Translate

неделя, 24 ноември 2019 г.

Въпреки многогодишното наличие и употреба на ефективни противогрипни ваксини, грипът продължава да е причината за 3 до 5 милиона тежки случаи годишно


Все повече са доказателствата за междусезонното отслабване на имунитета при възрастните, придобит след ваксинация, което накланя везните в полза на хипотезата, че ваксинацията срещу грип е добре да се извършва възможно по-близо до пика на грипната епидемия или тогава, когато рискът от заразяване с грипния вирус е най-голям, така че да се достигне максимално ниво на защита и изпълнение целите на СЗО за 75% ваксинационно покритие на рисковите групи.
За да се осигури оптимално ниво и подходяща продължителност на имунитета след ваксинация срещу грип, ваксинационната кампания е добре да започне най-малко 2 седмици преди началото на грипната епидемия, но не повече от 4 месеца преди пика на епидемията.
След поставяне на ваксината за грип са нужни три седмици, за да може организмът да изгради имунитет.
Краят на ваксинационната кампания е препоръчително да се удължи възможно най-много, за да се осигури максимален обхват на препоръчителните групи, защото никога не е късно да се постави ваксина срещу грип.
Въпреки наличието в продължение на много години на ефективни противогрипни ваксини, грипът продължава да причинява между 3 и 5 милиона тежки случаи на година. Според проучване, проведено наскоро, грипът и породените от него вторични респираторни инфекции, е причина за 13% от смъртните случаи в световен мащаб, като 39% от случаите на смърт поради грип са сред хората над 75 години, а 42%  - сред тези под 65 годишна възраст.
Данните от наблюдението /системата за наблюдение на грипа на СЗО/ показват, че в повечето страни от Северното полукълбо началото на грипните епидемии се измества към зимните месеци.
Цялостното ваксинационно покритие /и от тук – колективния имунитет/ е от решаващо значение за намаляване на риска от възникване на епидемии. С други думи, за да се гарантира необходимото време за изграждане на имунитет спрямо пика на грипната епидемия и продължителността на защитата, началото на ваксинационната кампания трябва да се „измести и удължи“.
Удължаване на периода на ваксинация ще помогне да се гарантира липсата на отрицателно въздействие върху ваксинационното покритие, защото при намаляване на ваксинационното покритие, се наблюдава увеличение в случаите на грип в сравнение с традиционния старт на кампанията. 
Традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон.
За сезон 2019 – 2020г., препоръчаният състав на четиривалентните грипни ваксини е:
A/Brisbane/02/2018 /H1N1/pdm09;
A/Kansas/14/2017 /H3N2/;
B/Colorado/06/2017 /B/Victoria/2/87/;
B/Phuket/3073/2013 /B/Yamagata/16/88/.
Ваксината вече е налична на фармацевтичния пазар у нас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар