Translate

петък, 22 март 2019 г.

Още двама аут от Hell’s Kitchen България


Светозар Искренов и Веселина Стоянова са двамата професионалисти, които напуснаха окончателно Hell’s Kitchen България през тази седмица.  След титаничния сблъсък за оставане в шоуто между двете най-сериозни претендентки за победа Ралица и В. Чилева шеф Виктор Ангелов изненадващо взе твърдото решение да се раздели завинаги не с някоя от тях, а със Светльо.
В последния решаващ за елиминации епизод на кулинарното шоу 29 годишният професионален готвач от Русе Светозар не успя да се реализира на нито една от станциите, на които беше поставен от командира на отбора Ралица и заради него шеф Ангелов върна не една поръчка, а гостите на сините дълго чакаха храната си. Три пъти по време на вечерни резервации в Hell’s Kitchen Светозар се прибираше в спалното преждевременно, изгонен от кухнята. И последната се оказа решаваща за него, тъй като шеф Ангелов беше безкомпромисен, че няма да търпи в кухнята си готвач, на когото му липсва бързина и концентрация, лесно се огъва под стрес и се оставя на паниката. „Не си готов. Имаш качества, но ти липсва смелост. Не запазваш самообладание и предизвикваш около себе си пълна суматоха в кухнята, а това повлича целия отбор към дъното“, с тези думи шеф Ангелов уволни окончателно Светльо от Hell’s Kitchen България.
Няколко дни по-рано червените се разделиха принудително с една от своите. Наричаната „бебето на отбора“ Веселина Стоянова напусна шоуто по здравословни причини. 24 годишната Веси, която беше участника в Hell’s Kitchen едва с 11 месечен опит в кухнята като професионален готвач, показа завидни умения, знания и хъс да се учи. Най-голямата мечта на Веси е да бъде шеф със звезда Мишлен, а участието в шоуто си определя като най-сериозното предизвикателство, което й се е случвало.
И следващата седмица в кухнята на Ада ще бъдем свидетели на нови кулинарни сблъсъци за надмощие между двата отбора. Няма да липсват сериозни личностни схватки между готвачите в стремежа им да покажат качества и да спечелят одобрението на шеф Виктор Ангелов.
Вече имаме 6-ма участника по-малко в шоуто, по трима от червения и синия отбор. Кой ще бъде следващия номиниран след новите изпитания, на които шеф Ангелов ще постави професионалистите в Hell’s Kitchen предстои да разберем, следващият вторник от 21:00 часа по NOVA.

Българин отговори на въпроса - можем ли да се храним само с 5 лв. на ден?


След седемдневното предизвикателство влогърът Цецо разкри изхода от трудната задача 


Възможно ли наистина да се изготви здравословно и разнообразно меню с минимално средства? Това става ясно в последния епизод на уеб поредицата във Vbox7 – „Да се нахраниш с 5 лв. на ден“. Влогърът Цецо показа и последния седми ден от предизвикателството с бюджет на стойност 35 лв., в който представи повече от интересна закуска и типично българско ястие за вечеря.
Цецо е технологичен влогър и автор на поредицата „Ctrl+Alt+Del“. Неговото ежедневие не се различава от това на всеки млад, градски човек и включва спорт, който изисква пълноценно и разнообразно хранене. Желанието на Цецо е да продължи да води този начин на живот без излишни разходи и без да се налага да изхвърля годна за употреба храна.
Затова и главната цел на уеб експеримента „Да се нахраниш с 5 лв. на ден“ бе да разберем може ли наистина човек да се храни премерено и вкусно, без да разхищава средства. Цецо успя да докаже, че е това е напълно възможно да се постигне. Дори след приключване на експеримента, влогърът споделя, че му е останала не малка част от продуктите, които е избрал за седемдневното си меню. Единственият минус на подобен начин на хранене според българина е липсата на време. Хората са заети и не винаги могат да отделят време, за да готвят по-често, а дори и да планират домашен обяд в офиса.
Можем ли да се храним разнообразно, пълноценно и вкусно с малък бюджет, без да се лишаваме от качеството на храната, която консумираме?
Какво заключение направи още Цецо, може да видите в последния епизод на поредицата „Да се нахраниш с 5 лв. на ден“

Фондация BCause представи резултатите от програма „Забавно лято, Грижовна есен”


В рамките на три дискусионни панела учители, лекари и млади предприемачи от тютюнопроизводителните райони на България разказаха какво е програмата за тях

С думи на благодарност към партньорите на "Забавно лято, грижовна есен“* се обърна Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause и координатор на програмата за устойчиво развитие на тютюнопроизводителните региони в България. Тя затрогващо разказа за мотивацията да работиш и помагаш на хората, които наистина имат нужда, за благодарността на участниците и отдадеността на всички партньори в програмата
На специално събитието, в клуб „Перото“ – НДК с водещ Стефан Щерев, организаторите разказаха за старта на инициативата през 2014 г. в първото населено място – община Сатовча и за постигнатите резултати през годините. Събитието събра над 80 души – представители на медиите, участници през годините, организатори и партньори на програмата.
В обръщението си към присъстващите Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България – компанията, която осигурява финансовата подкрепа за програмата, сподели през какви трудности е преминал екипа в търсене на възможности за подпомагане на тютюнопроизводителните общности в малките населени места.
Тя сподели още:
-Стартирайки пред 4 години с едно населено място – Сатовча, с първите летни детски академии и медицински прегледи за възрастни хора, днес резултатите от осъществяването на програмата са налице.  В отговор на нуждите на местните общности, инициативите постепенно се разрастваха, а включените региони ставаха все повече. Днес вече програмата е обхванала общо над 7000 души в общините Благоевград, Хасково, Кърджали и Силистра. За да създадем възможности за икономически растеж и да върнем младите хора в отдалечените райони, през последната година заедно с Центъра за предприемачество „Ринкърс“ създадохме и Академията за местни предприемачи, която подпомага стартиращия бизнес в тези райони чрез обучения и финансова подкрепа.
От началото на „Забавно лято, грижовна есен” през 2015-а година до сега в инициативата са се включили общо над 7000 души – близо 2 000 деца, 5 000 възрастни и над 200 местни предприемачи. През годините са осъществени над 70 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“. Представители на партньорските организации се включиха в трите дискусионни панела.
Лета Панайотова, създател на учебните програми от Народно читалище "Бъдеще сега", съвместно с Миглена Костова, зам.директор на СУ „Васил Левски”- гр. Дулово, Таня Енчева, учител в СУ „Васил Левски”- гр. Дулово и Джеват Дунчев, директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Сатовча разказаха за начина, по който „безплатните детски академии на Забавно лято” променят нагласата на учениците и учителите към учебния процес. Промяната, която настъпва при децата само след седмица участие в образователно-приключенските академии, е видима при абсолютно всички деца независимо от възрастта и населеното място.
Нина Райчева, координатор на програмата от Фондация „Направи добро - Александровска”, д-р Стефан Найденов, кардиолог и Шеип Панев, лекар-стажант, в програмата разкриха предизвикателствата във втория компонент от програмата „Грижовна есен”, преглеждайки дневно по над 100 пациента на възраст над 60 години. Благодарността и признателността в очите на възрастните хора, много от които никога не са посещавали лекар, са движещата сила за младите лекари участници вече 4 поредни години в програмата.
Явор Гочев, директор програми в Център за предприемачество „Ринкърс“, финалистите в третия панел на програмата - „Академията за местни предприемачи“ през 2018 г и 2017 г - Зорница Мълчанкова, основоположник на баскетболен клуб „Яворов“ в Гоце Делчев, Евгения Марценкова, създател на серия за био козметика „Inner Beauty“ в Благоевград и Кирила Стайкова, победител от първото издание представиха успешните си проекти и споделиха наученото от менторите в Академията. Мечта, сбъднато желание, помощ за местната общност бяха обобщента, с които участниците представиха преживяването си в Предприемаческата академия.
С думи на благодарност към организаторите и партньорите се обърна и Цветан Филев, Председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010 и част от журито в „Академията за местни предприемачи“ през 2018 г.. Възможност за връщане в тези райони, помощ за най-уязвимите групи и устойчивост – това бяха основните послания, които той посочи като ключови.
-------
*През годините програмата „Забавно лято, грижовна есен“ е получила редица отличия, сред които за „Най-добра програма на малко и средно предприятие“ от Българския дарителски форум през 2017 г. и награда за отговорен бизнес от Българския форум на бизнес лидерите през 2016 г. През 2019-а година програмата за корпоративна социална отговорност на Филип Морис България продължава с разширен обхват, обещаха създателите й.

Кубрат Пулев се подготвя за „зверско шоу“ срещу Богдан Дину на 24 март


Боксовата галавечер на братя Пулеви от Лос Анджелис по DIEMA XTRA и в PLAY DIEMA XTRA

Oфициалният претендент за световната титла на IBF в тежка категория Кубрат Пулев ще се изправи срещу Богдан Дину на 24 март в боксова гала, която ще стартира  около 03:30 ч. българско време. Малко по-рано - от 03:00 ч., зрителите ще имат възможността да станат свидетели на най-интересните подгряващи събития със специална студийна програма с водещ Емил Здравков. Гост в студиото ще е световният шампион в категория „54 кг“ от Милано 2009 година Детелин Далаклиев, а Огнян Георгиев ще коментира боксовата галавечер.
Зрелищната битка в прочутата зала “Хангара” в Коста Меса, щата Калифорния, ще се излъчва пряко по DIEMA SPORT и в PLAY DIEMA XTRA.
Най-добрият български професионален боксьор Кубрат Пулев заяви, че очаква да се получи „зверско шоу” на неговия мач срещу Богдан Дину. „Чувствам се перфектно, зареден, силен, здрав и с боен дух. Разбира се, че срещата с българската общност тук ме зареди. Винаги е така, защото приемат много лично моите победи и загуби“, коментира по време на подготовката си в Невада Кобрата. „Това е още едно препятствие към световната титла, което трябва да преодолея и ще преодолея. Искам да го нокаутирам брутално”, допълни той.
Преди това в същата вечер Тервел Пулев ще влезе в оспорван двубой с 36-годишния американец Мич Уилямс, заменил Брендън Джонсън като негов съперник. До момента в професионалната си кариера Уилямс има 16 победи, 7 поражения и 3 равни мача, като това ще е втората му професионална изява в рамките на месеца. Последният двубой на Тервел Пулев бе срещу италианеца Леонардо Бруцезе в София миналата година, където спечели титлата на Европейския боксов съюз в полутежка категория.
„На брат ми няма да му е никак лесно. Ще бъде много интересен и завързан мач. Очаквам да победи”, сподели Кубрат за двубоя на Тервел.
Ще успее ли Кубрат Пулев да защити статута си на официален претендент за световната титла във версия IBF, която сега се държи от Антъни Джошуа? Какви са шансовете му за победа срещу румънския боксьор и Снайпериста Богдан Дину? Ще се справи ли Тервел със своя съперник? Гледайте мачовете от дългоочакваната галавечер - на 24 март от 03.00 ч. пряко в ефира на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.