Translate

сряда, 27 май 2015 г.

Безплатни прегледи на ходилата ще има на 29 май в кабинета на Foot Care в диабетния център „Свети Лука“ в София



от 8:00 до 16:00 ч. на адрес: София, бул. „Евлоги Георгиев“ 108 (до XVII ДКЦ). Всеки желаещ ще може да провери дали страда от плоскостъпие, дали походката му е правилна и дали има нужда
от корекция чрез носене на индивидуални ортопедични стелки или обувки.Прегледите ще се извършват с помощта на специална тензометрична платформа и 3D скенер отд-р Ели Иванова – ортопед-травматолог и кинезитерапевта Владимир Станков, а телефоните за предварително записване са 0879 888 475 и 0887 981 574.
На базата на получените посредством 3D сканирането данни за особеностите на стъпалото на всеки пациент, се изработват индивидуални ортопедични стелки, които се поставят в обувките. Корекции най-често се налагат заради плоско стъпало, неправилна стойка и походка или болки в опорно-двигателния апарат, получени при неравномерното натоварване на различни части от ходилото, различни по рода си деформации на стъпалото и т.н. Ортопедични обувки и стелки се налага да носят и диабетиците, тъй като при тях е намалена чувствителността на нервните окончания, притъпяват се усещанията на болния и това води до язви и инфекции. Обувките за диабетици трябва да дават достатъчно място на крака в обувката, да нямат груби вътрешни шевове и да осигуряват пълен комфорт на стъпалото.Foot Care работи с Агенцията за социално подпомагане, през която обувките се получават безплатно от пациентитес диабет и с други увреждания.
Според различни статистически данни около 60% от децата в училищна възраст страдат от плоскостъпие, в резултат на което се появяват не само болки в мускулите при ходене, но и сериозни изкривявания на стойката. Също така са възможни увреждания на ставите, които поемат основната тежест при неправилната походка. При възрастните също се появяват подобни проблеми. Често срещано явление е например падане на свода на ходилото при бременните жени. Носенето на неудобни обувки, които натоварват неравномерно стъпалото, също е причина за множество проблеми с опорно-двигателния апарат.

БЛС е категорично против намаляване на цените на клинични пътеки



Във връзка с решението на Надзорния съвет на НЗОК от 25.05.2015 г. да стартират преговори за намаляване цените на клиничните пътеки, Управителният съвет на БЛС се обявява
категорично против.
Още в края на м.  г. и началото на тази, от съсловната организация няколкократно предупредиха, че неминуемо в бюджета на НЗОК ще се появи дефицит от 150-200 млн.лв. и че лимитирането на дейностите е свързано именно с този проблем. Всяка година недофинансирането на системата води до актуализиране на бюджета на касата, въпреки нереалното, по-ниско остойностяване на самите клиничните пътеки. Ето защо, намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги. Това ще демотивира медицинския персонал, няма да бъде и в полза на пациентите като цяло, е записано в становището на БЛС.
В него се казва, че съгласно подписания НРД между БЛС и НЗОК и съгласно Постановление 57 на Министерски съвет, УС на БЛС, съвместно с НЗОК, на всяко тримесечие трябва да извършат анализ за текущото разходване на средства от бюджета на касата и изпълнените обеми на медицинска дейност. БЛС подчертава и необходимостта от получаване на информация за текущите събирания на здравноосигурителни вноски, тъй като, съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2015 г., надсъбраните вноски следва да се изразходват за плащане на медицинска дейност. Към момента обаче, НЗОК нито е представила задължителния анализ, нито УС на БЛС е получавал покана да дискутира параметрите на подобен анализ. Не е представен и отчет от страна на НАП за текущите надсъбрани здравноосигурителни вноски, нито е налице каквато и да било справка за консумираните обеми в национален мащаб.
Ак  в някои болници от страната, по данни на НЗОК, е регистрирано изключително завишаване на обема дейност, то редно е Касата и Медицинският одит към МЗ да упражнят съответния контрол. Съсловната организация намира за абсолютно неприемливо единични, изолирани случаи да послужат като общ знаменател, водещ до наказание за всички болнични заведения.
Предвид изложените факти, Българският лекарски съюз е категоричен, че да се говори за намаляване на цените на клиничните пътеки е твърде рано и нелогично и се обявява твърдо против вземането на подобно решение, се казва още в съобщението на БЛС.

понеделник, 25 май 2015 г.

Швейцария разкрива българите с тайни сметки, укрили сме суми на стойност около €300 млн



Банковата тайна на швейцарските банки векове наред е официална държавна политика и огласяването на имена и адреси на банкови вложители и до днес е криминално престъпление, пише в. Sonntagszeitung.
Въпреки това, Конфедеративната данъчна служба на Швейцария взе решение и започна да публикува в интернет имената на данъчни измамници. Причината е, че службата е затрупана от искове за предоставяне на данни за чужди граждани, заподозрени, че укриват данъци и срещу тях се води разследване.
С огласяването на тези имена данъчната служба иска да подпомогне тези разследвания и позволява на заподозрените лица да се защитят юридически или да предприемат съдебни стъпки срещу огласяването на техните лични данни - коментира Александър Дюма от Конфедеративната данъчна служба.
Данъчната служба ще обяви трите имена, дата на раждане и последния известен адрес на клиентите. Но това се отнася само за лицата, които швейцарските данъчни власти не са успели да открият по друг начин и затова те са издирвани публично.
Имената, които ще бъдат огласени, се намират в базата данни, които бяха откраднати от швейцарския клон на британската банка HSBC от Ерве Фалсиани - бившият системен администратор на банката, който в момента се укрива във Франция.
България е на 68-о място в списъка на страните откъдето са данъчните бегълци - 74 човека. Те са укрили суми на стойност около €300 млн., като вложителят с най-голяма сметка притежава €150 млн., а останалите суми сана стойност между €2 млн. и €10 млн.
Когато през февруари т.г. гръмна аферата с Ерве Фалсиани, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че България не е получавала данни за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария. Информацията за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария се получава от НАП.
Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария.
Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП, обясни Горанов.
Според него персонална информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария. Става дума за ограничен кръг лица, като е налице възможност съответното физическо лице да скрие самоличността си като избере да внесе данък върху лихвите си в Швейцария.
За 2013 г. около 900 000 лв. е размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП. Справката за 2014 г. трябва да бъде получена през 2016 г.
Първото огласено име е на Франсиско Хосе Ортиз фон Бисмарк - племенник на райхсканцлера на Германския Райх Ото фон Бисмарк, който е в неизвестност за швейцарските данъчни власти и за последно е известно, че на 4 ноември 2010 г. е бил в Цюрих, за да отбележи рождения си ден.
Същото важи и за майка му Гунила фон Бисмарк, наричана "некоронованата кралица на Марбея". Друго любопитно име сред първите огласени в списъка е на германския гражданин Кристиан Йегер, замесен в афера с Eurolotto, при която той откраднал от сметките на свои партньори, с които играели в комбина, повече от €2 млн.
Няма да бъдат огласявани имената единствено на американски клиенти на швейцарски банки - в списъка ще има само техните инициали. Причината е, че американските данъчни власти са отправили групов иск за огласяване на американците, укриващи данъци и ако бъдат огласени техните имена, съдебните процедури след това ще се превърнат юридически фарс, казва Александър Дюма.

Novinite.bg
 

Пропастта между бедните и богатите продължава да сe задълбочава



За това предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в свой доклад, цитиран от Би Би Си.
Според организацията в нейните 34 страни членки най-богатите 10% от населението получават 9,6 пъти приходите на най-бедните 10%. Подобно неравенство е сериозна заплаха за икономическия растеж на държавите. Сред членките на ОИСР са повечето държави от ЕС, както и страни като САЩ, Канада и Япония.
Основна причина за тоав явление е голямата разлика в образованието в по-голяма част от страните, което от своя страна води до по-малко ефективна работна сила. Друга причина е и т. нар. работа извън стандарта, която включва временните трудови договори и самостоятелната заетост.
Според ОИСР от средата на 90-те години повече от половината новосъздадени работни места в държавите членки са били именно такива, като домакинствата, разчитащи на подобни приходи, имат по-високи нива на бедност.
Като фактор се отбелязва и фактът, че системите за социални помощи са станали все по-неефикасни по отношение на разпределянето на средства.
Единственото място, където неравенството не нараства през последните 30 години, е Латинска Америка, съобщават още от организацията, въпреки че там нивата като цяло са високи.
"Това, което виждаме през последните 15 години е, че дори приходите на завършилите колеж са в застой. Истинският проблем е, че правилата на играта са направени за монополистите и ръководителите на корпорации", казва проф. Джо Штиглиц от Колумбийския бизнес университет, според когото проблемът не е само свързан с образованието.
"Изпълнителните директори получават заплати грубо 300 пъти повече от тези на обикновените работници – това преди беше 20 или 30 пъти повече. Никакво увеличение на производителността не може да оправдае тази смяна в относителните компенсации", допълва той.

БГНЕС

Полицията разбра кой стои зад профила на Пейо Яворов във Фейсбук



Човекът зад Facebook профила на Пейо Яворов, който пожела успех на зрелостниците вечерта преди матурата, е локализиран от полицията, но разследването все още продължава. Според просветния министър проф. Тодор Танев, това не е служител на министерството, а е студент.

Деница Сачева, Председател на Българската асоциация на PR агенциите: Популизъм и деструкция



Да търсиш черна котка в тъмна стая, особено ако в стаята няма котка. Така изглежда „реформата Москов". Предложенията му са като 8.9 по скалата на Рихтер за здравната система. Те Винаги
са били такива - неизменно ексцентрични и леви, кой знае защо самоопределени за десни. Откакто го помня, той все нещо закрива, контролира, централизира. Преди години беше предложил да се създаде агенция за контрол върху лекарствената терапия към Министерския съвет (нещо като фармацевтично ЦК). През 2011 г. лансира идеи за окрупняване на болници - сливане на общински с областни само защото били в една сграда (нещо като болнично ТКЗС). Антипазарните му идеи стигнаха дотам, че беше измислил как на тръжни процедури за скъпоструващи лекарства трябва да се допуска само по един представител на производителя за определен медикамент, защото така щяла да се елиминира практиката в търговете да участват по няколко фиктивни представители, задаващи по-ниски цени. Идеите му за електронна здравна карта пък се изчерпваха със следното - „всяко наше отиване при лекар да се удостоверява с поставяне на картата в устройство като това в магазините и така да се гарантира на НЗОК, че различни мошеници не са ни преглеждали, изследвали или оперирали, без ние да знаем".

За седем години като общински съветник в СОС Москов няма нито едно предложение, което да е прието и реализирано с доказан ефект за лекари и пациенти, фиаското на Столичния медицински холдинг не го отказа от идеите за механично сливане на структури. Предложенията му за реформи в столичната спешна помощ също пропаднаха. За щастие, защото се изразяваха в дислоциране на екипи в столичните квартали и в закупуване на мотори за по-бързо придвижване по софийските централни улици. Днес има няколко гаража за линейки из София, но екипи, които искат да работят в тях, няма. Заемането на поста здравен министър свари д-р Москов напълно неподготвен. Оказа се, че да си анестезиолог политик не стига, за да можеш да обхванеш със сериозни и смислени управленски решения една система, в която работят над 30 000 лекари, близо 50 000 професионалисти по здравни грижи, 7000 лекари по дентална медицина, почти 350 болници, 1900 лечебни заведения за извънболнична помощ, още 145 други здравни заведения, почти 4000 аптеки и още толкова фармацевти. За сметка на това „шоуто" се премести в коридорите на здравното министерство . За отрицателно време д-р Москов напомпа рейтинг с антиромска реторика и с борба с ебола. Два пъти не се яви в Народното събрание – първия път имал работна среща, втория път... всъщност Сашо Диков още издирва причините. Проблемът е, че истинските драми тепърва предстоят. На сайта на МЗ е публикуван проект на постановление, с което се иска да се създаде централен орган за организация на обществени поръчки за лекарства за всички болници. Според предложението министърът ще планира, ще подготвя и ще провежда процедури за възлагане на обществените поръчки за лекарства от името и за сметка на болниците. „Възстановяват Централно аптечно управление" е най-често срещаният коментар в мрежата. Централизацията на търговете означава и централизация на корупцията. Голяма част от лекарствата в болниците се заплащат от здравно-осигурителни вноски, т.е. от НЗОК, и МЗ няма право да се разпорежда с тези средства. За какво ще служи един директор, ако министърът ще му управлява лично болницата? Фиксациите на д-р Москов на тема централизация стигнаха дотам, че предложи България, Румъния и Гърция да се „обединят" в общ лекарствен пазар и здравните фондове на трите държави да купуват медикаментите на много по-ниски цени. Идеята беше посрещната с недоумение от здравни експерти и в двете съседни държави. Обединяването на онкодиспансерите и центровете за психично здраве с многопрофилните болници за активно лечение обаче е това, което ще доведе системата до непоправими сривове. Лекарите ще са още по-силно мотивирани да напуснат, от суматохата и от стреса немалко пациенти ще влошат драстично своето състояние. Обединяването ще доведе до пълен юридически хаос, невъзможност за сключване на договори, блокаж на социални услуги, които се предоставят по отделни проекти и в сътрудничество с МТСП и общините. Да не говорим за инвестициите по оперативни европейски програми - може да се окаже, че направените трябва да се връщат, а ненаправените така и да не се направят. Брюксел поиска ясна здравна стратегия, преди да налива нови пари в сектор, който сякаш изглежда безнадежден от гледна точка на разума... Опитите предложенията да се представят като спестявания на половин милиард лева са изключително цинични. Няма нито един разчет, който да показва подобни данни, няма нито един документ, в който ясно да е написано - предлага се това, ще се извърши в такъв период, координацията с другите ведомства показа това, оценката на въздействието на тези законови промени е тази, икономическата обосновка е онази. Гледаме някакви средношколски презентации отдалеч и на всичко отгоре ни се казва, че спъваме „реформите". Не, всеки, който въстава срещу подобни идеи, спира единствено опитите за надмощие на глупостта. Здравната система има остра нужда от спокойствие, разум, предвидимост на промените, цялостна концепция за нейното развитие през следващите поне 10 години, която да е приета от всички основни заинтересувани страни. Всичко друго е популизъм, его и деструкция.

Д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване: Реформацията като деформация



Петър Москов реши да напълни със съдържание кухия „реформаторски" етикет на РБ и извика „хоп", без да знае какво точно ще му се наложи да прави. Нямаше и как да знае - единственото
му професионално постижение е на ординатор-анестезиолог в софийска болница. Ето как Москов заяви реформаторските си виждания предизборно: „Ликвидиране на НЗОК и прехвърляне на базов пакет за здравното осигуряване в НОИ, всичко извън този пакет да е предмет на действие на конкуриращи се частни фондове. Структурна реформа в болничния сектор и ясни дългосрочни правила за лекарствена политика, които гарантират обществения интерес и дават спокойствие и сигурност за бизнеса. Отлагането на тези мерки изисква готовност да ни сурвакат с по 300 милиона на всеки 6 месеца, докато кочината се издъни окончателно." След изборите ликвидаторът на „кочината" предпочете да ликвидира универсалното покритие с медицински услуги, предоставяни по линия на НЗОК, разделяйки го на два пакета - основен и допълнителен. Ако това мине на второ четене в НС, ще имаме финансиран от НЗОК основен пакет за социално значими заболявания или плащане от джоб за медицинската помощ от допълнителния пакет. Крайният резултат от това мероприятие ще бъде ограничен достъп до допълнителния пакет, листи на чакащите, оскъпяване на здравеопазването. Както и огромен набор от здравни услуги, напъхани в заредена с корупционен потенциал ниша. На коректните платци на здравни вноски министърът така и не отговори защо ще бъдат лишени от всичко, за което си плащат, ако не боледуват от социално значими заболявания. Вероятната реакция на работодателите и особено на самонаетите е да свалят възнагражденията до възможния минимален осигурителен доход. По отношение на структурната реформа в болничния сектор виждаме две ясно открояващи се тенденции -първата се изчерпва с подмяна на болнични директори по партиен принцип, както и персонална саморазправа с тези, които изразяват свое мнение. Уволнението на д-р Дечо Дечев, първоначално мотивирано с необяснимото сливане между губещата Александровска болница u печелившата „Св. Иван Рилски", всъщност се оказа „рязане на глава", несъгласна с някои от действията на министъра. Хванат в лъжа от медиите, впоследствие Москов нареди Дечев сред несъгласните с реформата, а на евентуалните други възразяващи се закани да ги „бие с пръчка". След като се постара да всее страх, министърът обяви и втората стъпка - сливане на болници. В София „сливането" стартира чрез създаване на гражданско дружество от 9 университетски болници, което да поеме управлението на стопанските дейности. Мотивите за това действие се оказаха повече от странни - редуциране на администрацията с около 400 души и пренасочване на спестените заплати към медицинския персонал. Освен противопоставянето между медици и администратори (по подобие на първото разделение, което направи между роми и останали) Москов успя да артикулира още нещо - централизиране на търговете с цел спестяване на пари. Той обаче отново заблуди обществеността, като първоначално твърдеше, че гражданското дружество ще се ръководи на ротационен принцип от директорите на всяка от деветте болници, а сетне посочи еднолично и без конкурс конкретно лице за директор. Това наведе на мисълта, че ще се централизира по-скоро корупцията. Впрочем правният механизъм, по който се осъществява т.нар. преструктуриране, е по-скоро опасен. Всеизвестно е, че гражданските дружества не са юридически лица, поради което един гаф може да блокира дейността на всичките девет болници, които се явяват солидарно отговорни пред евентуалните кредитори или доставчици. Още по-нелепо е сливането на т.нар. диспансери с областните болници. Те имат различен предмет на дейност (първите лекуват хронични заболявания, а вторите са за активно лечение на остро болни), а и различна собственост (диспансерите са преимуществено общински). Така министърът се яви разпоредник с чужда собственост и не без основание бе наречен от потърпевшите сталинист. По улиците на София, Пловдив, Русе, Шумен, Благоевград излязоха протестиращи лекари и пациенти, но Москов предпочете да ги обяви за „могъщи сили" - врагове на реформата. Друг голям и действен към момента негов гаф е приетото ПМС №57, с което на болниците бяха наложени фиксирани бюджетни лимити. Сега повечето от тях твърдят, че могат да работят до 20-о число на месеца, след което записват болните в листи за чакане до юли, даже август. Така здравноосигурителният принцип парите да следват пациента и да го превърнат в център на системата беше подменен – пациентът трябва да издирва болница с непохарчен бюджет, което е реставрация на модела „Семашко". Ще завърша с няколко непоискани съвета: За да върне доверието в МЗ и държавата, д-р Москов трябва да възстанови експроприираните от ГЕРБ над 2 млрд. лв. средства на НЗОК. Да направи необходимото държавата да си плаща здравните вноски наравно с частния сектор и да запуши течовете, особено в болниците и в лекарствения сектор. Така ще разбере, че пари има, но управлението им досега не беше удачно. Освен това министърът трябва да събере неплатените здравни вноски в рамките на закона, без да плаши хората със затвор. С възстановяване на справедливостта и положителни стимули ще постигне по-голям успех. Всеки ще се отзове, стига да види ползите. Чак тогава той ще може да прави реални разчети за разходите и за нуждата от допълнително финансиране. И накрая един съвет: д-р Москов, не посягайте прибързано към законодателството! Докато не оздравите функционално системата, не се опитвайте да я променяте устройствено - това е все едно да интервенираш в генома, за да лекуваш грип. Реформите в лечебното здравеопазване бяха направени, когато моделът „Семашко" беше сменен със здравно осигуряване. Ако не знаете как да го развиете, поне питайте.
 

Temanews.com

Здравните пакети са празни чекове

Най-значимата от реформите на д-р Петър Москов без съмнение е разделянето на здравните дейности, плащани от бюджета на НЗОК. Те са основен пакет (който ще е общодостъпен и
безплатен за осигурените) и допълнителен пакет (за който ще се чака или ще се доплаща) плюс спешен пакет (от който ще може да се възползват и неосигурените). Мащабната промяна обаче се прави със семпли нормативни корекции. В Закона за здравното осигуряване навсякъде, където пише „основен пакет от здравни дейности", се добавя „и допълнителен". Същевременно, както до момента, съдържанието на пакетите ще се определя със заповед на министъра. Сега, когато пакетът е един, това е без особено значение. Става дума за прословутата Наредба Ns40 от 2004 г., където промените са само в посока дописване на нови и нови неща. Съвсем друго обаче ще е, когато пакетът трябва да се раздели на две. Тогава решението на министъра ще е от огромно значение, с един подпис той ще пренасочи пътя освен на хиляди съдби и на над 3 милиарда лева годишно.
В перспектива говорим за повече пари, отколкото е дългосрочната програма за теглене на външен дълг, която опозицията шумно определи като празен чек за Владислав Горанов. И с много по-малко известни параметри. Неслучайно ръководството на МЗ отказва да конкретизира какво ще влезе в базовия пакет, неуморно повтаряйки само, че там ще са социално най-значимите заболявания - тези, които най-често предизвикват смъртност и трайна инвалидизация, както и майчиното и детското здравеопазване. Само се дават обещания списъкът да бъде консултиран със съсловните организации. Очевидно д-р Москов и екипът му искат парламентът да гласува отделните здравни пакети като празни чекове, които да попълнят впоследствие. Желанието им е разбираемо. Ако публикуват списъците в аванс, ще предизвикат толкова големи брожения, че реформата по всяка вероятност ще пропадне. Първи ще пропищят пациентите, чиито заболявания ще останат в листите на чакащите. После медицинските съсловия, чиито специалности вече няма да са финансов приоритет. Накрая и фармацевтичните корпорации ще си кажат думата.
Тук не става дума за това дали с промените здравеопазването ще стане по-недостъпно. Ако някой прочете Наредба №40 (355 страници), без да е наясно с действителността, ще си каже, че българската система е най-социалната в света. На практика обаче всички знаем, че голяма част от леченията се плащат или се доплащат по един или друг начин. Става въпрос за това, че в ръцете на здравния министър ще се концентрира огромна власт. И един господ знае как ще я използва...


Temanews.com

Сигурно ще се краде и след здравната реформа, но no-трудно, смята министър Москов



Бюджетът за здравеопазване е около 4 млрд. лв., като от тях се говори, че 1 милиард се крадат.
Далеч съм от мисълта, че след реформата всичко ще се оправи. След това сигурно пак ще се краде, но много по-трудно. Това заяви здравният министър Петър Москов пред „Нова телевизия". Цялата ни система на здравеопазване, цялата ни държава е разделена на малки зони на комфорт за някаква общност - било тясно професионална, било приятелска”, коментира министърът. По думите му в сектора има изградени зони на комфорт. Нарушаването на този комфорт е притеснително за редица хора. „Трудно се правят реформи, когато срещу теб има бизнес за около 1 млрд. лв.", уточни Москов. Той добави, че не се отказва от идеята си опаковките на скъпите лекарства да се събират разделно. Идеята му е, че ако опаковката вече е отворена, медикаментът няма да може да бъде продаден, което от своя страна означава, че лекарят е поставил лекарството на пациента, тъй като не може да го продаде. Москов каза още, че забелязва лоша тенденция сред здравните лица на болниците, чиито администрации ще бъдат обединени. Според него някои от тях говорили само за пари и затова как лечебното заведение е на печалба, вместо да мислят повече за пациентите. „Индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти ще бъдат факт в началото на 2016 година", съобщи още министърът на здравеопазването. „Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за до-болнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му", добави Москов. Москов подчерта, че ще се постарае държавата да гарантира, че "когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целият алгоритъм на комплексно лечение".

В.”Земя”

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: Няма да финансираме структури, а резултат и комплексен подход при лечението на пациентите



Това каза той в Русе по повод готвените промени за сливане на онко диспансерите и центровете за психично здраве с многопрофилните болници. Д-р Москов уточни, че подходът
при сливането на болници и центрове ще бъде диференциран, защото ситуацията на различните места в страната е различна. Той бе категоричен, че няма да отстъпи пред съпротивата от страна на работещи в центровете и ще отстоява позицията си докрай, защото тя е в полза на болните. Дали сливането ще бъде формално или функционално, това ще бъде ясно описано в закона, без да се ощетяват различните структури. Там, където при сливане общината се окаже с по-голям дял, не пречи и тя да стане и мажоритарен собственик.
"Единственото, от което няма да отстъпя, е да гарантираме на пациента комплексно обслужване. От следващата година НЗОК няма да финансира фрагментирано лечение. Няма да отстъпя обаче да има "малки феодални царства", които правят нещо, което е нискоразходно и високодоходно, след което взимат парите от касата, а пациентът продължава да ходи по болници и по лекари", коментира здравният министър. Той увери, че наистина иска да се проведе истински публичен дебат за реформата, дори той да бъде "изострен и емоционален", а не решението да бъде взето „някъде в коридорите на властта”. На въпрос дали ще бъдат намалени възнагражденията на лекарите от специализираните центрове при евентуално обединение с болница, той заяви, че не вижда причина за подобно притеснение. Д-р Московт каза още, че нито един човек от медицинския персонал няма да бъде съкратен.


Комисията по здравеопазването в НС подкрепи единодушно промяната в Закона за здравното осигуряване



Възстановяването на арбитражната комисия бе подкрепено не само от управляващите и
опозицията, но и от съсловните организации, като средство за решаване на спорове, предаде БГНЕС.
В състава й ще бъде запазен паритетният принцип или равният брой представители на НЗОК, МЗ и съсловните организации. Тя ще се произнася, когато дадено лице оспори констатациите на лекаря-контрольор. В такъв случай директорът на РЗОК, в 7-дневен срок от получаване на писменото становище, ще изпраща спора за решаване в арбитражна комисия, която ще се произнася с решение в едномесечен срок от получаване на преписката. В случай че потвърди констатациите на лекаря-контрольор, следва прилагането на санкциите, предвидени в договора между РЗОК и изпълнителя на медицинска помощ. Те от своя страна ще подлежат на съдебно обжалване по реда на Административно процесуалния кодекс.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев определи арбитража като чудесна възможност за решаване на споровете. На същото мнение бяха и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, представителите на Българския фармацевтичен съюз и народният представител от БСП – Лява България д-р Емил Райнов. Депутатите обаче не подкрепиха предложението на Семир Абу Мелих от ГЕРБ болниците да се санкционират при подаването на жалба от пациент, при фиктивни процедури и терапии, поискани пари под масата, некачествено лечение или отказан достъп до медицинската документация.
Преди седмици здравният министър д-р Петър Москов оцени предложението на Семир Абу Мелих като много добро и го посочи като един от плюсовете на реформите.
Все още има шанс то да бъде такова, ако се подкрепи в пленарната зала.


МЗ поема таксата на специализантите - обучаващи се по старата наредба и по дефицитни за здравната система специалности



за да не бягат младите лекари в чужбина. От юни това трябва да стане факт. Държавата ще поеме таксата за семестър по 180 лева месечно на лекарите от най-дефицитни специалности
като неонатология, педиатрия, патоанатомия, спешна медицинска помощ и др.
Ще се търсят варианти, след внимателен финансов анализ, да се намерят подобни решения и за останалите специалности., заяви здравният министър д-р Петър Москов. А за стимулиране на прохождащите в професията лекари-специалисти ще се използват и средства от еврофондове.
От МЗ съобщиха, че за тази година над 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, но едва 297 от тях са заети. Към момента специализиращите лекари у нас са около 3200.
Според млади лекари от Асоциацията за развитие на медицинската общност свободни места има основно в големите университетски болници. Д-р Радислав Наков, председател на асоциацията, каза, че специализиращите по новата наредба, която е в сила от тази година, са принуждавани да подписват договори, с които се задължават след приключването на специализацията си да останат да работят в същата болница четири или пет години. По думите му младите лекари трябва да се стимулират с добри условия на работа, а не по административен път.
Общо 7 ангажимента - достойно заплащане, качествено обучение, кариерно развитие, законовото регламентиране на професия специализант и т. н. поеха управляващите към младите лекари.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: Пациентът не трябва да бъде футболна топка



между отделни звена, заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ. Механизмът на лечение трябва да бъде насочен към комплексен подход.
По думите му целият процес на лечение на пациента, от диагностиката до постоперативната терапия, трябва да преминава зад стените на една сграда и това е смисълът на сливането на болниците.
По негово мнение основен проблем в здравната уредба на България е „раздутата и фрагментирана болнична система“. Той посочи, че има масово дублиране на апаратура, специалисти и здравни заведения, което води до изтичане на пари.
„Всяка реформа, която променя ояли се структури, е тежка“, заяви още той.

По-малко от 1% са младите учители в България

съобщи Елена Налбантова, представител на синдикат ''Образование'' към КТ ''Подкрепа'' и
директор на учебно заведение в Пловдив, пред ''Фокус''.
По думите и учителската професия е непривлекателна за младите хора, защото е стресираща, нископлатена, а и те излизат от университетите неподготвени, без практически умения за преподаване и управление на класната стая.
В момента, средната възраст на учителите в училищата е 57, а в детските градини - 59 години.
Налбантова алармира, че след пет години 35% от българските учители ще бъдат пенсионери и тогава ще има страхотен глад за млади учители, но няма откъде да ги намерят.




Тайландски слон си направи селфи, с откраднат от турист телефон, докато опитва да отмъкне банан



„Тези слонове страшно обичат банани. Започнаха да ни хващат за ръце, опитваха се да крадат.
 В момента, в който се отдръпнах, разбрах, че
слонът е успял да се добере до камерата ми”, разказва американеца Кристиян Леблан, който възнамерявал да снима слоновете, докато пътувал в един от резерватите на Тайланд. Вместо това обаче слонът протегнал хобота си, взел фотоапарата и започнал да се снима, съобщава британският "Телеграф".
Той разказва още, че камерата му била в режим на автоматично снимане, затова и не се налагало дори слонът да натиска някакво копче.Леблан е публикувал снимката в Instagram.

Нуклеарната медицина и хибридните апарати – нова ера в образната диагностика

Нуклеарната медицина (НМ) е най-бързо развиващата се образна диагностика в световен мащаб. Благодарение на хибридните образни методи е възможно е да се диагностицира
заболяването в най-ранен функционален стадий. За съжаление, при необходимост от един хибриден апарат на 500 000 души, в България разполагаме с един хибриден апарат на 3,5 млн. души. Всеки ден, повече от 300 души чакат в продължение на месеци за изследване.“, сподели проф. Ирена Костадинова, дмн Национален консултант, по време на шестата годишна среща между представители на медии и Siemens България.
По думите и хибридният апарат се състои от няколко апарата, които са обединени и функционират като един, с общо управление и една пациентна маса. В нуклеарната медицина това са т.нар. SPECT-CT, PET-CT и PET-MR апарати. Те предоставят обединена информация (образи), които са с по-голяма точност и информативност и съответно подпомагат лекарите при поставяне на точна диагноза.
Съгласно проучване на Европейската здравна комисия, през 2008 г. хибридните диагностични методи са били около 8% от всички прилагани образни методи в Европа, а към 2025 г. се очаква те да надхвърлят 40%.
Към момента у нас обаче са инсталирани едва 7 хибридни апарата – 4 SPECT-CT апарата в София и 3 PET-CT апарата - един във Варна и два в София. При необходими за населението на България около 28 SPECT-CT апарата и около 14 PET-CT апарата.
Предстои инсталацията на още едва 3 хибридни апарата - в София, Плевен и Панагюрище.
„Това е една много болна тема, не само за нас като лидер в сферата на медицинските технологии, но и за цялото развитие на нуклеарната медицина в България. 
Приносът на Siemens за развитието на тези технологии датира още от 1960 година. Тогава е създадена първата anger камера за визуализиране на функциите на органите. След нея следват първият PET скенер, PET/CT скенер, първият интегриран SPECT/CT апарат, първата xSPECT система. В момента у нас се борим не само с недостатъчната наличност на този вид апаратура, но и с все по-малко оставащите в България лекари и специалисти, които могат да работят с нея. Към днешна дата те са не повече от 50 души.“, сподели д-р Тодор Воденичаров, ръководител направление „Здравеопазване” на Siemens България, Сърбия и Черна гора.

National Geographic Channel официално даде старт на втория сезон на „Explore Bulgaria”


Българските зрители ще могат да гледат поредицата всеки вторник в 21:30 часа от 26-ти май


За втора поредна година ОББ и OMV България застават зад проекта. Tази година се включиха още Лотария България и Диел Спорт.

Епизодите ще разкажат за природни забележителности и интересни исторически факти от Странджа планина, Русенски Лом, язовир Жребчево, парк Ропотамо, Пирин планина, връх Синаница, Мадарския конник.
Във втория сезон главни действащи лица отново са изследователите, познати от първия сезон: инструкторът Мая Стоилова, олимпиецът Георги Палазов, биологът Васил Попов и археологът Надежда Карастоянова. Към тях се присъединява Ванчела Митова с интересната задача да изследва мечтите на хората, а гост изследовател със специфични знания и умения са Любен Домозетски, д-р Албена Атанасова, Венета Захариева, Инко Бургелов, Аспарух Камбуров и Тодор Добрев - избрани след участие в уеб конкурс и селектирани сред 600 кандидати от жури.
„Вторият сезон ще е още по-вълнуващ. Изследователите станаха страхотен екип по време на първия. Тази година епизодите са двойно по-дълги, което предполага много по-задълбочено изследване на уникалната природа и история на България и много повече забавление за зрителя,“ сподели режисьорът Георги Богданов от „АГИТПРОП“- компанията, реализирала проекта за National Geographic Channel.
„Надяваме се, че ще разпалим у зрителя любопитството да преоткрие България и нейните съкровища и отново ще предложим качествен телевизионен продукт, произведен в България“, коментира Ирина Тотова, Заместник управляващ директор на Фокс интернешънъл ченълс България. 
В рамките на месец преди телевизионната премиера ОББ и National Georgraphic Channel
предизвикаха Facebook потребителите със съвместна играБГ Откривател.Чрез поредица от въпроси, целящи да събудят интерес към историята, природните забележителности и културата на България, играта даде възможност на всеки, носещ изследователски дух, не само да покаже знанията си, но и да научи повече. Големият победител ще получи специално изследователско изживяване от ОББ, както и автографи от изследователите на Explore Bulgaria 2.
Победителят във фотоконкурса "България през твоите очи", който приключи в края на април, Николай Кунев спечели голямата награда -фото уоркшопс фотографи на National Geographic. Снимката на Николай бе избрана от професионално жури между над 2000 снимки.

 

С награда за PR кампания, сертификат TraveLife и джаз бенд стартираха шестите Зелени дни



Официални гости на събитието бяха министър Ивелина Василева (Министерство на околната среда и водите), замeстник министър Ирена Георгиева (Министерство на туризма), заместник
кмет град София д-р Тодор Чобанов и Елица Николова, съветник на Президента на Републиката с поздравителен адрес от Росен Плевнелиев.
Признание за безспорната значимост и социален отзвук на каузите, защитавани от „Зелени дни“,  дойде и от БДВО, което присъди 3-та награда на комуникационната кампания за „Зелени дни 2014“ в категория „Зелени комуникации и градска среда“ на годишните си отличия за постижения в сферата на връзките с обществеността „PR Приз 2015”.
По повод Световния ден на биоразнообразието един от основните партньори на „Зелени дни“ Българска фондация Биоразнообразие обяви за отворени номинациите за годишните награди за биоразнообразие.
Организаторът на форума, спортно-туристическа агенция „Одисея-Ин“ стана първата българска туроператорска компания заслужила сертификат TravelLife за корпоративна отговорност, по международен проект изпълняван от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти. Той бе връчен от националния координатор на TRAVELIFE за България и Изпълнителен Секретар на АБТТА  Мая Филипова.
--- 
Фестивалът-изложение „Зелени дни“ се провежда ежегодно от 2010 г. насам. Стартирал в пространството пред Народния театър „Иван Вазов“, форумът всяка година се радва на растяща популярност сред изложители и посетители.
. В календара от мероприятия в рамките на „Зелени дни“ влизат и ежегодна научно-практическа конференция  - през 2015 г. под надслова „Форум планини“ (съвместно с платформата „Прозрачни планини“) и състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ в Чепън планина край Драгоман. „Зелени дни“ са част от културния календар на Столична Община.