Translate

сряда, 2 април 2014 г.

10 грешки при детоксацията

При невнимание пречистването може да се окаже зареждане с токсини

Време е за пролетно пречистване на тялото. Някои постят, други се подлагат на диета със сокове, трети гладуват. Но понякога ние се съсредоточаваме главно върху храната, а забравяме, че трябва да се откажем от всякакви вредности.
Кои са най-често допусканите грешки по време на детоксикация, обяснява Мария Обретенова-Мер, създателката на блога "Земя назаем".
Как да разберем дали имаме нужда от детокс?
"Поради нашия начин на живот клетките ни трупат токсини, които те отделят в течната среда-пояснява Мер. - Тя се филтрира чрез бъбреците, кожата, белите дробове, дебелото черво. Много често, ако имаме нездрава кожа, лош дъх, постоянно обложен език, хроничен запек, камъни в бъбреците, честа мигрена или главоболие, може да бъдем сигурни, че сме натрупали добро количество токсини. А ако сме и с поставена диагноза на което и да е заболяване, причината е почти винаги една и съща - завишено ниво на токсини в нашите клетки."
Най-важното е да осъзнаем, че детоксикацията на тялото е цялостен процес - пречистване на целия организъм както на физично, така и на психично ниво.
Не допускайте следните грешки:
-Пиене на сокове в кутии
Пречистване със сокове в никакъв случай не означава сокове с оцветители и консерванти.
" При метода на детоксикация със сокове се има предвид сокове от прясно изцедени сурови зеленчуци, плодове и зеленолистни - обяснява Мер. - Силата им е в био активните витамини и минерали. Именно те са тези, които връщат баланса в тялото ни. Приемайки бутилирани сокове или в кутии, полезните съставки са с много занижени нива, клонящи към 0%. Освен това в тях присъстват и много други вещества (консерванти, изкуствени подсладители, оцветители, изкуствени аромати), които не само няма да доведат до желаните резултати, но и крият риск за здравето ни."
Бъдете внимателни със сокове, на кутиите на които е изписано, че не съдържат никаква захар. В много от тях е добавен аспартам. Според статистически данни аспартамът се съдържа в повече от шест хиляди хранителни продукти и напитки и годишната му консумация в световен мащаб възлиза на повече от 16 000 тона. Учените алармират, че натрупването на това вещество в тялото ни може да предизвика редица сериозни здравословни проблеми, сред които главоболие, загуба на паметта, невъзможност за съсредоточаване, замаяност, гадене, безсъние, проблеми със зрението, диабет, алергии, обриви и дори мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори. Друг рисков подсладител е неотамът. При преработването му в организма се отделя метанол, който може да причини увреждане на зрението и дори слепота.
Консумиране на изцедени сокове, но часове след като са приготвени
В току-що изцедения сок съединенията на полезните вещества се намират в нестабилни връзки, които се разпадат бързо и загубват своята биоактивност. Някои сокоизстисквачки, спадащи към групата на сдъвквателните, са по-щадящи и затова качествата на сока остават добри дълго след изцеждането му. Но правилото е сокът да се приготвя непосредствено преди консумацията му.
Според изследвания при контакт с кислород 20% от витамин А се окисляват; при пряка слънчева светлина, по-висока температура на въздуха или термична обработка се губят до 50% от наличния в продуктите витамин С, а загубите на витамин В достигат до 30%. Витамин D също е нетраен, продуктите се лишават от 40% от него при термична обработка.
Ограничен хранителен режим, придружен с пиене на алкохол
Алкохолът има силно вредно, стресиращо и агресивно въздействие върху всички органи и системи в нашето тяло. А самият процес на детоксикация е стрес за организма. При прочистване черният дроб и бъбреците имат много по-силна активност, за да може да изхвърлят всички токсини от тялото.Приемът дори на минимални количества алкохол не само че ще ви набави нови токсини за пречистване, но и крие рискове от провокиране на чернодробни и бъбречни кризи.
"Когато сме в процес на детоксикация, един-единствен компромис може да има лоши последствия - отбелязва Мер. Правилото е: в детоксикиращ режим се ограничаваме от алкохолни напитки изцяло."
Лишаване от вредни храни, но не и от цигари
Пушенето по време на детоксикация не само напълно обезсмисля начинанието, но и допълнително натоварва организма ни. С цигарения дим в кръвта ни нахлуват над 250 опасни вещества. Вредите дори само от няколко от тях са плашещи: въглеродният двуокис пречи на червените кръвни телца да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите; тютюневият катран причинява рак ; амонякът е отровен газ; бензопиренът провокира ракови образувания; акролеинът и двуазотният окис увреждат очите и т.н.
Имайте предвид, че и електронните цигари също са опасни. В повечето страни те се внасят, без да минават през стриктни тестове, през каквито минават например лекарствата.
По този начин не се следи реалното им съдържание и според някои изследвания те дори са по-вредни от обикновените заради химикалите, които съдържат. Неслучайно в някои страни като Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и Канада свободната продажба на такива цигари е забранена.Така че забравете за каквито и да е цигари по време на детоксикация на тялото.
"Правилото е, че не бива да пушим по време на... цял един живот", казва Мер.
Приемане само на зеленчуци, но пържени
"Преди всичко високата температура намалява процента на биоактивните полезни вещества в зеленчуците - обръща внимание Мер. - Точно тези, които са най-съществени в процесите на детоксикация - ензимите, омега мастните киселини, витамините. Не само по време на детокс, но и по принцип е добре храната да не се обработва на повече от 48 градуса, защото над тази температура ензимите се унищожават, а те са жизненоважни за организма. Над 60 градуса витамините и минералите започват да се губят, а между 80 и 90 градуса напълно изчезват или преминават във вещества, които не се разпознават от организма и даже стават вредни. При пърженето мазнината става токсична и съответно, вместо да се пречистваме, поглъщаме токсини."
Освен това именно топлинната обработка е една от предпоставките нитратите да се превърнат в нитрити, а големи дози, попаднали в организма ни, може да доведат до гадене, задух, диария, понякога припадъци, болка в тила и сърцебиене.
Прием на лекарства по време на детокс
По време на детоксикация симптоми като главоболие или гадене са напълно нормални, защото те са знак, че от тялото ни се изхвърлят токсини. При появата им обаче някои хора бързо посягат към обезболяващи или препарати за потискане на позивите за повръщане. Мер съветва: "Погрешно е да приемаме препарати за спиране на тези процеси, защото може повторно да се самоотровим. Методите, които препоръчват повечето специалисти, за да се подпомогне тялото да се раздели с токсините по-ефикасно, са клизми, хидроколон процедури, прием на рициново масло и т.н."
С някои обезболяващи пък вие не просто стопирате детоксикацията, но затрудняват работата на черния дроб и бъбреците. Комбинацията аспирин и пречистване е напълно забранена. Диета на сокове например е изпитание за стомаха на някои хора, а ако добавите към този стрес и аспирин, рискувате да провокирате гастрит, колит или язва.
Парацетамолът също не е подходящ по време на пречистване, защото крие рискове от чернодробни и бъбречни увреждания. „А при някои хора приемът на аналгин води до намаляване на броя на белите кръвни телца, тоест до отслабване на имунитета. А когато сме в период на пречистване, организмът ни и без това е подложен на допълнителен стрес, така че с прием на аналгин увеличаваме двойно рисковия фактор от разболяване.
Детокс не бива да се прави при приемане на антибиотици. Те неизменно влияят на чревната флора, затрудняват работата на органите, особено на черния дроб, и сами по себе си са токсини за организма ни.
Добавяне на лекарствени препарати за отслабване с цел подпомагане на детокса
Бъдете внимателни с препаратите за отслабване, и то не само когато сте решили да се пречиствате. Специалистите алармират, че много лекарства за отслабване или хранителни добавки за загуба на тегло, приемани самоинициативно и без лекарски контрол, може да предизвикат стомашни, бъбречни и сърдечни проблеми.
Трябва да имате предвид, че някои от хранителните добавки за загуба на килограми действат върху централната нервна система. Тези, които съдържат ефедрин или кофеин, в големи дози причиняват стрес за организма и може да натоварят сърцето. А други продукти, рекламирани като идеални за детоксикация, всъщност са диуретици. Приемани без контрол, те може да доведат до обезводняване, бъбречни и сърдечни проблеми.
"Обикновено при пречистване може да се ползват билки или билкови таблетки с цел подпомагане на процеса - обяснява Мер. Всеизвестно е, че копривата пречиства кръвта, пелинът и карамфилът депаразитират, листата от глухарче са в помощ на черния дроб, но каквито и препарати да използваме, трябва да сме убедени, че нямат странични ефекти или противопоказания." 8. Детокс със стрес За да е наистина ефективно, пречистването не трябва да е единствено на физично ниво. Ако комбинираме хранителния режим с подходяща активност и практики за разтоварване, много по-лесно ще преминем през изпитанието, каквото е детоксът за някои хора. Това е идеален период да се отървем не само от отрови, но и от натрупано напрежение, стари вражди и проблеми. Ако сте се заели с пречистващ режим, а само се подлагате на стрес, карате се с околните, тормозите близките си, със сигурност детоксът ви няма да е ефективен.
"Емоционално натоварване, ежедневен стрес и агресия причиняват дисбалаис на всички процеси и системи- изяснява Мер. - Те водят до бързо изтощаване, изчерпване на сили и ресурси, необходими за процесите на детоксикация. В такива моменти сме склонни лесно да прекъснем режима си и да прибегнем към вредни храни и напитки или цигари.
Имайте предвид, че физическата активност подпомага значително процесите на детоксикация. Например лимфата се движи благодарение на това, че ние ходим, бягаме, скачаме, танцуваме."
Без захранване след детокс
Мер подчертава: "След провеждането на пречистващ режим следва да се захраним правилно. Стандартното захранване е добре да се прави толкова дни, колкото сме били на режим - първия ден с малко плодове, след това и с малко зеленчуци, по-късно комбиниране на 2-3 зеленчука, постепенно добавяне на зърнени култури, ядки, бобови и т.н.
При ефективно изчистено тяло винаги е нужно да се премине към другия вид храна постепенно, защото рязкото и обилно приемане на всякакъв безразборен вид храна е стрес за изчистените и изнежени системи. При неправилно захранване се провокират симптоми на самоотравяне - главоболие, виене на свят, премаляване, безсилие, топли и студени вълни."
-Убеждението, че пречистването се прави само веднъж-два пъти годишно.
"Режими на детоксикация е необходимо да правим профилактично и да проумеем, че както ежедневно полагаме усилия за външния си вид, така трябва и достатъчно често да влагаме усилия и за вътрешната си чистота и добър баланс - споделя Мер. - За съжаление сме заобиколени от враждебна среда - въздух, вода и храна, пълни с тежки метали, отровни вещества, химикали от бита и индустрията.
Затова може да предпочетем да си отглеждаме сами храната или да търсим биопроизводители, да пречистваме водата или да си наливаме изворна от надежден източник, да прекарваме повече време в природата, да спортуваме ежедневно, периодично да правим режими на детоксикация, да почиваме достатъчно и да си набавяме нужната доза сън, да успокояваме съзнанието си и да посяваме добри мисли."

Бела Чолакова
В."168 часа" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар