Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

В Република Ирландците гласуват на референдум за узаконяването на еднополовите бракове



Това съобщава The Irish Times. Право на глас имат 3,7 млн. ирландци, чиито имена фигурират в регистъра за вота. На референдума те трябва да отговорят на въпроса дали подкрепят въвеждане на включване на нова клауза за брака в конституцията на страната, а именно двама души да имат правото да сключат брак без значение от пола им. Според всички последни проучвания на общественото мнение хората, които са склонни да гласуват позитивно на референдума са повече от тези, които ще гласуват негативно. В телевизионно интервю президентът Една Кели призова населението да гласува с Да за „любовта и равенството“.
Ако узаконяването на тези браковете бъде одобрено, Ирландия ще стане първата държава, извършила такава промяна на референдум.
Към момента 19 страни по света за легализирали еднополовите бракове. Те са разрешени в Южна Африка, Нова Зеландия, Канада, Бразилия и Аржентина.
В Европа еднополовите бракове са легализирани в Холандия, Белгия, Испания, Норвегия, Швеция, Португалия, Исландия, Дания, Франция, Англия, Уелс и Шотландия и Люксембург.
Интересното е, че в съседната Северна Ирландия, която обаче е част от Обединеното кралство, еднополовите браковете за забранени – да разлика обаче от останалата част на Великобритания.
В Словения законът за легализиране на еднополовите бракове все още не е обнародван, а Финландия прие такъв закон през 2014 година, но той се очаква да влезе в сила през 2017 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар