Translate

събота, 20 март 2021 г.

„Забравената Елеонора - царица на българите“ в „Темата на NOVA“

Ани Салич разказва историята на царицата-войн и спасител – тази неделя след централните новини

 

 

В „Темата на NOVA“ зрителите ще се запознаят с житейския път на една уникална личност. Тя е Елеонора - различната царица, която не носи разкошни рокли и скъпи бижута, но е спечелила кръст за храброст. Тя е полковник на фронта и милосърдна сестра. Тя е царицата на българите, прочута със своя характер и нравствени качества. Коя е непознатата българска царица и какво място заема в родната история днес, разказват авторът Ани Сали и операторът Росен Илиев тази неделя.

Родена в Полша, царицата-войн е въплъщение на скромността, милосърдието и отдадеността. Елеонора е момиче от знатен род с отличие за храброст, известно в цяла Европа със своята жертвоготовност. Съдбата й се обвързва с тази на българския народ в начало на ХХ век, когато се венчава за овдовелия княз Фердинанд. Въпреки задълженията си, царицата се превръща в стожера на българската благотворителност, в жената, която учи слепите деца и дарява последните си пари за болните и бедните. Нейната история през погледа на родни историци и духовници, гледайте в „Забравената Елеонора - царица на българите“. 

По време на Балканската война, в един от най-героичните и трагични дни за българската история, Елеонора не остава безразлична и заминава на фронта, за да помага като милосърдна сестра. Наричана от чуждите ангел и апостол на добротата, необичана от своя съпруг, но обичана от народа си, тя е символ на забравените добродетели. Дали значимите жени в българската история са повлияли на съдбата ни само като съпруги на силните мъже на деня, или са оставили своята неповторима диря, не пропускайте в „Темата на NOVA“ тази неделя, веднага след централната емисия новини. 

 

Женската световна организация СОРОПТИМИСТ подарява на София оазис в парка

Инициативата е посветена на 100 годишнината на организацията и ще отбележи Световния Ден на Гората

 

 

На 21-ви март отбелязваме Световния Ден на Гората. По инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие /ноември 1971г./, подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, този ден се отбелязва от 1972г. и има за цел да се защити флората и фауната на горите.

Националният съюз  в България на международната организация Soroptimist International ще се включи в световната инициатива и посвещава тази активност на 100 годишнината на организацията.

С акция по засаждане на дървета в Южен парк Сороптимист Интернешънъл Европа Съюз България ще отбележи Световния Ден на Гората, подарявайки на гражданите на София зелен оазис в Южен парк.

 В акцията участват представители на четирите софийски клуба, които ще засадят:

- 3 секвои /клуб „Основател“/;

- 2 колоновидни аризонски кипариси /клуб „Витоша-Илина“/;

- 3 броя хималайски кедър /клуб „Бояна“/;

- 3 броя кавказки ели /клуб „Св. Иван Рилски/.

Инициативата е подкрепена от Общината, чиито служители частично ще извършат предварителната

работа по изкопаване на дупките и засаждане на по-трудните видове. Засаждането ще е съобразено с предписанията на Дирекция "Зелени площи", както и с противоепидемиологичните мерки – лични предпазни средства и дистанция.

 

петък, 19 март 2021 г.

Анкета на НСОПЛБ сред ОПЛ свързана с ваксинацията срещу КОВИД-19 12–15 март 2021г.

 

Изводи:


Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини /начин, вид и количества/, а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация.Внушителното несъответствие между заявени и получени дози ваксина води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от страна на ОПЛ, както и желание от пациентите.

Лошата логистика при предоставянето на ваксините на ОПЛ, свързана със загуба на време, посещения “на празен ход” без да са получени ваксини и недостатъчност в количествата, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, води до редица неблагоприятни ефекти:

Демотивация на ОПЛ да извършват дейността;

Демотивация на пациентите /излъгани в очакванията си/. След спирането на векторната ваксина на Астра Зенека се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора;

Самопренасочване на част от пациентите, поради дългото чакане и неяснота, както и чрез електронния портал за записване, към пунктовете за ваксинация;

Само на няколко, малко на брой, места има изключения от общото правило, където ОПЛ са уведомявани, не са чакали /по стечение на обстоятелствата практиката е била в съседство до РЗИ/, служебно лице е доставило на място ваксините и т.н., но и в тези случаи недостатъчността е налице.

Липса на избор на ваксина, когато ваксинацията се извършва при ОПЛ с резултат неравнопоставеност на пациентите, както и на ОПЛ.

Налице е готовност на ОПЛ да извършват ваксинация и с иРНК ваксини при осигурена логистика.

Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ, което отново поставя въпроса с логистиката.

Предложения и препоръки:

В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика.

Приоритетно да се доставят до ОПЛ необходимите за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец

До приключване на посоченото в т.1 имунизацията в пунктовете за ваксинация да обхваща само хората, които подлежат на втора доза, когато първата е поставена в същите, както и неосигурените, лица, които са трайно отдалечени от семейния си лекар поради служебни задължения или лекарят е в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, стига всички те да отговарят на критерия за повишен риск поради здравословното си състояние.

На електронната страница на всяка РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на ОПЛ и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно.

При потърсена помощ от Спешна помощ по повод нежелана реакция в рамките на 48 часа след поставяне на ваксината, която би могла да се дължи на същата да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.

При достатъчно количество ваксини, процесът по т. 2 в частта ОПЛ ще изисква около 10 работни дни.

След приключване на дейността по т. 3 да започне едновременно зареждане с ваксини /от всеки вид/ на всички места, в които се осъществява масовата ваксинация /практики на ОПЛ и пунктове/ в съотношение на наличните количества 3 към 1, за ОПЛ и пунктове, съответно като се обявява валидност за “зелените коридори” и при двете структури.

При недостатъчност на дози ваксини в някоя от посочените в т.4 структури, дози да се изземват от структура, в която ваксините не са употребени или няма да бъдат гарантирано употребени (заявили се пациенти) в рамките на 2-3 дни.

Да се обяви публично, че иРНК ваксини ще се поставят и при ОПЛ и пациентите могат да заявят избора си.

При едно получаване да се предоставят на ОПЛ не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако изрично не е заявил по-малки количества. При осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб да се даде цялото заявено към датата на получаване количество /изключения се допускат само за иРНК поради по- краткия срок за съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график/.

Да се въведат възможности за бърза доставка. Възможности:

-един лекар получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост /където е възможно/;

-чрез органите на МВР /посочена от министъра на здравеопазването възможност/ - ангажимент на МЗ;

-специална куриерска услуга- ангажимент на МЗ.

Да се говори публично за възможност за избор на ваксина, единствено и само ако има осигурена такава възможност във всяко място, където се провежда масовата ваксинация.

Становище на Сдружението за модерна търговия: Затварянето на търговските центрове и на нехранителните магазини с площ над 300 кв.м. е неоправдано от здравна гледна точка и ще е вредно за бизнеса и хората

 

Позицията на Сдружението за модерна търговия, което обединява някои от най-големите търговци на
дребно в България, за анонсираните на 18 март 2021 година противоепидемични мерки е, че затварянето на търговските центрове, моловете и магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м. е неоправдано от здравна гледна точка и ще навреди на хората и бизнеса. Мярката ще доведе до струпвания на много клиенти на малки площи в магазините, които остават извън обхвата на мерките, а от тук и до вероятен ръст на заболеваемостта и значителни неудобства за милиони българи в опита им да решат свои спешни нужди и проблеми. Така няма да бъде постигнат търсеният здравен ефект, а в същото време ще бъде нанесена вреда на много бизнеси и на икономиката като цяло.

Равносметката от втория локдаун, който продължи повече от два месеца, показа, че работата на големите магазини /вкл. за нехранителни стоки/ не доведе до ръст на заболеваемостта и разпространението на вируса беше поставено под контрол. Това беше постигнато благодарение на стриктното спазване на противоепидемичните мерки – бяха осигурени дезинфектанти за посетителите; пропускателен режим, с който да се гарантира оптимален брой клиенти в магазините; лични предпазни средства за служителите – маски, ръкавици и шлемове; прегради на касите и в секторите за директно обслужване на клиенти. Поне два пъти дневно се извършваше цялостна дезинфекция на търговските, касовите и складовите зони, на количките и кошниците за пазаруване. Бяха провеждани и регулярни инструктажи и проверки на спазването на предписанията на здравните власти, внимателно се следеше за служители с грипоподобна симптоматика, а част от компаниите въведоха и PCR тестване и разделяне на хората в централните офиси и логистичните центрове на екипи.

Анализът на данните недвусмислено сочи, че проблемът не е в големите търговски обекти.

В този смисъл решението за затваряне на нехранителните магазини с площ от над 300 кв. м., търговските центрове и моловете няма да доведе до очаквания от институциите ефект. Клиентите, които биха пазарували на тези места ще се пренасочат към по-малките търговски обекти, което ще доведе до струпване на хора на малка площ. Резултатите от това ще са:

  • Опашки, които няма как да бъдат контролирани, тъй като малките търговски обекти не разполагат с капацитет за поддържане на пропускателен режим;
  • Евентуален ръст на заболеваемостта, тъй като например 50 клиенти в магазин с площ 200 кв. м. ще са на много по-малко разстояние помежду си, отколкото, ако са в търговски обект с площ от над 500 кв. м.;
  • Недоволни хора, които няма да могат да решат спешни нужди и проблеми, тъй като няма да имат достъп до специфични стоки, които не се предлагат от малки железарии или дрогерии, например.

Освен това, неясно как регламентираното ограничение от точно 300 кв. м., ще доведе до нелоялна конкуренция между търговци от един и същ бранш. Ако обектите на една компания са с площ от 290 кв. м., те ще продължат да работят. В същото време конкурентни магазини с площ от 310 кв. м. ще бъдат затворени, въпреки че нямат почти никаква разлика с отворените, което е форма на дискриминация и е в разрез с правилата на пазарната икономика.

Имайки предвид всички описани потенциални проблеми, СМТ предлага ограничителните мерки да бъдат структурирани по модела, който се доказа като ефективен по време на втория локдаун – ограничение на броя клиенти в магазините съобразно тяхната квадратура, пропускателен режим, дезинфекция и добър контрол на спазването на мерките. Големите търговци вече доказаха, че имат капацитета и мотивацията да спазват стриктно ограниченията и така да допринесат за ограничаването на пандемията.

 

 

Топ специалист по рак на кръвта консултира безплатно в Пловдив и София

Д-р Ант Узай, специалист по хематология от болници Acibadem в Турция, ще проведе безплатни консултации по документи на 23 март в Пловдив и на 24 март в София. Д-р Узай има дългогодишен опит в лечението на пациенти с лимфом, миелом, левкемии, включително трансплантацията на костен мозък /стволови клетки/. Консултациите са подходящи за пациенти, които се нуждаят от второ медицинско мнение или се интересуват от възможностите за лечение в чужбина.

Хематологията е високоспециализиран клон от медицината. Третира заболявания, произлизащи най-често от костния мозък и имунната система. Най-известните сред тях са лимфом, миелом, левкемии, анемии, както и заболявания свързани със съсирването на кръвта, като хемофилия, тромбоцитопения и др. За съжаление, както в България, така и в Турция и в много други страни по света има дефицит на специалисти по хематология. Поради специфичното естество на тази медицинска специалност, тези нарушения често се диагностицират твърде късно в хода на заболяването.  Консултацията с опитен хематолог е от ключово значение за успешното лечение на заболяванията на кръвта.

Д-р Узай е роден в България и вече повече от 15 години работи в болници Acibadem в Турция. Професионалните му интереси са свързани най-вече с костно-мозъчните трансплантации, които всъщност представляват трансплантация на стволови клетки. Той е част от висококвалифициран екип за трансплантация на стволови клетки при възрастни пациенти /над 18г./, който прилага всички съвременни методи в тази област, включително и такива, които изискват прилагането на техники за клетъчно инженерство.

Консултациите на 23 март в Пловдив и на 24 март в София ще се проведат по медицински документи, с предварително записване на тел. 032660192 /Офис Пловдив – д-р Гюрай Ходжев/; 028511228 /Офис София/; +90 538 274 13 24 /на български език, с Viber и WhatsApp/ или на мейл адрес bulgaria@acibadem.com.