Translate

вторник, 19 март 2019 г.

Новата формула за изчисляване на пенсиите на НОИ е справедлива


Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Драгомир Драганов, който е директор на дирекция "Анализиране, планиране и прогнози" в Националния осигурителен институт (НОИ).
От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.
По думите на Драганов решението за отпадането на трите най-добри години за осигуряващия се (отпадането на дохода за 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 г.) е било взето през 2015 г. от НС, като в началото на тази година то просто влизало в сила.
Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на ИК води до увеличение в размера на ИК за 56,8% от обхванатите лица, а без промяна остават размерите на ИК на 11,9%. При 31,3% обаче се получава намаление в ИК. От НОИ прогнозират в бъдеще делът на негативно засегнатите да намалее.
"Предварителният анализ на данните сочи, че общият ефект от прилагането на промените е увеличение с 0,3% на средния ИК на лицата от разглежданата съвкупност, което показва, че от гледна точка на системата, ефектът е неутрален. Средното увеличение на ИК е 4,3% за съвкупността на лицата с увеличение и запазване на размера, а средното намаление на лицата, за които беше изчислен по-нисък ИК, е 8,3%", уточняват от НОИ.
"От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0,09% от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар