Translate

понеделник, 31 март 2014 г.

Какви са основните опасности пред достъпа до лекарства на пациентите в България

бе тема на пресконфренцията, която проведе Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА). Нейните представители Николай Хаджидончев, председател, Владимир Афенлиев и д-р Валентин Димитров, членове на УС, изразиха своето безпокойство
по отношение предложените промени в ЗЗО, според които фармацевтичните производители трябва да правят отстъпки в цените на лекарствените продукти.
Според тях темата за договарянето на отстъпки, механизъм е приложим за скъпоструващите медикаменти със 100% реимбурсиране, от цените на лекарствата е деликатна и към нея трябва да се подхожда много внимателно и отговорно. Във всички останали случаи е налице конкуренция между лекарствените продукти в рамките на едно международно непатентно наименование (INN), която в достатъчна степен гарантира понижаване на цените и възможност за оптимизиране на разходите на НЗОК без да се стига до накърняване на интересите на пациентите и до липсващи медикаменти на пазара. 
По отношение на Националния съвет по цени и реимбурсиране те коментираха, че неприятно впечатление правят твърде честите промени в състава, което е сериозна пречка пред неговото институционално изграждане и развитие, както и пред експертното и административното му обезпечаване.
А относно трансформирането му в комисия изразиха опасение, че това може да доведе до забавяния от 1 г. при включване на нови генерични лекарства в ПЛС, което ще бъде в ущърб на пациентите и ще лиши държавата от възможност за икономии от публичните бюджети за здравеопазване.  
Също така бе дискутирана и темата за съществените увеличения, заложени в новия проект на Тарифа за таксите, плащани от фармацевтичните производители по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предвиденото увеличение за някои от таксите достига 400%, което противоречи на непрекъснато изразяваното намерение на правителството за облекчаване на условията за бизнес и създаване на благоприятна среда за стопанска дейност. Ако влязат в сила новите такси неминуемо ще се отразят върху цените на редица генерични лекарства, а тяхната роля е свързана с осигуряването на стабилност на здравната система. Именно за това говори фактът, че в България благодарение на генеричните лекарства за последните 5 години средната цена за ден лечение се е понижила с 23%, докато достъпът до лечение се е повишил с 80% за 7 основни терапевтични групи (AngiotensinIIantagonists, anti-depressants, anti-epileptics,anti-psychotics, anti-ulcerants, cholesterolregulatorsandoralanti-diabetics), както и че навлизането на генеричния Clopidogrel e довело до понижаване на цената за ден лечение със 700% за период от 3 години, обясниха представителите на БГФармА.
Те бяха единодушни, че предвидените промени в ЗЗО не са консултирани с индустрията и могат да предизвикат напрежение в системата на българското здравеопазване.
В заключениеизразиха надежда, че при по-нататъшната работа върху нормативните документи, касаещи лекарствените продукти, ще бъдат взети необходимите мерки за адекватни промени на спорните текстове, за да не се превърнат те в източник на проблеми за българските пациенти и българското здравеопазване като цяло, вместо да бъдат източник на решения какъвто е смисъла на всеки нормативен документ.

------

Фармацевтичната индустрия в България има структуроопределяща роля за националната икономика, което е отбелязано в доклад на Световната банка от началото на настоящата година. Към това може да се добави и фактът, че производителите на генерични лекарства у нас осигуряват над 15 000 работни места (10% от заетите в генеричната индустрия в ЕС), създават възможности за солидни спестявания на разходи от публичните бюджети за лекарства и имат водещо значение при формирането на БВП. В европейски мащаб генеричната фармацевтична индустрия осигурява над 150 000 работни места и спестява разходи в размер на 35 милиарда евро всяка година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар