Translate

неделя, 11 юни 2017 г.

Енергията на ЖИВЕЙ АКТИВНО! ще завладее София



На 18 юни е първото от серията летни събития на открито от програмата на ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2017




Тази година под мотото „Зареди се с енергия“ Нестле България, Министерството на младежта и спорта и Столична община, заедно с много любими български звезди ще предложат на софиянци още повече споделени активни моменти, заредени с много енергия и динамика. ЖИВЕЙ АКТИВНО! се фикусира върху два от най-големите проблеми на съвременното общество – приемът на небалансирано дневно меню и заседналият начин на живот. Философията на инициативата е свързана с промотиране на балансираното хранене и с мотивиране на активния начин на живот.
За първа година инициативата обединява сили с ЕКОПАК България и ще предизвика последователите си да живеят активно, да събират разделно, да бъдат в хармония със себе си и с природата.
Йордан Йовчев, Тереза Маринова, Тити Папазов, Евгени Иванов-Пушката и Владо Николов ще спортуват заедно с посетителите на ЖИВЕЙ АКТИВНО! Към дългогодишните приятели на инициативата ще се присъедини и златното момиче на българската художествена гимнастика Любомира Казанова.
ЖИВЕЙ АКТИВНО! ще обърне внимание и на домашните любимци, защото няма нищо по-приятно от това да споделяш положителната енергия от контакта с животните. Южният парк ще осъмне с първия в България маратон с кучета. В надпреварата ще могат да се включат всички желаещи, а заедно с тях ще бягат и 10 сладки кучета от приюта в Богров. След финала посетителите ще могат да се запознаят с тях и да ги осиновят. Маратонът, традиционните походи с велосипеди, ролери и скейт, надбягването с препятствия по алеите на Националния дворец на културата и хилядният пешеходен марш ще сложат начало на най-мащабното лятно събитие в столицата.
Следобеда ще бъде посветен на споделените енергизиращи моменти на щастие със семеен пикник и много вкусна храна с MAGGI Подправката и Кака Лара.
Южният парк ще се превърне в арена на множество спортни състезания. Тае Бо, карате, слаглайн, катерене, еко-лабитинт, йога за майки с бебета, гимнастика, лека атлетика, заедно с традиционните турнири по волейбол, футбол и баскетбол ще бъдат достъпни за всички ентусиасти.
След дългия ден, наситен със спортни и забавни активности, любителите на балансираното хранене и активния начин на живот ще вдигнат адреналина на макс с грандиозния концерт на голямата поляна в Южния парк. Феновете ще бъдат предизвикани на музикално енергийно презареждане от новите лица на инициативата Павел и Венци Венц, подкрепени от Дара и Кристиан Костов.




Виртуален бар за браузъра на телефона от ePay.bg


Speed.Bar е последната иновация от екипа на ePay.bg – лидерите в областта на онлайн плащанията в България 

Speed.Bar представлява виртуален бар, който се отваря в браузъра на смартфона. И  е модерният начин да си поръчаме нещо за хапване и пийване, без да се редим на опашка. Услугата е голямо удобство за публиката на големи събития, концерти и фестивали, като прави изживяването още по-приятно.
Speed.Bar е подходящ вариант и за всяко заведение, което иска да промени имиджа си. Възползвайки се от технологиите, собствениците имат шанс да не карат посетителите си да отделят цялата обедна почивка, за да си поръчат храна. След плащането клиентът получава баркод, с който да си вземе поръчката, когато е готова. Баркодът може да бъде споделян, така че не е нужно човекът, който е платил, да вземе продуктите. 
Премиерата на Speed.Bar ще бъде на A to JazZ 2017 в София – фестивалът, завладял хиляди любители на джаза в шест поредни години. Поръчките през Speed.Bar ще са възможни през целия период на A to JazZ 2017 от 7 до 9 юли в Южен парк 2 (зад музея „Земята и хората“). С услугата организаторите на фестивала, с подкрепата на VISA, ще добавят бързо и качествено обслужване на всички, които ще посетят най-мащабното издание на фестивала досега. То ще бъде оглавено от DIRTY LOOPS, ROBERT GLASPER EXPERIMENT и CHRISTIAN MCBRIDE'S NEW JAWN.

 


Арената на бойните изкуства SFC'5 - грандиозен шоу спектакъл



В грандиозен и зрелищен спектакъл се превърна поредното издание на турнира Spartacus Fighting Championship. След като обиколи Варна, Пловдив, Петрич и Враца, бойното шоу най-накрая стъпи и в столицата, директно на площад "Батенберг" и под надслов Unbeatable Spirit. Пространството на жълтите павета стана място за атрактивни битки по правилата на MMA и К-1, като на сцената се качиха топ представители на спорта от Русия, Англия, Холандия, Сърбия, Гърция, Полша и  България.
Организаторите от Combat Promotions предоставиха на многохилядната публика не само качествени битки, но и много пищна и невиждана шоу програма, като началото бе дадено с най-веселото мега хоро, поведено от танцьорите на Еремия. Водещ на събитието беше Павел Владимиров, който перфектно се справи с амплоато си. Част от събитието бе и човекът анонсирал легендата Фьодор Емилияненко и изправял на крака Олимпийския стадион в Москва  – Майк Маркам. Майк за четвърти път анонсира двубоите в SFC. Combat Promotion бяха поканили и рефери, съдии, cut men и officials от UFC и Bellator. Красавицата с омайващ глас – певицата Рооози Демел в компанията на английския актьор и шоумен Джейсън Барет дирижираха обстановката в бекстейджа, където всеки един от участниците отговаряше на въпросите им.
По време на турнира всеки от бойците влезе в Клетката (при това най-голямата в Европа!), съпроводен от специална хореография, танцьори, момичета със знамена, та дори имаше и гайдари и народна певица при емблематичната поява на звездата на SFC Джон Демел.
Публиката на "Батенберг" стана свидетел на 8 сблъсъка по правилата на ММА, К1 и Супер муай-тай. Събитието бе излъчвано директно по световния канал MMA TV.
Даниел Илиев и Анита Доганова бяха българите, които записаха силни победи над опонентите си. С победата си, Даниел си осигури претенденстко място за шампионския пояс на организацията, което бе потвърдено и от нейния собственик - Георги Анадолов. Нури Хабилов също участва в може би една от най-динамичните срещи на вечерта, но падна нокаутиран след оспорвана размяна на удари. Състезателите от Холандия показаха защо Mikes Gym - залата, в която се готви и Badr Hari - е на световно ниво - всички те взеха срещите си по много атрактивен начин.
Шоуто на SFC се превърна в най-зрелищния спектакъл правен скоро на родната сцена. Затова допринесоха също така и демонстрация на школата „Багатур“, Мима Бонева, Бага-тур, Пловдивъ, а също и балет Нова, които бяха Ring girls.

Над 700 човека се включиха във втория етап на инициативата „Почисти и пътувай“



и подкрепиха каузата на Cif & Domestos за „Чист дом, чиста страна".
Две български забележителности бяха почистени в рамките на кампанията „Чист дом, чиста страна" на Cif & Domestos - Самуиловата крепост и Фонтанa в град Троян, които бяха избрани от потребители от цялата страна чрез онлайн гласуване.
Дългосрочният проект „Чист дом, чиста страна" се провежда за четвърта година и негова основна цел е да помогне за опазването на обекти с голяма национална значимост и да мотивира хората да поддържат чист не само дома си, но и заобикалящата ги среда. 
На 10-ти юни екипът на Cif & Domestos се отправя към Копривщица. Там заедно с победителите в играта „Почисти и пътувай“ и местни доброволци ще бъдат почистени фасадата и пространството около Мавзолея-костница на Априлци. Важният исторически обект, построен в памет на геройски загиналите в Априлското въстание през 1876 г., се класира на трето място с общо 464 гласа онлайн, в което участие взеха над 5000 човека. По време на почистването Cif & Domestos ще проведат и информационна кампания сред гражданите на всеки град с идеята да ги мотивират да пазят чисти обществените пространства и забележителностите.

СИЛУЕТ загряват с „July Morning“ за фестивала „Hills of Rock 2017“



Вълнуващо рок изживяване обещават от група СИЛУЕТ в края на месец юни и началото на юли. Бургаските музиканти ще свирят на двете сцени, при това за по-малко от 24 часа. Те ще станат част от две от най-яките рок събития за годината – бургаското посрещане на първото юлско слънце и пловдивския рок фест „Hills of Rock 2017“.
За поредна година "КросTаунРок", в лицето на Марияна Добрева - Велева – вокалист на бургаската банда, си партнират с Общината в организацията на големия концерт по случай July Morning в Бургас. В програмата на феста тази година ще участват и Милена Славова, група Сленг, унгарците "Roy & Adam trio", група Мерудия, Явор Велчев – Yavi и трибют бандата на Guns 'n' Roses – Brums 'n' Noises.
Група „СИЛУЕТ“ отново ще бъде част от програмата, като този път музикантите ще си партнират с друг вече традиционен за фестивала изпълнител – британецът Джърси Бъд (Jersey Budd). В рамките на джулайския концерт на Централния плаж в Бургас, СИЛУЕТ ще представят най-новите си проекти, след двугодишно отсъствие от местната сцена. При това само часове преди да станат част от друго рок събитие от световна величина – фестът „Hills of Rock 2017“.
 СИЛУЕТ ще бъдат част от третата фестивална вечер на пловдивското музикално събитие. Рок бандата ще излезе на Main stage около 18:30 часа на 1-ви юли, за да подгреят публиката за световните „Guano Apes“.

Певицата и актриса Марина Кискинова с нов кавър в дует с Лидия Ганева


Марина записа кавър с малката чаровница Лидия на една от най-актуалните песни в момента – Let me love you на DJ Snake ft. Justin Bieber. Песента събра хиляди гледания в You Tube само за няколко дни.
„Лидия е едно невероятно талантливо и слънчево дете! Нашето приятелство е толкова искрено и по детски чисто, че решихме да го покажем в нещо общо, наше. Песента е любима и на двете ни, решихме да я запишем в родния град на Лидия – Пловдив и чрез нея да представим един наш ден заедно“, споделя Марина. Клипът към кавъра е сниман в центъра на стария Пловдив и е изключително позитивен. Той показва един типичен ден за двете момичета. В клипа зрителите могат да видят малкото кученце на Марина порода чихуахуа – Кара, един ховърборд, цветно колело, както и автентичната забележителна атмосфера на града.
Марина и Лидия се срещат за първи път по време на концерта „Коледни звезди“ миналата година. Марина споделя, че покрай своята нова приятелка тя отново преоткрива детето в себе си. Малката певица, която представи страната ни на финала на Детската Евровизия през 2016 г., напомня на Марина за самата нея преди години, когато е участвала в различни музикални конкурси в България и чужбина. Двете започват да излизат все по-често, а когато са заедно – не спират да пеят – от там се ражда и идеята да запишат кавър на една от любимите си песни.

Българската асоциация за персонализирана медицина проведе първото по рода си в България „Училище за персонализирана медицина“



на тема „Персонализирана медицина: молекулярна диагностика в онкохематологията – реалност, възможности и предизвикателства“. Организатор на събитието бе
Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД).
Огромният интерес към събитието е породен от нуждата от информираност по темата -  Персонализирана медицина на всички нива в България. Основната цел на Училището е да представи последните постижения и иновации на персонализираната медицина в областта на онкохематологията, съпътстващата диагностика и иновациите в биотехнологиите.
Идеята е БАПЕМЕД с поредицата от форуми „Училище за персонализирана медицина“ да информира младите специалисти, да повиши тяхната квалификация и мотивация за развитие в тази сфера. Към събитието проявиха интерес участници от различни сектори на здравеопазването – утвърдени медицински специалисти в областта на хематологията и онкологията, молекулярни биолози и други специалисти по здравни грижи от сектора на диагностиката, представители на фармацевтичната индустрия, академичната общност, лекари-специализанти, студенти и пациенти. Форумът даде възможност на участниците да се срещнат на живо с водещи експерти, работещи активно в научната, диагностична и терапевтична сфера на персонализираната медицина. Включилите се в Училището придобиха познания за основан на доказателствата персонализиран подход в диагностиката и лечението, както и възможност за достъп до най-нови данни от клиничната и транслационна медицина и за запознаване в съкратен срок с иновативни техники, средства и подходи в тази революционна сфера от съвременната медицина.
Събитието беше уважено от проф. д-р Георги Михайлов – водещ специалист в областта на хематологията и депутат в 44-то НС. А д-р Явор Дренски, председател на УС на БАПЕМЕД в приветствието си подчерта, че събитието съответства напълно на мисията на Асоциацията и е свързано с един от основните й приоритети, а именно обучение и повишаване на информираността за персонализираната медицина на всички заинтересовани лица и на всички нива от тази сфера.
„Организирайки обучителни семинари, тип училища, БАПЕМЕД се фокусира върху информираността, знанието и компетентността, като основен инструмент и стабилна основа, върху която да се развива и утвърждава персонализирания подход, както в полза на всеки отделен пациент, така и за здравната грижа, като цяло“ каза той.
Д-р Велизар Шиваров – лауреат на престижната награда за млад учен „Питагор“ и част от екипа на УМБАЛ „Софиямед“ откри лекционната част на Училището за персонализирана медицина, представяйки възприятието на един български лекар за персонализирания подход при миелоидни злокачествени заболявания.
Български и чуждестранни лектори представиха на участниците информация, засягаща различни аспекти от областта на науката и практиката (в диагностичната и терапевтичната й част) на онкологичните/ онкохематологичните заболявания.
В заключение организаторите от БАПЕМЕД обобщиха ползите от научните постижения и познанията за молекулярната обусловеност на онкохематологичните заболявания, даващи възможност за прецизиране на диагнозата и за персонален подход на лечение към пациентите. Всичко това води до по-ефективна терапия, повишаване качеството на живот на пациентите и до увеличаване на продължителността им на живот. От представената в Училището информация стана ясно, че въпреки успехите и постигнатото до момента, онкохематологията е една от най-бурно развиващите се области за разработка на персонализирани решения за диагностика и лечение.


Лекарства без граници за българските пациенти



Стартира нова съвместна инициатива между Национална пациентска организация (НПО) и водещото социално-здравно предприятие ТheSocialMedwork. Тя ще позволи на българските пациенти, страдащи от сериозни заболявания като рак на гърдата, левкемия и Паркинсон, да получат достъп до иновативни и животоспасяващи лекарства преди да бъдат налични в България. По искане на болниците в рамките на утвърдените нормативни рамки, ТheSocialMedwork ще може да доставя лекарства, които не са регистрирани на българския или европейския пазар, но са налични в която и да е точка на света, като например САЩ. Досега достъпът до тези лекарства за българските пациенти беше затруднен, което илюстрира най-ниската стойност на медицинска употреба на тези лекарства сред страните от Европейския съюз. Тази нова здравна инициатива цели да трансформира системата за достъп в България като подсигури такъв до утвърдени медицински медикаменти от САЩ и Европа.
При наличие на лекарско предписание и посредством своята онлайн платформа, базираното в Амстердам предприятие – ТheSocialMedwork, подсигурява достъпа на пациенти и доктори до най-новите и иновативни лекарства, одобрени от Европейския съюз или САЩ.

„Тази платформа вече официално стартира в България, като това я прави първата страна за Централна и Източна Европа. Това са добри новини за българските пациенти. НПО продължава да работи върху понижаването на цените, за да спомогне подсигуряването на достъпа до лекарства за онези, които се нуждаят“, каза председателят на НПО д-р Станимир Хасърждиев.

Лечебните заведения за болнична помощ, които употребяват лекарствени продукти за злокачествени заболявания, трябва да разполагат с автоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори



Всички лечебни заведения за болнична помощ, които имат договор с НЗОК и осъществяват дейност по клинични пътеки №№240 (Продължително системно парентерално лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения), 242 (Диагнoстика и лечение на левкемии) и 243 (Диагностика и лечение на лимфоми) и Амбулаторна процедура №6 (Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания), трябва да разполагат с автоматизирана или полуавтоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори на лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания.
В случаите, когато лечебно заведение за болнична помощ не разполага с такава система, то следва тя да бъде осигурена до 01.01.2018 г.“
Въвеждането на смесителните системи е заложено в НРД за медицински дейности 2017 г. в условията за сключване на договор с НЗОК и изискванията за изпълнение на посочените клинични пътеки и Амбулаторна процедура. Целта е постигане на по-точни и сигурни дозировки на лекарствените продукти за лечение на злокачествени заболявания и по-добър контрол при потреблението на инфузионните разтвори на лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания.
Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Относно стратегията за развитие на лечебните заведения за болнична помощ в в страната 44-то НС реши:



-В срок до 2 години да бъде изградена и въведена система за електронно здравеопазване и всички нейни компоненти.
-Министърът на здравеопазването да предоставя на Комисията по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на държавните общински лечебни заведения за болничната медицинска помощ два пъти годишно - през юни и декември. В срок до края на годината той ще трябва да представи информация на здравната комисия относно готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните общински лечебни заведения за болнична медицинска помощ и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение, както и да представи концепция за обезпечаването на всички кадри в системата и тяхното кариерно развитие.

Снимка: Труд

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в 44 НС: При надлимитни дейности не може да има тотална и пълна свобода



-От изключително подробния обективен анализ на проф. Михайлов, за което му благодаря, е видно, че проблемите в системата са на тактическо ниво: формулата на разпределение на средства от НЗОК. Това са нашите пари и на всички ни е ясно, че те не са достатъчни, за да задоволят абсолютно всички потребности на 343-те болнични заведения в страната. Какво може да се направи в тази посока? Може да се постигне обективност и прозрачност.
По отношение на т.нар. надлимитни дейности - не може да има тотална и пълна свобода. Един човек е казал, че да живееш в общество от хора и да се чувстваш свободен, е невъзможно. По отношение на мениджмънта на болниците, прави ли ви впечатление, уважаеми дами и господа народни представители, че говорим само за дългове на общински, държавни, университетски, но не и на частни болници? Какво означава това - че моделът на управление при частните болници е добър и ефективен. Значи трябва да се поучим от този модел. Това може да бъде постигнато не със стратегия за управление на лечебните заведения, може би това не е най-точната дума, но с контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев.
Ако имаме вашата подкрепа и необходимия минимум от време, ние ще отчетем резултати, повярвайте ми. Ще имаме много дискусии, ще имам удоволствието да отговарям на доста ваши въпроси и тогава ще вляза в детайлите на това, защо е на първо място по просрочени задължения университетската болница в Стара Загора, защо е шампион по задължения университетската болница в Пловдив, как, по колко и защо е в такава критична ситуация болницата в Ловеч. Тогава ще говорим с дати, цифри и имена. Защото аз съм за публичност и прозрачност в управлението.
Това е част от изказването на проф. Петров в 44 НС по време на разискванията по стратегията за развитие на лечебните заведения за болнична помощ.



Неизпълнение на условията от НЗОК по НРД 2017 ще доведат до протестни действия българките лекари



В случай на бездействие от страна на отговорните институции, българските лекари ще бъдат принудени да пристъпят към протестни действия“, това заявява БЛС в официална Декларация от УС и НС на съюза, изготвена след заседание на 9 юни.
Лекарите направиха задълбочен анализ и откроиха три основни проблема със съпътстващите ги последици. 
„Хронично недофинансиране на системата при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности води  до натрупан дефицит в бюджета на НЗОК и невъзможност лекарите да изпълняват качествено дейностите в обем, отговарящ на реалните потребности на пациентите, е първия проблем според съсловието. Липса на реално остойностяване на медицинските дейности и незаплащането на извършените услуги, генерира дългове на лечебните заведения.  Това поражда неудовлетвореност на работещите в здравеопазването и е причина  за миграцията на медицински специалисти; пациентите, губят доверие в системата и често проявяват целенасочено агресивно отношение към медицинското съсловие.
Като втори проблем лекарите изведоха системните нарушения на договорените условия в НРД 2017 от страна на НЗОК, изразяващи се в реализиране на икономии от касата при разпределение на бюджетите в болнична и извънболнична помощ; опит за подмяна на условия в НРД 2017 чрез едностранно издадени и несъгласувани с БЛС указания към РЗОК.
Непълноти и противоречия на нормативни актове с еднакъв ранг, регламентиращи медицинска дейност е третия проблем, който според лекарите отежнява допълнително системата на здравеопазване.
За справяне с проблемите, лекарите предлагат конкретни мерки, които включват  актуализация на бюджета на НЗОК за 2017; придържане към средните европейски стойности на разходите за здраве в размер на 6,9 % от БВП на страната; обособяване на отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средствата от здравноосигурителни вноски;  изчистване на дефицити в бюджета на НЗОК от предходни години и обективно планиране на разходите за следващи години; остойностяване на медицинските услуги; въвеждане на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за СИМП и болнична помощ за определен срок; въвеждане система за мониториране и стимулиране на качеството и др.
В декларацията, БЛС подчертава, че изложените проблеми и част от мерките за решаването им е трябвало да бъдат представени от председателя на БЛС и БАПЗГ на 9 юни пред 44-то Народно събрание в пленарна зала. Народните представители са отказали да чуят гласа на съсловието.
С декларацията си БЛС призовава всички отговорни институции и обществото да подкрепят предложените мерки за решение на съществуващите проблеми, с цел предотвратяване на приближаващата катастрофа в здравеопазването и запазване здравето на нацията.


Около 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до 5 години след поставяне на диагнозата





-Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за по-голяма част от смъртните случаи по света и в България-В световен мащаб между 17 и 45% от пациентите, приети в болница със сърдечна недостатъчност, умират в рамките на 1 година, а повечето умират в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата;
-Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания у нас с над 20 хиляди смъртни случаи годишно;
-Инвестициите в нови здравни технологии, които намаляват смъртността и удължават годините живот в запазено здраве, подобряват не само здравните, но и демографските показатели в национален план.


Макар и да остават водещата причина за по-голяма част от смъртните случаи, все повече хора със сърдечно-съдови заболявания живеят все по-дълго, благодарение на напредъка в медицината и същевременно изискват съответни грижи. Успехите в лечението означават, че вероятно все повече пациенти ще живеят все по-дълго с хипертония, състояние след прекаран инсулт, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност (СН)*, която заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Тези заболявания да продължават да създават нарастваща тежест върху здравната система и икономиката на страната ни.
Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за по-голяма част от смъртните случаи по света и в България. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Един от четири пациенти със сърдечна недостатъчност умира до 1 година, а всеки втори – до 5 години след поставяне на диагнозата.
„В България няма публикувани данни от цялостен национален регистър на болните със сърдечна недостатъчност. Смятаме, че над 140 хиляди са пациентите, които живеят със сърдечна недостатъчност, а над 20 хиляди са смъртните случаи от това заболяване годишно, което представлява около 18% от всички смъртни случаи“, съобщи доц. Пламен Гацов, зам. началник кардиологична клиника, II-ра МБАЛ - София.
Ето защо ранната диагностика и лечение на СН са от съществено значение за удължаване живота на пациента и подобряване на качеството му.
Инвестициите в нови здравни технологии, които намаляват смъртността и удължават годините на живот в запазено здраве подобряват не само здравните, но и демографските показатели в национален план.
„Покритието на страната ни с катетеризационни лаборатории е осигурено. Инвестициите в центрове за инвазивна кардиология, които започнахме преди години, бяха определени като разход, който в следващите години доведе до значително намаление на смъртността от инфаркт на миокарда“, подчерта проф. Арман Постаджиян,началник кардиологично отделение, УМБАЛ „Св. Анна” -  София.
„Въвеждането на новите здравни технологии, с доказано превъзходство спрямо общоприетия „златен стандарт“ за лечение с ACE инхибитор, в лечението на СН променя живота на пациентите и може да намали с 20% риска от сърдечно-съдова смърт и хоспитализация за СН. Ранната диагностика и лечение на сърдечната недостатъчност са от съществено значение за удължаване живота на пациентите и подобряване на неговото качество. За целта обаче е необходимо пациентите без забавяне да бъдат насочвани към кардиолог, който да поеме лечението и проследяването им“, допълни проф. Цветана Кътова, началник отделение по неинвазивна кардиология в МБАЛ „НКБ” в София.
СН е сериозно хронично заболяване. Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с водене на начин на живот, характерен за Западните страни.
Въпреки напредъка в медицината през последните 20 години, сърдечната недостатъчност има по-лоша прогноза в сравнение с най-разпространените видове рак и оказва дълготрайно неблагоприятно въздействие върху здравето и качеството на живот на пациентите и техните близки. Симптомите на задух (диспнея) и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.
„Сърдечната недостатъчност е най-честата причина за хоспитализация при пациентите нaд 65 г. възраст. Хоспитализациите са един от най-силните предиктори за смъртност и огромен икономически разход за здравната система. Около ¼ от всички рехоспитализации са през първия месец, а около 40% са в т.нар. вулнерабилен период до 3-ти месец след изписване. Една от мерките за постигане на тази цел е наличието на приемственост между болничната и амбулаторната кардиологична помощ. Разработването на програми за ранно проследяване на дехоспитализираните пациенти е ефективна мярка в борбата с ненужните хоспитализации и доказала своите ползи. Пациентите, които след изписването биват ранно и адекватно проследявани, имат по-ниска честота на ранните рехоспитализации. Пилотен проект за по-стриктно амбулаторно наблюдение у нас показа, че адекватното проследяване на тези пациенти след изписването им от болница, намалява смъртността и рехоспитализациите над 2,5 пъти само в рамките на 6 мес. Това го прави много ефективен модел с голямо здравно и икономическо значение”, сподели доц. Йото Йотов, началник отделение по неинвазивна кардиология, УМБАЛ „Св. Марина”, гр. Варна като се позова на опита от болницата им.
По думите му трябва да има свързаност между болничната и амбулаторната кардиологична помощ и програми за адекватно проследяване на дехоспитализираните пациенти със СН като подход, ограничаващ рехоспитализациите.
Въпреки нарастващата заболеваемост от СН, проблемът все още не среща достатъчно разбиране и са нужни по-сериозни действия на международно, национално и местно ниво, за да се ограничат последиците от заболяването за обществото.
„Едно от основните предизвикателства в лечението и проследяването на сърдечно-съдовите заболявания и в частност на сърдечната недостатъчност е липсата на национални представителни данни -.обединяването им в регистри, както национални, така и международни. Те биха дали по-ясна представа за реалната тежест на тези заболявания, както и за ефекта от инвестираните средства и усилия от страна на медицинските специалисти и институциите. Всичко това би подпомогнало изграждането на национална стратегия за контрол на сърдечно-съдовите заболявания, които в крайна фаза водят до СН - комплексно заболяване изискващо мултидисциплинарен подход на лечение, обърна внимание доц. Иво Петров, началник клиника по кардиология и ангиология, УМБАЛ „Сити Клиник” - София.
Кардиолозите се обединиха около необходимостта от – превенция и програма за първична и вторична профилактика, но с ясно разписани правила и финансиране, институционална подкрепа, но не само от МЗ, и електронно базирано наблюдение на пациентите. Те се обединиха още и около тезата, че достъпа до специализирана медицинска помощ трябва да е облекчен у нас, и че у нас липсват центрове за физическа и психологическа рехабилитация на пациенти претърпели сърдечно-съдови инциденти.
Те подчертаха, че нямаме национална програма, както и регистър на сърдечносъдовите заболявания, и че в нормалните страни пациентите влизат в болница, за да бъдат лекувани, докато у нас влизат за да бъдат изследвани.
По думите им клиничната пътека за физиотерапия е в рамките на една седмица, при необходими най-малко три, а в някои случаи и повече дни от един календарен месец.
------
На СН* бе посветен проведеният на 9 и 10 юни в столицата научен симпозиум на тема - „Остра, хронична сърдечна недостатъчност и кардиомиопатии – нови предизвикателства в диагностиката и лечението“, организиран от работната група по сърдечна недостатъчност и кардиомиопатии към Дружество на кардиолозите в България.

Аmerican Hospital и KOÇ University Hospital откриха офис в София



KOÇ University Hospital (Университетска болница КОЧ) е единственият официален представител извън САЩ на американския онкологичен център MD ANDERSON в Хюстън (Тексас, САЩ).
Тя разполага с първия в Европа и Близкия Изток радиохирургичен апарат ICON за големи мозъчни тумори, с което осигурява най-иновативно и съвременно лечение на пациентите си. Лечението на мозъчни тумори с последното поколение гама нож ICON не изисква хирургическа намеса, като уникалното при него е, че апаратът е подходящ и за пациенти с тумори над 3,5 см.
Гама ножът е процес, чрез който се насочват множество нискоенергийни радиоактивни лъчи към зоната на заболяването във вътрешността на черепа, без да увреждат здравата мозъчна тъкан. Използван е за първи път през 1968 г., а днес се използва в около 330 центъра в цял свят. Според статистически данни от 2017 г., повече от един милион пациенти с различни
мозъчни заболявания са лекувани с гама нож.
Апаратът за томография е интегриран в апарата на гама ножа и в случай на необходимост може да се прилага лечение без метални рамки. За стабилизирането на главата на пациента се използва маска вместо метална рамка. Освен това с него могат да бъдат лекувани и някои тумори, които се намират в критични или в големите области, като рискът от странични ефекти от радиацията е минимален.
Процедурата елиминира необходимостта от анестезия и реанимация и отнема само няколко часа. Предимствата на лечението с гама нож са свързани още с липса на необходимост от подстригване на косата и бързо връщане на пациента към работен режим. Още на следващия ден от лечението пациентите могат да се върнат към нормалното си ежедневие. Гама ножът може да се използва и при деца, но не при всички видове тумори.
Освен за доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори, гама ножът ICON се прилага също при лечение на артерио-венозни малформации, двигателни нарушения и тремор при болни от Паркинсон.
„Ние няма да продаваме надежда, това мога категорично да заявя. Придържаме се строго към принципите на доказателствената медицина и ги прилагаме винаги, след комплексна оценка на състоянието на всеки един пациент. За всеки пациент очертаваме правилният път на  лечение.
Българските пациенти ще могат да се възползват от цялото ни портфолио от медицински услуги, които предоставяме на държави от региона и света “, каза проф. д-р Сергин Акпек, зам.-директор по медицинските дейности на American Hospital, на специална пресконференция.
В офиса на Аmerican Hospital и KOÇ University Hospita в гр. София (адрес: бул. "Христо Ботев" 26, тел.: +359 888 912 702) българските граждани ще могат да получат пълна информация за всички възможности за лечение в двете лечебни заведения.