Translate

петък, 19 март 2021 г.

Анкета на НСОПЛБ сред ОПЛ свързана с ваксинацията срещу КОВИД-19 12–15 март 2021г.

 

Изводи:


Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини /начин, вид и количества/, а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация.Внушителното несъответствие между заявени и получени дози ваксина води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от страна на ОПЛ, както и желание от пациентите.

Лошата логистика при предоставянето на ваксините на ОПЛ, свързана със загуба на време, посещения “на празен ход” без да са получени ваксини и недостатъчност в количествата, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, води до редица неблагоприятни ефекти:

Демотивация на ОПЛ да извършват дейността;

Демотивация на пациентите /излъгани в очакванията си/. След спирането на векторната ваксина на Астра Зенека се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора;

Самопренасочване на част от пациентите, поради дългото чакане и неяснота, както и чрез електронния портал за записване, към пунктовете за ваксинация;

Само на няколко, малко на брой, места има изключения от общото правило, където ОПЛ са уведомявани, не са чакали /по стечение на обстоятелствата практиката е била в съседство до РЗИ/, служебно лице е доставило на място ваксините и т.н., но и в тези случаи недостатъчността е налице.

Липса на избор на ваксина, когато ваксинацията се извършва при ОПЛ с резултат неравнопоставеност на пациентите, както и на ОПЛ.

Налице е готовност на ОПЛ да извършват ваксинация и с иРНК ваксини при осигурена логистика.

Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ, което отново поставя въпроса с логистиката.

Предложения и препоръки:

В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика.

Приоритетно да се доставят до ОПЛ необходимите за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец

До приключване на посоченото в т.1 имунизацията в пунктовете за ваксинация да обхваща само хората, които подлежат на втора доза, когато първата е поставена в същите, както и неосигурените, лица, които са трайно отдалечени от семейния си лекар поради служебни задължения или лекарят е в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, стига всички те да отговарят на критерия за повишен риск поради здравословното си състояние.

На електронната страница на всяка РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на ОПЛ и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно.

При потърсена помощ от Спешна помощ по повод нежелана реакция в рамките на 48 часа след поставяне на ваксината, която би могла да се дължи на същата да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.

При достатъчно количество ваксини, процесът по т. 2 в частта ОПЛ ще изисква около 10 работни дни.

След приключване на дейността по т. 3 да започне едновременно зареждане с ваксини /от всеки вид/ на всички места, в които се осъществява масовата ваксинация /практики на ОПЛ и пунктове/ в съотношение на наличните количества 3 към 1, за ОПЛ и пунктове, съответно като се обявява валидност за “зелените коридори” и при двете структури.

При недостатъчност на дози ваксини в някоя от посочените в т.4 структури, дози да се изземват от структура, в която ваксините не са употребени или няма да бъдат гарантирано употребени (заявили се пациенти) в рамките на 2-3 дни.

Да се обяви публично, че иРНК ваксини ще се поставят и при ОПЛ и пациентите могат да заявят избора си.

При едно получаване да се предоставят на ОПЛ не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако изрично не е заявил по-малки количества. При осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб да се даде цялото заявено към датата на получаване количество /изключения се допускат само за иРНК поради по- краткия срок за съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график/.

Да се въведат възможности за бърза доставка. Възможности:

-един лекар получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост /където е възможно/;

-чрез органите на МВР /посочена от министъра на здравеопазването възможност/ - ангажимент на МЗ;

-специална куриерска услуга- ангажимент на МЗ.

Да се говори публично за възможност за избор на ваксина, единствено и само ако има осигурена такава възможност във всяко място, където се провежда масовата ваксинация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар