Translate

петък, 22 януари 2021 г.

National Geographic - Индия отвисоко /2 еп. x 60 мин./

Неделя, 24 януари от 21:00ч.

Премиера през януари

 

 

Филмът представя красотата на Индия – природни чудеса, пленителни хора, различни култури – от висините. Преживейте от въздуха най-големите религиозни събори в света, мега соларна електроцентрала, един от най-високите ултрамаратони в света, плаваща цивилизация, метеоритно кратерно езеро и мусон на 40 милиона години, който зарежда цяла нация.

 

„Щурмът на демокрацията” в „Темата на NOVA”

 

Как Америка посрещна 46-ия си президент с повече оръжия, отколкото знамена – тази неделя след централната емисия новини

 

 

САЩ поставиха ново начало с избора на Джо Байдън за президент. Той се записа в историята на страната като 46-ия държавен глава. Тази седмица в „Темата на NOVA” специалните пратеници на NOVA във Вашингтон Методи Владимиров и оператора Димитър Василев представят различните гледни точки към историческите събития в страната на неограничените възможности – щурм на демокрацията или щурм над демокрацията?

Демократът Джо Байдън положи усилия и успя да победи Доналд Тръмп в изключително оспорвана битка, придружена от скандали, обвинения и съдебни заплахи. Броени дни преди официално да заеме поста хиляди привърженици на досегашния президент нахлуха в Капитолия. Мирът в Съединените щати беше нарушен, а държавата се изправи пред разделение, бунтове и военни блокади.   

Доналд Тръмп напусна Белия дом, отказвайки да признае избора на Америка и хвърляйки сянка върху изборния процес, а Джо Байдън положи клетва, като заяви, че негова кауза ще е демокрацията и обединението на нацията.

За каква промяна мечтае 10-годишният Теодор, българче, което заедно със семейството си живее в САЩ, и какви са неговите предложения към Джо Байдън?

Гледайте „Щурмът на демокрацията” в „Темата на NOVA“ на 24 януари, веднага след централната емисия новини.  

 

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия за своите постижения в сферата на спорта

Министерството на Младежта и Спорта, заедно с Българския Спортен Тотализатор, ще наградят за поредна година личности, допринесли за развитието на спорта в България на церемонията „Нощта на шампионите“.

 

 

За 6-а поредна година 28 българи ще бъдат наградени за своите спортни постижения по време на тазгодишното издание на церемонията „Нощта на шампионите“. Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор. Церемонията ще се състои тази неделя, 24.01. от 17:00ч., а всеки ще може да стане свидетел по БНТ 1 и БНТ 3 в реално време.

Спортният тотализатор ще осигури на победителите парична награда в размер на 185 000 лв., за да възнагради усилията им през изминалата 2020г. Тя ще бъде разпределена между излъчените печеливши спортисти в шест различни категории:

  • Спортист № 1 на България;
  • Треньор № 1 на България;
  • Спортист с увреждания № 1 на България;
  • Млад спортист до 23 години № 1 на България;
  • Млад спортист до 18 години № 1 на България;
  • Млад спортист до 16 години № 1 на България.

Освен номинираните спортисти и треньори, на награждаването ще присъстват и бележити личности, допринесли значително за развитието на спорта в България. Те имат честта да получат най-високото отличие в тази област - “Венец на победителя”, което ще бъде връчено лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Венец на победителя“ ще бъде връчен на 12 личности, допринесли за прославянето на българския спорт. Сред тях са не само именити спортисти, но и треньори, ръководители на спортни организации и журналисти. Орденът е считан за една от най- престижните награди в сферата на спорта. Носители на тазгодишната награда са имена като Ивайло Маринов и Петър Лесов, Олимпийските шампиони Ваня Гешева /кану-каяк/, Асен Златев /вдигане на тежести/, Йордан Биков /вдигане на тежести/, Светла Оцетова /гребане/ и Здравка Йорданова /гребане/, единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, Георги Глушков, световната шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов и други.

 

 

 

Nescafé използва силата на кафето, за да подобрява качеството на живот

Всяка 7-ма изпита чаша кафе в света е на Nescafé, което я прави най-популярната марка

 

 


Много от производителите във фермите за кафе живеят в несигурност в наши дни. Състоянието на реколтата кафе, както и възможностите за приходи са под постоянна заплаха. С цел подобряване качеството на живот на фермерите преди 10 години Нескафе създаде Nescafé план за подобряване живота на фермерите. Програмата помогна за повишаване на приходите на фермерите, за намаляване на въздействието на фермите за кафе върху околната среда, както и за подобряването на живота на общностите в отдалечени райони в държави като Бразилия, Колумбия,  Кот д'Ивоар, Кения, Мексико, Филипините и Виетнам. Nestlé инвестира 350 милиона швейцарски франка в Nescafé планът от старта до сега. 

В следствие на значителния напредък през изминалото десетилетие, Нестле се ангажира да положи още повече усилия в сферата на устойчивото развитие.

Филип Навратил, старши вицепрезидент и ръководител на стратегическия бизнес отдел Напитки в NestléНестле, обяви: „Заедно с нашите партньори и 230 агрономи на Nescafé подобрихме ефективността и селскостопанските практики във фермите, позволявайки на фермерите да определят специална цена за кафе, което се отглежда по устойчив начин. Разнообразихме източниците на доходи за фермерите, за да намалим тяхната зависимост от монокултурите и да ги направим по-устойчиви. Няма да спрем до тук. Нашите програми ще се развиват, за да можем да осигуряваме по-добри социални условия във и около фермите за кафе. Ще удвоим усилията си в областта на правата на труд, закрила на децата, еманципирането на младите и жените. "

„Сега, когато отбелязваме 10 години от успешната реализация на Nescafé плана, искаме да изкажем признателност към всички наши партньори, които участват - от фермерите, които отглеждат и берат внимателно подбраните зърна кафе, през центровете за научноизследователска и развойна дейност, които гарантират най-добро смеси за всеки вкус, до нашите експерти, които ни консултират в областта на земеделието, и потребителите, които чрез своя избор ни подкрепят в полза на бъдещето на кафето ”, отбеляза Атана Скалко, мениджър Напитки, Югоизточен пазар.

До 2025г. Nescafé планира да произвежда 100% устойчиво кафе, проследявайки пътя му обратно към  дадените фермерски общности. Кафето е   проверено или сертифицирано от независими организации.

Nescafé се стреми да намали или напълно да елиминира въглеродните емисии, отделени вследствие на отглеждането на кафе, както и по време на останалото производство. Също така кафе брандът ще използва и екологично чисти опаковки. Това са част от стъпките, които  наред с още други помагат на Nestlé в усилията да реализира до 2025 г. поетия ангажимент за опаковане, щадящо природата,   а също да изпълни амбицията за нулеви нетни емисии до 2050 г.

Алианс за дъждовните гори - партньор на Nescafé извършва оценка на дейността на бранда в регионите от цял свят, от които се набавя кафето, за да гарантира осигуряването на положителното влияние върху живота на фермерите. Алианс за дъждовните гори регулира процеса на усвояване на добрите земеделски практики от фермерите и развитието на свързани с дейността показатели като производителност.

„Нашето партньорство с Nestlé по Nescafé плана е свързано с подобряването и оптимизирането на дейностите по отглеждане на кафе. Работейки заедно с Алианса за дъждовните гори по процесите на обучение, мониторинг и оценка, Nescafé използва данни и научни доказателства, за да адаптира дейностите си към тези на производителите на кафе. За нас е удоволствие да  бъдем партньори в този процес“, отбеляза Алекс Морган, главен пазарен  директор на Алианс за дъждовните гори.

С прилагането на Nescafé планът Nestlé реализира следните цели:

  • В момента 75% от кафето, нужно за продуктите на бранда Nescafé, се отглежда и набавя отговорно. Само през 2020 г. от Nescafé бранда са закупени над 649 000 метрични тона устойчиво добито кафе, което е най-големият закупен обем от кафе от един купувач;
  • Разпредели 235 млн. кафеени дървета, високопродуктивни и устойчиви на болести, като така надхвърля първоначалната цел от 220 милиона. Това допринесе за обновяването на близо 120 000 хектара ферми за кафе по целия свят;
  • Разработи и пусна в продажба 15 нови сорта кафе Арабика и Робуста в пет държави: Мексико, Колумбия, Еквадор, Филипини и Тайланд. Тези растителни материали имат по-висока продуктивност, устойчивост и най-високо качество;
  • Проведе над 900 000 тренировъчни сесии на фермерите за добри земеделски практики. Целта беше да се постигне оптимизиране на производителността и разходите, подобряване на качеството и редуцирането на негативния отпечатък върху околната среда чрез ефективни напоителни методи или техники за подрязване;
  • Помогна на над 10 000 жени и млади фермери чрез лидерски програми и обучения по икономическо планиране за домакинството;
  • Усъвършенства бизнес уменията на повече от 10 000 фермери с акцент върху финансовата грамотност, администрация и предприемачество.

Nestlé ще публикува нова и разширена карта на устойчивото развитие на Nescafé марката  преди края на годината. Компанията ще продължи да работи усърдно, за да насърчи по- устойчиви дейности в сектора за кафе.

 

 

Женски клуб и АГ център подариха инвитро процедури на две двойки от Бургас

 

 

Две двойки с репродуктивни проблеми от Бургас получиха безплатни инвитро процедури с включени стимулации, съобщиха от Медицински център New Life в града.

Навръх Бабинден кампанията "Дари живот!" сбъдна най-съкровената мечта на П. Янакиева, Р. Станева и техните половинки, които взеха участие в съвместната благотворителна инициатива на дамите от бургаския клуб на Inner Wheel и клиниката.

Право да се включат имаха двойките, които отговарят на предварително обявени условия. Допълнително те трябваше да напишат писмо, в което искрено и емоционално да споделят своята история. Първоначално обявената награда бе безплатна инвитро процедура само за една двойка, но впоследствие не едно, а две затрогращи писма грабнаха вниманието на екипа, стоящ зад кампанията.

Наградите бяха връчени днес на развълнуваните победители от президента на доброволната организация Людмила Кудева, д-р Дарина Давидова – завеждащ акушер-гинеколог в бургаската клиника и семейство Кирови, които дариха безвъзмездно сумата за втората инвитро процедура. Събитието премина емоционално, изпълнено с позитивен заряд и надежда за една по-добра и успешна година.

„Изключително съм щастлива, че проведохме тази кампания. В условията на Covid-19, когато вирусът отнема човешки животи, да дариш надежда за нов живот е нещо уникално. Благодарим на всички участници. Всяка една двойка и всеки един пациент са важни за нас. Всеки има нужда от подкрепа в своята собствена битка и пътя, който следва. За мен като лекар е важно да съм до пациентите както в медицински, така и в емоционален план. Моментите, които споделяме заедно, успехите и трудностите през които преминаваме, се помнят за цял живот. Ще се свържем с всеки един от останалите участници и ще предложим съдействие, за да сбъднем мечтата им за нов живот. Своевременните прегледи, профилактиката и доверието към лекаря са ключът към сбъдване на тази мечта“, коментира д-р Давидова.

Следвайки социално-отговорната политика на New Life Бургас и по повод Деня на родилната помощ, от клиниката обявиха кампания за безплатни инвитро и гинекологични консултации. Те ще се проведат в периода от 22 до 29 януари. Необходимо е предварително записване на час на тел. 0879 08 47 77 или 056 55 55 99.