Translate

петък, 29 ноември 2019 г.

Колкото по-рано бъде открит белодробният рак, толкова по-голяма е продължителността на живот


Водещи специалисти призовават за навременна диагностика и за Национален раков план

Рано поставената диагноза води до навременно лечение и до по-висока продължителност на живота при рак на белия дроб. В България трябва да се създаде национален раков план, а по отношение на белодробния карцином - да се въведе скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система. Около тези изводи се обединиха водещи специалисти в диагностиката и лекарствената терапия по време на събитие под мотото - „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. С него се постави финал на Месеца за борба с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември и цели да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.
Константинос Папагиянис, изпълнителен директор на „MSD – България“, заяви, че колкото по-рано, толкова по-добре. И каквото може да се направи сега, а да не се оставя за утре.
-Като компания искаме да подобрим информираността за белодробния рак, защото иновациите нямат особено значение, ако не могат да достигнат до хората, каза той.
Специално видеообръщение направи актьорът Владимир Пенев, посланик на кампанията. В него разказа личната си история, която го свързва с диагнозата – загубил е баща си и сестра си, интензивни пушачи, от това заболяване. Самият той също е бил пушач, но решително е отказал цигарите и ходи на профилактичен преглед всяка година. „Бъдете навреме. Покажете на живота, че го цените!“, призова той.
Проф. Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Младост“, бе категоричен, че хората с продължителна кашлица, дори и с лек дискомфорт в гръдния кош, трябва да потърсят специалист по белодробни болести.
„Скринингът не е ранна диагностика, а национална политика. Специално за белодробния карцином би трябвало да се изследват настоятелно хората с фамилна обремененост, за да може, ако развият заболяването, лечението да започне възможно най-рано“, добави проф. Дудов.
Проф.Асен Дудов
Симптомите при белодробен рак са неспецифични. Най-общите са отпадналост, липса на апетит, загуба на тегло, лесна уморяемост. Насочващи за белодробен процес са кашлица с храчки – може и с кръв, задух, гръдна болка, гръден дискомфорт. При метастази се появяват и симтпоти от страна на съответните органи, поясни д-р Красимир Койнов, началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Сердика". По думите му някои пациенти с белодробна находка на рентген се лекуват за пневмония, подобряват се от приложеното лечение, но при контролно образно изследване се вижда, че находката остава. В такива случаи специализираните изследвания са задължителни.
Проф. Димитър Костадинов, началник на Бронхологичното отделение към МБАЛББ "Света София", обясни, че туморът удвоява размера си за 180 дни. Ето защо от изключителна важност е навременната диагноза. Започва се с обстойна анамнеза, последвана от преглед и огромен набор от възможности за изследвания. Редът при тях обаче е: стандартна рентгенография, ехография – за изключване на проблеми със сърцето, кръвна картина, функционално изследване на дишането и, при съмнение за белодробен карцином – скенер с контраст. За добра диагноза е важно в рамките на 20-30 дни пациентът с белодробни проблеми да бъде изяснен.
„Засега белодробният рак е по-разпространен сред мъжете, но в развитите страни жените се изравняват – само в Италия и Франция увеличението на болните сред тях е 60 пъти“, допълни проф. Костадинов.
Проф. Светлана Христова, началник на Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ „Александровска“, подчерта, че изследването на тъкан – клетъчен материал от тумора, е най-важният етап от диагностиката, защото патоморфологичното изследване дава точната картина за вида и етапа на тумора, което е и определящо при лечението. -Нашата цел е, определяйки индивидуалните характеристики на карцинома при всеки пациент, да помогнем на колегите да изберат най-доброто лечение – за всеки индивидуално, каза тя. Специфичните характеристики на всеки карцином се наричат биомаркери. У нас може да се изследват 3 биомаркера за белодробен рак. Тя посочи като проблем факта, че този тип изследвания не се плащат от публичните фондове, а от фармацевтичните компании или от пациента.
Лечението включва хирургия, лъчетерапия, лекарствена терапия. В последните години е налице малка революция в лекарственото лечение. Благодарение на навлизането на имунотерапията делът на 5-годишната преживяемост, и то в най-напредналия IV стадий на белодробния рак, нарасна от 3 на 15%.
-За радост в България разполагаме с такива лекарства и те са достъпни за пациентите, но трябва да се подобри организацията. След 10-15 години ще бъде направена решителна крачка в овладяването не само на белодробния рак, но и на рака като цяло, прогнозира д-р Койнов.
Той акцентира върху необходимостта от национален раков план, изработен от МЗ, който да разписва цялата организация по борбата с онкологичните заболявания. Това е план за действие, който включва всички участници и методи за диагностика, превенция, лечение. По отношение на скрининга той отбеляза, че е по-скоро песимист заради високата цена на такива програми.
В подкрепа на кампанията е създадена инсталация с живи дръвчета на метростанция „НДК“ – символ на разклонената като дърво дихателна система, която цели да накара преминаващите да се замислят за белодробното здраве.
--------
-Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в световен мащаб, причиняваща 16% от смъртните случаи по целия свят. През 2010 г. общите годишни икономически разходи за рак са оценени приблизително на 1,16 трилиона щатски долара;
-Най-важният рисков фактор за рак с всяка локация е тютюнопушенето, отговорно за приблизително 22% от цялата смъртност от рак;
-92% случаите на рак на белия дроб, трахеята и бронхите се дължат на тютюнопушене;
-В България според данни на СЗО „настоящите пушачи“ са близо 40% от населението;
-Двеста различни видове рак предизвикват 1 от всеки 6 смъртни случая в световен мащаб, а 1 от 5 от смъртните случаи, причинени от рак, се дължат на рака на белия дроб;
-Ракът на белите дробове е най-честата причина за смъртност от рак, като заболеваемостта все повече се увеличава;
-Ракът на белия дроб причинява повече смъртни случаи, отколкото общо случаите на рак на гърдата, простата и дебелото черво;
-Въпреки сериозния напредък през последните години, ракът на белите дробове остава сред най-смъртоносните видове рак с голяма тежест на болестта и високи изисквания от здравните системи. Процентът на преживяемост не е обнадеждаващ и варира значително: в страните от Западния свят петгодишната преживяемост е средно 15%;
-България - 4250 нови случаи на рак на белия дроб годишно, 3260 от които са при мъжете. Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт вследствие на онкологично заболяване в България;
-Симптоматиката на рака на белия дроб е нехарактерна. Затова с цел навременна диагноза трябва да се търси помощ от специалист при персистираща кашлица над 8 дни, чести и неподадаващи се на лечение респираторни състояния /бронхити, бронхопневмонии, задух и други/;
-Повечето хора с рак на белия дроб се диагностицират късно, след като заболяването им е достигнало напреднал стадий /IIIB/IV/, което възпрепятства възможностите за лечение. Късната диагноза е причина за високата смъртност в Европа, като 80% от тези пациенти загиват в рамките на една година от поставяне на диагнозата;
-Целите, които биха могли да ускорят и подобрят диагнозата, включват: намаляване на времето между консултацията в първичната помощ и началото на лечението, повишаване на осведомеността сред обществеността за разпознаване на признаците и симптомите на заболяването по-рано, както и усъвършенстване на програмите за скрининг и диагностика сред рисковите групи;
-Преживяемостта при рак на белия дроб обаче е ясно свързана с шанса диагнозата да се постави възможно най-рано;
-В основата на лечението на рака на белия дроб е индивидуализираното лечение - европейските препоръки за лечение на карцином на белия дроб подкрепят индивидуализираното лечение.

Специалистите в УМБАЛ „Александровска“ спасиха живота на млада жена с исхемичен мозъчен инсулт и данни за дисекация на лява вътрешна каротидна артерия


Жена на 31 години от Монтана постъпва в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ с оплаквания от силна болка в лявата половина на главата и лявото око, продължаващи повече от 10 дни. В родното ѝ място е консултирана от стоматолог и УНГ-специалист за изключване на синузит, а после постъпва в неврологичното отделение на монтанската болница със съмнение за възпален черепно-мозъчен нерв. Пет дни по-късно се развива изразена слабост в десните крайници /десностранна хемипареза/, която прогресира до пълна невъзможност да ги движи. Насочена е към Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ за диагностично уточняване и лечение. Направените образни изследвания /компютърна томография и магнитно-резонансна томография/ доказали изолирана дисекация /сцепване/ на лява вътрешна каротидна /сънна/ артерия в черепната кухина. Пациентката е преведена спешно в Клиниката по кардиология, където интервенционалното лечение на инсулта е рутинна практика. Началникът на клиниката доц. Добрин Василев извършва ангиопластика на артерията с имплантация на два съдоразширяващи стента. Интервенцията протича без усложения, а веднага след процедурата се наблюдава обратно развитие на симптоматиката.
Доц. Василев уточни, че дисекцията на артерията в мозъка е била с дължина 6 см., но за щастие съдът е издържал напрежението на кръвотока и не се е стигнало до мозъчен кръвоизлив. Веднага след поставянето на стентовете жената раздвижила ръката си още по време на интервенцията.
Благодарение на перфектната координация между двете клиники /неврологична и кардиологична/, бързата и адекватна реакция на специалистите, пациентката е избегнала мозъчно-съдов инцидент, стабилизирана е и движи добре двата десни крайника. За пълното ѝ оздравяване се провежда слединсултна рехабилитационна програма.

Любов и храброст в премиерния сериал „Някой като теб“ по DIEMA FAMILY


Не пропускайте историята от 4 декември, сряда, от 20.00 ч.

Премиерният сериал „Някой като теб“ е новият вълнуващ разказ, който ще прикове вниманието на зрителите от 4 декември. Няколкократно номинираната и награждавана поредица със силно социално послание повежда през живота на младо момиче и опитите ѝ да намери щастие в свят, изпълнен с несправедливост и наложени от традициите ограничения. Епизодите на сериала ще се излъчват от понеделник до петък, от 20.00 ч по DIEMA FAMILY.
„Някой като теб“ ще срещне зрителите с невръстната Ганга, овдовяла в деня, в който се омъжва, след като съпругът и баща ѝ, с когото е много близка, са убити в бунт на брега на река Ганг в Индия. Предстои ѝ нелека борба за правото да живее щастливо, противно на всички ограничения, които обществото налага на вдовиците. Ганга е обвинявана за смъртта на съпруга ѝ, когото никога не е срещала, въпреки че е на възраст, на която дори не разбира напълно какво означава брак.
Надежда намира в осиновителите си - адвоката Ниранджан Чатурведи и съпругата му Мадви, които се отнасят с нея като със собствените им две деца. Но скоро се налага майката на Ниранджан - Аммаджи, да поеме грижата. Тя от своя страна не харесва Ганга и се отнася с нея като с овдовяла прислужница. Следва скок във времето – Ганга вече е пораснала и чака своята детска любов Сагар да се завърне у дома. Когато обаче се връща, той изглежда не споделя нейните чувства – или поне така си мисли. С разбито сърце Ганга ще трябва да намери сили да се изправи отново, за да продължи по дългия път към по-справедлив и изпълнен с истинска любов живот.
Сред успехите на „Някой като теб“ е наградата от Индийската телевизионна академия за най-добър сериал със социално послание през 2015 г., а младата звезда Рухана Кхана убедително печели не само симпатиите на зрителите пред малкия екран, но и наградата за най-добра актриса-дете за ролята си на малката Ганга. Талантът на боливудската актриса Адити Шарма също не остава незабелязан, която получава номинация за образа на порасналата Ганга. Създател на разтърсващия разказ със силно послание e Юсуф Ансари.
Една необикновена история за малко момиче, което предизвиква остарелите традиции – по един умилителен, но и храбър начин. Не пропускайте да станете част от нея с епизодите на премиерния сериал „Някой като теб“ по DIEMA FAMILY – от 4 декември всяка делнична вечер от 20.00 ч.

Над 50 „Приказки за готвене“ в най-новата изненада от Lidl


В навечерието на най-семейния празник Lidl ще зарадва своите клиенти с традиционни български рецепти, събрани в специалното издание „Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков“. През декември веригата ще даде възможност на своите потребителите да се сдобият с новата книга, представяща не само рецепти, а истории за родната кухня, събрали интересни факти и легенди около произхода на всяко ястие.
В периода от 2 до 22 декември при пазаруване в търговската мрежа на Lidl за всеки 25 лв. от стойността на покупката в една касова бележка клиентите ще получават по 1 точка, а при 5 събрани точки ще могат да се сдобият с книгата „Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков“. Повече информация и пълните условия на активацията могат да бъдат открити на www.lidl.bg/kniga.
В книгата всички потребители ще могат да открият как да приготвят ястия от традиционната национална кухня, както и споделени рецепти, предавани поколения наред в родове от различни региони в страната. „Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков“ е създадена под редакцията на Мария Маркова, гл. ас. д-р към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, която представя и историята на основните продукти и продуктови групи, известни в България от векове.
Всяка рецепта е придружена от етнографска бележка с информация за произхода на ястието или продуктите, използвани в него. Написани увлекателно и придружени с изящни фотографии, рецептите са превърнати в истински приказки за готвене. Сред тях има отдавна забравени български ястия като барабойника, суджучената каша, белия мъж, петмеза от круши, както и любимите традиционни гозби като пататник, чомлек и добруджанска яхния, които оживяват през кулинарния прочит на Шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков. През топлината на домашния уют, пресъздаден на страниците на книгата, читателите ще могат да надникнат далеч назад към корените на българското и да научат повече за традициите ни.
В новата книга Лидл България представя и едни от най-успешните български производители, с които компанията работи в посока съхраняване и развиване на родните вкусове и продукти. Репортажните фотографии от срещите между шеф-готвачите и производителите разнообразие от автентични български продукти, отглеждани с любов и отговорност у нас. Компанията активно работи съвместно с български производители за разработване на местни продукти, защото вярва, че качествените локални продукти са в основата на любимите ни родни ястия.