Translate

петък, 4 март 2011 г.

Работодателите твърдят - националната здравна карта нарушава равния достъп до медицински услуги, конкурентната среда и дискриминира някои лечебни заведения

Националната здравна карта (НЗК) нарушава основни конституционни права, заявяват работодателите от Българската стопанска камара (БСК). В писмо, изпратено до медиите, организацията пише, че поради тази причина ще оспори решението на МС за приемането на НЗК пред Върховния административен съд (ВАС), пред Комисията за защита от дискриминация, като ще информират и Комисията за защита от конкуренцията.
НЗК не е била обсъждана предварително нито от Националния съвет за тристранно сътрудничество, нито в Надзорния съвет на НЗОК, в които участват представители на работодателите, които са и осигурители. По този начин реалните приносители към бюджета на НЗОК са лишени от право на мнение за изразходването на техните средства, твърдят от БСК.
Според работодателите с някои постановки в НЗК се нарушават основни конституционни принципи като равнопоставеност на собствеността, гарантиране на конкуренцията, равен достъп до медицински услуги и недопускане на дискриминация. От работодателската организация обявиха, че са обезпокоени от задължението НЗОК да сключи договор за работа само с 57 болници, които са държавна собственост и са изрично посочени в приложен към здравната карта списък. За другите лечебни заведения в страната се предвижда взаимоотношенията с НЗОК да се регулират на база на субективна преценка и по неясни критерии.
Работодателите определиха НЗК като дискриминационна, защото поставяйки такова условие, тя нарушава равнопоставеността между отделните видове собственост на здравните заведения -частна, държавна, общинска, което от своя страна води до деформация на конкурентната среда и до липса на реална конкуренция в болничния сектор.
Според БСК така се нарушава и свободата на пациентите за избор на болница заради очакваните различия в стойността и качеството на медицинските услуги, които се предлагат от задължително финансираните от здравната каса болници и всички останали.
От БСК смятат, че е недопустим и редът, и начинът на използване на средствата от НЗОК да се определят с решение на правителството, а не от Надзорния съвет на касата, който по закон трябва да се занимава с това. Работодателите ще инициират провеждането на широк обществен дебат с представители на частния бизнес, лекарските организации, потребителите на здравни услуги и други заинтересовани страни.
Работодателската организация обяви, че ще инициира провеждането на широк обществен дебат по тази тема.
Според д-р Стойчо Кацаров, член на управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването, изискването само 57 болници задължително да сключват договор с касата е противоконституционно.
На друго мнение обаче е д-р Станимир Хасърджиев, председател на националната пациентска организация (НПО) според който, чрез поставянето на това условие държавата се опитва да гарантира медицинска помощ на гражданите си дори в най-отдалечените кътчета на страна, което е и нейно задължение. Друг е въпросът дали административното разпределение е най-удачният начин. По-приемлив би бил пазарният принцип - да се определят ясни критерии, на база на които всички болници да се конкурират за субсидиране на клинични пътеки., допълни той.
-----
Освен БСК, която се обявява против НЗК, преди време това направи и Асоциацията на индустриалния капитал в България. От центърът за защита на правата в здравеопазването вече е заведено дело във ВАС срещу МЗ, заради заповедите на здравния министър, с които бяха назначени комисиите за изработване на областните здравни карти. В тях не бяха включени представители на пациентските и сестринските организации, което противоречи на закона.
Ако ВАС се произнесе в полза на центъра за защита на правата в здравеопазването организацията ще поиска от ВАС да обяви НЗК за недействителна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар