Translate

събота, 18 юни 2022 г.

Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика, мултимедия, артистични изпълнения и нови сувенири

Събитието “НДК е #soSofia"на фонтан „Космос” в подлеза на НДК  ще представи 40-годишната история на двореца чрез гледните точки и изкуството на исторически фигури, знакови личности, представители на различни субкултури и артисти

 

 

21 юни, фонтанът с топките в подлеза на НДК става  сцена на събитието НДК е #soSofia с истории от създаването на НДК до наши дни. Събитието ще събере значими личности и разнообразни артисти, за да разкажат различните гледни точки към историите, превърнали най-монументалната сграда в града в истински символ на София днес.

Със своя разказ от първо лице ще участват инж. Филип Миланов — главен изпълнител на строежа на НДК; дизайнерът и част от екипа на НДК днес Иво Чифлички; един от първите скейтъри в София Сандо Макс; DJ Giorgio B, резидент в легендарния клуб Нерон и студентът от School of Architecture, London Богомил Пунчев с дипломна дисертация за възможното бъдеще на НДК. Те ще ни заведат на пътешествие във времето с водещ журналистът Даниел Ненчев, допълнено от изпълнения от различни епохи и субкултури типични за НДК: Трамвай №5, Street Quartet, диско сет с парчета на Оркестър София, шоу с кънки от Roller Bounce, улични танци от So What?, част от RiO Crew и четене от Васил Георгиев на сцената за истории на Storytel. Богатата програма, микс от истории, изкуство и забавление ще наситим и с прожекции на архивни видеа и кадри.

Разказът на различните вдъхновяващи личности, оставили своя отпечатък върху НДК, ще ни преведе през историята: какво е имало на това място преди да бъде замислен дворецът, как се стига до голямата идея за създаването на НДК, любопитни факти и митове за строежа, интериора и залите на НДК, парка и паметниците наоколо, най-култовите събития, оставили отпечатък в ДНК-то на града, и субкултурите, зародили се наоколо, като ню уейва на “Кравай”, графитите в подлеза, скейт, паркур, фрийрън, байк и улични танци. Всеки, който не е присъствал на голямото откриване през 1981г., ще се се запознае с първия концерт в Зала 1, архитектурното и интериорно богатство на сградата и нейните иновации и детайли. Защото за София НДК е не просто сграда, а цяла екосистема, изпълнена с живот и култура, заведения, ъндърграунд култури, скейт и денс битки – всичко това, което прави НДК истински #soSofia символ днес.

Специално за повода излиза и лимитирана серия сувенири на #soSofia, посветена на знаковите символи на двореца, които ще могат да бъдат закупени по време на събитието. В секцията “Научи” на sosofia.com платформата публикува и поредица образователни статии и сторита, създадени в колаборация с автора Виктор Топалов от Бохемска София, които разказват интересни факти от цялата история на НДК и защо през годините това място е било истински оазис на културата и изкуството.

Проектът се реализира с подкрепата на програма "Културно предприемачество в сферата на Културното наследство" на Национален фонд “Култура” и помощта на нашите верни приятели от НДК, Storytel, Fashion Days, Beefeater и DEVIN.

„Черешката на тортата“ се превръща в симфония за сетивата

Следващата седмица Виктория Георгиева, Маги Джанаварова, Цвети Радойчева, Ясен Зердев и Тома Здравков ще споделят съкровени истории и ценни моменти

 

 

Музиката превзема „Черешката на тортата“ от понеделник до петък в 20:00 ч. по NOVA. Виктория
Георгиева, Маги Джанаварова, Цвети Радойчева, Ясен Зердев и Тома Здравков сменят музикалната сцена с кулинарната, където ще развихрят своята фантазия и ще се погрижат всеки момент да бъде празник. Компанията ще превърне следващата седмица в симфония за сетивата, а кулинарен диригент по традиция ще бъде маестрото на добрия вкус шеф Иван Манчев.

Старт в понеделник ще даде Виктория Георгиева с изисканото си италианско меню. Певицата, която представи България на конкурса Евровизия миналата година, ще посрещне гостите в просторния си и артистичен дом, където ще се постарае да приготви перфектната вечеря. Въпреки че не успява да прекарва много време в кухнята, Виктория ще излезе от зоната си на комфорт, за да зарадва звездните участници с красиво поднесени деликатеси и изненада, която ще раздвижи кръвта им.

Музикантът Ясен Зердев се захваща със създаването на кулинарни шедьоври във вторник. Зареден с добро настроение и голямо желание за отлично представяне, той също ще заложи на изкушения с италиански привкус. Паста с морски дарове и домашно приготвена торта от детството ще бъдат само част от вкусните ястия, които е подготвил домакинът. Интересни и трогващи разговори няма да напускат масата, а специалната онлайн изненада в края на вечерта ще разсмее до сълзи групата.

Рокендролът превзема атмосферата с Тома Здравков в сряда. Експресивният певец ще предложи пъстро българско меню с домашни продукти. Въпреки голямата любов към месото, той ще обърне подобаващо внимание и на вегетарианците в групата. Предстои гостите да разберат не само куриозната история на запознанството със съпругата му, но и как славата и самонадеяността могат да се превърнат в предизвикателство за един артист. Очарователната рок изненада пък ще остави всички без думи.

В четвъртък Маги Джанаварова ще разкрие дълбоко крити кулинарни и лични тайни. Темпераментната певица с широка усмивка се заема със сложната задача да покаже, че здравословната храна може да бъде и много вкусна. Модернистичната вечеря на Маги включва любопитни продукти като хуск, ксилитол, олио от авокадо и вегетарианска луканка, а неочаквана смяна на основен компонент в последния момент ще я накара да прибегне до план Б. Ще успее ли да спаси десерта си и да впечатли звездните гости?

Бляскав завършек на седмицата ще постави чернокосото изкушение Цвети Радойчева. Докато приготвя своето звездно меню с много класа, певицата с нежен глас ще бъде педантична и стриктна. Цвети ще издаде тайната на изкусителния си авторски десерт, а една съставка ще се превърне в главен герой в нейното меню. На моменти притеснението й в кухнята ще надделява, но дали все пак ще оправдае очакванията на останалите участници, ще стане ясно в петък.

Кой ще се пребори за първото място в кулинарната надпревара? Не пропускайте да разберете от понеделник до петък в 20:00 ч. по NOVA. Още интересна информация за „Черешката на тортата“ може да откриете във Facebook страницата на предаването. Всички епизоди на поредицата могат да бъдат гледани и в NOVA PLAY след излъчването им в ефир.

 

„Томас и приятели“ – Сезон 25

От 20 юни – всеки ден от 16.00 ч.

 

 

Boomerang ни кани да видим новите епизоди от поредицата „Томас и приятели“. Тази версия на
класическата приказка, забавлявала редица поколения зрители, ще ни открие нов поглед към света на релсовите приятели. Това, което зрителите обичат най-много - уникалните герои – са си все същите. Оптимистът Томас никога не се предава и вярва, че всеки проблем има своето решение. Приятелят му Пърси обича да си прави шеги с околните, но те са безобидни и забавляват всички. Заедно с тях, на остров Содор живеят и другите им приятели, като супер бързата Ниа от Кения, например.

В новите епизоди, локомотивчетата ще организират ден, в който всичко ще се прави на обратно. Томас ще достави пратките си на грешни адреси и всички заедно ще трябва да оправят нещата. Той ще се опита и да стигне до един от краищата на дъгата.

 

 

National Geographic - Викингите: Възход и падение, сезон 1 /6 еп. по 60 мин./

Премиера: 19 юни 2022 г. от 21:00 ч.

Излъчване: Всяка неделя от 21:00 ч.

 

 

В продължение на 300 години една неудържима сила е свързана с безмилостното и обширно разрастване на империята на викингите. През цялата история викингите са водили войните си от морето, пословично безмилостно и със свой набор от правила. Експанзията им е безпрецедентна по отношение на реалните си мащаби. Известни със суровите кръвопролития, те се превръщат в най-страховитите хора в историята. Фактите около тях обаче винаги са били разказвани от едностранна, християнска гледна точка. Едва сега, след детайлно проучване на митологията и археологическите разкопки, можем да разкрием истината около това кои наистина са викингите.