Translate

понеделник, 31 март 2014 г.

Лекарствата е възможно да поскъпнат, а от фармацевтичния пазар може да изчезнат над 20% от генеричните медикаменти



От Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) не са съгласни с подготвяните промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), отнасящи се до предоставянето на отстъпки за НЗОК от страна на производителите и вносителите на лекарства. В спорните текстове е записано, че всеки притежател на разрешително за употреба трябва да предложи определена отстъпка, за да може негов медикамент да се реимбурсира от здравната каса. А увеличението на таксата за поддържане на регистрация на медикамент от 250 на 1000 лв. пък се отнася за всички лекарства.
От БГФармА са категорични, че промените в ЗЗО, предвиждащи увеличение на повечето административни такси, променени по обща методика на Министерството на финансите (МФ), която засяга всякакви държавни такси, не са съгласувани с фармацевтичните компании.
От асоциацията обясниха, че в последните години стойността на генеричните медикаменти постоянно пада и допълнителното налагане на отстъпки ще постави фармацевтичната индустрия в „неизгодна позиция“-да продават медикаментите под себестойността им.
За да избегнат загуби и фалити български и чуждестранни фармацевтични компании вероятно ще изтеглят продуктите си от България. Има и реална опасност цените на лекарствата у нас да се повишат.
Според д-р Валентин Димитров, член на УС на БГФармА, при „най-черен сценарий” от пазара може да се изтеглят не до 20%, а дори до 50% от медикаментите в портфолиото на големите генерични компании.
У нас благодарение на генеричните лекарства в последните 5 години среднодневната цена на лечение се е понижила с 23%. В същото време достъпът до лечение се повишил с 80% за 7-те основни терапевтични групи – ангиотензин II антагонисти, ползвани при лечението на сърдечносъдови заболявания, антидепресанти, антиепилептици, антипсихотици, срещу язви, холестеролни регулатори и средства срещу диабет.
Но ако генеричните медикаменти изчезнат възможностите за лечение сериозно ще се ограничат, публичните разходи за здравеопазване ще се увеличат, тъй като НЗОК ще трябва да сключва договори с производители и вносители на оригинални продукти.
Вече 15 медикамента за онкологично лечение, за базови терапии, златни стандарти, не се предлагат на пазара ни-заменени са с медикаменти, които са няколко пъти по-скъпи, припомниха от асоциацията.
Владимир Афенлиев, член на УС на БГФармА съобщи, че преди близо 15 дни са изпратили писмо до Мф, описвайки какъв ще бъде ефектът от повишението на таксите и с молба за среща, на което до момента нямат отговор.
Той съобщи още, че драстичните увеличения на повечето от таксите ще засегнат предимно компаниите с големи портфолиа, ще повиши техните разходи с над 1 млн. лв. годишно, а това просто ще ги „зачеркне"  и ще се стигне до преструктуриране на производството им-съкращаване на работни места или изтегляне на лекарства от пазара.
Председателят на БГФармА Николай Хаджидончев заяви, че от асоциацията имат желание за диалог с институциите.
„Посланието, което искаме да изпратим към институциите на здравеопазването, е желанието ни за партньорство. Бизнесът трябва да бъде чут. Искаме да помогнем да се вземат правилните решения”, каза той.
Според него у нас обаче се води негативната кампания срещу генеричните лекарства. В последните 2 г. лекари не изписват на пациенти генерични имуносупресори, а само оригинални медикаменти. В резултат на това сега една от фармацевтичните компании е принудена да унищожи имуносупресори за около 500 хил. лв., тъй като няма пазар за тях, обясни той.
От БГФармА напомниха, че фармацевтичната индустрия е един от четирите структуроопределящи отрасъла за икономиката ни, което е отбелязано и в доклад на Световната банка в началото на тази година.
От асоциацията напомниха още, че правителството е обещало да намали административната тежест върху бизнеса и призоваха институциите да премислят въпросните промени и да вземат своите решения чак след като се направи анализ.
От БГФармА изразиха надежда, че държавата ще се ориентира към прогенерична политика, която ще спести пари на здравната система.




Няма коментари:

Публикуване на коментар