Translate

събота, 12 септември 2020 г.

Съзвездие от български актьори участва на IN THE PALACE International Short Film Festival



Най-големият фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната ще се проведе между 15-22 септември във Фестивален Комплекс Варна.
Истинско съзвездие от български актьори ще гледаме в тазгодишното издание на IN THE PALACE International Short Film Festival. Фестивалът за късометражно кино ще се проведе за 17-и път. В състезателната програма за най-добър български филм ще се борят 3 анимационни и 4 игрални филми – „Среща“, на режисьора Мартин Илиев, „Нощна смяна“ на тандема Йордан Петков и Еди Шварц, „Заедно без теб“ на Димитрис Георгиев и „Батут“ на Петя Иванова. Четирите заглавия залагат на утвърдени български актьори, които доказва професионалния подход на гилдията към жанра. Сред актьорите, ще видим на екран са: Христо Петков,  Стоян Дойчев, Борислав Чучков, Стефан Щерев, Николай Урумов, Иван Бърнев покойният вече Йосиф Шамли и много други.
В категорията за студентски филм ще се борят 28 филма, от които и два български. Те отново залагат на популярни имена. Филмът „Ореол“ е с участието на Валентин Ганев, Ева Тепавичарова и Иван Савов, а във филма „Любов на различни теми“ ще видим Бойко Кръстанов,  Весела Бабинова и Севир Иванов.
Освен това, зрителите във Варна ще могат да гледат български късометражни филми в програмата „Ново българско кино“, в която ще бъдат показани 19 филма, отново с участието на добре познати актьори като Йоана Темелкова, Мартин Гяуров, Свежен Младенов, Йоана Буковска, Даниел Рашев и Китодар Тодоров.
„Изключително сме доволни от силните заявки на български филми и най-вече на развитието на късометражното кино у нас. Срещите на актьорите с публиката ще се случват на специални сесии, като част от тях ще излъчваме в дигиталните канали на NOVA, които тази година ни подкрепят.  Зрителите във Варна ще могат да се насладят на качествено кино от България и целия свят“, споделя Цанко Василев, директор на фестивала.

„Малки титани: В готовност!“ се завръща по Cartoon Network


Петима тийнейджъри и техните невероятни приключения – малките титани се завръщат в шестия сезон на поредицата. Освен смели дуели и много хумор, новите епизоди включват срещи с други супергерои от вселената на DC Comics, пътувания в непознатото и неочаквани обрати. Премиерата е на 14 септември по Cartoon Network.

Кои всъщност са малките титани? Освен малка група от супергерои, които се учат да контролират своите суперсили, те са и обикновени тийнейджъри, които преживяват стандартните приключения на бурната си възраст. Те живеят в Jump City и освен задължения вкъщи и учене, те спасяват града си от опасности. Робин, Старфайър, Рейвън, Зверчето и Киборг излизат от неприятностите с характерното си чувство за хумор и усъвършенстват най-важните си умения - сътрудничество и взаимно доверие.
В един от новите епизоди, титаните ще придобият способността да се трансформират в автомобили. В друг епизод, Зверчето ще посети Doom Patrol и ще се окаже, че няма да му е толкова лесно да се завърне към ежедневието след това. Робин ще бъде отвлечен от торнадо, а Старфайър ще се впусне в опити за счупване на много странен световен рекорд. Титаните също ще организират парти за Хелоуин и ще сварят отвара, която ще има неочаквани странични ефекти. Приятелите не само ще спасят Jump City от големи опасности, но и както винаги ще успеят да разрешат всичките спорове помежду си. Всичко това, докато им се случват незабравими приключения.
Премиерата на шестия сезон ще се излъчи в понеделник, 14 септември. А поредицата ще продължи всеки делник от 16:00 ч. по Cartoon Network.

Специална колекция Stikeez Happy Home в Lidl през септември


Тази година любимите на малчуганите гумени фигурки са вдъхновени от семейството, домашните любимци и продуктите вкъщи

Тази година Лидл България ще изненада най-малките си потребители за първия учебен ден. Любимите на всички малчугани Stikeez се завръщат в магазините на Lidl през септември с изцяло нова колекция. Свежата колекция Stikeez Happy Home е вдъхновена от семейството, домашните любимци и продуктите вкъщи и съдържа 24 малки, гумени и леснопреносими герои. С тях децата могат да се забавляват, да развиват фантазията си и едновременно с това да опознават предметите у дома.
Бормашината Паркси, фенерчето Бляс, блендерът Микси и хладилникът Фризи са само част от новите свежи Stikeez герои, които ще вдъхновяват децата за нови творчески занимания. Към тях се присъединяват и котката Мър и кучето Фифи, които винаги са готови за безкрайни игри.
Шестата колекция Stikeez съдържа 24-ма свежари, които ще придружават малчуганите в безбройните им приключения. С новите цветни и забавни гумени фигурки най-малките ще се запознаят отблизо с предметите у дома и тяхното приложение. Всеки Stikeez предмет и домашен любимец носи своя характер – някои от тях са мили и лениви, а други са темпераментни и диви, но с всеки от тях забавлението на малчуганите е гарантирано.
За най-запалените любители на Stikeez, Lidl ще предлага специален колекционерски албум с място за всички 24 герои и торбичка за съхранение на повтарящите се фигурки. Най-големите Stikeez фенове ще имат възможността да участват за специални Stikeez награди, играейки на www.lidl.bg/stikeez.
Новата колекция Stikeez Happy Home ще бъде достъпна във всички магазини на веригата от 14.09.2020 г. до 11.10.2020 г. или до изчерпване на количествата. За всеки 20 лв. от стойността на покупката от един касов бон, всеки клиент ще получава безплатно 1 бр. от най-желаните от децата гумени фигурки. Още информация за най-новата колекция Stikeez може да бъде открита на www.lidl.bg/stikeez.

10% повече обяви за работа у нас през август


 Нивото им продължава да е с около 35% по-ниско от това през 2019 г.

През август публикуваните предложения за работа са се увеличили с 10% спрямо предходния месец юли, като достигат отново нивата от юни, сочи актуалното проучване на JobTiger, HR компания и кариерен сайт.
Анализ на целия период след възникването на пандемията сочи, че през август  се доближаваме най-близо до нивата, непосредствено преди кризата, възникнала около COVID-19. Броят на публикуваните обяви за работа през изминалия месец е с 11,6% по-малък от този в края на февруари 2020 г.
За разлика от месец юли, в който се наблюдаваше спад на обявите в почти всеки сектор, през август тенденцията е положителна за всички сектори.
С най голям ръст през август са обявите в секторите „Производство“ /+21%/, „Търговия и продажби“ /+15%/ и „IT” /+14%/, следвани от „Логистика и транспорт“ /+13%/, „Строителство“ /+10%/ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ /+8%/.
Разпределението на обявите по градове остава почти непроменено спрямо предходните месеци, като за пръв път делът на публикуваните обяви в Пловдив /9,3%/ изпреварва този във Варна /8,6%/, е видно още от ежемесечното изследване на екипа на JobTiger.
Изглежда че, макар и вариращо през месеците, нивото на публикуваните обяви продължава да бъде с приблизително 35% по-ниско от това през 2019 г.
С редица компании, отлагащи нови назначения, и прогнозите за евентуално възстановяване от кризата, породена от коронавируса, очакванията са тази разлика в нивото на обявите спрямо миналата година да се задържи и през следващите месеци.




Удължава се срокът за кандидатстване в конкурса „Проектите, които променят живота на пациентите“


Най-добрите идеи за иновативни решения в сферата на здравеопазването ще бъдат отличени на 1 ноември – Деня на будителите

Кандидатстването в конкурса за иновативни решения в сферата на здравеопазването „Проектите, които променят живота на пациента“ се удължава до 15 октомври 2020 г. Промяната се налага във връзка с удължената извънредна епидемична обстановка и вероятността от въвеждане на дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения.
Конкурсът „Проектите, които променят живота на пациентите“ се организира от първото по рода си Ателие по биотехнологии в България – Biotech Atelier, под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Пфайзер България.
Целта е да бъдат предизвикани студенти, специализанти, млади специалисти и докторанти по медицина, здравни грижи, фармация и природни науки да генерират идеи и да предложат своята визия за иновативни решения в сферата на медицината и здравеопазването.
Фокусът на разработките трябва да е насочен към:
  • Генериране на предложения за съвременни модели чрез използване на нови техники /психологически, цветотерапия, техники за справяне със стреса, за подобряване на менталното здраве и състояние на пациента и неговите близки/, модерни технологии, подходи и нестандартни решения за подобряване на връзката между лекар и пациент и в своевременната и последваща грижа за пациента;
  • Предложения за възможности за ранна диагностика и скрининг - методи, техники, способи за събиране и обработване на данни за пациентите, които да предоставят информацията за тяхната фамилна история и заболеваемост;
  • Предложения за проследяване и последваща грижа за пациенти в отдалечени и малки населени места. Идеи, насочени към събиране, съхраняване и обмен на информация за резултатите от лечението, съкращаване на времето за обратна връзка и подобряване на вземането на решения от доставчиците на здравни услуги. Възможност на практикуващите лекари да имат бърз достъп до информацията за пациента и различните опции за лечение – медикаменти, терапии и пр.
Бъдещите медици, фармацевти и специалисти по здравни грижи трябва да представят идеите си в постерна сесия в някоя от трите категории:
·         „Иновация в грижата за пациента“;
·         „Иновативен подход в сферата на скрининга и диагностиката“;
·         „Иновация в здравната система за подобряване достъпа на пациентите“.
Подаването на кандидатури е отворено до 15 октомври 2020 г., включително, ще се извършва и  електронно.  Повече информация за графика и начина на провеждане на конкурса може да се намери на: https://biotech-atelier.com/ba2020/student-posters-competition/
„Проектите, които променят живота на пациентите“ ще протече в няколко етапа. Всички постъпили разработки ще бъдат публикувани на сайта на тазгодишното издание на Biotech Atelier 2020 и ще са видими там до следващото му издание, както и ще бъдат публикувани в Алманаха на ежегодния иновационен форум.
Специално жури от доказани професионалисти, ще отличи трите най-добри постера. Подадените до 15 септември постери, преди форума, който ще се проведе на 24 и 25 септември 2020 г., ще имат възможност да бъдат оценявани от всички участници в събитието. Гласуването за всички постъпили проекти ще бъде отворено до края на конкурса – 25 октомври 2020 г.
На 1 ноември 2020 г. – Денят на народните будители, ще бъдат обявени и наградени победителите от оценката на журито. Ако епидемичната обстановка позволява, наградените участници и събралите най-много гласове от онлайн гласуването, ще имат възможност да представят постерите си на специално събитие.
Отличените от журито, ще получат като награда участие в международен конгрес, магистратура или научна публикация в специализирано издание. Наградите ще позволят на младите специалисти да обогатят своя опит и компетенции и да надградят уменията си в сферата на здравеопазването.