Translate

сряда, 2 април 2014 г.

Доц, д-р Петя Димова: Епилепсията се лекува



Неглижирането на болестта я превръща в бреме за близките и обществото



Епилепсията е най-честото хронично неврологично заболяване. Известна е още като "свещена болест". Позната е на човечеството от хиляди години. Тъй като епилептикът получава гърчове и припадъци, в миналото са смятали, че е обладан от зъл дух. Някои дори са били затваряни
поради тази причина. И днес болните от епилепсия страдат от стигмата на обществото и много често са принудени да крият страданието си, за да запазят работата си. Децата с епилепсия рядко стигат до детска градина (освен ако родителите не си замълчат за болестта, което носи много рискове) и дори до социален дневен център, защото, за да ги приемат там, служителите искат поне четири месеца децата да не са имали пристъп. А не едно проучване показва, че става дума за изключително умни, любознателни и трудолюбиви деца. Заради болестта си обаче и отношението на околните те често се затварят в себе си.
Въпреки че у нас няма регистър на страдащите от епилепсия, се предполага, че става дума за 1 % от цялото население, т.е. около 70 000 души. В много от случаите епилепсията започва от детската възраст, т.е. в страната вероятно има над 30 000 болни деца. За разлика от затвърдилото се убеждение, че епилепсията не се лекува, лекарите невролози са на друго мнение напротив, в голям процент от случаите тя е лечима с комбинация от медикаменти и за 2-3 години е възможно човек да се отърве от припадъците.
Има обаче пациенти, при които болестта не се повлиява от лекарствата, и това са 20-25%. Тези тежки епилепсии обикновено са наследствени, проявяват се още в детството и бележат целия живот на човека. При тях трябва да се търсят алтернативни методи на лечение, каквито са хирургичната интервенция и кетогенната диета, обяснява доц. д-р Петя Димова, невролог, детски невролог и епилептолог от Клиниката по неврохирургия, Център за хирургия на епилепсията в университетската болница "Св. Ив. Рилски".
Хирургичното лечение
У нас от 2006 г. съществува Център за хирургия на епилепсията, който функционира в университетската болница "Св. Ив. Рилски". Екипът му се състои от невролози със специализации в детската неврология и епилептологията, неврохирурзи, неврорадиолози, ЕЕГтехници и невропсихолози. Хирургичното лечение обаче е подходящо само при пациенти с определени показания.
Епилептичната хирургия не е нова област за България. Още през 70-те години на миналия век известният наш учен проф. Любомир Карагьозов е основал профилирано отделение към болницата в Искрец. Cera с помощта на здравното министерство Центърът за хирургия на епилепсията разполага с най-модерна техника, но за съжаление изследванията и електродите, които се имплантират в мозъка за овладяване на епилептичните огнища, са изключително скъпи, което ограничава достъпадолечение.Иако за децата се ползват средства от фонда за лечение на деца, то при възрастните се търсят пари от дарители или собствени средства.
На този фон заплащането на лечението на епилепсията по клинична пътека - между 280 и 320 лв. за деца - е направо смешно. От НЗОК не се плащат важни образни изследвания, като ПЕТ-скенер и СПЕКТ (с изключение на пациенти с онкологични заболявания), не се покрива реалната стойност на видео-ЕЕГ-мониторирането. Такива са най-сериозните пречки за нормалното развитие на епилептичната хирургия у нас, която, въпреки всичко, има сериозни постижения.
Кетогенната диета
България остава единствената страна на Балканите, където не се прилага друг вид лечение на фармакорезистентната епилепсия - кетогенната диета, въпреки че още преди три години е взето решение за въвеждането й. По тази причина болните деца се насочват в Гърция. "Това е трудна терапия, но не невъзможна да се прилага в България - казва доц. Димова. - Тук няма диетолог, който иска да се захване с нея. Храната за малките деца трябва да се изчисли много точно заедно с невролог и терапията да се прилага в болнична обстановка. Кетогенната диета не е безобидна, това е сложно лечение, което не може да се прилага от родителите на база прочетеното в интернет, защото може да обърка метаболизма на детето."
Тази диета е създадена през 1924 г. в клиниката Майо в САЩ и в момента се възражда по целия свят. За разлика от нормалното хранене,в което преобладават въглехидратите, при нея съотношението е 4 към 1 в полза на мазнините. Те са източник на енергия за мозъка. Не са ясни все още механизмите, по които действа кетогенната диета, но може да се каже, че се намалява общата възбудимост на мозъка, която е налице при епилептично болните. Диетата има не много бърз, но в повечето случаи траен ефект и спира епилептичните пристъпи. Естествено, трябва да има много строг контрол, да се добавят витамини, калций. Лечението е сложно, но има пациенти, които са се излекували само с кетогенна диета. В съседна Сърбия има няколко центъра за лечение по този метод, в Гърция са 3, у нас трябва да има поне един, апелират епилептолозите.
Лекарите и родителите на деца с фармакорезистентна епилепсия настояват лечебната храна за най-малките деца, която е подобна на мляко, да се включи в реимбурсния списък и да бъде покрита от здравната каса - тя не струва чак толкова много пари, още повече, че става дума за двайсетина деца на година. Една кутия е 90 лв., на месец детето изяжда от една до три. Засега стойността й се покрива от фонда за лечение на деца. В момента у нас в единственото за страната Отделение по генетика в Педиатриятасе лекуват с кетогенна диета три дечица и още три чакат. Все пак се е намерил диетолог, който извън другите си ангажименти се е наел и с това. Те са "първите лястовици", които доказват, че терапията е възможна у нас и напълно като тази,прилагана в Солун.



В. "Седмичен Труд"  

Няма коментари:

Публикуване на коментар