Translate

събота, 7 ноември 2020 г.

БНТ излъчва филми по творбите на Йордан Йовков

По повод 140 години от рождението на големия български автор –зрителите на обществената телевизия ще могат да си припомнят екранизациите на няколко класически произведения „Нона“, „Шибил“, „24 часа дъжд“, „На границата“ и „Вечери в Антимовския хан“

 

 

На  границата

През месец ноември се навършват 140 години от рождението на големият български писател и класик Йордан Йовков. Предстоящата годишнина ще бъде широко отбелязана в каналите на Българската национална телевизия, като продължение на традицията на медията  да показва филми, създадени по произведенията на български класици в ефира си. От 8 до 16 ноември, зрителите на обществената телевизия ще могат да си припомнят екранизациите на едни от най-известните произведения на Йовков.

В ефира на БНТ 1 ще се излъчи екранизацията по романа „Чифликът край границата“ - „Нона“ /на 14.11 от 14:00 часа/, в филма участват Стефан Данаилов, Стефан Пейчев, Катя Паскалева, Йосиф Сърчаджиев. Действието се развива в началото на ХХ век в Добруджа, където зрителие стават свидетели на трагичната любов между дъщерята на чифликчията - Нона и офицера Галчев...

По БНТ 2, канал в който зрителите ежедневно могат да гледат образователни и културни предавания, ще се излъчат филмите:

„Шибил“ /на 8.11 от 16:00 часа/, с участието на Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова, Стефан Пейчев, Иван Братанов. А историята е позната - от хайдутина Шибил се страхуват и града и селото. За главата му е определена награда. Един ден през прохода минават жени. За първи път Шибил не взема златните им пендари. Влюбен е в красивата Рада, обичта го е преобразила...

Премиерно ще се излъчи и филмът „Срещи на първия ред“ /на 14.11 от 20:30 часа/. Новото познание за света на Йовков дължим на Любомир Котев. То ни дарява с други, по-нюансирани, по-разнообразни, по-пластични и живи изображения на герои като Инже, Шибил, дядо Гуди, Рада или Гърбавото. Дори себе си Любомир Котев превръща в образ от същия този свят. Не пропускайте едно поучително житие на българския характер в поредния епизод на документалната поредица, реализирана от регионалния телевезионен център в Благоевград.

„24 часа дъжд“ /на 15.11 от 16:00 часа/ с участието на Ева Шикулска, Стефан Мавродиев, Стефан Димитров, Никола Дадов, Кирил Варийски и др. Сюжетът разказва за гранична застава, на която пристига пътуващ цирк. На двамата от групата, г-ца Елиза и г-н Фуджияма, визите са пресрочени. Началникът на заставата, капитан Антонов, отказва да ги пусне. Вечерта той решава да устрои банкет. Капитанът се напива и започва да ухажва Елиза.

Нона

Шест-серийния тв сериал „На границата“ ще бъде излъчван в ефира на БНТ 2 от 9 до 16.11 от 16:00 часа. Повторенията може да гледате по БНТ 4. Във филма участват Димо Алексиев, Мартин Димитров, Валентин Танев, Борис Луканов, Николай Урумов, Асен Данков. Сценарист е Димитър Стоянович.  

Режисьор Станимир Трифонов, оператор Цветан Недков, музика - Георги Стрезов. 

По БНТ 4, в две поредни вечери, зрителите ще видят екранизация на „Вечери в Антимовския хан“ /на 14 и 15.11 от 11:00 часа/ с участието на Невена Коканова, Георги Георгиев – Гец, Васил Димитров, Илия Караиванов и др.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар