Translate

петък, 4 март 2011 г.

Фелдшерите са готови на улични протести, ако не бъде променена влязлата в сила от 18 февруари т. г. наредба за професионалните дейности на фелдшерите на МЗ

Те коментираха, че в много от малките населени места, като Симитли, Сатовча и др., около 80-90% от спешната помощ се осигурява само от фелдшери. Същото важи и за зимните курорти, където няма лекар или сестра, а само един фелдшер. В страната има около 4000 фелдшери на средна възраст 35-40 г.
Според тях наредбата ограничава възможностите на фелдшерите да се усъвършенстват като медицински професионалисти в различни форми на продължаващо обучение. Тя тотално отнема техните професионални права и заради нея не може да се уреди сключването на професионални застраховки, покриващи отговорността на фелдшерите по отношение на техните пациенти, ако нарушат пределите на професионалната си компетентност.
От Сдружението на фелдшерите заявиха, че с тази наредба тотално се дискриминира професията им и я определиха като недодялана и абсурдна, целяща явно да се закрие професията – фелдшер.
Наредбата стеснява правата им да поставят диагнози и да провеждат лечение в рамките на тяхната компетентност. Тя например им забранява да диагностицират деца до 3-годишна възраст, но им позволява да дават съвети и наставления за кърмачета.
Освен това според наредбата фелдшерите не могат да поставят катетър на мъже, но имат това право, когато става въпрос за жени. В същото време ако сложат катетър на мъж, подлежат на санкция, но ако не го направят - също ще бъдат наказани, защото отказват първа помощ.
Същата наредба им дава право да правят кръвопреливане на терен, което те са категорични, че се прави само в болница, след съвместимост на кръвта. Ако наредбата бъде нарушена, наказанието е една година затвор за фелдшера, извършил нарушението.
Всичко това нормално ли ви звучи, риторично попита председателят на сдружението на медицинските фелдшери Александър Александров.
Той съобщи,че фелдшерите са категорични, че ще търсят правата си по законов начин, не само в България, но и в съда в Страсбург.
Готови сме да излезем и на улицата, ако до края на март МЗ не преразгледа нормативния акт, бе безапелационен Александров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар