Translate

четвъртък, 3 април 2014 г.

Пациентски организации искат кръстосано донорство



Даряването на органи да става по облекчен режим и процедура, без формалности, подобно на кръводаряването и да се създаде  програма за кръстосано донорство. За това настояха пациентски организации по време на конференцията на тема "Нов прочит на Закона за трансплантациите - необходими ли са промени", на която се предложиха и законодателни промени в закона, за да се облекчи процесът на донорство в страната.
Според експертите и ангажираните с проблема у нас са на лице всички условия за кръстосано донорство. Между 10 и 15 пациенти биха получили орган и шанс за живот, ако в страната заработи тази система, чиито успех зависи най-вече от създаването на голям регистър.
През 1999 г. се осъществяват първите кръстосани трансплантации в Европа. През миналата година 10% от всички трансплантирани от жив донор в САЩ са получили орган по този начин. Съществуват и други видове донорство, които могат да спасят човешки живот като например - насочено донорство. При него човек дарява орган на листата на чакащите, а не на конкретен пациент. У нас Законът за трансплантациите на органи, тъкани и клетки позволява живо донорство на бъбрек и черен дроб само от близки роднини по пряка линия, например от родители на дете или между братя и сестри. Поради липса на съвместимост между донора и реципиента често пъти присаждането не може да се осъществи.
Повече от 3000 пациенти в България страдат от хронична бъбречна недостатъчност. Още хиляди пациенти ежегодно имат нужда от трансплантации на тъкани. България прави проучвания за създаване на Балканска мрежа за обмен на органи и тъкани за трансплантации, припомниха експерти от Министерството на здравеопазването . Чрез нея ще се осъществява и повишаване на квалификацията на лекарите – специалисти в тази сфера, допълниха те.


Няма коментари:

Публикуване на коментар