Translate

вторник, 3 ноември 2020 г.

За профилактика на белодробния рак: достатъчно е да се прави преглед с изследване със скенер веднъж годишно

Заболяването е на път да стане хронично, ако се открие навреме и се приложат най-модерните персонализирани терапии, изцяло достъпни и у нас

 

Хората с фамилна обремененост или друг тип риск от белодробен рак трябва да преминат през профилактичен преглед с образно изследване веднъж годишно и да обръщат внимание на всяка промяна в общото състояние. Достатъчно е в рамките на прегледа да се прави и нискодозирана компютърна томография на белия дроб /скенер/ с контраст. Около този призив се обединиха участниците в старта на информационната кампания „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“, която се провежда за втора поредна година през ноември - Месецът за профилактика на заболяването. 

„Основната цел е да се повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременното лечение при белодробния карцином – част от целите и на MSD като иновативна компания. В рамките на кампанията тази вечер НДК ще пулсира в бяла светлина – цветът символ на белия дроб“, каза при откриването Свилен Пенев от MSD.

Белодробният рак вече не е смъртна присъда, тъй като ранното поставяне на диагнозата дава много по-добри възможности за лечение, а съвременните терапии доказано удължават живота, каза проф. д-р Асен Дудов, дм, началник на Клиниката по Медицинска онкология, „Аджибадем Сити Клиник - УМБАЛ Младост“, председател на Българското онкологично научно дружество. Той допълни, че в болницата се подготвя програма за скрининг за белодробен карцином за рискови групи, който ще включва и изследване с нискодозиран скенер на белия дроб. 

Един от хората, които спазват стриктно препоръката за профилактичен преглед с образно изследване на белия дроб, е актьорът Владимир Пенев, посланик и лице на кампанията. „Призовавам всички да си обръщат внимание, да отидат на лекар, когато имат оплаквания от страна на дихателната система или съмнения, че нещо не е наред. Интернет и съвети от приятели не могат да помогнат. Загубил съм баща си още в невръстна възраст от белодробен рак, а преди 15 г. и сестра си. Оттогава не пуша и ходя на профилактичен преглед всяка година“, разказа той.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар