Translate

събота, 18 април 2020 г.

Екипи на три болници и ВВС участваха в животоспасяваща операция на 7-годишно дете


Екипи на три от водещите болници в България – Военномедицинска академия /ВМА/, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Марина“, както и на Военновъздушните сили бяха мобилизирани за извършването на животоспасяваща операция на 7-годишно дете, настанено за лечение във варненската болница.
Малкият пациент е опериран и лекуван преди това в Турция заради онкологично заболяване – невробластом на надбъбречната жлеза. Преминал е през химиотерапия. Заради влошено здравословно състояние, е приет в УМБАЛ „Св. Марина“.
На 15 април, тричленен екипаж на самолет „Спартан“ извърши транспортиране до морската ни столица на медицински екип в състав: проф. Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, д-р Радослав Костадинов и доц. Румяна Андонова – началник на Клиника по детска анестезиология и реанимация на „Пирогов“.
Там направихме животоспасяваща оперативна интервенция на голям хематом в черния дроб, което доведе до стабилизиране състоянието на детето, поясни проф. Никола Владов. Заедно с останала част от екипа се прибраха в София малко след полунощ.
На 16 април втори екипаж замина с военния самолет, за да транспортира малкия пациент от Варна до София. Реанимационен екип на „Света Марина“ придружаваше детето до реанимацията на „Пирогов“.
Благодарение на усилията на колегите, още на следващия ден имахме възможност да го оперираме, въпреки драматичната ситуация и на фона на една нестабилна хемодинамика, поясни още проф. Владов.
Той, заедно с колегите си от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология – доц. Васил Михайлов и д-р Радослав Костадинов, проф. Евелина Одисеева – ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, и специалистите от детска реанимация и детска хирургия на „Пирогов“ – доц. Румяна Андонова, доц. Христо Шивачев и д-р Стефан Стоилов, извършиха дясна хепатектомия, т.е. отстраняване на дясната половина на черния дроб на детето. 
В момента състоянието му е стабилизирано под грижите на колегите от „Пирогов“ и се очаква да бъде екстубирано, каза още проф. Владов.
Той благодари на всички екипи – и медицински, и на военните пилоти, които за пореден път показаха висок професионализъм и бърза реакция в кризисна ситуация.


„Карай направо“ с актрисата Татяна Лолова


Царицата на смеха в откровено интервю за загубите, радостта и безграничната любов към изкуството на Велика Събота

Тази седмица в специално Великденско издание, предаването „Карай направо“ по NOVA напуска запазената територия зад волана за искрен разговор от сцената на Театър 199 с една от най-обичаните български актриси. С над 120 роли в киното и театъра, Татяна Лолова заема място в сърцата на българите с неподражаемия си хумор и майсторско изиграни образи. 
В откровеното интервю с журналиста Диана Найденова любимата актриса ще сподели за мъката от тежката загуба на голямата си любов – Светослав Светославов – Славето след над 50 години съвместен живот, изпълнен с много щастие и любов. Как се е променила действителността ѝ  оттогава и какво ѝ дава сили да продължи напред?
В „Карай направо“ Лолова ще разкрие още какво ѝ носят срещите с публиката, както и колко е необятна любовта ѝ към театъра. За пореден път актрисата ще разсмее зрителите и в типичния си стил ще покаже своята неповторима сърдечност и отдаденост към изкуството.
Гледайте интервюто на Диана Найденова превърнало се съвсем спонтанно в моноспектакъл без сценарий веднага след централната емисия новини в 19.00 ч. на Велика събота.

четвъртък, 16 април 2020 г.

„В кръг“ с телевизионна премиера по NOVA на 19-ти април


Новият филм на Стефан Командарев ще бъде излъчен навръх Великден в 21.30ч.


Лентата „В кръг“ на Стефан Командарев, която направи своя кинодебют в края на миналата година, ще бъде излъчена премиерно в телевизионния ефир на NOVA на 19-ти април от 21.30ч. 
След реализацията на „Посоки, вторият филм от планираната трилогия разказва за преживяванията на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. Всички те попадат в различни ситуации отразяващи реалността, с която ежедневно се налага да се сблъскват пазителите на реда у нас.
„Сигурни сме, че чрез NOVA нашият филм ще достигне до широката българската публика, ще развълнува, разсмее и ще отклони за малко вниманието на зрителите от потоците с  новини за коронавируса. Изкуството и киното лекуват!“, споделя Стефан Командарев.
„В кръг“ има 9 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет Държави. Във филма ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Част от филма са и водещите на „Здравей, България“ Аделина Радева и Виктор Николаев.
Режисьор на продукцията е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“.  
Медийната подкрепа на филма е част от инициативата „NOVA подкрепя българските филми“. Кампанията е израз на дългосрочния ангажимент на Нова Броудкастинг Груп не само да увеличи доверието в българските филмови продукции, но и да инвестира в тяхната реализация и популяризиране.

Cartoon Network - Нинджа уикенди



От 18 април  – всеки уикенд от 11.40ч.

Безстрашните воини на Нинджаго превземат Cartoon Network по време на Нинджа уикендите.

Облекченият режим за отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани от НЗОК, се удължава


Във връзка с удължаване на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020г., Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ изготви допълнение към Условия и ред за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.
Пълният текст на документа можете да намерите на сайта на НЗОК – www.nhif.bg, в рубрика АКТУАЛНО COVID 19!