хем дава допълнителни средства.

Премиерът Бойко Борисов: Ние нямаме време и ресурс повече да наливаме в една бездънна каца








под миловидното обяснение, че даваме пари за здраве. Огромни пари се изсипват от бюджета в тази система, и в същото време всяка година все не достигат средства.

Наесен започва двугодишно тристепенно обучение на парамедици у нас



Идеята МЗ е за 5 г. да подготви 2 000 парамедици, които ще могат да практикуват в Центровете
за спешна медицинска помощ и ще компенсират липсата на фелдшерите в страната.
Парамедиците ще се обучават в колежи или професионални центрове при висшите медицински училища като част от средното професионално образование според съответния закон- Законът за народната просвета. Предвижда се обучението да трае 2 г.. Във Варна и Стара Загора вече са създадени подобни центрове. И към момента има обучение на парамедици, но то е за шест месеца и не е достатъчно за работа в центровете за спешна медицинска помощ.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски: Липсата на специалисти не е проблем само в нашата страна, но и почти в цяла Източна Европа




 младите заминават на Запад, западните отиват в САЩ, това е свободното движение на хора, каза той. Не можем да задължим младите специалисти да остават тук или да ги пращаме по разпределение, както иска социалният министър Ивайло Калфин, заяви д-р Персенски.

Авторът на „тъжното писмо": Благодаря на Москов и Цукенберг!



От съвета по цените смятали 120 лв. за „незабележима" сума

„Благодаря на министър Москов, че обърна внимание на писмото ми и се ангажира с отговор." Това заяви вчера Бойко Гаргов - човекът, Който написа „тъжно писмо" до министъра и за
по-малко от 24 часа получи отговор. На 5 юни Бойко описа драмата на семейството си, след като безплатно доскоро лекарство (калутид, б.а.) на онкоболния му баща вече струва почти 120 лв. Към тази сметка се добавят и още около 50 лв. на месец за останали лекарства. „Господин Москов, как смятате, баща ми, обичаен пенсионер с обичайна пенсия, дали може да си позволи това лечение? Един Бог знае кому колко е отредено, но в отредеността вече освен Божията ръка се намесва и ръката на НЗОК, спорейки вероятно за равнопоставеност", написа Бойко Гаргов. Писмото му моментално бе разпространено в социалните мрежи и медиите. „Писмото ми стигна до министър Петър Москов и той поиска отговор от Националния съвет по цени и реимбурсиране . Благодаря на всички медии и хора, които споделяха и коментираха", каза пред „България Днес" Гаргов. „Прочетох отговора на министъра - цифри, имена и малко информация. Два пъти в месеца се преподреждат лекарствата, плаща се най-евтиното 100%, другите се доплащат Това обяснение ми е куцо, защото калутид не е най-евтиното лекарство, но 4 години винаги сме го вземали безплатно", обясни още той. Междувременно Гаргов сам провел разговор с Националния съвет по цени и реимбурсиране. Оттам започнали да му обясняват, че лекарството калутид никога не било безплатно! Опитите на Бойко да обясни, че четири години наред всеки месец е вземал това лекарство безплатно, се сблъскали като в каменна стена с представителка на съвета. Тя започнала да му обяснява, че навярно не бил „обърнал внимание", че е доплащал. Наложило се Бойко да й напомни, че за него хвърлянето на сума от почти 120 лв. всеки месец трудно би останало „незабележимо". Тогава служителката заявила, че той навярно е пазарувал „в аптека с преференциална позиция пред вносителя, която е поемала разликата". „Купувал съм лекарствата със сигурност от поне 4 аптеки на различни вериги. Никога никъде не са се плащали. Намерих по-нататъшната ни комуникация за безперспективна", обобщи Бойко Гаргов. Накрая той благодари и на създателя на фейсбук Марк Цукенберг. „Без Фейсбук преди години нещата не биха били възможни или поне не в толкова кратки срокове. Да си жив и здрав, Марк, и да ти се народят малки цукенбергчета!", написа Гаргов.

В. „България днес”

Българите се лекуват най-малко в чужбина от целия ЕС



Основна пречка е липсата на пари, макар че едва 15% са доволни от родното здравеопазване

Едва 1% от българите са се лекували в друга страна от Европейския съюз през миналата година. Това става ясно от изследване на Евробарометър, проведено през октомври м.п, в
което са участвали 27 868 души.Цялостната картина показва, че само 5% от европейците са се лекували в чужбина, като при едва 2% от тях лечението е било планово. Процентът на българите, които са се лекували в друга европейска страна, е един, което е най-ниският процент за целия ЕС. С нас на дъното се нареждат Германия, Гърция, Естония и Англия, където пациентите, лекували се в чужбина, са по 2%. Най-голям е делът на тези хора в Люксембург - 16 на сто са потърсили медицинска грижа в друга страна.Ог всички анкетирани 49% са отговорили, че биха искали да се лекуват в друга страна в ЕС. Процентът намалява спрямо 2007 г. - когато те са били 53 на сто. Изследването показва, че хората, които живеят в по-малки държави като Малта, Дания и Холандия, са по-склонни на лечение в чужбина. Най-голям е делът именно на малтий-ците, които биха искали да получат медицинска грижа в друга страна -78%, следвани от холандците - 67 на сто, а в Дания и Люксембург - 62% и за двете страни. У нас процентът е 28 на сто. Причините обаче са различни. Само у нас и в Холандия основната причина да потърсим лечение в друга страна би била по-доброто качество - съответно за 70 и 74%. За Холандия данните противоречат на изводите от индекса на европейския здравен потребител за най-добра здравна система, който от години се оглавява именно от тази страна. За всички останали основната причина е, че търсят лечение, което не е достъпно в собствената им страна. У нас е най-нисък делът на хората, които са посочили, че биха заминали на лечение в друга страна за по-бърз достъп до здравеопазване - 17%, а 21 на сто биха заминали, за да търсят добър специалист.На другата крайност са хората от Германия (11%), Финландия (17%), франция и Австрия (21% и за двете), които най-малко биха желали да получат лечение в чужбина. У нас 32% не биха потърсили медицински грижи в друга страна. За 22% решението зависи от вида на лечението, а за 2 на сто - зависи от страната. Хората, които не биха искали да се лекуват в друга страна, открояват като причина, че са доволни от здравеопазването в родната си страна - 53%, или пък им е по-удобно -за 49%. За 27 на сто пък езикът се явява пречка да заминат за лечение в чужбина. И тук обаче това не важи за нашенците, за които основната пречка са парите - 56% са отговорили, че не биха могли да си го позволят. 36 на сто пък са отговорили, че е по-удобно да са близо до дома си. Само 15 на сто са казали, че не биха се лекували в друга страна, защото са доволни от родното здравеопазване . Само Полша е с по-нисък процент на удовлетворени от здравеопазването - 12 на сто.

В. „Сега”

Министерствата спешно търсят 100 чиновници



Здравното ведомство предлага депутатска заплата за шеф на дирекция

Министерства, агенции, комисии и други ведомства в държавната бюрократична машина ударно набират служители на прага на летните отпуски. В момента конкурси текат за над 100
позиции, става ясно от електронния административен регистър.В кампания по набиране на нови чиновници са близо половината от министерствата. Във финансовото ведомство например търсят трима юрисконсулти в дирекция „Съдебна защита". Крайният срок за подаване на документи е следващата сряда, а отсяването на кандидатите ще става с практически изпит и интервю. Избраните за тази позиция ще трябва да осигуряват правна защита на държавата и министъра на финансите Владислав Горанов, когато се налага. Ще изготвят също становища и предложения по правни проблеми. Мераклиите за службата ще трябва освен да са завършили специалност „Право", да познават добре и нормативната уредба, както и практиката на Конституционния съд, ВАС и ВКС. Точният размер на заплата за бъдещите юрисконсулти не е записан, а са предвидени широки граници - между 380 лв. и 1800 лв. Договарянето й ще се прави впоследствие. МВнР пък си търси спец с арабски език за отдел „Близък изток и Северна Африка". Бъдещият дипломатически служител трябва да владее поне още един език - някой от официалните в ООН. Следват още куп изисквания за позицията, сред които поне 6 години професионален опит в областта на външната политика и международните отношения, както и да няма второ гражданство в страна извън ЕС. Изрично е записано още, че кандидатите не може да страдат от хронично психическо заболяване. Заплатата за тази длъжност в МВнР ще може да варира в диапазона между 550 лв. до 1800 лв. Завидно възнаграждение е предвидено пък за шефове на три дирекции в Министерството на здравеопазването , става ясно от обява на ведомството. Записаният таван за тези длъжности е 2350 лева, като сумата гони базисната депутатска заплата. Тя в момента е 2703 лв. без добавките за участие в комисии и другите екстри. Изискването за професионален стаж за тези позиции е 7 години, а най-добрите сред кандидатите ще се избират след решаване на тест и интервю. В екоминистерството пък тече конкурс за счетоводител, който впоследствие ще взема по 950 лв. на месец. В спортното ведомство си търсят старши експерт, който да координира административните дейности, като предвидената заплата за длъжността е между 500 лв. и 1000 лв. По една свободна позиция са обявили още министерствата на правосъдието и на регионалното развитие - за юрисконсулт и за главен експерт в териториална администрация. Четирима нови служители си търсят също в НОИ, а двама в НЗОК. Според данните в електронния регистър чиновници се набират в момента и в 16 общински администрации.

В. „Телеграф”

Депутатът от "БСП-Лява България" д-р Емил Райнов: Здравноосигурителната вноска да стане данък



Така ще се премахне разделението между осигурени и неосигурени, ще се освободи и голяма част от административния капацитет на Националната агенция за приходите, която сега събира
осигуровките, ще се подобри събираемостта и ще се увеличат средствата за здраве. Това предложи депутатът от "БСП-Лява България" д-р Емил Райнов по време на дискусия на тема - "Каква да е новата политика в здравеопазването?", организирано от фондацията "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция.
Той посочи, че от плащането на данъци е много по-трудно да се избяга, а същевременно в момента има 250 000 души, които работят и плащат данъци, но не и здравни вноски.
По думите му трябва напълно да се закрие НЗОК, тъй като тя в момента е единствено разплащателна агенция - преразпределяща събраното от НАП и дублира дейността на Изпълнителната агенция "Медицински одит", с упражнявания частичен контрол и то само по документи.
„Само трима души могат да вършат работата на касата за разпределението на парите с помощта на един компютър "Правец", заяви той.
"От началото на здравноосигурителния модел до сега за здраве се плаща над 4 пъти повече. Ако през 2000 г. средните годишни разходи на човек за здравеопазване са били в рамките на 50 лв., то в последните години те са по 233 лв. на година", цитира доклад на Фондация "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция д-р Райнов.
Той напомни, че личните разходи за здравеопазване в България достигат до 48%, докато този процент в европейските страни е не повече от 20 и отбеляза, че всяка година 4% от населението в България обеднява заради допълнителни плащания за здраве. По думите му това, което в момента се предлага от министър Москов, „нито е разумно, нито решава проблемите“. Според него трябва да стане ясно какъв е профилът на неосигурените у нас. Той посочи, че те са близо 1,5 милиона души, но сред тях има отчетливо се забелязва групата на хората, които работят и взимат добри заплати, но са демотивирани да плащат здравни вноски. Липсва цялостната визия за здравеопазването в следващите години. Това е водещото, категоричен бе д-р Райнов.