Translate

понеделник, 4 октомври 2021 г.

Фондация МОСТ - ХХ-та юбилейна среща в Албена

 

 

За ХХ-та поредна /юбилейна/ година фондация МОСТ /Медии, общество, семейство, традиции/ събра в Албена изявени лекари и журналисти, в края на м. м.. Фокусът на националната среща бе – COVID 19, а участие в нея взеха доц. Нигяр Джафер, д-р Александър Симидчиев /в онлайн включване/, проф. Ивайло Търнев, проф. Радка Аргирова, проф. Маргарита Апостолова, д-р Тихомир Мустаков, проф. Петранка Троянова, доц. Румен Димитров, доц. Мариана Господинова и други.

Юлия Пискулийска, председател на фондация МОСТ, по традиция откри събитието и очерта темите на форума и дискусионния панел.

Специалистите представиха - Профилактика на МС и риск от COVID-19, Дистанционно обгрижване на пациентите с алергия и астма в условията на пандемия и изолация, Грижата за бременността: От разумна достатъчност до ненужните излишества, COVID-19 и рак, HIV/СПИН – След 40 години - постижения, неуспехи, изводи, очаквания, HIV/СПИН И COVID-19, Сърдечни амилоидози, Редки болести – иновативни лечения и скринингови програми,Пулмотеатър през „матово стъкло“ – какво изгря на сцената и какво залезе зад кулисите и т. н..

Участващите в срещата  бяха единодушни, че COVID-19 при всички заболявания протича по леко при правилна терапия и навреме поставена ваксина.

Акцентирано бе върху необходимостта от баланс в професионалната комуникация за COVID-19, фейк новините, истината за заболяването и за предпазването от него.

Според доц. Джафер доверието в здравната ни система е ниско, а като цяло е на лице криза на доверие към всички институции в страната. Изключително обезпокоителен е фактът, че едва около 20% е ваксинационното покритие. И въпреки, че за момента няма лечение срещу COVID инфекцията, имаме много мощно оръжие, и това е начинът – чрез ваксините да се предотврати тежко боледуване, подчерта тя.

Но закъснялата информационна кампания преди масовата ваксинация, стъпките "две напред едно назад", в силните месеци не можахме да се възползваме от свободния достъп до ваксини, всичко това има отражение и трябва да се отчете, каза тя.

Проф. Търнев, допълни, че няма брошури или някакви други материали, стъпили на сериозни научни доказателства, които да бъдат ползвани в кампанията, за да бъдат информирано населението за ползите и рисковете от ваксините.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар