Translate

неделя, 24 ноември 2019 г.

Мотото на XI национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания е - Вашата кожа: най-важните 2 кв. метра във вашия живот


Тази година фокусът на кампанията е - професионалните кожни алергични заболявания и атопичния дерматит.
Статистиката сочи, че над 150 млн. европейци имат хронични алергични заболявания. Прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската популация ще бъде засегната от някакви алергични проблеми, а и всяко второ дете в индустриализирания свят ще се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска и атопичен дерматит.
Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Най-уязвими са фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, които са в постоянен пряк контакт с различните алергени – бои, лакове, измиващи препарати, ароматни масла и др., строителни работници, стругари, автомонтьори, касиери, зъботехници, стоматолози и други. Според специалистите, най-доброто лечение при алергичните заболявания е профилактиката.
Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение - лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват над 55 милиарда евро годишно. Годишните загуби в индустрията поради кожни професионални заболявания в САЩ възлизат на 11 милиарда долара /2010г./, а в ЕС - 5 милиарда евро/.
По думите на доц. Румяна Янкова, ръководител на Центъра по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед",сокът от лайм и от лимон предизвиква дерматит. Доста разпространени са вече дерматитите от коктейла „Маргарита", от мексиканска бира или от сангрия, където се използва сок от лайм, или в комбинация с лимонт.Тези дерматити, въпреки неалергични, са доста драматични, тъй като се предизвикват от комбинацията - действие на слънчевите лъчи и на споменатите сокове, които се числят към групата на фитофото дерматитите, т.е. от съчетание на ултравиолетови А-лъчи и растителни вещества, засилващи чувствителността на кожата към светлината Алергени се оказват и текстилните бои. В тази връзка тя сподели :
-Това което наблюдаваме през последните години е алергията от текстилни бои. По принцип съветваме пациентите да употребяват дрехи от естествени материи, като памук. Сега към тях добавяме и съвет да се избягват памучни тъкани, които са в по-тъмни и в по-ярки цветове, заради багрилата напр. цветните/черни дънки, а така също и украсите по тях, по блузи и туники/.
В последно време се увеличават случаите на дерматит при деца, а и при възрастни, в следствие употреба на мокри кърпички. Те се оказват сред актуалните причинители на дерматити.Така напр.водните мокри кърпички, а и всички на които пише, че не съдържат консерванти неминуемо се оказват замърсени бактерии и всякакви микробни причинители, подчерта  доц. Янкова.
„Те са много удобен артикул в ежедневието на майките. Макар, че в състава им понякога да е декларирано, че не съдържат консерванти, на практика се оказва, че съдържат подобни на класическите консерванти вещества, които водят до дерматит", уточни тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар