Translate

събота, 24 август 2019 г.

Пациентка с перфориран апендикс роди близнаци в Първа САГБАЛ „Света София“


Екип от Първа САГБАЛ „Света София“ извърши спешно цезарово сечение на пациентка с перфориран апендикс. В началото на месеца /5 август/ в болницата постъпва 30-годишна жена, бременна с близнаци, тя се оплаква от силни болки в корема и втрисане. Наличието на данни за остър хирургичен корем карат специалистите да направят спешно цезарово сечение в 28 гестационна седмица. Така на бял свят се появяват две бебета – момче с тегло 1100 грама и ръст 33 см. и момиче – 1030 грама, 30 см. 
Екипът, участвал в операцията е в състав: д-р Антон Баев, акушер-гинеколог, д-р Красимир Недялков, началник на Първо отделение по гинекология, д-р Екатерина Гилева, анестезиолог и специализант д-р Лина Минковска. Специалистите определят случая като изключително рядък.
Бебета са заченати инвитро и са в стабилно състояние. 

Водещ европейски кардиохирург демонстрира щадяща оперативна техника за смяна на сърдечна клапа с малък разрез


Сложната техника се прилага за първи път у нас, изисква високо умение на хирурга и спестява разрязване на гръдния кош

Водещият европейски кардиохирург проф. Виктор Косташ заедно с екип кардиохирурзи от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център оперира 3 пациентки между 70 и 80 г. с патология на клапния апарат на сърцето и с висок риск за живота.
Трите хирургични интервенции бяха част от уъркшоп, проведен  от екип на проф. Косташ с екип на отделението по Кардиохирургия с ръководител д-р Асен Келчев. Проф. Виктор Косташ е медицински директор на Център за сърдечно-съдови заболявания в град Сибиу, Румъния, с дългогодишна практика във Франция и Канада. 
За първи път у нас беше използвана щадяща хирургична техника с малък разрез от 6 см с достъп през второ дясно междуребрие
Демонстрираната от проф. Косташ иновативна техника за имплантиране на аортна клапа позволява чрез минимален разрез от 6 см през дясно междуребрие да бъде подменена клапата. Приложеният метод използва възможно най-безболезнения достъп до аортната клапа, като се запазва целостта на гръдната кост. Класическата конвенционалната операция се извършва през разрез от 20 см с отваряне на целия гръден кош. Минимално-инвазивната техника е възможна благодарение на специални устройства - титаниеви клипси за автоматично завързване на конците, които намаляват времето за операцията, като се минимизира риска от усложнения. Степента на следоперативна болка е в пъти по-ниска за пациента, редуцирана е и кръвозагубата. Пациентите могат да се раздвижват в пълен обем във възможно най-кратък срок – до 7-10 дни. Не е  необходимо спазването на специален двигателен режим, спане по гръб, въздържане от вдигане на тежести и от шофиране. Докато при пълно разрязване на гръдния кош, в продължение на 2 месеца след операцията пациентите трябва внимателно да спазват редица препоръки, като избягват физическо натоварване.
Техниката е изключително авангардна, колегите в Румъния я прилагат от няколко години и имат над 500 извършени операции. Това е посоката на развитие на кардиохиругргията – подмяната на всички клапи и байпас хирургията да става през минимален разрез и без отваряне на гръдния кош. Техниката е модерна и изключително сложна. Изисква високо ниво на експертност и подготвеност на екипа.  В бъдеще целта ни е да имаме подготвен и добре обучен екип. Следващата стъпка е внедряване на метода рутинно“, коментира д-р Асен Келчев, завеждащ отделението по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.


Столичани се включиха в боса разходка с актрисата Деси Бакърджиева


Инициативата бе част от национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест „Вземи краката си в ръце“

Преди по-малко от седмица в Южния парк в София се проведе Боса разходка с актрисата Деси Бакърджиева позната от ролята си на д-р Лора Хинова в сериала „Откраднат живот“. Събитието бе част от кампанията за превенция на хроничната венозна болест Вземи краката си в ръце“. Организатор на инициативата бе Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. В нея се включиха стотици столичани. Към тях се присъедини и водещият на събитието, журналистът Драго Симеонов. Участниците се разходиха боси, за да раздвижат и масажират краката си и така да подпомогнат по-добрата циркулация на кръвта. За всички желаещи бяха организирани също и забавни тренировки по зумба, йогалатес и стречинг с цел насърчаването на двигателната активност. Лекари специалисти консултираха участниците в разходката за рисковете от появата на разширени вени, за ранните симптоми на венозната болест, а също и за необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.
Хроничната венозна болест е широко разпространено заболяване и засяга над 50% от населението в България. Честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. „Хората често не разпознават първите признаци на заболяването, тъй като в началото започва без симптоми. Повечето от тях усещат само дискомфорт и тежест в краката. Ако обаче в този момент не се предприеме лечение, могат да се развият сериозни усложнения. За тази цел са необходими  кампании като Вземи краката си в ръце“, които да информират хората за заболяването и изострят вниманието им върху това, че не бива да пропускат възможността за ранна диагностика и лечение, тъй като всяка четвърта жена има оплаквания, свързани с тежест, умора, подуване на краката и е в риск от развитие на венозна болест. Разширените вени са сериозен здравословен проблем, а много от хората изпитват и чувство на срам  и дискомфорт поради неестетичния вид на краката. Време е да спрем да се срамуваме и да се погрижим за своите крака, защото те го заслужават“, обясни съдовият хирург д-р Николай Вълчев.
Деси също призова хората да обръщат внимание на здравето си и да ходят редовно на прегледи. „Вярвам, че информационната кампания "Вземи краката си в ръце" е ценна и смислена за хората, защото цели да ги провокира да потърсят съвет и консултация с лекар специалист, ако забележат тревожни симптоми. Чувството за умора, тежест и болки в краката след дълъг работен ден е познато на всички. Покрай ролята на д-р Лора Хинова от сериала „Откраднат живот“, която е съдов хирург, разбрах, че тези симптоми са най-ранният знак за появата на венозна болест. При подготовката за ролята си научих също, че разширените вени не са просто естетически проблем, а са сигнал за по-сериозно заболяване“, каза още тя. 
Кампанията „Вземи краката си в ръце“ се организира с подкрепата на фармацевтична компания „Сервие“ и Venite.bg.

Гордън Рамзи ни поднася нови приключения в телевизионната поредица за кулинарни експедиции „Гордън Рамзи: кулинарният изследовател“


Гордън Рамзи ще ни отведе на пътешествие отвъд границите на познатото в новия сериал на National Geographic „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“, с премиера на 24.08. от 21:55 часа. Готвачът,  носител на няколко звезди „Мишлен“ и участник в триатлона Ironman, поема на ново вълнуващо околосветско приключение.
От Перу, Лаос и Мароко до Хаваи, Аляска и Нова Зеландия, Рамзи преминава стремглаво през долини, гмурка се в океани, прекосява гори и изкачва планини в неуморно търсене на кулинарно вдъхновение. Предаванията за храна и приключения са позната сфера за Рамзи, който през 2010 г. участва в британската поредица “Gordon’s Great Escapes”, за да опознае културата на хранене в  Индия и Югоизточна Азия.
Продукцията „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ следва Рамзи, който се среща с местни хора от различни кътчета на света, за да научи повече за уникалните за всяка дестинация култура, ястия и вкусове. Всяка съставка, която събира и всяко ястие, което опитва ще го вдъхновят за създаването на изцяло нова рецепта, представяща сърцето на дадената култура. В края на всеки епизод Рамзи застава рамо до рамо с местна кулинарна легенда, за да тества новопридобитите си умения, подготвяйки пиршество за местните хора. За Рамзи храната е врата към културата и всяко приключение е портал към душата на хората и местата.
„Беше невероятно приключение да пътуваме с National Geographic по неутъпканите пътеки и да контактуваме с местните, за да научим и споделим невероятни истории за уникалните им традиции и деликатеси и за екстремните усилия, които полагат, за набавяне на някои от местните съставки“ – казва Рамзи. „Научих много повече, докато снимахме тази поредица, отколкото през последните 10 години“.
Приключенията - кулинарни и други - които Рамзи преживява в премиерния сезон, включват:
  • Преход през гъста джунгла в Лаос, за да набави яйца от мравки тъкачи и гмуркане в опасни води на лов за охлюви и гигантски водни буболечки;
  • Лов на змиорки с голи ръце, посредством традиционна маорска техника, с помощта на местен рибар в Нова Зеландия;
  • Събиране на най-смъртоносния улов на Мауи, заедно с местни събирачи, с помощта на саморъчно изработени приспособления и подводен риболов с легендарния гмуркач Кими Уорнър в Хаваи;
  • Изкачване на отвесна скална стена по време на снежна буря с местен ловец, за да събере традиционни билки в Аляска;
  • Спускане по бушуващ водопад, за да се срещне с местни гъбари в Мароко;
  • Висене от скала в търсене на кактусови червеи – деликатес в Перу.
Сериалът ще се излъчва в 172 страни на 43 езика. Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ е продуциран от Studio Ramsay. Още преди премиерата на поредицата е поръчано създаването на нови епизоди, като продукционният процес ще стартира по-късно тази година.
Премиерните епизоди включват:
„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ – Свещената долина на Перу
24.08. от 21:55 часа
Гордън Рамзи пътува с мотоциклет през Свещената долина на инките в Перу, за да открие традиционна кухня на висока надморска височина. Потапяйки се в местната култура, той катери скали, лови риби във високопланински езера и опитва местни деликатеси, като пържени червеи, редки многоцветни картофи и морско свинче, преди да тества новопридобитите си знания с легендарния местен готвач Вирхилио Мартинес.
„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“  – Суровият Юг на Нова Зеландия
31.08. от 21:55 часа
Готвачът Гордън Рамзи пътува до отдалечените кътчета на Южна Нова Зеландия, за да разкрие тайните на традиционната маорска кухня. От местните жители той научава как да лови змиорки с голи ръце, предприема свободно гмуркане за ценните миди пауа и събира уникални съставки от киви, преди да изпита новите си умения на местно пиршество с майстор-готвача Моник Фисо.
„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ – Планините на Мароко
07.09. от 21:55 часа
Готвачът Гордън Рамзи пътува до Мароко, Северна Африка, където се отправя на приключение дълбоко в Атласките планини, за да разбере древната берберска кухня. Обучавайки се от местните жители, той се спуска по водопад, за да се срещне с гъбари, дои камила и се потопява в живота на берберските хора. Той поставя новите си умения на изпитание, приготвяйки пиршество с главния готвач Наджат Кааначе, за да отпразнува берберската Нова година.
„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ – Хавайското крайбрежие Хана
14.09. от 21:55 часа
Готвачът Гордън Рамзи пътува до Мауи, Хаваи, за да проучи екзотичните съставки на хавайската кухня. Той пътува по коварната магистрала Хана по време на проливен дъжд. От местните хора научава как да ловува елен с лък, как се отглежда хавайско таро и лови риба с харпун с легендарния гмуркач Кими Уорнър. Гордън тества знанията си по време приготовленията на пиршество с най-големия хавайски готвач Шелдън Симеон.
„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“  – Могъщата река Меконг в Лаос
21.09. от 21:55 часа
Готвачът Гордън Рамзи пътува до Лаос, където поема по тесни бързеи по Меконг в търсене на кулинарно вдъхновение. Учейки се от местните жители, той се придвижва през гъста джунгла, за да вземе проби от яйцата на агресивната мравка тъкач, гмурка се за сладководни охлюви и лови гигантски водни бубулечки. Използвайки новопридобитите си умения, той приготвя банкет за монасите в местния храм.
„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ – Югоизточна Аляска
28.09. от 21:55 часа
Готвачът Гордън Рамзи пътува до суровата Аляска, за да придобие умения за оцеляване и да разбере повече за местната кухня. В своето приключение той научава как да приготвя тюлен с местния старейшина на Тлингит, изкачва се на отвесна скална стена в снежна буря и тръгва на лов за диви кокошки, преди да изпита новите си кулинарни умения по време на пиршество с легендарен местен готвач.
„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ е продуциран от Studio Ramsay за National Geographic. За Studio Ramsay изпълнителни продуценти са Гордън Рамзи, Елвия Ван Ес Оливия /Elvia Van Es Olivia/, Хелън Кук, Лиса Едуардс и Джон Крол. За National Geographic изпълнителен продуцент е Бетси Форхан, вицепрезидент на продукцията е Кевин Тао Мохс /Kevin Tao Mohs/, а президент оригинални програми и продукции е Джеф Даниълс.