Translate

сряда, 2 април 2014 г.

Куфарната търговия с лекарствата за епилепсия трябва да спре


У нас е на лице проблем с липсата на евтини медикаменти за лечение на епилепсия.
За това алармираха детски невролози и родители на деца, болни от епилепсия, във връзка със Световния ден за борба със заболяването.
Липсата на фенобарбитал, медикаменти, прилагани при синдрома на Уест, на ректален диазепам и др.практически стимулират развитието на куфарната търговия.
Според проф. Иван Литвиненко, ръководител на Катедрата по педиатрия в МУ – София и началник на Неврологична клиника в УБ е необходимо да се намери бързо решение-
на административно ниво, тъй като има  форми на болестта и състояния, в това число и спешни, при които тези лекарства са незаменими.
"Голяма част от времето ни преминава в търсене на опаковки и разпределянето им от един родител към друг. Много от нас са се превърнали в екскурзианти по неволя, куфарната търговия процъфтява и това е едно голямо унижение, което продължава с години. Не може у нас да няма ректален диазепам с бързо и мощно действие при тежки кризи, не може да сме изправени пред нов трус, след като в скоро време няма да бъде внасян и ривотрил. Не може всекидневието на тези семейства да преминава единствено под знака на търсенето на лекарства от близки и познати. Въртим се в омагьосания кръг – фирмите казват, че нямат търговски интерес да произвеждат и внасят евтини лекарства, институциите си затварят очите за проблема, лекарите са изправени пред невъзможност да лекуват”, коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия
В 21 век се върти куфарната търговия за набавяне на необходимите лекарства от Сърбия, Македония, Гърция, Турция. Фирми изтеглят евтините си медикаменти, защото не генерират печалба у нас, а за нашите пациенти те са жизнено необходими, допълни  проф.Литвиненко. 
Детските невролози бяха единодушни, че не може цената на клиничната пътека за лечение на епилепсия да бъде малко над 300 лв., а цената на клиничната пътека при диарийни синдроми 
Всички участващи в пресконференцията се обединиха, че са крайно недостатъчни 4-те диспансерни прегледа годишно, след като някои от болните имат нужда от много по-често проследяване и че трябва да има Национална програма за тежките епилепсии.
Друг проблем е, че у нас няма и обучени диетолози, които да прилагат кетогенната диета. 
В Педиатрията например няма диетолог, който да я прилага при лечението на децата, поради което те се изпращат основно в клиника в Солун, където вече има  дори излекувани пациенти.В същото време лечебните храни пък се поемат от Фонда за лечение на деца.
В страна близо 70 000 са болните от епилепсия от които по-голяма част са деца. В детска възраст епилептичните синдроми са по-тежки и по-трудни за лечение. Близо в 70% от случаите, при които епилепсията е установена навреме и е приложена адекватна терапия, след спиране на лечението пациентите не получават пристъпи.Около 20 000 от болните с това заболяване ползват реимбурсацията от НЗОК.
Представителите на МЗ и НЗОК не уважиха форума независимо, че бяха изрично поканени.
От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия  внесоха дискутираните проблеми в МЗ-с надежда, че все пак някой може да обърне внимание и на тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар