Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

Нова финансова инжекция от 1,8 млрд. евро за Украйна отпуска ЕС



Европейският съюз предвиди нова финансова инжекция за Украйна с 1,8 млрд. евро.
Споразумението беше подписано по време на срещата "Източно партньорство", която се проведе в латвийската столица Рига в петък.

Договорът за финансовата помощ, която ще бъде отпусната на Украйна, беше подписан от еврокомисаря по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовият министър на Украйна и гуверньорът на украинската народна банка. Това е третата мащабна програма за финансиране на страната с европейски средства.

"Тази програма допълва предишните две финансови инжекции за Украйна, които бяха на обща стойност 1, 61 милиарда евро. Това е най-голямата парична помощ, която Европейският съюз отпуска на страна, която не е наша членка", съобщи Валдис Домбровскис, еврокомисар по въпросите за еврото и социалния диалог.

Финансовата помощ за Украйна зависи от реформите, които държавата трябва да направи по пътя към стабилизация след конфликтите в източната част страната.

"Всеки договор за финансова помощ, който подписваме, е обвързан с борбата с корупцията . До момента правим реформи в прокуратурата, в антикорупционните ни закони и се борим с олигархията. Това обаче е само началото", заяви Наталия Ярешко.

Споразумението между Европейския съюз и Украйна трябва да бъде ратифицирано от парламента в Киев. Очаква се сумата да бъде отпусната на три транша по 600 милиона евро всеки.

novinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар