Translate

четвъртък, 3 април 2014 г.

Доклад на САЩ: Ползите от мамографиите са надценени, а рисковете - подценени



Според доклада на д-р Нанси Кийтинг повече от половината от жените, подложени на годишни мамомографски прегледи в продължение на едно десетилетие, трябва да очакват фалшив позитивен резултат


Ползите за жените от мамографските изследвания са надценени, а рисковете от тях -
подценени, констатира официален американски доклад, цитиран от Франс прес.
Главната опасност от този способ е свръхдиагностицирането, на което са подложени 19 процента от жените, съобщи БТА.
Д-р Нанси Кийтинг от болницата "Бригам енд Уиминс" в Бостън, която е и съавтор на изследването, обясни по този повод:
"Винаги казвам на пациентките си, че мамографията в никакъв случай не е съвършен тест."
Кийтинг и нейният екип анализирали многобройни международни медицински изследвания, осъществени през последните 50 години.
При група от 10 хиляди жени на възраст между 40 и 50 години, подложени на мамографии веднъж годишно в продължение на едно десетилетие, при около 190 от тях ще бъде открит рак на гърдата.
При сегашното ниво на науката не е възможно да се установи кой тумор ще остане доброкачествен или ще изисква някакво третиране. Това означава, че 36 от тези 190 жени ще бъдат подложени на излишна хирургическа интервенция, на химио- и радиотерапии.
От тези 190 жени, 5 жени няма да починат от техния рак, тъй като той е бил диагностициран в ранен стадий. 160 с тумор в по-напреднал стадий ще оживеят, благодарение на напредъка в лечението, а 25 ще починат, въпреки откриването на тумора.
Според доклада на д-р Нанси Кийтинг повече от половината от жените, подложени на годишни мамомографски прегледи в продължение на едно десетилетие, трябва да очакват фалшив позитивен резултат. Това ще им причини излишни допълнителни тестове и биопсии.
Според проучването годишната мамография намалява смъртността от рак на гърдата при всички жени с 19 процента.
Но засега медицината надценява ползите от тези тестове и подценява рисковете, на които са подложени пациентките заради тяхното несъвършенство.

www.vesti.bg




Няма коментари:

Публикуване на коментар