Translate

събота, 7 ноември 2020 г.

National Geographic Documentary films представя „Възраждането на Парадайс“


Възраждането на Парадайс“ от режисьора Рон Хауърд и Imagine Documentaries ще се излъчи премиерно по National Geographic на 08.11. от 22 ч., две години след избухването на унищожителния пожар в Парадайс, Калифорния през ноември 2018 г.

Филмът, който е представен за пръв път на фестивала „Съндaнс“ през януари 2020 г., е приветстван с положителни отзиви от критиците заради „своята навременност, резонираща с настоящия момент“.

Сутринта на 8 ноември 2018 г. яростна огнена стихия поглъща живописното калифорнийско градче Парадайс. До потушаването на пожара загиват 85 души, 50 000 жители са евакуирани, а 95% от постройките са унищожени. Това е най-смъртоносният пожар в САЩ за последния век и най-опустошителният в историята на Калифорния. „Възраждането на Парадайс“ на режисьора Рон Хауърд е въздействащ разказ за силата на духа във времена на трагедия. Една общност, сполетяна от ужасяваща катастрофа, се обединява, за да възстанови изгубеното и да го претвори в нова визия за бъдещето.

„С екипа от Imagine Documentaries сме благодарни на партньорите ни от National Geographic Documentary Films за неспирните им усилия, с помощта на които успяваме да споделим този изключително важен и актуален филм с по-широка аудитория – изтъква режисьорът Рон Хауърд. – Няма съмнение, че климатичните промени допринасят за историческите пожари, които бушуват и в момента на американския Западен бряг и опустошават цели общности. Това бедствие трябва да ни отвори очите. Всеки може да се окаже на мястото на жителите на Парадайс.“

„С гордост продължаваме да споделяме актуалната и изключително значима история на Парадайс със зрители по цел свят – споделя Каролин Бърнстийн, изпълнителен вицепрезидент на отдела за художествено съдържание и документални филми на National Geographic. – Надяваме се филмът и усилията ни да привлекат така нужното внимание и финансиране за борбената общност в Парадайс и околните райони, докато жителите възстановяват домовете си, особено сега, при възникналите нови заплахи от унищожителни горски пожари.“

„Възраждането на Парадайс“ е режисиран и продуциран от Рон Хауърд, в сътрудничество с продуцентите Браян Грейзър, Кзан Паркър, Сара Бърнстийн и Джъстин Уилкис. Майкъл Розенбърг, Луиза Велис, Каролин Бърнстийн и Раян Харингтън са изпълнителни продуценти; копродуцент – Лиз Морхайм, кинематография – Линкълн Елс, редактор – М. Уатанабе Милмор, музика – Ханс Цимер и Лорн Балф.

 

Морските дарове – поредното предизвикателство в елиминациите за хоби готвачите в MasterChef

Chef Роу отказва да опита ястието на един от застрашените от отпадане участници

 


Най-голямото състезание за любители готвачи продължава и тази неделя, когато участниците ще се изправят в една легендарна отборна битка, разделени от една легендарна стена и една изненада, която ще преобърне всичко.

В отборната битка ще се впуснат Файчето, Митко, Елени и Ивайло, защото Добата, Неда, Краси и Виолина след събитията от миналата неделя отиват на директна елиминация. Задачата на 4 хоби готвачи, участващи в битката, ще бъде да сготвят ястие, идентично с това на техния партньор, който стои зад стената.  Как ще се групират по отбори и каква изненада им е приготвило журито, зрителите ще видят на 8 ноември от 20.00 часа. Едно обаче е ясно -  най-сложно и за двата отбора се оказва плейтването. И докато единият отбор измисля вида на чинията на момента, то другият променя концепцията в последния момент.  

Шестима души ще премерят сили в поредната елиминация. Към Добата, Неда, Краси и Виолина ще се присъединят участниците, загубили отборната битка. В първия етап от елиминацията всички те ще трябва да премерят сили и да разпознаят най-голям брой риби. Победителят се спасява от елиминация, а останалите петима ще трябва да покажат уменията си в приготвянето на рапани.

Втори етап от елиминацията се оказва особено емоционален за Chef Роу. Тя признава пред своите колеги Chef Токев и Chef Михалчев, че „нито го е готвила, нито го е яла“, но може да си представи как да го


сготви. Напрежението по време на елиминацията нараства толкова много, че един от хоби готвачите провокира дамата в журито да избухне - „Как се работи в кухня така?! Под пара си, ама то няма хигиена. Ами скочи направо с крака да работиш. Аз твоето ястие няма да го ям, няма да го опитам. Това е!“.

Кой е участникът, който провокира такава реакция у Chef Роу и кой ще бъде следващият хоби готвач, който ще напусне най-голямата кухня на България, ще стане ясно тази неделя, 8 ноември от 20.00 часа.

 

 

„Невидимият кандидат“ в „Темата на NOVA“

Какъв е залогът в изборите за президент на САЩ – тази неделя след централната емисия новини  

 


Годината, в която Съединените щати избират 46-ия си президент е и годината, в която светът се озова срещу непознат враг – COVID-19. Вирусът се оказа един от най-сериозните фактори в живота ни и предопредели избора на американски държавен глава. Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистите Миляна Велева, Николай Дойнов и операторът Димитър Василев анализират влиянието на пандемията в изборите за президент и отговарят на въпроса може ли една нация да бъде обединена, въпреки коренно противоположното мнение кой е по-достойният ѝ лидер.

Авторите ще срещнат зрителите с поддръжниците на демократи и републиканци, сред тях – българи и американци с различни професии – журналисти, лекари, собственици на заведения, военни. Последователите на Тръмп са на мнение, че пандемията е умишлено преувеличена, а подкрепящите Байдън смятат, че действащият президент не е успял да формулира национален план за справяне с вируса.

Убежденията по отношение на кризата предизвикана от COVID-19 в американската икономика са също толкова противоречиви, а в причина за сериозни конфликти се превръщат и мащабните протести на антирасистка основа.

Избори 2020-та ще се запомнят като най-спорните в последното десетилетие, завършили не с триумф за победителя, а с обвинения в манипулации и съдебни процеси. Ще се запомнят и като изборите с рекорден брой гласували. На какво се дължи, обаче, високата избирателна активност и определя ли новия световен ред коронавирусът, превърнал се в невидим избирател?

 

 

БНТ излъчва филми по творбите на Йордан Йовков

По повод 140 години от рождението на големия български автор –зрителите на обществената телевизия ще могат да си припомнят екранизациите на няколко класически произведения „Нона“, „Шибил“, „24 часа дъжд“, „На границата“ и „Вечери в Антимовския хан“

 

 

На  границата

През месец ноември се навършват 140 години от рождението на големият български писател и класик Йордан Йовков. Предстоящата годишнина ще бъде широко отбелязана в каналите на Българската национална телевизия, като продължение на традицията на медията  да показва филми, създадени по произведенията на български класици в ефира си. От 8 до 16 ноември, зрителите на обществената телевизия ще могат да си припомнят екранизациите на едни от най-известните произведения на Йовков.

В ефира на БНТ 1 ще се излъчи екранизацията по романа „Чифликът край границата“ - „Нона“ /на 14.11 от 14:00 часа/, в филма участват Стефан Данаилов, Стефан Пейчев, Катя Паскалева, Йосиф Сърчаджиев. Действието се развива в началото на ХХ век в Добруджа, където зрителие стават свидетели на трагичната любов между дъщерята на чифликчията - Нона и офицера Галчев...

По БНТ 2, канал в който зрителите ежедневно могат да гледат образователни и културни предавания, ще се излъчат филмите:

„Шибил“ /на 8.11 от 16:00 часа/, с участието на Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова, Стефан Пейчев, Иван Братанов. А историята е позната - от хайдутина Шибил се страхуват и града и селото. За главата му е определена награда. Един ден през прохода минават жени. За първи път Шибил не взема златните им пендари. Влюбен е в красивата Рада, обичта го е преобразила...

Премиерно ще се излъчи и филмът „Срещи на първия ред“ /на 14.11 от 20:30 часа/. Новото познание за света на Йовков дължим на Любомир Котев. То ни дарява с други, по-нюансирани, по-разнообразни, по-пластични и живи изображения на герои като Инже, Шибил, дядо Гуди, Рада или Гърбавото. Дори себе си Любомир Котев превръща в образ от същия този свят. Не пропускайте едно поучително житие на българския характер в поредния епизод на документалната поредица, реализирана от регионалния телевезионен център в Благоевград.

„24 часа дъжд“ /на 15.11 от 16:00 часа/ с участието на Ева Шикулска, Стефан Мавродиев, Стефан Димитров, Никола Дадов, Кирил Варийски и др. Сюжетът разказва за гранична застава, на която пристига пътуващ цирк. На двамата от групата, г-ца Елиза и г-н Фуджияма, визите са пресрочени. Началникът на заставата, капитан Антонов, отказва да ги пусне. Вечерта той решава да устрои банкет. Капитанът се напива и започва да ухажва Елиза.

Нона

Шест-серийния тв сериал „На границата“ ще бъде излъчван в ефира на БНТ 2 от 9 до 16.11 от 16:00 часа. Повторенията може да гледате по БНТ 4. Във филма участват Димо Алексиев, Мартин Димитров, Валентин Танев, Борис Луканов, Николай Урумов, Асен Данков. Сценарист е Димитър Стоянович.  

Режисьор Станимир Трифонов, оператор Цветан Недков, музика - Георги Стрезов. 

По БНТ 4, в две поредни вечери, зрителите ще видят екранизация на „Вечери в Антимовския хан“ /на 14 и 15.11 от 11:00 часа/ с участието на Невена Коканова, Георги Георгиев – Гец, Васил Димитров, Илия Караиванов и др.