Translate

сряда, 27 ноември 2019 г.

Поставената навреме диагноза и ранното лечение могат да спасят зрението ни



Стартира информационната кампания - „Зрението е всичко. Прегледай се!“


В света 2,2 млрд. души страдат от нарушено зрение, но при 1 милиард нарушенията могат да бъдат предотвратени. Влажната дегенерация на макулата, свързана с възрастта /ВДМ/ засяга над 30 милиона души по света и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст в индустриално развитите страни.

По време на форума /част от информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“/, посветена на влажната дегенерация на макулата /ВДМ/, свързана с възрастта и диабетния макулен едем /ДМЕ/, организиран от онлайн платформата Портал на пациента и Байер България, акцентът бе върху заболяванията на ретината - сериозен здравен и социален проблем.
Проф. Ива Петкова, член на експертен съвет към МЗ, подчерта, че като всяка нервна тъкан ретината е особено податлива на вредни въздействия, на генетични заболявания, на вродени заболявания и съответно изисква изключително голяма грижа. Заболяванията на ретината най-често са разделени възрастово като наследствени заболявания и такива, които са придобити или са свързани с някои общи заболявания като диабетната ретинопатия, свързана с общото състояние диабет.
Хората  с ВДМ срещат трудности при ежедневни дейности като четене, шофиране, разпознаване на лица и др. Заболяването има две форми – суха и влажна, но и двете засягат макулата /частта от окото - отговорна за централното зрение/. Влажната форма  е най-тежката като състояние.При около 10% до 15% от хората със суха ВДМ, състоянието прогресира до влажна ВДМ. Заболяването се характеризира с растеж на абнормни кръвоносни съдове макулата – процес, наречен ангиогенеза. Тези абнормни съдове пропускат течност и кръв, което може да доведе до образуване на подобни на мехурчета джобове под макулата. Тези мехурчета изкривяват образа, така че правите линии изглеждат изкривени.
От особено важно значение са профилактиката и редовните очни прегледи, особено при хора с риск от развитие на влажна ВДМ, която ако не бъде лекувана, освен пропускането на кръв в окото може да доведе до образуване на белези, водещи до необратима загуба на зрение.
Днес вече има няколко ефективни терапии на ВДМ и ДМЕ. Ако бъдат приложени преди образуването на белези, те могат да стабилизират зрението, а в някои случаи и да постигнат обратимост на загубата на зрение.
Лечението за ВДМ свързана с възрастта и ДME се поема от НЗОК на 75%. Останалата част се заплаща от самия пациент /близо 360 лв. на инжекция/.
Месечният курс е от три инжекции. При влажна макулна дегенерация свързана с възрастта лечението се започва с по една инжекция в първите три месеца, а при диабетния макулен едем с по една инжекция в първите пет месеца.Така лечението за един пенсионер се оказва разорително. 
Доц. Марин Атанасов, председател на Българско дружеството по офталмология, акцентира върху заболяването ДME, което застрашава зрението и може да доведе до постоянната му загуба. ДME е форма на диабетна ретинопатия. Приблизително 11% от пациентите с диабет имат и ДМЕ. Характеризира се със задебеляване на ретината и изтичане на течност, по-включително и в областта на макулата, малка област в задната част на окото, която фокусира и изостря зрението. Задебеляването на макулата намалява зрителната острота, яснотата и замъглява зрението. Когато ДМЕ се лекува в ранните му стадии, загубата на зрението може да се забави, да се спре или в някои случаи дори да се подобри. Рискови фактори са: продължителност и вид на диабета, хипергликемия, дислипидемия, хипертония и др. Тревожната статистика сочи, че до 50% от пациентите с диабет не изследват очите си или се диагностицират твърде късно. Проблемите със зрението могат да включват: образът да бъде размазан, с намален контраст, да виждате тъмни петна,  или да виждате правите линии изкривени. При диабетноболните регулирането на нивото на кръвната захар трябва да бъде неразделна част от ежедневието им.
-За много от заболяванията на ретината няма адекватно лечение, но за тези, за които има е важно да се започнат навреме. Двете най-важни нужди на пациента са ранната диагностика и ако няма налично лечение, навременен достъп до рехабилитация, допълни д-р Петя Стратиева, председател на Сдружение „Ретина - България“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар