Translate

понеделник, 31 март 2014 г.

Стажантските договори ще се регистрират в НАП

става ясно от проект за промени в наредбата за регистрирането на трудовите контракти, качена за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство. 
Така новият вид договор с опция за стажуване няма да може да се използва като оправдание за нерегламентирана заетост.
Ако контрактът не подлежи на регистрация, при установяване на работещи без договори, които отговарят на условията за стажуване, работодателите биха могли да се оправдаят, че те са стажанти.
Промените в Кодекса на труда за въвеждането на новия вид трудов договор с опция за стажуване бяха обнародвани в "Държавен вестник" през седмицата. С тях се създаде възможност и за служебно прекратяване на договори, за които има данни, че са фиктивни. Редът как да става това също е включен в наредбата.
Промяната се наложи, след като започнаха да се появяват жалби от хора, останали без работа, на които е отказано обезщетение за безработица, тъй като се водят на трудови договори, без те да знаят.
При проверки са изскочили и случаи, в които се оказва, че самите работодатели не знаят за прикачени към фирмите им лица. Според експерти чрез фиктивни договори може да се осигури възможност на хора без доходи да теглят кредити или чужденци да си уреждат статут за пребиваване у нас, като регистрират фирми.
Изискването обаче е те да осигурят в тях заетост на поне 10 местни лица. Другата полза е за фирми, които участват в обществени поръчки, с изисквания за брой персонал и специалисти. Досега нямаше ред, по който тези фиктивни контракти да се прекратяват.


В."Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар