Translate

понеделник, 20 ноември 2023 г.

Галерия „Леседра“ организира изложба-търг на съвременно българско изкуство

Средствата отиват за финансирането на арт-селището, което галерията създава в село Лесидрен

 

 

На 21, 22 и 23 ноември в СБХ – съюз на българските художници на ул. Шипка № 6, първи етаж, зала 1 ще се проведе първият по рода си търг на галерия „Леседра“ на съвременно българско изкуство. Всички произведения са създадени преди 25 години на пленерите на галерията. Сред художниците в търга са Петър Дочев, Христо Стефанов, Димитър Лалев, Ганчо Карабаджаков, Сули Сеферов и Йордан Кисьов

Най - значимата в тази колекция е работата на Петър Дочев, “Без заглавие” – 100 х 100 х 15 см, оцветени панели от дърво, монтирани върху тъмен дървен панел, което я прави скулптурно-триизмерна. Показва се за първи път и тя потвърждава казаното от писателя-дисидент Георги Марков в неговото есе от 1974г. - Петър Дочев е “българският минималист”, поставяйки го редом до американския скулптор Карл Андре“, споделя Георги Колев, собственик на „Леседра“. „Петър Дочев е известен с индустриалните пейзажи, с абстрактни творби и най-вече с графитите. Това произведение е единствено от този род и характер и издига Петър Дочев на нивото на най-значимите минималисти като американеца Доналд Джъд, например. Достойното място на тази творба е в националния музей“, завършва Колев.

Изненада за ценителите са живописните абстракции на Ганчо Карабаджаков, създадени специално за Леседра и сега се показват за първи път. Премиера за публиката са мащабните рисунки на живописеца - монументалист Христо Стефанов, вдъхновени от природата и изпълнени с характерните за него туш и перо. Живописните творби на Димитър Лалев, специално създадени за проекта на Леседра преди 25 години са достойни да влязат в музея, не само заради своя мащаб, но и за силата на внушението, което излъчват. Казаното за Димитър Лалев се отнася до голяма степен за живописните платна на Сули Сеферов и на Йордан Кисьов.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар