Translate

петък, 4 март 2011 г.

Становище на Национална пациентска организация относно закриването на Фонда за трансплантации в чужбина

Във връзка с оповестената днес от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов информация, че Фондът за трансплантации в чужбина се закрива, Национална пациентска организация изразява безпокойството и загрижността си относно съдбата на 27-те вече одобрени за трансплантация в чужбина пациенти (част от които са в тежко състояние и имат нужда от спешна трансплантация), както и за всички бъдещи пациенти, които биха имали нужда от трансплантации в чужбина.

Национална пациентска организация настоява за:
o Ясни гаранции, че на вече одобрените пациенти за трансплантация в чужбина ще бъде предложена алтернатива за финансиране на техните манипулации.
o Ясни гаранции, че ще се подсигури нова, алтернативна процедура, чрез която да се осигури възможността за трансплантации в чужбина на нуждаещите се пациенти.
o Гарантиране на бъдещото финансиране на трансплантации в чужбина за нуждаещи се пациенти.
o Гаранции, че трансплантациите ще продължат да бъдат приоритет и занапред и функциите на Фонда за трансплантации в чужбина ще бъдат разпределени сред други структури към МЗ.
o В случай, че се вземе решение функциите на Фонда за трансплантации в чужбина да се разпределят сред другите два фонда – за лечение на деца и възрастни, в ръководствата на тези фондове да присъстват представители на пациентски организации на трансплантираните и диализираните пациенти, както и специалисти по трансплантации.

Национална пациентска организация очаква насрочването на незабавна среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, на която ще постави всички тези въпроси.

БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГЛАУКОМА И КАТАРАКТА ПО ПОВОД СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА ЗА БОРБА С ГЛАУКОМАТА

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите, поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване.
В световен мащаб болните от различни форми на глаукома са между 70 и 90 милиона с тенденция непрекъснато да се увеличават. Приблизително 50% от болните остават недиагностицирани, а други 50 % от тях, които се лекуват, нямат такова заболяване. Липсата на ранни симптоми при повечето форми на глаукома е причина пациентите да се обръщат късно към офталмолог.
Адекватното и навременно лечение спомага за съхраняване на зрителните функции, но е важно да се знае, че уврежданията причинени от глаукомата са необратими. Поради това, е от огромно значение да се предотврати прогресията в измененията и да се съхрани качеството на живота на пациента чрез медикаментозно лечение или евентуална лазерна процедура, хирургично лечение.
Безплатните очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще се провеждат от 7 март до 8 април 2011 г. от 8.30 до 12.30 ч. в понеделник, вторник и петък, в Диагностично-консултативен блок „Александровска” (вход от арката), ет. 2, кабинет № 21
Телефон за предварително записване: 02/ 9230 583

Конфедерация „Защита на здравето” приема идеята „Фондът за трансплантации” да се преструктурира

От Конфедерация „Защита на здравето” считаме, че идеята „Фондът за трансплантации” да се преструктурира към „Фонда за лечение на деца” и към „Комисията за лечение в чужбина” е приемлива, стига да има гаранции от страна на МЗ, че пациентите, които са одобрени за лечение от началото на съществуването на фонда до окончателното му преструктуриране, ще получат своето финансиране и ще им бъде осигурени възможности за трансплантации в чужбина, се посочва в тяхното изявление.
Очакваме и гаранции от МЗ, че пациентите, нуждаещи се от трансплантации, които не могат да бъдат осъществени в България, ще получат пълна възможност за кандидатстване за трансплантиране в чужбина.
Надяваме се това преструктуриране да оптимизира процедурите по одобряване и изпращане на български граждани за трансплантации в чужбина.
Ние като пациентка организация смятаме, че България има висок потенциал за трансплантации - много добри специалисти с доказан опит, с които можем да се гордеем, добра практика и бихме работили за популяризирането на донорството, създаването на донорска мрежа.
Смятаме, че МЗ и ИАТ също трябва да насочат усилията си в тази посока, но не само на думи, а с реални действия.
В тази връзка бихме искали да заявим, че очакваме предложение за разрешаването на другия повдигнат въпрос - директорът на Изпълнителната Агенция по трансплантации ИАТ - д-р Теодора Джалева и нейната невъзможност да се справи с дейността.
Искането на оставка е много труден и мъчителен въпрос, това е едно решение, което ние взехме с голяма трудност и осъзнавайки цялата отговорност.
Самото искане на оставка като акт, за Конфедерация „Защита на здравето”, е по-скоро сигнал, че нещо не е наред в ИАТ.
Ще посочим един-единствен факт.
На 16 февруари 2011 г от МЗ и ИАТ в рамките на два часа излизат три прессъобщения до медиите с една единствена цифра за 2010 г: броят на донорите. Тези прессъобщения всеки път са с различна информация?!?
Това са прессъобщения, които целят на покажат на обществото чрез медиите колко добре работи ИАТ.
Ние, като пациентска организация, не можем да имаме доверие на директора на ИАТ, след като дори не може да посочи точния брой донори за 2010 г месец и половина след приключването на годината.
Става въпрос за петдесетина донора. Не за хиляди.
Не бихме искали да навлизаме изобщо в повече подробности от отчетите на ИАТ.
Факт е, че директорът на ИАТ д-р Джалева не се справя с работата си, което е отчетено и с проверка от МЗ миналата година.
Д-р Джалева няма нужния мениджърски опит, не може да обедини нито пациентите, нито лекарите, нито пациентските организации.
За толкова време тя не счете за нужно да се срещне с нас, като пациентска организация, за да се опита да потърси общ път с нас.
Явно е, че проблеми има.
Ние заявихме на пресконференция, че има съмнения в обществото доколко всички болници отговарят на критериите за трансплантации.
Защото изпълнението на критериите е гарант за качество.
До този момент нямаме отговори на този въпрос.
Конфедерация „Защита на здравето” категорично подкрепя донорството и винаги бихме участвали в разяснителни инфорационни кампании.
И бихме искали да се обърнем чрез медиите към близките на потенциалните донори.
Дарявайки частица от обичания от вас човек, вие давате живот и обич за друг човек.
И независимо от трудния административен път на тази частица, вие дарявате щастие, се посочва още в изявлението на пациентската организация.

Актавис дари лекарства за децата от 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”

Актавис България, най-голямата фармацевтична компания у нас, направи дарение на лекарствени продукти на стойност 3 400 лв на медицинския кабинет в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”, на 02.03.т.г..
Училището, което е едно от най-големите в София се намира в кв. Младост. В него учат 1170 деца на възраст от 6 до 19 години. Дарението включва витамини, сиропи за кашлица, антибиотици, аналгетици, капки за очи, антиалергични препарати и др.
„В грипната епидемия в момента медицинският кабинет в училището не разполага с лекарства и витамини, а нашите ученици за много. За това изказвам огромната си благодарност към Актавис за разнообразието от лекарства, които ни осигуриха”, каза сестра Евелина Янакиева, завеждаща медицинския кабинет в 125 СОУ.
Актавис беше номинирана за Дарител на 2011 от училищното настоятелство „Хермес” при 125 СОУ.

ЗА НАПРАВЛЕНИЯТА, СТАНДАРТИТЕ И МЕДИЦИНАТА НАКРАТКО

Лично мнение

Дали има завишение на някои видове направления за консултации и изследвания или пък намаление, е само част от проблема. Завишението не го решава, а намалението го задълбочава, тъй като пак всичко е подчинено на ограничениата - ЛИМИТИТЕ.
Сложната и неразбираема методика на НЗОК за определяне на лимитите добавя още неяснота в работата на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) и очакванията на пациентите. Получи се така, че в повечето области в страната има някакъв процент завишение на стандартите, в друга част има намаление, а в София-град и Пловдив е преобладаващо намалението. Защо е така, вероятно може да обясни само НЗОК?
Но не би трябвало това да е фокусът на внимание, защото „истерията” около стандартите се повтаря ежегодно, дори ежемесечно, като периодично се добавят и нови нюанси.
Важното е, че резултатът е един и същ - санкции за ОПЛ, вместо подкрепа и търсене на подходящо решение; напрежение сред пациентите; конфликти между лекари и пациенти, чиято причина не е нито в едните, нито в другите; затруднения в диагностично – лечебния процес.
И така ще продължава, докато не се реши основният въпрос: Кое ще бъде регулирано, т.е. лимитирано и кое - не? А ние, лекарите - кое или кого ще обгрижваме - лимита или пациента?
Националният рамков договор (НРД) и Методиката на НЗОК не дават такова решение. Увеличението в една посока – напр. изследванията при профилактичните прегледи -често е свързано с намаление при острите заболявания и диспансерните прегледи на болните с хронични заболявания. При недостиг, се допуска да ползваме от предвиденото за профилактичните прегледи, защото е повечко, но после да „върнем този заем”, като вземем от там, където е имало недостиг(острите и евентуално хроничните заболявания), т.е., да задълбочим недостига.

Тази постановка може да се сравни със следното: теглим заем от банката, после друг заем, за да покрием с него част от лихвата по първия, тъй като доходите са ограничени. После теглим трети заем, за да покрием лихвите по втория, който сме изтеглили. И с „невъоръжено око” и без много знания е ясно, че тази верига не води до нищо добро.
Да, завишени са средствата за изследвания при профилактичен преглед и това е неизбежно, поради по-високата цена на някои от предвидените изследвания. Но, дали са планирани достатъчно финансови средства под формата на направления, така че да стигнат за всички подлежащи? Защо е необходимо да броим, следим, събираме и изваждаме, след като в случая с профилактичните прегледи и хронично болните ОПЛ е лишен от правото да преценява и да решава дали трябва или не трябва да бъдат издадени направления за изследвания, а се изпълнява законова разпоредба - НРД и приложения, Наредба за профилактични прегледи и диспансеризация? В тях е указано, че пациентът трябва да бъде изследван веднъж или повече годишно за нещо определено и консултиран за друго - също определено. Следва парадоксалният резултат - лекарите са регулирани, лимитирани и санкционирани за разходи, върху които нямат право да влияят.
Първата стъпка към приключване на постоянно „експлоатираната” тема с регулативните стандарти (т.нар., лимити, талони), е да се реши най-сетне кое ще бъде регулирано, т.е. лимитирано и кое - не?
Вече две години от НСОПЛБ предлагаме подходящ вариант:
1. Регулативните стандарти за профилактична дейност и диспансеризация да не бъдат лимитирани и да не влизат в Регулативен (рестриктивен) стандарт.
2. Изследванията за ТЕЛК - не само първо явяване (представяне пред ТЕЛК), но и за преосвидетелстване, също да не влизат в Регулативен (рестриктивен) стандарт и да се реши кой ги заплаща - НЗОК или МЗ, или пък пациентът, както и кой борави с бюджета за тях - ОПЛ или ТЕЛК.
Подчертавам, че общото в двата случая е, че това са „присъщо необходими” разходи, определени по силата на закона, а не са следствие от решението и знанията на лекаря.
3. Да не се злоупотребява с понятието предхоспитализационен минимум (изследвания или консултации, които лекарят провежда преди да изпрати пациента в болница). Има два варианта на решение: Или такъв „минимум” като понятие не трябва да съществува, а да се приеме, че лекарят, който насочва към болнично лечение, прави само тези изследвания и консултации, които са му/й необходими, за да се ориентира в диагнозата (понякога няма нужда от такива). Другият вариант е да се въведе терминът предхоспитализационен минимум, като се определи неговото съдържание за всяка една болест, за която пациентът може да бъде насочен към болнично заведение (какви изследвания или консултации включва) и този минимум да бъде също извън регулация, защото има строго определено съдържание и е задължителен, т.е. изпълнението или неизпълнението му не зависи от преценката на лекаря.
4. На регулиране да подлежат само лимитите за остри заболявания.
Това са на пръв поглед „простички” решения, които обаче изискват истински анализ на обективните данни, промени в НРД и някои наредби, както и достатъчно воля, знание и добронамереност. Нека да не забравяме, че системата на здравеопазване трябва да работи, за да решава здравни проблеми и да предпазва хората от заболявания, а не за да решава финансови казуси и да брани бюджети.
Казано с други думи - системата не трябва да обслужва документа и бюджета, а документите и бюджетът трябва да бъдат в помощ и услуга на системата, респективно пациентите и лекарите.

Докато пишех тези редове, за пореден път си зададох въпросите: Къде е изкуството на медицината?, Къде са лекарят и пациентът в тези „упражнения”?, В какво начинание и с каква цел сме употребявани всички ние?

23 февруари 2011 г.
д-р Любомир Киров, общопрактикуващ лекар и председател на НСОПЛБ

Фондът за трансплантации в чужбина ще бъде закрит

а дейността му ще бъде прехвърлена към други действащи структури, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов след заседанието на правителството.
По думите му, средствата за трансплантации се запазват и ще се отпускат на другите два фонда за лечение на деца и на възрастни.
"Проблемът с присаждането на органи не е финансов, а в намирането на донори", обясни министър Константинов.
"Когато се появи орган в чужбина, ние също го вземаме, когато имаме, а пък не можем да го използваме, имало е и такива случаи, го даваме. Но това не е стока, която можем да поръчаме. Наистина трябва да има ситуация и е важно да изграждаме мрежата и да има доверие, и хората да помагат в мъката си на живите", каза още министър Стефан Константинов.

Кметове предупреждават за фалит на болници

Протестна декларация срещу липсата на финансова децентрализация и проблемите в общинското здравеопазване подготвя Общото събрание на НСОРБ, съобщи вчера председателят на сдружението Дора Янкова. Протестът на общинските болници срещу намалените средства за тях е много силен, съобщи още Янкова. Тя допълни, че сдружението кани през този месец представители на НЗОК и МЗ да кажат какво ще се случва с общинското здравеопазване. "Най-лесно е в предизборна година проблемите да се стоварят върху кметовете", коментира Дора Янкова. Тя бе категорична, че не може определени лобисти да оказват натиск в парламента и монополните дружества да се възползват от това. Янкова допълни, че в момента всеки частен съдебен изпълнител може да блокира сметките на общините, като 40 местни власти са в това положение. Председателят на УС на НСОРБ бе категорична, че от това страдат публичните услуги и че не може да се запорират средствата от държавата. "Тази наша тревога е много голяма и всички сме притеснени", заключи Янкова.
Редица общински болници ще фалират още този месец, предупреди пък кметът на Никопол Валери Желязков. Според него до няколко месеца местните администрации ще се принудят да затворят и още лечебни заведения. Той посочи, че по негови разчети от здравните вноски на хората от общината се връщат по-малко от 10%. В същото време са дадени разрешения за разкриване на 20 частни болници в малките общини, твърди пък шефът на общинския съвет на община Левски Яким Якимов. Тези и други проблеми се чуха на общо събрание на националното сдружение на общините. В залата се издигнаха и радикални предложения, като например сдружението, което е със статут на неправителствена организация, да се разпусне и да се създаде нова партия на регионите.

Законът за здравното осигуряване променян точно 71 пъти за 12 години

Омбудсманът на страната Константин Пенчев заяви - Смущаващо е в какъв правов ред живеем
По думите на Пенчев министърът на здравеопазването е издал 68 подзаконови нормативни актове през втората половина на 2010 г. т. е. средно между 11 и 12 акта месечно.
Не може един закон, например този за здравното осигуряване(ЗЗО), да бъде сменян 11 пъти за една година подчерта той при представянето на втория брой на „Юридическия барометър".
ЗЗО, откакто е в сила е „шампион" по изменения и допълнения. За 12 години той е изменян и допълван 71 пъти. Законът за здравето, който действа от 2005 г. пък е с общо 40 изменения и допълнения. Кодексът за социалното осигуряване, който е в сила от 2000 г, е с 80 изменения и допълнения .Законът за ДДС е променян три пъти, още преди да влезе в сила. Общият брой на законите, в които са направени изменения и допълнения в периода юли-декември 2010 г., е 296 или със 188 повече от първото полугодие на 2010 г.
Според Пенчев зад тенденцията в момента законите да се променят десетки пъти прозира, че няма ясна цел в законотворчеството. Омбудсманът е категоричен, че трябва да има ясна визия кой и защо прави законовите промени.

Работодателите твърдят - националната здравна карта нарушава равния достъп до медицински услуги, конкурентната среда и дискриминира някои лечебни заведения

Националната здравна карта (НЗК) нарушава основни конституционни права, заявяват работодателите от Българската стопанска камара (БСК). В писмо, изпратено до медиите, организацията пише, че поради тази причина ще оспори решението на МС за приемането на НЗК пред Върховния административен съд (ВАС), пред Комисията за защита от дискриминация, като ще информират и Комисията за защита от конкуренцията.
НЗК не е била обсъждана предварително нито от Националния съвет за тристранно сътрудничество, нито в Надзорния съвет на НЗОК, в които участват представители на работодателите, които са и осигурители. По този начин реалните приносители към бюджета на НЗОК са лишени от право на мнение за изразходването на техните средства, твърдят от БСК.
Според работодателите с някои постановки в НЗК се нарушават основни конституционни принципи като равнопоставеност на собствеността, гарантиране на конкуренцията, равен достъп до медицински услуги и недопускане на дискриминация. От работодателската организация обявиха, че са обезпокоени от задължението НЗОК да сключи договор за работа само с 57 болници, които са държавна собственост и са изрично посочени в приложен към здравната карта списък. За другите лечебни заведения в страната се предвижда взаимоотношенията с НЗОК да се регулират на база на субективна преценка и по неясни критерии.
Работодателите определиха НЗК като дискриминационна, защото поставяйки такова условие, тя нарушава равнопоставеността между отделните видове собственост на здравните заведения -частна, държавна, общинска, което от своя страна води до деформация на конкурентната среда и до липса на реална конкуренция в болничния сектор.
Според БСК така се нарушава и свободата на пациентите за избор на болница заради очакваните различия в стойността и качеството на медицинските услуги, които се предлагат от задължително финансираните от здравната каса болници и всички останали.
От БСК смятат, че е недопустим и редът, и начинът на използване на средствата от НЗОК да се определят с решение на правителството, а не от Надзорния съвет на касата, който по закон трябва да се занимава с това. Работодателите ще инициират провеждането на широк обществен дебат с представители на частния бизнес, лекарските организации, потребителите на здравни услуги и други заинтересовани страни.
Работодателската организация обяви, че ще инициира провеждането на широк обществен дебат по тази тема.
Според д-р Стойчо Кацаров, член на управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването, изискването само 57 болници задължително да сключват договор с касата е противоконституционно.
На друго мнение обаче е д-р Станимир Хасърджиев, председател на националната пациентска организация (НПО) според който, чрез поставянето на това условие държавата се опитва да гарантира медицинска помощ на гражданите си дори в най-отдалечените кътчета на страна, което е и нейно задължение. Друг е въпросът дали административното разпределение е най-удачният начин. По-приемлив би бил пазарният принцип - да се определят ясни критерии, на база на които всички болници да се конкурират за субсидиране на клинични пътеки., допълни той.
-----
Освен БСК, която се обявява против НЗК, преди време това направи и Асоциацията на индустриалния капитал в България. От центърът за защита на правата в здравеопазването вече е заведено дело във ВАС срещу МЗ, заради заповедите на здравния министър, с които бяха назначени комисиите за изработване на областните здравни карти. В тях не бяха включени представители на пациентските и сестринските организации, което противоречи на закона.
Ако ВАС се произнесе в полза на центъра за защита на правата в здравеопазването организацията ще поиска от ВАС да обяви НЗК за недействителна.

Медицинските сестри пак ще се осигуряват на старите прагове, обявиха синдикати и работодатели

През януари внезапно се оказа, че близо 30 000 сестри, рехабилитатори и лаборанти трябва да плащат вноски върху двойно по-големи суми от реалните си възнаграждения. Тогава стана ясно, че причината е в новия Национален класификатор на професиите и длъжностите. Според КНСБ близо 200 000 човека са засегнати в различна степен от промените в него. Наложи се социалните партньори спешно да договорят и подпишат ново споразумение, което вече е депозирано в социалното министерство.
Според документа медицинските сестри в извънболничната помощ ще се осигуряват на два прага ­ редовите върху 440 лв., а т.нар. ръководни кадри ­ върху 500 лв. заплата. В болниците също ще има два прага на осигуровките ­ 540 лв. и 580 лв.

МЗ плаща 100 000 лева заради - бездействие

Висшият административен съд потвърди решението на Административния съд в София, че МЗ не е изпълнило задълженията си по Националната програма за профилактика на наследствените болести, предразположения и вродени аномалии за периода юли-август 2004 г.
МЗ ще бъде санкционирано, тъй като не е провело обществена поръчка за доставка на реактиви за извършване на задължителното изследване за "фенилкетонурия" на малолетната А. Н. А. към момента на раждането й и в продължение на изисквания период от 21 дни след тази дата с оглед овладяване и въздействие на проявилото се заболяване. Вследствие на това е настъпило необратимо увреждане на здравето на детето.
Поради тази причина МЗ ще трябва да заплати 60 000 лева обезщетение на момичето и по 20 000 лв. на всеки от родителите му. Това съобщиха от Центъра за защита правата на пациентите.

Фелдшерите са готови на улични протести, ако не бъде променена влязлата в сила от 18 февруари т. г. наредба за професионалните дейности на фелдшерите на МЗ

Те коментираха, че в много от малките населени места, като Симитли, Сатовча и др., около 80-90% от спешната помощ се осигурява само от фелдшери. Същото важи и за зимните курорти, където няма лекар или сестра, а само един фелдшер. В страната има около 4000 фелдшери на средна възраст 35-40 г.
Според тях наредбата ограничава възможностите на фелдшерите да се усъвършенстват като медицински професионалисти в различни форми на продължаващо обучение. Тя тотално отнема техните професионални права и заради нея не може да се уреди сключването на професионални застраховки, покриващи отговорността на фелдшерите по отношение на техните пациенти, ако нарушат пределите на професионалната си компетентност.
От Сдружението на фелдшерите заявиха, че с тази наредба тотално се дискриминира професията им и я определиха като недодялана и абсурдна, целяща явно да се закрие професията – фелдшер.
Наредбата стеснява правата им да поставят диагнози и да провеждат лечение в рамките на тяхната компетентност. Тя например им забранява да диагностицират деца до 3-годишна възраст, но им позволява да дават съвети и наставления за кърмачета.
Освен това според наредбата фелдшерите не могат да поставят катетър на мъже, но имат това право, когато става въпрос за жени. В същото време ако сложат катетър на мъж, подлежат на санкция, но ако не го направят - също ще бъдат наказани, защото отказват първа помощ.
Същата наредба им дава право да правят кръвопреливане на терен, което те са категорични, че се прави само в болница, след съвместимост на кръвта. Ако наредбата бъде нарушена, наказанието е една година затвор за фелдшера, извършил нарушението.
Всичко това нормално ли ви звучи, риторично попита председателят на сдружението на медицинските фелдшери Александър Александров.
Той съобщи,че фелдшерите са категорични, че ще търсят правата си по законов начин, не само в България, но и в съда в Страсбург.
Готови сме да излезем и на улицата, ако до края на март МЗ не преразгледа нормативния акт, бе безапелационен Александров.

Малко над 10 млн. лв. са очакваните постъпления от продажбата на общински дружества и имоти през тази година в София

Това е залегнало в приватизационната програма за 2011 год., одобрена от СОС на 24 февруари.
В нея, за първи път обаче, са включени за продажба - ДКЦ XXI и ДКЦ XXIII, наред с други дружества и обекти.
Поради малката вероятност за сделка за което и да било от изброените в програмата дружества, основната част от приходите се очаква да дойде от разпродажбата на над 170 имота, повечето от които са помещения към трафопостове или малки магазини. Така в столицата ще влязат жълти стотинки от приватизация.

БЧК откри първото в страната училище по първа помощ за обучение на немедицински специалисти

в Националния учебен център на БЧК в село Лозен.
Проектът е подкрепен с експертната и финансова помощ на провинция Баден - Вюртемберг и опита на Германския червен кръст в обучението на парамедици. Той стартира с 3-дневен курс на 18 български лекари, в който участие взеха и германски специалисти. След подготовката те ще бъдат обучители. Парамедицитеса хора без висше медицинско образование, които ще преминават двегодишен курс по специална програма – от обща медицина и спешна помощ до основни познания със законодателството в здравната област у нас. Те ще излизат с диплома за средно специално образование.
Училището за парамедици ще попълни вакуума, който има в спешната помощ в България, това не е нова практика за Европа и се радвам, че ще я има и у нас, заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, по време на събитието. Спешната ни помощ е остаряла и не отговаря на съвременните европейски изисквания, тъй като работи по система отпреди повече от 20 години, продължи той.
Като основни нейни проблеми посочи дефицитът на персонал, липсата на достатъчно пари и на норматив за пристигане на линейката от 15 до 30 минути, както е в останалите държави. Като друг проблем посочи и факта, че и дори за леки случаи в линейката сега се качва лекар, при положение че броя им в центровете за спешна помощ е недостатъчен. Ето защо вкарването на парамедици в системата ще я облекчи, а лекарите ще отиват само при особено спешните и с пряка опасност за живота болни, обясни той като подчерта, че такива кадри работят във всички системи на спешната помощ в Европа и в САЩ.
В Германия законът за спешната помощ е приет от Бундестага още през 1989 година.
------
Парамедиците ще пристигат при пострадали в тежка катастрофа, в рамките на 7 минути, с мотори. Така ще могат да окажат спасителна помощ в първите минути, известни в медицината като "диамантени", защото са животоспасяващи.
След това ще идва линейка с лекар, която ще откарва ранените в болница. Предвижда се рамо на Спешното да дадат частни фирми за спешна помощ. Те ще бъдат вързани с телефон 112. Това обясни за "Стандарт" председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.
Той допълни, че една фирма е в готовност със 100 мотора BMW, оборудвани със сакове с медицински апарати за първа помощ.
С парамедиците на "две колела" ще се реши проблемът не само с недостига на медицински кадри, но и със задръстванията в големите градове, изтъкна Григоров.
В момента се обмисля нова концепция за спешната помощ, която да се осъществява с публично-частно партньорство, каза още той. Идеята е спешната помощ да се осигурява не само от държавата, а и от БЧК, други неправителствени организации, частни застрахователни дружества. Парамедици на мотори от години спасяват в Англия, там се разчита на 300 лицензирани партньори, обясни Григоров.

Европейският ден на редките болести - 28 февруари

организиран от Националния алианс на хората с редки болести, премина под мотото "Редки, но Равни". У нас инициативата се провежда за 4-и път и ще бъде отбелязана в над 40 страни по света.
В Европа над 25 млн. души страдат от редки болести, огромната част от които са деца. Над половин милион българи, по данни на ЕС, също имат някакъв вид рядко заболяване – също предимно деца, които в повечето случаи са лишени от достъп до лекарства и поради скъпоструващото лечение, посочиха организаторите на специална пресконференция.
Според европейско проучване една четвърт от пациентите са чакали от 5 до 30
години да бъде диагностицирано заболяването им; 26 на сто са имали труден достъп до здравно заведение; около 40 на сто са лекувани неадекватно, заради липсваща диагноза; при една четвърт от пациентите не е изследван генетичният произход на болестта;
при една трета от случаите член от семейството е трябвало да спре работа, за да може да се грижи за болния.
По света са известни повече от 7 хиляди редки заболявания, Алиансът оказва подкрепа на хора с около 30 заболявания, а в нашата здравна система се извършва пълното лечение на 8 редки заболявания. За сега в света са регистрирани 63 медикамента за хората с тези заболявания. У нас регистрираните са 12 т. е. проблем е, че някои лекарства, които са по-малко токсични не са регистрирани в България, посочи той.
През 2010 г. е разработена клинична пътека, която да осигурява престоя и лечението на тези пациенти в клиниките.
Тя обаче след като „престояла” в наредба 40 е отпаднала и така 6 год. усилия на лекарите-специалисти са върнати отново в изходната точка. Сега, съвместно с пациентските организации, започват нови преговори с институциите за одобрението на клиничната пътека, каза проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология и началник на клиниката по имунология в столичната "Александровска" болница.
През миналата година е създаден и специализиран център (инфузионен) за хората с редки заболявания. Една от най-важните негови цели e в него е да се създаде регистър на пациентите, страдащи от редки болести.
В рамките на инициативата стартираха и обучителните модули за ОПЛ в страната, които ще приключат на 9 и 10 март в столицата.
------
НЗОК започва да осигурява медикаментите за три групи заболявания, за които досега отговаряше МЗ от 01.03.т.г. Това са лекарствата за редки заболявания, хормоналната терапия при онкологични заболявания и препаратите за състоянията след трансплантация. МЗ е осигури медикаменти за преходния период, в който НЗОК трябва да поеме лечението на тези пациенти. Всички те имат осигурени медикаменти за месец март. За някои диагнози лечебните заведения имат готовност да осигуряват лекарства и за месец април.
МЗ напомня, че занапред, за да получават медикаментите си по новия ред, пациентите трябва да имат одобрени протоколи от НЗОК. Тези документи се подготвят от лечебните заведения, където се осъществява терапията на болните хора. Към момента са готови протоколите на повече от половината пациенти с трите групи заболявания. За да няма проблеми с лечението на хората и в бъдеще, МЗ призовава всички пациенти да посетят лекуващия си специалист и да проверят дали са подали нужните документи за получаването на лекарствата си от НЗОК. За повече информация те могат да се обърнат към лекаря си или към РЗОК.
Няма проблеми и с осигуряването на останалите лекарства за хората с онкологични и бъбречни заболявания, които все още осигурява МЗ. През тази година те трябва да се поемат от болниците, в които се извършва лечението на пациентите. За тази цел лечебните заведения провеждат тръжни процедури. Справката на МЗ показва, че те вървят в срок. МЗ напомня, че до приключването им и сключването на договорите ще продължи да осигурява нужните медикаменти за болните хора.

-----
Пациенти с хемофилия изразиха тревогата си, че болниците ще останат без кръвни продукти

Според Виктор Паскалев, зам.председател на Дружеството по хемофилия, с новия ред на отпускане на медикаменти и кръвни продукти вече от НЗОК, в сила от 01.03 т.г., законово тя ще може да осигурява само кръвни продукти за домашно лечение, но не и за спешна и болнична помощ.
Досега необходимите за лечението им кръвни продукти са се осигурявали от МЗ, по реда на наредба № 34 от 25 ноември 2005 г., в изпълнение на чл. 82, ал. 1, т. 4 от Закона за здравето, в 6 центъра в страната за лечение на хемофилия, от които са се снабдявали звената за спешна медицинска помощ, болничните заведения и нуждаещите се от домашно лечение.
Той алармира, че трябва да се намери бърз изход от ситуацията, тъй кат животът на хемофилиците е застрашен, защото близо 1/3 от тях ежедневно се нуждаят от болнично лечение. Според него МЗ счита, че щом е прехвърлила кръвните продукти към НЗОК, тя трябва да реши този проблем, обаче касата нормативно няма право да го направи.
От пресцентъра на МЗ пък са категорични, че пациентите нямат повод за притеснение, тъй като в страната има осигурено достатъчно количество кръвни продукти както за болнично лечение, така и за спешна помощ.

----
При хемофилията, рядко и тежко генетично заболяване, не може да се определи точно необходимото количество животоспасяващо или животоподдържащо количество кръвни продукти за всеки индивидуален случай. Между 60 и 100 хил. международни единици фактор 8 или 9 са необходими за един пациент с хемофилия, но за отделните болни те варират и количество не може да бъде точно посочено, обясни Паскалев.
От месец октомври 2010 г. досега дружеството по хемофилия е сезирало МЗ по този въпрос многократно. Изпратени са повече от 5 писма, информирана е и Националната пациентска организация, както и министър-председателя и до председателя на Комисията по здравеопазване в НС.
В МЗ обаче не разбират или се правят, че не разбират проблема, твърди Паскалев. Според него без необходимото количество кръвни продукти – фактори на кръвосъсирване и тяхното незабавно вливане при възникнал инцидент, в спешните звена и специализираните болници, дори при наличието на най-модерна база, апаратура и специалисти, изходът за пострадалия болен от хемофилия ще е или летален или при него ще настъпят много тежки необратими увреждания.
Пациентите при необходимост могат да се свързват с горещата линия на МЗ.

По-голям е процентът на бъбречните заболявания в ромската популация, отколкото сред българското население у нас

Това показват досегашните резултати от скрининговата програма, действаща от 2007 г. насам. До момента са скринирани 4419 души от Западна и Централна България, от които 565 роми, на Българската бъбречна асоциация, започнато през 2008 r. c различни акценти в годините.
Единият от тях е именно разпространението на хроничните бъбречни заболявания сред ромското население, съобщи доц. д-р Стефан Кривошиев, началник на отделението по хемодиализа в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".
От изследваните роми над 30% са с нормално тегло. При българите процентът е 38.9. Със затлъстяване са 36.2% роми и 23.6% от българите.
39% от анкетираните роми са отговорили, че пушат но "когато имат пари, за да купят цигари" 68.9% от българите твърдят, че не пушат.
Изследването показва, че степента на образованост е от голямо значение, за да бъдат избегнати някои от предотвратимите бъбречни заболявания.
Ниската образованост, около 56% от изследваните роми са с основно, а 35% са с по-ниско образование, е сред водещите причини за по-високата заболеваемост от бъбречни болести, артериална хипертония и наднормено тегло твърдят специалистите.
Според доц. Кривошиев основната причина да не бъде развито донорството в страната ни се крие в липсата на доверие между населението и лекарите.
По думите му артериалната хипертония при ромите е по-често недиагностицирана, а два пъти повече е новооткрития диабет при тях.
Лошото хранене, в последната трета на бременността, пък посочи като причина за повишения риск при плода от затлъстяване, захарен диабет и др. заболявания. Бебетата, родени с ниско тегло, под 2.5 кг., имат по-малък брой нефрони в бъбреците, които се натоварват повече и рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване е по-висок обясни той.
В САЩ през 2002 г. между 64-66% от анкетираните са заявили доверие в своя лекар. През 2010 г. този процент вече е 70. Според американците медицината е най-добрата професия за 22% от мъжете и за 27% от жените. Сред 10-те най-скъпо платени професии в Америка – 7 са медицински, а компютърните специалисти и на глед други престижни професии заемат доста по-задни места в класацията.

„ФОНДЪТ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИ” СЕ ПРЕСТРУКТУРИРА

„Фондът за трансплантации” ще се влее във „Фонда за лечение на деца” и в „Комисията за лечение в чужбина”. В първата структура ще се насочат всички пациенти, които са под 18 години, а във втората – останалите. Целта на промените е да се оптимизира дейността на фонда за трансплантации и да не се допуска дублиране на структури със сходна дейност.
Промените обаче няма да станат автоматично веднага. До осъществяването им хората, които се нуждаят от трансплантация в чужбина, могат да продължат да подават документи за лечение във „Фонда за трансплантации”. След това документите им ще се прехвърлят към другите две структури. Пациентите, които са одобрени за лечение от началото на съществуването на фонда до окончателното му преструктуриране, ще продължат да разполагат със средствата, които веднъж вече са получили.