Translate

събота, 25 ноември 2023 г.

Евдокия става свекърва на дъщеря си в „All Inclusive”

 

 

Голямо предизвикателство се задава за Елена /София Маринкова/ в следващия епизод на „All Inclusive” тази събота от 21:00 ч. по NOVA. Евдокия /Нели Монеджикова/ изненадващо се появява на семейната почивка и е шокирана от новината, че собствената й дъщеря не я разпознава. След като разбира цялата история с частичната амнезия на Елена, тя се ядосва, че е принудена да се включи в театъра, който всички разиграват. Усложненията се увеличават, защото Емил /Явор Борисов/ вече я е представил за своя майка. Ще успее ли Евдокия да изиграе правдоподобно ролята на свекърва на дъщеря си и как ще се развият отношенията им с Елена?

Параноята на Парушев /Петър Калчев/ взима връх след случайно открит изоставен куфар в лобито на хотела. Кандидат-кметът е убеден, че това може да е бомба и подозира, че килърите от Албена, които измами миналото лято, са по петите му. Уплашен, Парушев се обръща за съдействие към приятеля си Емил и настоява да го научи на самоотбрана, в случай че бъде нападнат. Как ще завърши импровизираният курс, ще има ли истинска атака срещу Парушев и как ще се справи той с нарастващото напрежение?

Междувременно Константин /Стефан Иванов/ и Албена /Лили Сучева/ решават да купят апартамент на сина си в София. Това е част от житейския им план Жоро /Мартин Методиев/ да следва право в столицата и на по-късен етап да поеме бизнесите на родителите си. Младежът обаче има свои собствени мечти, които категорично се различават от семейните очаквания. А това, което не му дава мира в момента, е съмнението, че може да е син на Христо /Ненчо Балабанов/. Жоро не се колебае и веднага заставя майка си да признае истината. Каква ще е реакцията на Албена и дали е готова да разкрие дълбоко пазената тайна?  

 

STAR Crime - ВИП: Висок интелектуален потенциал, сезон 3

26 ноември от 15:45 часа

Всяка събота и неделя от 15:45 часа

 

 

В началото на новия сезон Морган трябва да се справи с разбито семейство за трети
път, нова къща, която се разпада и баща, решен на всичко да влезе в живота ѝ – Серж Алваро. Гениален измамник и високо интелигентен, точно като нея, Серж е отражение на Морган, ако бе поела по лошия път. Дали завръщането му ще позволи на Морган за разбере повече за себе си?

В ролите: Одри Фльоро, Мехди Небу

 

 

МОЦАРТ, БЕТОВЕН, БРАМС

 

На 25 ноември 2023 /събота/ от 19.00ч. в Камерна зала "България" КласикАрт
Струнен квартет ще представи една забележителна музикална програма, заедно с пианистката Венета Нейнска. Ансамбълът ще бъде в състав: Калина Христова - цигулка, Евгения Бааджиева-Димова - виола, Кристиана Михайлова - виолончело, Явор Добрев - кларинет и Михаил Михайлов - валдхорна.

ПРОГРАМАТА

Волфганг Амадеус Моцарт

Кегелщадт Трио в ми бемол мажор за кларинет, виола и пиано, К.498

Волфганг Амадеус Моцарт е точно 30-годишен, когато пише своето трио за кларинет, виола и пиано през 1786 година - първото произведение за този състав в историята на музиката, включващо сравнително новия за тогава духов инструмент. В последствие, Моцарт ще композира още две знакови произведения за кларинет, с които ще го популяризира по начин, който окончателно ще затвърди мястото му като солиращ инструмент - Кларинетния квинтет и Концерта за кларинет и оркестър. 

“Wienn den 27.t Jullius 1786 untern Kegelscheiben” или в превод - “Във Виена, на 27 юли 1786, докато играя на кегли”, е бележката, която композиторът оставя върху ръкописа на предходното си произведение, а не, както погрешно се смята, върху нотите на Триото за кларинет, виола и пиано. Както често се случва, далновиден издател се намесва в историята, прилагайки името “Кегелщат” и към триото, с което то остава известно и до днес.

Лудвиг ван Бетовен

Трио в си бемол мажор оп.11 за кларинет, виолончело и пиано

Към момента на създаването на Триото от оп. 11, през 1897 година, дървените духови инструменти вече са доста популярни във Виена, затова и произведението е написано за кларинет, виолончело и пиано. Тогава модерните технически нововъведения за транспониране при кларинета все още не съществуват и вероятно това е причината Бетовен да избере тоналността си-бемол мажор като най-удобна за кларинета в си-бемол. Триото се състои от три части, а третата е базирана на изключително популярната тогава мелодия от оперната ария “Pria ch'io l’impegno" /“Преди да отида на работа” от операта “L'amor marinaro ossia Il corsaro” на Йозеф Вайгел/, която виенчани буквално са си подсвирквали с уста по улиците. Оттам идва и популярното заглавие на творбата “Gassenhauer”, което в груб превод означава “хитова песен”. 
Йоханес Брамс

Трио в ми бемол мажор , оп.40 за цигулка, валдхорна и пиано 

Йоханес Брамс композитора своето трио от опус 40 през 1865 година в почит на майка си, починала по-рано през същата година. Брамс избира натуралната валдхорна, която няма клапи както съвременната. Освен, че той е предпочитал звука на по-стария инструмент, причината вероятно се е криела във факта, че като дете Йоханес се учи да свири именно на него. Смята се, че поводът за написване на произведението го кара да се върне към детството си, когато се свири също и на цигулка, виолончело и пиано - останалите инструменти в триото, където виолончелото е предложено като заместител на валдхорната.