Translate

вторник, 21 ноември 2023 г.

Трансформацията с изкуствен интелект и технологиите, които водят до промяна

 

С наближаването на края на 2023г. индустриите по целия свят са потопени в
трансформация, откривайки изцяло нови начини на работа благодарение на напредъка на изкуствения интелект /AI/. Microsoft Ignite застава начело с иновации, които дават възможност на клиентите, партньорите и разработчиците да използват пълния потенциал на технологиите на Microsoft, променяйки пейзажа на работата.

Революция в работата с Copilot

Copilot на Microsoft, представен преди осем месеца с идеята да намали цифровия дълг и да повиши производителността, донесе истинска промяна. Според последния Work Trend Index на Microsoft потребителите на Copilot са постигнали 70 % увеличение на производителността, със забележителни подобрения в качеството на работата /68 %/ и творческите процеси /68 %/. Ефектът на Copilot се разпростира и върху срещите, тъй като потребителите вече могат да наваксат пропусната среща почти 4 пъти по-бързо. Към това се добавят ползи като прекарване на по-малко време в обработка на имейли /64 %/ или създаване на първи проект /87 %/.

На Ignite Microsoft досръпността за всички потребители на Copilot за Microsoft 365 трансформиращ инструмент, който вече се използва от индустриални гиганти като Visa, BP, Honda и Pfizer, както и от партньори на Microsoft като Accenture, EY, KPMG, Kyndryl и PwC. Новото табло за управление на Microsoft Copilot предлага на организациите информация за неговото въздействие, а Copilot Profile адаптира отговорите въз основа на индивидуалните предпочитания и роли. Новите функции в Copilot в Outlook помагат при подготовката на срещите, а по време на самите срещи новите възможности за работа с бяла дъска и водене на бележки за Copilot в Microsoft Teams осигуряват пълен синхрон между участниците. Това определя ролята на Copilot като незаменим член на екипа, тъй като функциите му надхвърлят ролята на личен асистент и помагат на целия екип.

Разширявайки екосистемата на Copilot, Microsoft представя Copilot Studio – инструмент с нисък код, който позволява на организациите да персонализират Microsoft Copilot за Microsoft 365, като интегрират критични за бизнеса данни и създават персонализирани копилоти за различни цели. Влиянието на Copilot се разпростира и върху обслужването на клиенти. Microsoft Copilot за обслужване на клиенти е най-новият копилот, осигуряващ поддръжка, базирана на роли и помагащ на компаниите да ускорят своята AI трансформация в областта на обслужването на клиенти. Microsoft Dynamics 365 Guides помага на служителите от първа линия да изпълняват сложни задачи и да разрешават проблеми по-бързо, без да нарушават работния процес, а Microsoft Copilot for Azure опростява ежедневното администриране на информационни технологии, като представлява унифицирано чат изживяване, което разбира ролята и целите на потребителя. Той подобрява способността за проектиране, управление и отстраняване на проблеми с приложения и инфраструктура.

Усилията на Microsoft да опрости работата на потребителите и да направи Copilot по-достъпен за всички започват с Bing – водещото изживяване за уеб средата. Bing Chat и Bing Chat Enterprise ще се превърнат просто в Copilot и ще бъдат общодостъпни от 1 декември.

Преосмисляне на облачната инфраструктура

Microsoft е водеща компания с новаторски постижения като партньорства с OpenAI и интегриране на възможностите на ChatGPT в инструменти, използвани за търсене, сътрудничество, работа и учене. С по-нататъшното ускоряване на навлизането в областта на изкуствения интелект Microsoft преосмисля облачната инфраструктура, за да осигури оптимизация на всеки слой от хардуерния и софтуерния стек. 

На Ignite обявяваме нови иновации в нашия парк от центрове за данни, включително най-новия силиций, оптимизиран за изкуствен интелект от нашите индустриални партньори, и два нови чипа, проектирани от Microsoft.

·        Microsoft Azure Maia – чип за ускоряване на изкуствения интелект, предназначен за провеждане на базирани в облака обучения и инференции за работни натоварвания с изкуствен интелект, като например модели на OpenAI, Bing, GitHub Copilot и ChatGPT. 

·        Microsoft Azure Cobaltчип, базиран на архитектурата Arm, оптимизиран за производителност, енергийна ефективност и рентабилност за натоварвания с общо предназначение.

·        Освен това обявяваме общата наличност на Azure Boost – система, която ускорява съхранението и работата в мрежа, като премества тези процеси от хост сървърите върху специално създаден за целта хардуер и софтуер.

В допълнение към нашия персонализиран силиций разширяваме партньорствата си с нашите доставчици на силиций, за да предоставим инфраструктурни опции на клиентите.

·     -   Ще добавим ускорени виртуални машини /ВМ/ AMD MI300X към Azure. Виртуалните машини ND MI300 са предназначени за ускоряване на обработката на работни натоварвания с изкуствен интелект за обучение на модели на изкуствен интелект с голям обхват и генеративни изводи и ще включват най-новия графичен процесор на AMD – AMD Instinct MI300X.

·     -   Представянето на новата серия виртуални машини NC H100 v5, създадена за графичните процесори NVIDIA H100 Tensor Core, която предлага по-голяма производителност, надеждност и ефективност за обучение на изкуствен интелект от среден клас и генеративни AI изводи. Обявяваме и плановете си за серията виртуални машини ND H200 v5, оптимизирана за изкуствен интелект виртуална машина, включваща предстоящия графичен процесор NVIDIA H200 Tensor Core.

Интеграция на данни и изкуствен интелект с Microsoft Fabric

Като отчита обстоятелството,, че ефективността на изкуствения интелект зависи от качеството на данните, Microsoft представя Microsoft Fabricплатформа за изкуствен интелект, обединяваща данни на корпоративна основа. Интеграцията на Copilot с Microsoft Fabric променя начина, по който екипите работят с данни, като обединява всички в една-единствена платформа, задвижвана от изкуствен интелект, която обединява всички тези масиви от данни върху основа от корпоративен клас. Тя насърчава културата на данните, позволявайки на повече от 25 000 организации като Milliman, Zeiss, London Stock Exchange и EY да мащабират силата на създаването на стойност от данни в цялата организация.

Отключване на повече стойност за разработчиците с Azure AI

Продължаваме да разширяваме избора и гъвкавостта на моделите за генеративен изкуствен интелект, за да предложим на разработчиците най-пълния избор. С Model-as-a-Service, нова функция в каталога с модели, която обявихме на Build, професионалните разработчици ще могат лесно да интегрират най-новите AI модели като Llama 2 от Meta и предстоящите премиум модели от Mistral и Jais от G42 като API крайни точки в своите приложения. Те могат също така да персонализират тези модели със собствените си данни, без да се притесняват за създаването и управлението на GPU инфраструктурата, което помага да се премахне сложността на осигуряването на ресурси и управлението на хостинг.

С предварителната версия на Azure AI Studio вече има единна и надеждна платформа, която помага на организациите по-лесно да проучват, изграждат, тестват и внедряват приложения с изкуствен интелект – всичко това на едно място. С Azure AI Studio можете да изграждате свои собствени копилоти, да обучавате свои собствени или да обосновавате други основополагащи модели и модели с отворен код с данни, които вие внасяте. А Vector Search, функция на Azure AI Search, вече е общодостъпна, така че организациите могат да генерират високоточни изживявания за всеки потребител в своите генеративни AI приложения.

Новият модел GPT-3.5 Turbo с дължина на заявката от 16 хил. токена ще бъде общодостъпен, а GPT-4 Turbo ще бъде в публична предварителна версия в Azure OpenAI Service в края на ноември 2023 г.GPT-4 Turbo ще позволи на клиентите да увеличат дължината на заявката и да осигурят още по-голям контрол и ефективност на своите генеративни приложения за изкуствен интелект.

GPT-4 Turbo with Vision скоро ще бъде пуснат в предварителен преглед, а DALLE-3 вече е наличен в публичен предварителен преглед в Azure Open AI Service, като помага за създаването на следващото поколение корпоративни решения заедно с GPT-4, така че организациите да могат да използват разширени функционалности с изображения. А когато се използва с нашата услуга Azure AI Vision, GPT-4 Turbo with Vision разбира дори видео за генериране на текстови изходи, което задълбочава човешката креативност.

Отговорно внедряване на AI и иновации за Windows

Microsoft набляга на отговорното внедряване на изкуствен интелект чрез инициативи като новата документация Copilot Copyright Commitment /CCC/, която помага на клиентите на услугата Azure OpenAI Service да прилагат технически мерки за намаляване на риска от съдържание, нарушаващо авторски права, а Azure AI Content Safety помага на организациите да откриват и намаляват вредното съдържание и да създават по-добро онлайн изживяване. Новите изживявания в Windows 11 и Windows 365, съчетани с инструменти за изкуствен интелект като Windows AI Studio, засилват ангажимента на Microsoft да превърне Windows в дом за разработчици.

Обявяване на услугата на NVIDIA AI foundry

С цел да помогне на предприятията и стартъпите да ускорят разработването, настройката и внедряването на собствени модели на изкуствен интелект в Microsoft Azure, NVIDIA ще обяви своята услуга AI foundry, работеща в Azure. Услугата на NVIDIA AI foundry обединява три елемента колекция от модели NVIDIA AI Foundation, рамка и инструменти NVIDIA NeMo и суперкомпютърни изчисления и услуги NVIDIA DGX Cloud AI, които предоставят на предприятията цялостно решение за създаване на персонализирани генеративни модели на AI. След това предприятията могат да разгърнат моделите си със софтуера NVIDIA AI Enterprise в Azure, за да захранват генеративни AI приложения, включително интелигентно търсене, обобщаване и генериране на съдържание.

Укрепване на защитата в ерата на изкуствения интелект

В отговор на променящите се заплахи за сигурността на Microsoft Ignite бяха представени нови технологии в пакета от решения за сигурност на Microsoft, които помагат на защитниците да направят света по-сигурен. Microsoft комбинира Sentinel и Defender XDR, за да създаде първата в индустрията Обединена платформа за операции по сигурността. С вграден генеративен изкуствен интелект това е единно, мощно изживяване, фокусирано върху защитата на заплахите с машинна скорост и подпомагащо защитниците чрез опростяване на сложността на тяхната среда.  Освен това разширяването на Security Copilot, вграден в Intune, Purview и Entra, ще помогне на ИТ администраторите, звената за съответствие и екипите за идентификация да опростят сложните сценарии.

С развитието на Microsoft Ignite 2023 става ясно, че изкуственият интелект не е просто технологична еволюция, а катализатор на безпрецедентна промяна, която променя начина, по който работим, сътрудничим и правим иновации. Ангажиментът на

Microsoft да даде възможност на хората, организациите и разработчиците да използват трансформиращи технологии за изкуствен интелект подчертава визията на компанията за бъдеще, в което AI подобрява всеки аспект от живота ни.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар