Translate

събота, 9 октомври 2021 г.

Любо Киров влиза в ролята на участник и пробва какво е да пееш на обърнати с гръб столове - тази неделя в „Гласът на България“

Арфа на име Джордж, силен фалцет от Индонезия и градинар от оркестър „Парламент“ сред героите тази неделя по bTV

 

 

Тази неделя в „Гласът на България“ от 20:00 ч. по bTV, Любо Киров ще се постави на мястото на участник в шоуто и съвсем нарочно ще провери какво е да излезеш на сцената при пълна тишина и да пееш на обърнати с гръб столове. Той ще приеме предизвикателството, отправено му от останалите треньори, и подканен от публиката ще стъпи на сцената с един от големите си хитове. От своя страна, колегите му ще се наговорят да не се обръщат почти до края на изпълнението му, а дали ще го направят и ако да – по какъв начин, зрителите ще разберат на финала на неочакваното участие. Емоциите ще са силни и за Любо, и за останалите треньорите, а и за всички в залата и пред екраните, и ще стане ясно, че да си участник в шоуто не е никак лесно. След експеримента Любо Киров ще подчертае и колко важна е ролята на публиката за един изпълнител.

И в новия епизод няма да липсват зашеметяващи кандидати с гласове, които завладяват от сцената за миг и остават дълго в съзнанието, предават емоцията и карат журито да се бори за тях.

„Имаш глас като камбанка“ ще каже Галена на един от участниците, който ще я накара да се обърне с насълзени очи. Любо Киров също няма да скрие сълзите си от вълнение, при изпълнението на незрящото момиче с кристален глас. Бесарабски българин пък ще демонстрира изключително висока класа с песен и сценично присъствие и ще заяви любовта си към България от голямата сцена на шоуто. Ексцентрична певица и нейната арфа, която дори си има име - Джордж, ще разкаже вълшебна „приказка за арфа“, която без съмнение ще докосне сърцата. Изключително подготвена певица, толкова дълбоко ще се потопи в песента, че няма да повярва на очите си, когато ги отвори и види какво е предизвикала с гласа си. Нестандартно поднесена комбинация от опера и поп буквално ще изуми треньорите, а участник от Индонезия ще им „скрие шапката“ с фалцета, който постига с неочаквана лекота. Симпатяга-градинар от оркестър „Парламент“ - най-оборотния в Европа, както той сам ще поясни, ще завладее и голямата сцена на шоуто, след стотици изнесени концерти по света и у нас.

Шоуто в неделя ще бъде ненадминато и по красота – както на участниците, така и на  гласовете им. Не пропускайте новия епизод на „Гласът на България“ и бъдете пред екраните в неделя точно в 20:00 ч. по bTV. А за още новини и ексклузивни срещи - гледайте и „Гласът зад кадър“ на glasat.btv.bg, в социалните мрежи и you tube канала на предаването.

 

„Начало след края“ в „Темата на NOVA“

За трудната задача на координаторите по донорството у нас – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

 

 

От началото на тази година до сега в България са извършени 31 трансплантации на бъбрек, 10 на черен дроб, две на сърце и нито една на бял дроб. Чакащите за трансплантация у нас са общо 1010 души. Всички те живеят с надежда, че ще получат органа, благодарение на който ще могат да водят нормален живот.

По случай Деня на донорството авторът Ева Костова и операторите Андрей Стоилов, Георги Георгиев и Светослав Миков посвещават изданието на „Темата на NOVA” на координаторите по донорство, без които то не би било възможно. В България те са едва 30 на брой, а мрежата им покрива 19 града в страната. Те са лекарите, на които се налага да водят едни от най-тежките разговори – с близките на човек в състояние на мозъчна смърт.

Координаторите по донорството се превръщат в преки участници едновременно в най-голямата човешка мъка и в най-голямото човешко щастие. Тази неделя в "Начало след края" зрителите ще видят емоционалните разкази на двама от тях, които преживяват всеки един случай и всяка една история. Как продължава животът след смъртта и какво е усещането да живееш втори живот?

Гледайте „Начало след края“ в „Темата на NOVA“ на 10-ти октомври, веднага след централната емисия новини. 

 

 

 

24Kitchen - Улична храна с Ейнсли, сезон 1

Премиера: 10 октомври 2021 г. от 14:00 ч.

Излъчване: Всяка събота и неделя от 14:00 ч.

 

Избягването на капаните за туристи и намирането на истински изненади в света на кулинарните  

пътувания става все по-трудно. В опит да остане свежо и оригинално, модерното готвене обръща поглед към уличната храна за вдъхновение. Тя има история, автентичност и носи особено вълнение. Именно това отвежда посетителите далеч от обичайните места, към задните улички в големите градове по света.

В тази поредица от 10 части Ейнсли Хариът изследва уличната храна в:

  • Рейкявик, Исландия; Истанбул, Турция; Бриджтаун, Барбадос; Тайпе, Тайван; Фес, Мароко; Осака, Япония; Мадрид, Испания; Аман, Йордания; Палермо, Сицилия; Джорджтаун, Пенанг.

Ейнсли смята, че когато става въпрос за улична храна, опитът му е прекалено ограничен - почивките със семейството и бизнес пътуванията не са разширили границите на познанията му, но сега е време за промяна. Той си поставя за цел да изследва света, за да открие всички нюанси, добри и лоши, на глобалната улична храна. А ако има неоткрити рецепти, той иска да ги намери, да ги сготви и да ги опита. За да успее подобно приключение, Ейнсли трябва наистина да се изследва задълбочено някои невероятни кулинарни дестинации. С помощта на местни блогъри, той изследва замръзналите улици на Рейкявик в Исландия и горещите тропически пазари на Пенанг. Той поема към Африка и средновековната Медина във Фес, Мароко, след което се завръща към Европа и модерните тапас барове в Мадрид. На много от тези места Ейнсли открива храни и рецепти, които са толкова специфични за района, че малцина от останалата част на света са ги опитали досега.

За разлика от толкова много пътуващи готвачи, Ейнсли готви по улиците, на количките и в малките кафенета, за да открие как местните хора го правят. Когато готви пред камерата, той опитва рецептата за първи път, няма нито помощ, нито предварително приготвена мостра, просто го прави. В резултат на това храната, която приготвя, има уникално автентични вкусове и текстури.

Малките улички, изпълнени с кулинарни изненади, не са за хора със слаби сърца. Те крият някои изключително изненадващи момента по пътя като ядене на сурово пилешко и кравешка утроба в Осака, Япония, също агнешко, пушено в тор, и акула, консервирана в урина в Исландия. Ейнсли дори се храни от чиния с доста необичайна форма в Тайван!

Но има и изключително вкусна страна на нещата като раци с черен пипер в Пенанг, пай с пиле и шафран във Фес, пикантни кнедли със свинско в Тайван /бън/ и най-добрите каноли в света в Сицилия.

Но, както е при най-добрите приключения, хората, които Ейнсли среща по пътя си, са тези, които правят пътуването толкова запомнящо се:

В Палермо, Сицилия той среща с кмет, който се бори с мафията и много обича храната. Под зоркото око на неговите тежко въоръжени пазачи Ейнсли открива какво се е случило с продавачите на улични храни, които отказват да плащат на мафията за протекция.

В Пенанг Ейнсли открива Май Лай, чийто барбекю ресторант на плажа е пометен от Цунами, и разбира от нея как е стъпила отново на крака и е възстановила един от най-успешните улични ресторанти в града.

А в Мадрид Ейнсли работи с група протестиращи, които се борят със забраната на улична храна в своя град. Резултатът е фестивал на уличната храна, който привлича хиляди хора и изглежда ще успее да преобърне тамошните закони.

 

Тази неделя „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в 127-годишна пивоварна в Лом

Chef Андре Токев и местен рибар приготвят вълшебни рецепти с риба край река Дунав

 

 

Новият епизод на кулинарното приключение „Ловци на храна“ – тази неделя от 12:30 ч. по bTV, ще отведе зрителите на брега на Дунава в изключително интересния и пълен с история български град Лом. Chef Андре Токев и спътникът му Константин Таквор – Коко ще посетят единствената у нас пивоварна, която продължава да произвежда крафт бира по класическа технология – с хоризонтално зреене на бирата във вани, както се прави в Чехия и Германия. Направена от чехи преди 127 години, тя е истинско съкровище не само за Лом, но и за България. Избрали да я построят точно там, заради големия потенциал на града и връзката му с Европа по река Дунав. Главният приключенец - Chef Токев, ще поведе зрителите по пътя на бирата, а домакинът му ще разкаже за традициите в производството на бира, които са запазени до днес. 

В това време Коко ще посети ломското читалището, създадено от Кръстьо Пишурка през далечната 1856 г. Той е възрожденец и будител, театрал, известен с това, че създава едно от първите читалища в страната - в собствения си дом, с купени от него книги и може би е първият български режисьор, който поставя

пиесата „Многострадалната Геновева“.

Интересен момент в епизода в неделя е срещата на Андре Токев с местен рибар, който ще го впечатли с няколко традиционни рецепти с риба, като „пушена риба“ и „зимнината на рибаря“. Разбира се, Chef Андре също ще се включи в готвенето на открито край Дунава и ще представи чудесни, рибни, ароматни бухтички със салата от лук и много билки.

В центъра на Лом, Коко ще посети сладкарницата на Фроса - наследствена пекарка и сладкарка, която ще му разкаже за историята на традиционен за града сладкиш, а Chef Андре Токев веднага ще намери връзката му с класическите виенски десерти.

Малко тъжен, но много интересен, запустелият град ще разкрие истории от близкото и далечно минало, за които малцина са чували. Епизодът ще припомни за времената, когато Лом е бил централна пътна артерия на България и от изключителна важност за икономиката и културата на страната. На финала Андре Токев,

домакинът му и Коко ще се качат на покрива на пивоварната и с прясна бира в ръка ще видят от високо красотата на града и реката.

Новият епизод на „Ловци на храна“ е в неделя от 12:30 ч. по bTV, а допълнителни рецепти и полезни съвети в кухнята можете да следите и на всички платформи на bTV Media Group.