Translate

четвъртък, 4 февруари 2021 г.

От 8 февруари 2021г. УМБАЛ „Александровска“ стартира програма „ПостКовид“, насочена към пациенти, преболедували коронавирусната инфекция

 

 

Предвижда се в рамките на Програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-
задълбочени изследвания, както и възможност за престой в болница – при необходимост от това, обясни проф. Борис Богов, изп. директор на УМБАЛ „Александровска“. Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от Програмата, която е безплатна и включва прегледи и консултации при различни специалисти на лечебното заведение, след предварително записан час. Програмата ще се осъществява съвместно с Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“. „Желаещите да се възползват от възможността да посетят санаториум след консултация или лечение в болница, трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница“, уточни той.

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация: Баните Смолян, Банкя, Баня Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, Сандански, Хисаря, Поморие. По думите на директорът на „Александровска“ 30 на сто от преболедувалите се нуждаят от престой в болница за лечение на допълнително възникнали усложнения, вследствие от Ковид инфекцията.

Министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов / по време на пресконференция/ обясни, че Програмата е създадена, за да подпомогне точно тези преболедували пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията, включително когато това е в полза на пациентите – в санаториуми за пълна рехабилитация.

В рамките на престоя си там – чрез възможностите на телемедицината - пациентите в санаториумите могат да бъдат проследявани онлайн от специалистите на Александровска болница. До края на месеца предстои да се уточни начинът на финансиране на частта от Програмата за престой в санаториум, като е възможно за целта да бъде създадена специална клинична пътека, а другият вариант е да се осигури финансиране чрез специална Национална програма за ковид рехабилитация. Стойността на един леглоден е 85 лв., като е предвидено курсът на лечение да бъде 10 дни.

От 8.02.2021г. специалисти от „Александровска“ по пулмология, кардиология, нефрология, неврология, имунология и психиатрия ще преглеждат и консултират всеки пациент, записал час за безплатна консултация на тел. 02/9230467. Прегледите ще се осъществяват от 8.30 до 16.30ч. всеки делничен ден в Диагностичен кабинет на територията на Втори хирургичен блок. При необходимост и при наличие на индикации за това, на пациентите ще бъдат извършени по-задълбочени изследвания и ще бъде назначена подходяща терапия за лечение на дълготрайните и широкоспектърни постКовид състояния.

От началото на март 2020 г. Александровска болница бе определена със заповед на министъра на здравеопазването за болница от първа линия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. За периода март - декември 2020г. през лечебното заведение са преминали 3850 човека с Covid-19, хоспитализираните са 863, среднодневен престой – 20 дни, диагностика и консултации при домашно лечение са извършени при повече от 5000 пациента.

 

Приблизително 9,6 милиона души по света умират от рак всяка година

На всеки девет секунди някъде в ЕС се диагностицира нов случай на рак

 

 

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Приблизително 9,6 милиона души по света
умират от рак всяка година. Само в ЕС на всеки девет секунди се диагностицира нов случай на рак. Именно ракът е втората водеща причина за смърт на хората по света след сърдечно-съдовите заболявания. По данни на Европейския съюз до 2035 г. се очаква удвояване на случаите на рак, като около 40% от хората ще бъдат засегнати от болестта в определен момент от живота си. В същото време над 1/3 от видовете рак са предотвратими.

Лечението на рака традиционно се вписва в една от трите категории: химиотерапия, хирургия или лъчетерапия. През последните години новите подходи и иновативни терапии в онкологията започнаха да променят начина, по който онколозите разглеждат лечението на различните видове рак. Днес има 43,8 милиона излекувани души /преживяемост над 5 години от поставяне на диагнозата/. С подобряването на инвестициите, достъпа до информация, диагностиката и лечението, шансът на онко болните да се излекуват се увеличава.

Въпреки научния прогрес, все още голяма част от онкологичните пациенти страдат от липса на възможности за лечение. Една от съвременните области в разработването на иновативни терапии е платформата Bispecific T-cell Engager /BiTE®/. Тя ангажира имунната система на организма в борбата срещу злокачествените заболявания. Платформата е разработена от биофармацевтичната компания Амджен, която работи в посока предоставяне на нови възможности за подобряване на терапевтичните резултати за пациенти с трудно лечими ракови заболявания.

Технологията BiTE® представлява таргетна имуноонкологична платформа, предназначена да ангажира собствените Т-клетки на пациента, като активира техния цитотоксичен потенциал. По този начин имунната система „разпознава“ раковите клетки като вредни за организма и започва да ги елиминира. Този ефект се предава и на следващото поколение имунни клетки, което намалява вероятността от появата на туморен рецидив.

„В продължение на десетилетия сме в челните редици на откритията при сложни форми на рак. В Амджен вярваме, че именно те са тези, които изискват най-много усилия, енергия и научно разбиране, за да бъдат победени. Възприемайки нови подходи за откриване и диагностициране на някои видове рак, ние вярваме, че можем да създадем условия, при които нито едно от тези заболявания да не остане нелекувано. В Световния ден за борба с рака потвърждаваме нашата ангажираност и подкрепяме всички, които се борят с това заболяване във всичките му форми.“, сподели д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България.

В момента биват развивани редица BiTE® молекули в широк спектър, предназначени за лечението на солидни тумори и хематологични злокачествени заболявания, целящи допълнително разгръщане на BiTE® технологията в посока подобряване на терапевтичния потенциал на платформата за пациента.

 

 

Триото Hyalu B5 от La Roche-Posay е надеждният съюзник срещу стареенето на кожата

Цялостна козметична грижа за хидратирана и гладка кожа - Уникалният серум Hyalu B5, както и неговите два съюзника Hyalu B5 крем за лице и Hyalu B5 крем за околоочен контур, формиращи първата гама за противостарееща грижа от La Roche-Posay, която помага за минимизиране на признаците на стареене и намалява видимостта на бръчките, вече една година е на българския пазар и печели все повече почитатели

 

 

Препоръчван от 90 000 дерматолози по целия свят и отдаден на разработването на ефективни формули с
противостареещо действие, брандът La Roche-Posay създаде
серума Hyalu B5 с уникална формула, комбинираща действието на два типа чиста хиалуронова киселина, витамин В5 и мадекасозид, който печели сърцата на милиони жени по целия свят. За допълване на действието на серума, гамата предлага още два продукта на основата на хиалуронова киселина и витамин В5 – крем за лице Hyalu B5 и крем за околоочен контур Hyalu B5 Eyes.

Серията Hyalu B5 е изключително подходяща и помага при борба с „хроничното“ стареене на кожата, чийто белези са бръчки, загуба на обем и еластичност на кожата, признаци на уморена кожа и липса на сияйност. В основата на всички тези проблеми е намаленото количество хиалуронова киселина или така наречената „молекула за обем“. С течение на времето количеството ѝ постепенно се изчерпва, а до 50-годишна възраст кожата губи около 50% от първоначалното си ниво на хиалуронова киселина.

Решението на La Roche-Posay е серията за коригираща грижа против бръчки и за възстановяване еластичността на кожата. Формулата на Hyalu B5 съчетава комбинация от два типа хиалуронова киселина с различно молекулно тегло: хиалуроновата киселина с високо молекулно тегло, която образува невидима бариера на повърхността на кожата, задържайки влагата за изпълване на бръчките и фините линии.

Хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло, която прониква дълбоко в кожата за изпълване отвътре, като същевременно стимулира клетъчното обновяване.

Витамин В5, другата основна съставка, подпомага процесите на естествено възстановяване на кожната бариера, успокоява и намалява чувството на дискомфорт.

„Кожните промени, свързани с хронологичното стареене или фотостареенето, като поява на бръчки, отпуснатост и промени в пигментацията, подтикват пациентите да търсят козметични процедури или специфична продукти за грижа за кожата - за подобряване на външния си вид. Моята професионална препоръка е да се търсят съветите на дерматолог, особено при повишена чувствителност на кожата, да се прилагат неагресивни хидратиращи продукти, както и продукти с добре подбрани противостареещи съставки, като хиалуронова киселина, витамин В5 и мадекасозид. Съответно това води до забавяне процесите на стареене, които са засилени при чувствителната кожа. Серията Hyalu B5 на La Roche-Posay е отличен избор, защото освен деликатно хидратиране и подхранване, осигурява и защитна бариера срещу външните фактори и така се грижи за чувствителната кожа на всяка възраст.”, споделя д-р Ирина Шаркова, специалист „Дерматология и венерология“ и утвърдено име в сферата на естетичната и клинична дерматология.

„Освен, че обожавам чувството да използвам продукт до край, обожавам и чувството той да ми е харесал. Кожата ми е видимо по-плътна, хидратирана, без червенини и изморен вид. Hyalu B5 продължава да е част от моята рутина и грижа за кожата.“, споделя Алис Симеонова, моден инфлуенсър и автор на блога Mademoiselle Aïa.

Продуктите HYALU B5 #larocheposayantiage могат да бъдат открити във всички оторизирани аптеки и техните онлайн магазини.

 

 

„Отдел Издирване“ е новият български сериал на NOVA

В основата на криминалната поредица ще бъде лична трагедия

 

 

Нов български сериал в актуалния криминален жанр ще представи NOVA на зрителите си тази пролет.
Оригиналната авторска продукция „Отдел Издирване“ е поредната крачка на медията в подкрепа на развитието на българското филмопроизводство. Премиерният сериал ще бъде сред акцентите в пролетния телевизионен сезон на
NOVA, допълвайки разнообразието в атрактивната програма.

Интересен, заплетен и многопластов, сюжетът на сериала се завърта около мистериозно убийство довело до трагедия с драматични последици в живота на инспектор Камен Петков и бившата му вече съпруга – старши комисар Ралица Петкова. В „Отдел Издирване“ зрителите ще видят още криминални случаи извън рамката, но ще бъдат засегнати важните темите за безусловната родителска обич, жестокостта, отмъщението, възмездието, прошката и алчността. Образите на героите ще бъдат магнетични, ярки и двусмислени, като ще провокират различни емоционални състояния у зрителите.

Зад продукцията стоят опитен екип от професионалисти и впечатляващ каст, в основата на който влизат едни от най-талантливите и успешни български актьори с редица роли в киното и театъра: Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Христо Петков, Елена Телбис, Иван Бърнев и др. Към тях се присъединява и хърватската звезда Ива Михалич, участвала в първия сериал на HBO Европа, развиващ се в Хърватия и превърнал се в хит – „Успех“.

Сериалът е по идея на сценариста Александър Чобанов /по чиято идея е създаден успешния сериал

„Дяволското гърло“/. Режисьори на премиерния сериал са добре познатите с работата си по едни от най-успешните български продукции в последните години Димитър Димитров и Виктор Божинов. Музиката към серийния филм е специално създадена от световноизвестния цигулар Веско Ешкенази. Продуцент на „Отдел Издирване“ е Александър Христов.

Не пропускайте да гледате най-новия български сериал „Отдел Издирване“ тази пролет по NOVA!