Translate

вторник, 14 април 2020 г.

Billa, Kaufland, Lidl, T MARKET и Фантастико:За Вели кден агнешкото в магазините ни ще е 100% българско


Това заявиха представители на петте най-големи вериги за търговия на дребно с храни в България с общо 416 магазина в цялата страна.
Предлагането на агнешко месо, произведено в български ферми от български животновъди е важна част от ангажимента на търговските вериги да подкрепят родните производители. Водещите ритейлъри в България от години работят със стотици конкурентоспособни български компании. Благодарение на това партньорство, почти 70% от асортимента в основните хранителни категории във веригите у нас се състои от български продукти. Този дял е най-висок при месото и месните продукти – 76%, следван от хляба и хлебните изделия със 73%, млечните продукти с 64% и плодове и зеленчуци с 57%.
В този смисъл, предложените от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ регулации на пазара са не само излишни, но биха довели и до редица негативни последици за българските потребители, българските производители и българската икономика като цяло. Сред тях са повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки, достигане до пазара на храни с ниско качество, откриване на наказателни процедури срещу България от страна на Европейската комисия, както и ответни мерки от други страни спрямо българския износ. По данни на НСИ през 2019 г. България е внесла храни за 5 млрд. лв., а е изнесла за близо 7 млрд. лв., което означава, че затрудняването и спирането на вноса на храни може да удари непропорционално силно българския износ на храни.
Като работеща алтернатива на регулациите, водещите ритейлъри у нас подготвят пакет от доброволни мерки, които биха удовлетворили всички заинтересовани страни по веригата за доставки – производителите, търговците и най-вече българските потребители, без да навредят на никого. Част от тях са предоставянето на части от паркингите на магазините за фермерски пазари, започване на разговори с нови доставчици на сезонни плодове и зеленчуци по списъци предоставени от МЗХГ и Българската агенция по безопасност на храните, участие в създаването на механизъм за сдружаване на малки производители, така че да отговарят на изискванията на търговските вериги, рекламни кампании в подкрепа на българските производители и маркетингово обозначаване на български продукти, за да могат хората да правят по-лесно своя избор.
Във връзка с предлагането на 100% българско агнешко месо и алтернативните мерки на регулациите, предложени от МЗХГ, Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия заяви: „Търговските вериги са важна част от решението за успешното развитие на българските производители и като национално отговорни компании ние сме готови да дадем своя принос за това. Кризата може да се разглежда и като възможност за увеличаване на дела на българските стоки в търговските обекти. В сегашната кризисна ситуация и предвид очакваната тежка икономическа рецесия ние призоваваме българските потребители да проявят солидарност, като със своя избор дадат шанс на българските производители на качествени храни да увеличат своите продажби и да станат още по-конкурентоспособни, за да излязат успешно от кризата и да започнат да покоряват и международните пазари, също с подкрепата на търговските вериги“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар