Translate

понеделник, 20 ноември 2023 г.

Пълна зала 1 и бурни овации на откриването на Киномания

 

Публиката на „Уроците на Блага“ аплодира на крака актрисата Ели Скорчева

 

 

Тазгодишното 37-о издание Киномания бе открито преди дни /16 ноември/ в зала 1 на Националния дворец на културата с дългоочакваната премиера на филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“. След редица международни признания от едни от най-важните кино форуми, филмът бе високо оценен и от българската публика.

Препълнената зала 1 дълго аплодира екипа на филма и стана на крака в чест на актрисата Ели Скорчева, за която ролята на пенсионираната учителка Блага се явява завръщане към киното след дългогодишно отсъствие.

Връзката между режисьора Стефан Командарев и Киномания води началото си още от дебютния му филм „Пансион за кучета“, представен в рамките на фестивала преди 23 години. „Уроците на Блага“ не само упражнява характерната за филмите на Командарев критика на неблагоприятната социална ситуация в постсоциалистическа България, но и продължава традицията началото на Киномания да се дава с прожекция най-доброто от новото българско кино за съответната година.

След радушния прием на българското предложение за „Оскар“ тази вечер Киномания продължава с премиера на италианското. За първи път пред българската публика ще бъде показан филмът „Аз, капитан“ на режисьора Матео Гароне, носител на голямата награда за режисура на 80-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, филмът е отличен и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар.

Първите прожекции на „Аз, капитан“ в София, Варна и Пловдив са на 17 ноември от в Кино Люмиер, на 18 ноември във ФКЦ – Варна и на 26 ноември в „Лъки Дом на киното“, Пловдив.

КИНОМАНИЯ се провежда в НДК /зала 1 и кино „Люмиер“/, както и в партньорските кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар