Translate

петък, 4 април 2014 г.

Испански лекари искат санкции за злоупотребяващи със здравната каса пациенти


Председателят на организацията на медицинските учебни заведения в Испания лансира идеята
пациентите да бъдат санкционирани, ако „злоупотребяват” със здравната система Хуан Хосе Родригес Сендин отхвърли системата за доплащане за испанците, ползващи услугите на личен лекар, и вместо това се обяви за глоби на лицата, които се възползват неправомерно от медицинските услуги. Родригес предлага да има наказания в случаите, "когато хората не премахват имената си от списъка на чакащите, когато те умишлено се вписват по два пъти, когато не си вземат диагнозите или рецептите или директно отиват в спешното отделение вместо в обикновен здравен център”. Той подчертава, че има определена група пациенти, които "често ходят на лекар”, защото са "изплашени” и го правят, защото си "мислят, че ще отложат сетния си ден”. Представители на пациентски неправителствени организации коментираха, че изказванията на Родригес "представляват абсолютен позор”. Според тях внушенията му не помагат на лекарите, защото заплашват с цинично и антихуманно отношение.


НЗОК да оповестява ежемесечно как харчи бюджета си



Лекарите поискаха НЗОК всеки месец да публикува на интернет страницата си пълна
информация за това как се харчи бюджетът на институцията, предаде "Дарик". За това настояха от БЛС  в писмо до директора на касата д-р Румяна Тодорова, в което уточняват, че плащанията на болниците и разходите за лекарства се осъществяват напълно непрозрачно.Те настояват още освен ежемесечните отчети на болниците да се публикува и отчетената от тях надлимитна дейност, заплатени медицински изделия и др., както и разходите, които НЗОК прави за извънболнична помощ  От лекарския съюз призоваваха и за среща с Надзорния съвет на здравноосигурителната институция. Те напомниха за неизбежния дефицит от 200 млн. лв. тази година и подчертават, че едно от възможните решения на проблема е актуализация на бюджета на касата, която трябва да се случи не по-късно от средата на годината. Подобна актуализация обаче може да се предприеме от самата Здравна каса, и процедурата отнема месеци, допълват още от съсловието. Тази констатация е изпратена и до премиера Пламен Орешарски в друго писмо, в което лекарите призовават за среща, организирана от министър-председателя. От съюза са категорични, че няма да се съгласят нито касата да не заплати на болниците, нито да плати, но за целта да бъдат взети пари от бюджета на институцията за следващата, 2015-та година.

Известни специалисти по диабета идват на форум в Бургас



За трети път Бургас ще е домакин на традиционната конференция "Доброволци, пациенти и
лекари - обединени срещу диабета". Тази година мотото е "Диабетът - социален и медицински проблем". Форумът ще се проведе на 5 и 6 април /събота и неделя/ в залата на Областна управа.Участници: * Диабетни организации от България - "Синият кръг на надеждата" * Медицински специалисти и експерти по диабета от клиниките - Варна, Плевен, София, Къркларели и Истанбул * Семейни лекари, лекари доброволци * Партньори НПО Бургас - Клуб "РУСЬ", доброволци, бизнес партньори * Депутати, кметове, общински съветници, Омбудсман, РЗОК, Бюро по труда * Студенти от Медицински колеж и Катедра "Здравни грижи"Бургас * Министерство на здравеопазването , МТСП, АХУ, Министерство на културата И ЗА ПЪРВИ ПЪТ: трансгранични партньори на Бургас, Нова Загора, Сливница: * Краснодарска диабетна организация, Русия * Асоциация на медицинските диабетолози, Рим, Италия * Дружество за борба срещу диабета "Цариброд", гр. Цариброд, Сърбия Цел: публичност на ефективното партньорство с международно участие - генератор за промяна бъдещето на диабета без граници. За първи път - оценка на обществения съвет на експерти по диабета за ролята на диабетните организации като партньори и сътрудници в лечебния процес или утопия! Ще се проведе и Юбилеен концерт "Вие направихте от нас промяната"!, посветен на: 20 години - РСНЦ "Диабетни грижи" Бургас; 5 години - партньорство с Тюрк Диабет Джемиети Къркларели и Истанбул; 5 години - ресурсна мрежа "Синият кръг на надеждата" Р България; 1 година -партньорство с Краснодарската диабетна организация, Русия.

 www.burgas24.bg


С черен шоколад борим затлъстяването

 Консумацията на черен шоколад подобрява мисловната дейност, намалява апетита и понижава кръвното налягане.
Сладкото изкушение, според резултатите от ново американско проучване, успешно предотвратява и затлъстяването.
Според д-р Андрю Нилсън от университета в Луизиана -какаото, основната съставка в шоколада, е една от най-богатите на флаваноли храни, която доказано помага в борбата срещу излишните килца, посочва БГНЕС.
Според специалисти шоколадът съдържа добри бактерии, които ферментират в организма и стимулират антивъзпалителна функция.
Препоръчителната дневна доза шоколад не повече от 25 грама- напълно достатъчни за задоволяване на дневния  глад за сладко.

четвъртък, 3 април 2014 г.

100-те лица на депресията



Жените по-често правят опити за самоубийство, мъжете успяват да ги реализират.
Няма белег, по който да разпознаете депресията. Едни се затварят и потъват в себе си. Други слагат маска на преднамерена веселост. Трети стават агресивни и зли към околните. Депресията е многолика - меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност са само част от изявите й.
Не е задължително обаче човек да е тъжен, когато потъва в депресия.
Може просто да стане безразличен и апатичен към живота наоколо, сякаш всичко губи стойността си – няма смисъл, няма перспектива. Това може да доведе до мисъл за самоубийство. Реакцията и действията се движат на бавен каданс. Човек се влачи без тонус и му е трудно да се захване с каквото и да е. Сякаш някой е изпил до дъно вътрешната му енергия и заряд. Животът забавя обороти – мисленето става някак вяло, вниманието трудно се фиксира върху задачите.
Апетитът също не издава психичното състояние, защото някои го губят напълно, както губят и вкус към живота а други депресирани почват да се тъпчат. Изостря се желанието им да хапват сладко.
Депресията може да се „маскира” зад други болести. Спектърът на оплакванията е много широк - от главоболие, болки в сърцето и стомаха, до различни нарушения на съня често в малките часове на утрото, загуба на апетит, хроничен запек и нарушения в менструалния цикъл.
Според международната класификация на болестите депресията принадлежи към афективните разстройства. Тя може да се яви като самостоятелно заболяване или в рамките на някое друго, каквото е например афективното разстройство. При него мания и депресия се редуват. Около 1% от хората са засегнати от това тежко страдание, което е по-познато като циклофрения. Тя засяга предимно младите.
Определят депресията като най-егоистичната болест, защото човек не мисли за последиците, нито за хората около себе си. Не се интересува какво причинява на най-близките си - обсебен е от мисълта да избяга от реалността, да се освободи от своите преживявания и често посяга на живота си.
Днес 10 - 15% от хората страдат от депресия. А прогнози сочат, че през 2020 г. тя ще бъде втората причина за инвалидизация. А според Световната здравна организация 10,7% от болестите въобще се дължат на депресията.
Само внимателно наблюдение и познаване на характера издава промяната. За опитния психиатър тя не е проблем. Радко обаче потърпевшите осъзнават проблема си, а още по-рядко търсят компетентна помощ.
„Около 13% от хората с депресия се самоубиват. Това е 20 пъти повече, отколкото при здравите.
Обикновено те имат вече един опит за самоубийство.
Няма точно обяснение защо това се случва при прехода между сезоните, но е факт, че тогава се натрупват повече случаи. Жените по-често правят опити, мъжете по-често успяват да ги реализират. Самоубийствата са 3-тата причина за смърт сред подрастващите. Това сочи статистиката за света, у нас няма проучване. 12% от смъртността при подрастващите и 2% от децата до 16 г. се дължат на самоубийства, обяснява проф. Вихра Миланова, шеф на клиниката по психиатрия към Александровска болница .
Водещият фактор за депресията са гените, които наследяваме от родителите си. Те създават предразположение, което в един момент може да се отключи. Тежки преживявания в детството - загуба на родителите, травма, липса на любов в семейството, малтретиране също слагат отпечатък. Има значение и характерът.
Нерваците са по-склонни да развият депресия.
Самотниците също стават нейна жертва, както и тези, които нямат подкрепа или изпадат в тежка финансова криза.
Някои тежки общи заболявания, като например диабет, или приемането на лекарства за лечението им, като кортикостероиди например, могат да доведат до депресия.
Съветът, който обичайно даваме - “стегни се, вземи се в ръце”, не върши никаква работа. Напротив - натоварва допълнително.
„Когато човек е потиснат, а вие го карате да се разхожда, да ходи на кино и да се среща с приятели, му създавате допълнително натоварване. Защото когато е в депресия, той няма дори желание да говори. Отбягва и близките си, защото усеща, че не е във форма. Ако състоянието продължава повече от 2 седмици, е добре да се търси помощ първо при личния лекар и след това и от психиатър. Колкото по-бързо започне лечението, толкова ще е по-резултатно”, обяснява проф. Миланова.
 

Веселина Мончева
В. „Монитор”

Лекарите на протест на 15 май



Все още не е решено дали ще бъдат организирани в улично шествие или всеки ще протестира пред болницата, в която работи, съобщи д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, цитиран от вестник ”Труд”.
Протестът е по повод европейския ден на негодуванието на белите престилки, организиран от федерацията на европейските лекари. С проявата си в България лекарите ще изразят недоволството си от финансовите проблеми в системата. Очаква се докторите да бъдат подкрепени от медицинските сестри, акушери, лаборанти, фармацевти и синдикални служители. Мотото на протеста ще е: ”Нека ги спрем. Да защитим правото на здраве на всички европейски граждани. Спрете корупцията. Спрете репресиите върху лекари”. БЛС ще настоява и за среща с премиера и финансовия министър заради очертаващия се дефицит на здравната каса от над 250 млн. лв. ”Единственото решение е актуализация на бюджета на НЗОК ”, каза още д-р Райчинов. 
До края на седмицата съсловната лекарският съюз ще подаде сигнал срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация, защото не се плащат в пълен размер здравните вноски ”Без да посочва обяснение, държавата си пише закони, според които тя да не плаща вноските в пълен размер, а задължава обикновените българи да ги покриват на 100%. Ако това не е дискриминация, какво е?”, коментира Райчинов. Той допълни, че ако държавата стане изряден платец, в бюджета на здравната каса годишно ще влизат по още около 350 млн. лв.

Нищо добро не ни чака в близко време


Аз съм много гневна на това, което се случва, защото ние лекарите сме поставени в много
тежки условия на работа. В общинските болници ситуацията е страшна. НЗОК ни постави в тежка ситуация, определят ни лимити за всяка дейност, но надлимитите не се заплащат, както се обявява по медиите. В тези пътеки хората, които отговарят за нас трябва да знаят, че кадрите трябва да са добре обезпечени, за да не мислят за кредитите си. В момента ние работим само в морален аспект. Това каза сестра на Бойко Борисов д-р Красимира Иванова, която е началник на Детското неонатологично отделение във Втора АГ болница “Св. София” по ТВ7. В момента има само един клиентилизъм, разпределяне на средства само там, където има интерес. Ние сме оставени на течението, категорична беше д-р Иванова. Д-р Красимира Иванова подчерта, че никога не си е позволявала да говори срещу колега. Не трябва да говорим лошо един за друг. "Д-р Таня Андреева е млад и амбициозен човек, но аз съм на много ниско ниво в йерархията, за да я критикувам. Тя трябва да се замисли кои са най-важните приоритети в здравеопазването. Темата с пироговчетата е много смешна. Там ще изтекат едни милиони. Тези отдалечени райони трябва да има една добре оборудвана линейка с добър шофьор, добре обучен лекар и много добре платен. Това е за мен реформата. Първият ни приоритет трябва да бъде детското и майчиното здравеопазване, това е бъдещето на България. На второ място са специалистите, които работят в тази сфера, тяхната квалификация. На трето място тежко болните пациенти, заяви Иванова. За брат си - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тя каза, че откакто е в политиката е станал по-тъжен и по-суров. "Той стана по-суров човек. Брат ми беше предаван от много близки хора и това нямаше как да не му се отрази. Неговата греша е добротата и доверието. Ако той може да бъде по-корав и по-твърд и недоверчив тогава ще има по-голям успех", уточни Красимира Иванова. Направих голямата грешка да се кандидатирам за директор на АГ "Шейново", отбеляза д-р Иванова. След като видях, че всичко е нагласено се оттеглих. "Не може един конкурс да да се провежда три месеца. Бях подложена на изпит от час и половина. След два часа ми се обадиха, че прекъсват конкурса, защото е възникнал конфликт на интереси. В комисиите на ДКЦ-тата имало членове на ГЕРБ. След това тези хора бяха принудени да си дадат отвод, защото аз съм сестра на Бойко. казусът беше разгледан дори в парламентарната комисия корупция и конфликт на интереси. Не мога да разбере как няма конфликт при Илияна Йотова и Румяна Тодорова, които са сестри. Аз не получих официален отговор дали има конфликт на интереси или не", изказа разочарованието си Красимира Иванова. Тя заяви, че вероятният директор на болницата е собственик на фирма покриваща дейността на "Шейново". "За мен това беше политизиран конкурс, предварително подготвен за един крайно недостоен човек. Аз се убедих, че няма нищо прозрачно, нищо достойно, човешките ценности са забулени от корупция и лични интереси, договорености и зависимости. Аз нямам усещането, че нищо добро ни чака в близко време. Аз имам някаква относителна надежда, че хората могат да говорят без да се страхуват", добави сестрата на Бойко Борисов.



www.novini.bg 

Сестрата на Борисов: Ситуацията в здравеопазването никога не е била толкова тежка




Д-р Красимира Иванова, сестра на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в предаването "Дневен ред" по ТВ7, че ситуацията в здравеопазването на държавно и общинско ниво никога не е била толкова тежка. колкото е сега. „В клиничните пътеки хората, които държавнически трябва да отговарят за нас, за работещите хора трябва да знаят, че един лекар трябва да бъде толкова добре обезпечен да не мисли за кредитите си, да не мисли дали ще има пари да купи храна за децата си", посочи Красимира Иванова. За нея в момента има само един клиентелизъм, разпределение на средства само там, където е интересно да се разпределят. „Общинските болници сме оставени на течението. Няма от къде да се финансираме освен от НЗОК и от Общината като собственик на общинските болници.", добави тя. "Министър Таня Андреева е мой колега. На първо място трябва да бъдем колеги и да не говорим лошо един за друг", казва сестрата на експремиера. "Аз съм била подложена на какви ли не коментари като сестра на г-н Борисов въпреки, че нито аз се бъркам в неговата работа, нито той в моята. Д-р Андреева е млад човек и може да постигне нещо като министър със своите амбиции. Аз съм на изключително ниско ниво в йерархията, за да си позволявам да я критикувам. Но като лекар на първо място тя трябва да се замисли кои са най-важните приоритети. Темата с пироговчетата е много смешна и никога няма да се случи. Там просто ще изтекат едни милиони", категорична е Красимира Иванова. За нея трите приоритета, които трябва да бъдат изпълнени веднага са детското и майчиното здравеопазване, където по думите и е бъдещето на България, грижата и обучението на специалистите, които работят в страната, както и грижата към хората, които имат тежки заболявания. Сестрата на Борисов разказа за кандидатурата си за директор на столичната АГ болница "Шейново". "За мен това беше един изключително политизиран конкурс, предварително подготвен за един определен човек, изключително недостоен", посочи Иванова.



www.cross.bg


Открито или скрито управление?



От години администрацията крие информация, която трябва да е публична, но усвоява по 1 млн. лв. месечно за прозрачност, откакто сме членове на ЕС


Когато дойдат избори, заваляват обещания. И клетви. И вричания. За вярност. За отговорност. За различност от предишните управляващи (които и да са те). За просперитет и благоденствие.
Но най-вече за откритост и прозрачност. "И ви обещавам, че Ще има честно и открито управление. За всичко, което се случва в общината, ще бъдете информирани"; "Нашият град заслужава ново управление, което да бъде отговорно, открито" (из предизборните речи на кандидати за кметове). "Кандидат-кметовете подписват меморандум за открито управление" (прессъобщение).
След изборите знамето на откритостта, прозрачността и публичността свенливо се свива, сваля се от пиедестала на обещанията и се заключва в склада да чака следващия вот, когато ще бъде извадено, поизтупано и развято отново. През това време управленци и администратори пишат програми и стратегии за прозрачност, България се присъединява към международни инициативи за открито управление (2011 г.), усвояват се пари от европейските фондове.
За седем години членство в ЕС държавната администрация е похарчила почти 50 млн. лв. (разплатени до момента) от Оперативна програма "Административен капацитет", за да стане добра и почтена. От тях близо 14,5 млн. лв. са, за да ни гарантира прозрачно управление. Остават още около 26 млн. лв. за усвояване - договорени, но неразплатени. Това са само европейските пари. Като добавим към тях националното финансиране и донорството от международни фондации и инициативи, сумата ще надхвърли 100 млн. лв. Всичкото старание и средства заради едната откритост, прозрачност и ефективност, струващи има-няма по 1 млн. лв. на месец.
Какъв е резултатът в крайна сметка и кои са тайните, с които представители на местната и централната власти не искат да се разделят, охранявайки ги ревностно от погледа на гражданите. Отговори на тези въпроси има в проучването на Програма "Достъп до информация", което се прави в началото на всяка календарна година. Според последното, проведено в началото на 2014 г., институциите с охота публикуват на интернет страниците си структурата на администрацията (93,4%), функциите си (78,3%) и услугите, които предоставят (82,8%). Тази информация е безопасна, не ги застрашава и е удобна за демонстрация на прозрачност и откритост. Тук, разбира се, има странни изключения. Това, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) не дава гласност за структурата си, е разбираемо, но Националната здравноосигурителна каса , заедно със 17 общини, 2 регионални инспектората по образованието и 11 регионални дирекции по горите защо я крият, никак не е ясно. По същия начин, ако приемем, че липсата на оповестяване на функциите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и на Академията на МВР е обяснимо заради бавната раздяла с етикети като "секретно" и "за служебно ползване", то буди недоумение отсъствието на тази информация за Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването, а също и в сайтовете на 85 общини, 9 регионални инспектората по образованието, 4 регионални дирекции по горите, 2 регионални здравни инспекции.
Сред институциите, които са спестили на гражданите информация за услугите които предоставят (17,2%), учудващо се нареждат Агенцията за хората с увреждания, Държавната агенция за бежанците, Комисията за защита от дискриминация - все едно съществуват сами за себе си, макар да се очаква точно те да са максимално открити, понеже работят с уязвими групи. Но не.
Общата нормативна база, определяща работата на местните и централните власти, програмите и стратегиите за развитие, както и списъците с правилници, наредби и постановления, масово присъстват в страниците. Едва 46,3% от институциите обаче публикуват собствените си индивидуални актове - заповеди и решения (например само 45,9% от общините публикуват решенията на общинските съвети). Близко е равнището на прозрачност и по отношение на публичните регистри. В страната съществуват 3945 такива, поддържани от централни, териториални и местни органи на власт, като 516 от тях трябва да са в интернет по закон. 49,1% от институциите оповестяват информация за поддържаните от тях регистри, а 61% са ги качили в интернет. Едва 12,4% са се постарали да опишат какво представляват те в действителност, а само
5,6% са информирали за реда за достъп до базите с данни. Сред онези, които са "забравили" да направят поддържаните от тях публични регистри достъпни за гражданите, са агенциите за социално подпомагане и по заетостта, държавните агенции за бежанците и за българите в чужбина, изпълнителните агенции
"Главна инспекция по труда" и "Медицински одит", Министерството на финансите, Националният осигурителен институт, Националният център за информация и документация и др.
Макар България да не е Швеция, която се счита за родина на първия закон за свободата на информацията, създаден през 1766 г., ние също можем да се похвалим със съвсем нелоша правна рамка
Нашият Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ) действа от 2000 г., друг е въпросът, че не е сред любимите нормативни актове на институциите, тъй като ги задължава да се придържат към равнища на откритост и прозрачност, които им създават дискомфорт. Този факт се потвърждава и от последното проучване на Програма "Достъп до информация", което показва, че на 14-ата година от приемането на ЗДОИ едва 43,3% от централните и местни власти публикуват на страниците си в интернет информация за звеното, което отговаря за приемане на заявления по закона. Детайлите от работата на тези отдели от администрацията са почти секретни. Едва 24% оповестяват данни за постъпилите при тях искания за достъп до информация. Само 8% посочват числото на отказания достъп, а 24,2% имат годишен отчет за изпълнението на закона, сред които 8 министерства (на вътрешните работи, на спорта, на образованието, на икономиката и енергетиката, на отбраната, на транспорта, на труда и социалната политика, на финансите), Националната агенция за приходите, 11 областни администрации, 45 общини, 10 регионални инспектората по образованието, 11 регионални здравни инспекции, 13 регионални инспекции по околната среда и водите, Столичната дирекция на вътрешните работи и др.
Онова, което чиновниците охраняват строго и държат далеч от погледа на гражданите, са списъците с информация, класифицирана като служебна тайна. Само 15% от институциите правят тези списъци публично достояние, а едва 0,4% (общините в Аврен и Челопеч) публикуват списъци на документите, разсекретени по Закона за защита на класифицираната информация. Бюджетът на институциите и отчетите за изпълнението му са другата особено чувствителна тема за администраторите. За 2013 г. и 2014 г. структурите, престрашили се да го оповестят, са съответно 121 и 122, което е около 25% от задължените лица, но само 25 (4,7%) са публикували и отчет към него - това са всички министерства, ДАНС, Министерският съвет и 11 общини. Около 25% от местните власти правят публично достояние датата на обществено обсъждане на бюджета с общността и толкова качват проекта за бюджет на интернет страницата си. Годишни отчети за изпълнението му за предходната година обаче имат едва 16,5%. По отношение на отчетността се забелязва низходяща тенденция. Намаляват структурите, които публикуват информация какво са свършили през годината. За 2012 г. те са 193, а за 2013 г. - 90 от общо 354.
Декларациите за конфликт на интереси са другата голяма тайна на чиновниците. Списъци с имената на подалите такива декларации оповестяват 47,4% от институциите, а самите документи са на интерент страниците на 32,8% от тях. Данни за последна актуализация на информацията поддържат 28,5%. В действителност без достъп до съдържанието на самия документ трудно може да се прецени до каква степен конкретно едно лице е или пък не е в конфликт. Сред институциите, неспазили изискването на закона и непубликували декларациите, са множество агенции, чиято дейност и последствията от нея пряко засягат големи групи хора в обществото. Сред тях са Агенция "Митници", "Пътна инфраструктура", за приватизация и следприватизационен контрол, за социално подпомагане, за държавна финансова инспекция, по заетостта, за хората с увреждания, по обществени поръчки, по безопасност на храните, а също и държавните агенции за бежанците, за закрила на детето, за българите в чужбина. Държавните комисии по енергийно и водно регулиране и по хазарта, както и 9 министерства, също са си спестили усилието да направят тези документи публично достъпни, заедно с Националната агенция за приходите, Здравноосигурителната каса, националния статистически и националния осигурителен институти. Отсъствието на подобна информация в публичното пространство хвърля сянка на съмнение върху институциите, компрометира както дейността им, така и декларациите и обещанията им за откритост и прозрачност.
Нещото, което се научиха да правят администраторите, и то присъства вече масово в публичното пространство, са обявите за обществени поръчки. Има ги на 79,4% от интернет страниците им. Но само толкова. Информацията за възлаганията е по-скоро изключение. Среща се при 9,7% от задължените лица. Като най-ревностно пазени обаче си остават сключените договори. Само 2,8% публикуват такива. Сред тях са Министерството на околната среда и водите, Комисията за защита на личните данни, Агенцията по обществени поръчки, 10 общини и един регионален инспекторат по образованието.
И тази година, както и в предходните, администрацията с охота публикува информация, която не я „застрашава" и към която не е чувствителна - структура, функции, услуги, общи планове, стратегии, дори обяви за обществени поръчки. Тайните, които продължава ревностно да пази обаче, никак не са малко. Те засягат пряко дейността й собствени индивидуални актове, бюджети, отчети за изпълнението им, декларации за конфликт на интереси, сключени договори, което значи, че обещанията за прозрачност все още са повече виртуални, отколкото реални, както и че битката за откритост и публичност още не е спечелена. От гражданите.

В. "Дума"
 


Здравното министерство проверява пациентски организации




„Години наред МЗ и НЗОК проверяват лекарите и лечебните заведения. Сега започнаха
проверки и на пациентите или по-точно на онези, които се смятат за техни представители“, съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването. „В края на миналата седмица министерството на здравеопазването е извършило проверка на всички областни структури на така наречените „представителни организации на пациентите“. Съгласно наредба № 48, всяка представителна организация на пациентите е задължена да има свое представителство във всяка една от административните области на страната. Освен физическо лице – представител, организацията трябва да разполага с място, където да се приемат граждани по предварително обявен график, телефон и електронен адрес за контакти. Наредбата задължава организациите на всеки три години да предоставят доказателства, че продължават да отговарят на критериите за представителност. Министърът на здравеопазването може да разпореди проверка по всяко време на една или всички представителни организации на пациентите. При установяване на нарушения или неспазване на определените нормативни изисквания, министърът може да отнеме представителността на организацията. Ахилесовата пета на представителните организации на пациентите са областните представители. В голяма част от случаите формално са посочени имена на хора, които нямат нищо общо със съответната организация, а понякога и въобще с проблемите на пациентите. В много градове, като място за прим на граждани са посочени адреси на кафенета, ресторанти и магазини, а прием на граждани изобщо не се осъществява. За сега не са оповестени резултати от проверката на МЗ , но няма да е голяма изненада, ако бъде отнета представителността на някои от четирите представителни организации на пациентите или дори на всичките“, обясняват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.


www.24chasa.bg 

Световната банка ще пренаписва здравната стратегия




За пореден път Световната банка ще пише план за реформа в здравния сектор, който вероятно
може и да не бъде изпълнен. Това става ясно от решението на правителството. Финансирането ще бъде по оперативна програма „Техническа помощ“. Експертите на институцията ще подготвят доклад за финансирането на здравния сектор и варианти за реформата. Така също ще трябва да разработят и проект на план за въвеждането на диагностично свързаните групи (вариант за лечение, при който здравната каса плаща в зависимост от индивидуалната тежест на заболяването). Освен това правителството ще търси препоръка от банката и за „реформиране на фармацевтичния сектор в България“. Секторът е частен и не става ясно какво означава това.
Последната стратегия за реформа от банката беше от 2009 г. Тя предвиждаше преструктуриране на болничния сектор и окрупняване на клиниките и не беше изпълнена. Сътрудничеството с банката датира от началото на здравната реформа, когато заедно с екипа на правителството на Иван Костов тя изработи първата стратегия за здравна реформа, като я подкрепи и със заем - първоначално отпусна около 20 млн. долара за спешна помощ и за центровете по хемотрансфузиология. Следващият транш беше от 68.9 млн. долара, като целта му беше да се преоборудват клиниките, да се реформира изцяло болничният сектор и да се въведат частните здравни фондове. В крайна сметка средствата от този заем послужиха за други плащания, като най-забележимото от тях е информационната система на здравната каса.
Според съобщението на здравното министерство целта на споразумението е „правителството да получи подкрепа при поставянето на основите за реализирането на Националната здравна стратегия 2014 -2020 г. По този начин се цели ускоряване и ефективно усвояване на средствата по европейските програми“. В превод това означава, че здравната стратегия на кабинета „Орешарски“ за пореден път не се е харесала на Европейския съюз и трябва да се преработи, за да може България да получи средства от еврофондовете за здравния сектор.
От решението на правителството не става ясно колко ще струва написването на докладите на банката.

Десислава Николова
Капитал Daily 

Индулгенция от Световната банка



От началото на прехода до сега почти всеки здравен министър пише национална здравна стратегия, в която обещава как ще реформира сектора. В края на 90-те при правителството на
Иван Костов започна и реформа, подготвена с експертната помощ на Световната банка. Само че реформата се побра само в рамките на това управление. Оттогава досега драматични промени в сектора няма. Има само статистика, според която българите са най-недоволните от здравните услуги европейци, отделят най-много пари допълнително от джоба си и са на първите места по тежки заболявания и брой болници на глава от населението.
Здравните министри обаче продължиха да пишат стратегии, в които тази тъжна статистика заема подобаващ брой страници. От време на време правителствата се съветваха със Световната банка, която изпращаше доклади как трябва да се проведе реформата, какви драстични съкращения и преструктурирания трябва да има и как да се управляват средствата за здравеопазване. В повечето случаи докладите на банката се криеха дълбоко в бюрото на поредния здравен министър или премиер с ясното съзнание, че логичните препоръки няма да се изпълнят и е по-добре да не е видно, че има и друг начин здравните услуги да станат по-качествени. Така от 2001 г. реформа в здравния сектор няма, а Световната банка периодично е канена да констатира тежкото състояние на системата и да даде препоръки. След това нищо от написаното не се изпълнява с оправданието, че мандатът изтича, че реформи се правят в първата година, че лекарите не са готови, че хората няма да са доволни или че няма пари. Министър Таня Андреева поръча на екипа си поредната здравна стратегия. Залогът при нея е, че Европейската комисия трябва да я хареса, за да може България да получи пари за реформа през следващия програмен период. Явно е, че Брюксел не одобрява общите приказки в поредния документ и затова той трябва да придобие по-приемлив вид. Затова за пореден път експертите на Световната банка ще пишат доклад какво да се прави. В случая той може да послужи като индулгенция за получаване на средства от еврофондовете. Но ще е жалко, ако за пореден път не доведе до никакво действие освен укриването му в бюрото на министъра.


Капитал Daily

Първа САГБАЛ „Св. София“ - София стартира програма за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми



Програма „40+“ е насочена основно към пациентки над 40 години,но от нея ще могат да се възползват и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв 

Съвместната инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“ и Варненски медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ ще се осъществи като реверанс към тази група пациентки, които нямат възможност да се възползват от националната програма на Център “Фонд за асистирана репродукция“, поради приетите критерии.
Целта е да се предложат преференциални и достъпни цени на ин витро процедури за тях.
За включилите се в програмата, ще бъде изготвен индивидуален план за лечение от водещи специалисти по репродуктивна медицина от двете лечебни заведения с главен консултант доц. д-р Емил Ковачев дм. от МУ-Варна, лекари от „Св. София“ и ембриолозите на лечебното заведение.
Кампанията ще започне с безплатни консултации и прегледи в ПСАГБАЛ „Св. София“- в периода 15 май – 25 юни 2014 г. , но само след предварително записан час на тел.: 024470263 или на GSM: 0878205253.




Бургаските математици търсят нови международни контакти, насочват се към Европа


Визитка:
Красимир Стоянов е първият директор – литератор в историята на Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – Бургас.
Завършил е Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, специалност „Българска филология” през 1989 г. и от тогава до сега е работил само в сферата на образованието, минал е през всички етапи на системата. Бил е учител по български език и литература в СОУ „Константин Преславски”, после помощник директор и директор в същото училище. По-късно е назначен за помощник директор по учебната дейност в ПМГ „Акад. Никола Обрешков”.
Красимир Стоянов счита себе си за част от екипа на бившия директор на гимназията – Станчо Славов и възнамерява да продължи да развива училището в зададената от него посока.
-Господин Стоянов, според Вас, на какво се дължи непрекъснато нарастващия рейтинг на бургаската математическа гимназия през последните години?
ПМГ „Акад. Никола Обрешков” е най-голямата профилирана гимназия в Бургас. Броят на учениците, които искат  да учат тук, непрекъснато нараства. Ние приемаме 4 математически, 1 информатична и 1 биологична паралелка всяка година. Оказа се, че биологичната ни паралелка се е превърнала в хит - през миналата година много деца, които останаха извън нея, бяха разочаровани.
Смятам, че големия интерес към нас се дължи не само на изключително добрите ни успехи в извънкласните дейности. Мисля, че рейтингът го повдигаме и самите ние с отношението си съм родителите, към гражданите, които влизат в гимназията, с начина по който контактуваме. Учителят е публична личност, ежедневно е на сцената и трябва да бъде много  добър професионалист, за да се справи с мисията си.  Колективът, изграден от добри специалисти – това е рейтингът на едно училище. А педагогическият състав на математическата гимназия включва точно такива добри специалисти, можещи и опитни. Той е изграждан в продължение на години от моят предшественик. От него аз наследих добре работеща институция, организация с много силен дух като желание за изява и  развитие, колектив от професионалисти, който умее да работи с децата, да подбира, развива и доказва техните таланти. Възнамерявам да продължа тази традиция и да я развивам, като търся нови перспективи.
-В каква посока виждате перспективите за развитие?
В установяване на нови международни контакти по отношение на извънкласните дейности – участия в олимпиади, състезания и турнири. Гимназията има многогодишни контакти с азиатските страни, където се провеждат най-рейтинговите математически състезания и олимпиади. Наши ученици редовно участват в тях и бележат изключителни успехи. Поддържаме контакти и с водещи азиатски математически школи. Подобни са отношенията ни и с руската математическа школа, която е сред елитните в света. Сега обаче възнамеряваме да се обърнем към Европа. Търсим контакти и партньорства в европейските страни и тук аз виждам перспектива за бъдещо развитие. Вече сме положили известни усилия и първите контакти са налице. В началото на ноември м.г. проведохме много интересен квалификационен  семинар с колеги в Румъния. Там  имат добра математическа школа, миналата година  бяха домакини на изключително силна  международна олимпиада, на която нашият ученик Тодор Марков спечели бронзов медал. Установим връзки с национален колеж в Букурещ– средно училище, според техния формат на образователна система. Интересно се оказа за нас това, че училището е профилирано в областта на природните науки и чуждите езици равностойно – подобно на нашите езикови и математически гимназии, но събрани в едно. Имахме възможност да се запознаем с начина, по който те подготвят учениците, възнамеряваме да задълбочим връзката и да продължим да осъществяваме обмен на идеи.
Ще продължава за нас да бъде приоритет развитието на учениците ни не само в областта на природните науки. Това е амбиция, която сме си поставили още през миналата учебна година и резултатите вече са налице. Ние имаме трима ученици,  класирани на национален кръг на  олимпиадата по български език и литература, което е огромно постижение за една математическа гимназия. Още повече, че общо класиралите се деца от Бургас са пет.  Наши ученици са класирани за националните олимпиади и по други предмети: по руски език – 2, астрономия - 5, физика - 7, по философия – 2. Очакваме резултати за олимпиадите по история и цивилизация, география и английски език.
През тази учебна година в гимназията работят 27 групи по националната програма „С грижа за всеки ученик”. Това  са школи, които подготвят децата за националните  кръгове на олимпиадите.
Тези резултати ни правят  изключително удовлетворени и ние имаме намерение да продължим да работим  във всички посоки на познанието, а не само в областта на математиката и природните науки. Това са целите и аз мисля, че добре ги изпълняваме.
-Ще обявите ли и през следващата учебна година прием за 5-ти клас, въпреки, че законът не го регламентира?
Да, ще приемаме ученици от 5-ти клас,  правят го всички математически гимназии, въпреки че този прием не е уреден в сегашния Закон за народната просвета. Очакваме това да стане в новия Закон за училищното и предучилищното образование, но той изключително много се бави. Проектозаконът отдавна е влязъл в Комисията по образование в Народното събрание и аз нямам обяснение защо се отлага приемането му.
В момента ние приемаме ученици след 4 клас единствено в името на децата. Защото точно от 5-ти до 7-ми клас се изграждат базовите математически умения. Това е целта ни – да подбираме надарени деца в 5 клас и да  започваме да надграждаме върху талантите им нови умения и знания.
Приемът за следващата учебна година вече е обявен. На заседание на педагогическия съвет сме решили да приемем  4 паралелки  в 5-ти клас, колкото и миналата учебна година. В 8-ми клас паралелките, както и досега, ще са шест.
-От следващата учебна година ще имате и нова модерна спортна зала. Какво още може да се желае от базата на гимназията?
Да, имаме уверението лично на кмета Димитър Николов,  че новата спортна зала ще е готова до следващата учебна година.
Общината спечели и дългосрочен проект за присъединяването на Дома за деца „Александър Коджакафалията” към базата на гимназията. Един етаж ще бъде предоставен за нас. Проектът за реконструкция е готов, предвижда се и топла връзка между двете сгради. Ние сме заявили желанието си да получим 8 класни стаи, компютърен кабинет и малка учителска стая.  Идеята ни е да изнесем в новата сграда малките ученици- прогимназиалния курс.Така ще освободим повече помещения в основната сграда, за да оборудваме специализиран кабинети в тях.

Истински сълзи и истински големи надежди в шоуто „Големите надежди”



11-годишният Петър Терзиев от София , с изпълнението си на „Too Much Love Will Kill You“ на Фреди Меркюри, разчувства журито и разплака Любо Киров. От вълнение  сълзи напълниха и очите на самия Петър. Малкият талант се записал за кастинга на „Големите надежди“ без знанието на родителите си и по този начин сбъднал новогодишното си желание.
„Ти напълни сцената със сърце“, коментира изпълнението му Веселин Маринов, а макар и трудно, Любо допълни: „Ти правиш това, което е най-важното за един артист – караш другите да се вълнуват – това е важното за тази сцена”.
Другата голяма изненада за изпълнителя на „Имам само теб” беше изпълнение на... „Имам само теб” на 13-годишния Иван Иванов от Горна Оряховица.
Впечатляващи бяха изпълненията и на останалите надежди от великолепната петица. Носителката на многобройни награди от конкурси у нас и в чужбина - Даяна Георгиева от Разград, удиви публиката на шоуто с емблематичната „Не така” на ФСБ.
„Ти си една фея на изкуството“, коментира Дивна представянето на Елеонора Димитрова от Търговище, която вдигна на крака звездните коментатори с изпълнение на "Horchat Hai Caliptus" на Ищар.
Подобна реакция предизвика и Лидия Стаматова от Бургас с прочувствената “Bleeding Love” на Леона Люис.
„Благодаря на теб и на всички деца в предаването, защото вие създавате една по-хубава България“, заключи Любо Киров малко преди края на четвъртия епизод на шоуто. За да подкрепят децата, специални гости на шоуто бяха и победителят в първото издание на X Factor Рафи, неговият подгласник Богомил, а любимецът на децата – Бате Енчо, се качи на сцената на „Големите надежди“, за да връчи финалните резултати от гласуването на зрителите.
Чаровната асистентка на водещия Драго Симеонов -Ахинора сподели мечтата си да бъде директор на голяма телевизия, а в програмната й схема да присъства само и единствено "Големите надежди" от сутрин до вечер.
Неин фен е  синът  на известната телевизионна водеща Мария Игнатова-тя обеща в най-скоро време да бъдат специални гости на предаването, където на живо ще се срещнат Ахинора и Виктор.