Translate

събота, 28 октомври 2023 г.

Уролози от ВМА с безплатни прегледи в рамките на Movember-2023

 

 

Военномедицинска академия /ВМА/ ще се включи в инициативата с профилактични
прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите.

Консултациите със специалистите от Клиника „Урология” ще се осъществяват в дните понеделник, сряда и петък /през целия месец ноември/, от 15.00 до 18.00 часа, в кабинет№242 -ет.2 в Поликлиника-ВМА.

За целта е необходимо записване на телефон 02/ 92 25 334, до изчерпване на предварително обявените часове. Препоръчително е пациентите да изследват предварително своя простато-специфичен антиген /ПСА/PSA/.

Простатният карцином е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа и у нас. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза простатно-специфичен антиген /ПСА/PSA/ при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином /брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване/. Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани с лекар уролог и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента.

В началната си фаза на развитие, простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит навреме.

 

 

Хелоуин по KINO NOVA – фантастичен маратон от филмови премиери

На 31 октомври филмовият канал ще предложи вълнуващо екранно изживяване

 

 

Броени дни остават до Хелоуин, а с него идва и страховитият филмов маратон по
KINO NOVA. На 31 октомври филмовият канал ще предложи вълнуващо екранно изживяване за малки и големи с фантастични ленти и спиращи дъха свръхестествени хоръри. Зрителите ще се потопят в духа на празника със специална селекция от заглавия, три от които са премиерни за България.

В 21:00 ч. зрителите ще могат да гледат премиерния „Семейство Адамс 2“ - втората част на съвременния анимационен прочит на историята за зловещото семейство. Любимите герои се завръщат с нова доза страховити емоции, неустоим хумор и чудати приключения. Мортиша и Гомес са силно обезпокоени, че децата им растат, пропускат семейните вечери и са напълно погълнати от новите си интереси. За да възстановят връзката си с тях, те решават да вкарат Уензди, Пъгсли, чичо Фестър и останалите колоритни герои в своя обитаван от духове кемпер и да тръгнат на път за една последна нещастна семейна ваканция. Какво толкова може да се обърка? 

Вечерта на Хелоуин ще продължи с хитовата премиера с режисьор Джон Кразински – „Нито звук 2“. Зрителите ще могат да гледат номинираната за престижните награди BAFTA лента от 23:00 ч. в деня на Хелоуин. В главната роля в научнофантастичния филм отново влиза звездната актриса Емили Блънт, а към каста се присъединява още талантливият Килиън Мърфи. Сюжетът проследява историята след смъртоносните събития в дома на семейство Абът. Сега майката Евелин, тийнейджърите Рейгън, Маркъс и новороденият им брат трябва да се изправят срещу ужасите на външния свят, докато продължават битката си за оцеляване в пълно мълчание. Принудени да се впуснат в неизвестното, те бързо разбират, че съществата, които ловуват чрез звук, не са единствената заплаха, която дебне отвъд пясъчната пътека.

Страховит завършек на фантастичния маратон ще предложи премиерната лента „Кендимен“ от 00:50 ч. Филмът е четвъртият от страховитата поредица за „Кендимен“, базирана на краткия разказ „Забравеният“ от Клайв Баркър. Откакто се помнят, обитателите на квартала „Кабрини Грийн“ в Чикаго са тероризирани от свръхестествен убиец. Действието на филма се развива в наши дни, когато визуалният художник Антъни Маккой /Яхя Абдул-Матин II/ и приятелката му /Тейона Парис/ наемат луксозно таванско жилище във вече спокойния и облагороден квартал. Но

случайна среща със стар обитател /Колман Доминго/ започва да разкрива постепенно на Антъни истинската история зад Кендимен и отприщва вълна от насилие, която го поставя в директен сблъсък със съдбата.

 

National Geographic - Последната битка на Хитлер, сезон 5 /6 еп. по 60 мин./

Премиера: 31 октомври 2023 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки вторник от 22:00 ч.

 

 

На 6 юни 1944г. Съюзниците най-накрая изпращат войски в Нормандия, за да отворят Западния фронт. Но след първоначалната изненада от десанта и напредването на войските им, верните на нацистите групи са решени да направят непробиваем обръч около градовете, крепостите и укрепленията, за да защитят Третия райх. Това са истории за отчаяни битки, водени на ръба на поражението, не просто за победа, а и за оцеляване.