Translate

събота, 26 септември 2020 г.

Меги и Нели посрещат Мила Роберт в новото студио на „Търси се“ тази неделя по bTV


В ново студио и с нов декор, създаден по идея на Нели Хаджийска, Меги Димчева и  младата режисьорка Ивана Барова, ще посрещне есента предаването „Търси се“  тази неделя, 27 септември. В пастелните синьо-зелени и бежови стени са вплетени снимки на двете водещи, дело на фотографката Диляна Флорентин, които изразяват различните им емоции, както и чувствата на техните гости, когато се настанят удобно в студиото.
„Ние самите също минаваме през емоциите, които усещат гостите ни и затова в нашите снимки са вплетени двата ни образа с различни изражения. Едната от нас с усмивка, другата сериозна“, разказват идеята си водещите.
Първият гост в новото студио ще бъде младата певица и актриса Мила Роберт. За първи път освен нейната майка Ваня Щерева, в предаването ще участва и нейният баща – баскетболиста Роберт Гергов. Двамата разказват за раздялата си и защо избират Мила да остане при баща си когато тя е на 6 години. „Баща ми беше по-строг, затова когато станах тийнеджърка избрах да живея с майка ми, която ми даваше цялата свобода. Когато навърших 18-години обаче веднага се изнесох да живея сама“, споделя Мила. Нейните приятели ще я опишат като „изключително лек, витален, забавен и щур човек“ в живота. За първи път зрителите ще видят и двамата й братя, които са от втория брак на баща й. Освен искрените емоции в студиото ще има много смях и забавление, които са типични за Мила. Какви интересни предизвикателства ще оправят близките й хора – зрителите ще видят тази неделя – 27 септември от 11 часа по bTV.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите


В международната седмица на глухите Флорина Иванова представя филма „Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци“ 

В съботната вечер bTV Репортерите ще постави на фокус живота на глухите хора у нас, пречупен през призмата на спорта. Филмът „Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци“ е дело на спортния журналист Флорина Иванова, операторите Борис Пинтев и Любен Кацаров и монтажиста Николай Раденков, които преплитат две истории, посветени на тишината, футбола и любовта. Главен герой в първата е Цветомир Пенев – футболист в националния отбор по футзал на България за глухи, а във втората пред камерата на bTV застава самият отбор и неговите треньори – Пламен и Христо Петкови.
Цветомир Пенев е напълно глух. Преминал е през трудно детство с множество перипетии, които оставят тежък отпечатък върху живота му. С предизвикателствата на съдбата обаче му помага да се справи спортът, и по-конкретно футболът. Така, днес той се радва на щастливо семейство, а на 26 септември зрителите ще се срещнат и със съпругата му Ива, и малкия им син Лео. Как се променя пътят на един млад човек, белязан от редица превратности, за да продължи да върви напред, да създаде семейство - като всяко друго,  и да се радва на малките житейски подаръци, като този, че вече може да гледа телевизия, благодарение на жестомимичния превод – зрителите ще научат в съботната вечер.
Филмът на bTV Репортерите ще ги срещне и с близнаците - треноьори на националния ни отбор по футзал Пламен и Христо Петкови. Двамата са бивши професионални футболисти в „Локомотив“ Горна Оряховица, в Б група, и имат частично увреждане на слуха, заради което през 2002г. получават покана да станат футболисти в националния отбор за глухи. Тогава те се колебаят, защото никога до онзи момент не са общували с глухи хора. Предразсъдъците са
налице, но в крайна сметка взимат решение да заиграят в тима, което определят като най-правилния избор в живота си. Впоследствие стават и треньори на националния отбор, с което пишат първата страница на нова щастлива приказка.
Как спортът като социален феномен има силата да помага, обединява и изглажда различията, за да могат чуващи и глухи да говорят на един общ език – този на обичта и уважението, зрителите ще научат в съботната вечер, веднага след bTV Новините от 19.00ч.

ARPharM се включи в 10-то юбилейно издание на Софийски фестивал на науката с дискусия „Игра на гени“ и научен куиз


С партньорството на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България /ARPharM/ като част от събитието са организирани дискусия на тема „Игра на гени“ и Научен куиз: Генетика и още нещо.
В „Игра на гени“ ще се дискутирано как ни определя нашата ДНК, дава ни рамката, в която да се развиваме и е носител на наследствеността в идните поколения. Запазването на целостта на ДНК е важно за поддържането на живота. Но какво, ако матрицата се наруши?
Цялостното геномно изследване позволява да открием причините за всички известни генетични болести и да поставим точна диагноза, да намерим адекватна терапия. Геномното профилиране на тумора пък ни дава информация за промените, които могат да бъдат атакувани с таргетни терапии и имунотерапии, които с най-голяма вероятност ще са ефективни за лечението на конкретния пациент.
Генната терапия в същността си помага на засегнати тъкани и органи да заработят отново правилно, като добавя функциониращо копие на гена към клетките или премахва дефектния ген. И тук идва големият въпрос – как анализите на човешкия геном допринасят за избора на най-доброто лечение? Доколко и за кои болести е приложима генната терапия и какви са най-актуалните научни подходи?
На сцената излизат международно признатите специалисти в областта на генетичните и геномни изследвания – проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория и член на Академичния съвет на МУ – София, и проф. Радка Кънева, изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина в МУ – София и ръководител на българския хъб на Европейската научна инфраструктура за биобанкиране – BBMRI-ERIC. И двамата са сред учредителите на Българската асоциация по персонализирана медицина. Домакин е д-р Петър Ефтимов, молекулярен биолог, ветеринарен лекар, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab 2016.
Желаещите да тестват знанията си по генетика могат да се включат онлайн в Научен куиз: Генетика и още нещо. Той  се провежда в четири кръга, а участието в него е предвидено за отбори между 2 и 4 души.
Десетото юбилейно издание на Софийски фестивал на науката се провежда на 26 и 27 септември в София Тех Парк, а в периода 28 септември – 2 октомври ще се проведе дигитално за училищни групи.


ЕКСПО АРТКО19 е най-голямото и първо по рода си изложение на изкуство на открито в България


То се провежда в столицата на 26-27 септември, 2020 Платформа А6 на НДК. Проектът се осъществява от “Артко19” ООД с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Събитието отваря врати в 10:00 часа на 26 септември и ще събере под един покрив художници от цяла България, които ще могат да представят своето изкуство пред широката публика. Правилата за участие вече са публикувани във Фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”, като желаещите могат да изпращат своите кандидатури до 10 септември. Участниците, кандидатствали рано, ще имат предимството да бъдат разположени близо до входа на събитието за по-добра видимост. Приемат се само авторски произведения.
С големия брой участници, възможността авторите да продават на място и да издават подписани сертификати за произхода на творбите, съпътстващата програма от презентации и тематични дискусии и очакваните многобройни  посетители, изложението е първото арт експо в България от такъв мащаб.
Организатори са Надежда Розева, която дава идеята и концепцията за събитието и Петко Дурмана –  основател на  Фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.
В името AРТКО19 е кодирана връзката с пандемията, която даде нов заряд на творците и на потребността от изкуство, пренареди пазарните механизми, отложи големите световни арт изложения, наложи нови правила за галериите, наложи онлайн територията като най-безопасна и достъпна за творците.
Участието на неизвестни допреди пандемията имена редом с известни творци, членове на групата “Купи изкуство, подкрепи художник”, ще представи за първи път истинска и жива картина на съвременното българско изкуство. Срещите на различните творчески енергии, както и на художниците с ценителите на изкуството, ще доведат до нови стимули и за създаване, и за купуване на изкуство. А това е особено важно, както за профилираните галерии, така и изобщо за пазара на изкуството у нас.
В екипа на събитието се включиха хора с много опит в областта на визуалните изкуства, както и съмишленици на идеята за осъществяване на първото национално арт експо от такъв мащаб. Надяваме се това да е начало на устойчиво развитие на подобен тип събития и публики в България.