Translate

петък, 27 октомври 2023 г.

В централата на БЛС беше открит бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов

 

В кампанията по набирането на средства за изграждане на скулптурата се включиха много дарители и организации

 

 

В централата на БЛС беше открит бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов. Преди
около седмица навръх празника -19 октомври, на който почитаме Св. Иван Рилски, закрилник на българските лекари, бе официалното откриване на скулптурата на д-р Черкезов, в знак на почит и признателност към личността и делото му. Тази година се навършиха 60 години от жертвата на младия лекар, който на 15.08.1963г. спасява 47 души от горящ автобус, но загива от раните си, както и 30 години от официализирането на празника – Деня на българския лекар.

Бюстът на д-р Стефан Черкезов е изработен от скулптора Красимир Кръстев-Ломски. Той е отлят от месинг и е поставен върху постамент от черен гранит. Скулптурата представлява реалистичен портрет на д-р Черкезов.

"В създаването на образа съм се стремял да пресъздам драматизма и непоколебимата решителност в погледа на човека, застанал пред огнената бездна и взел светкавично решение да спаси другите, дори и с риск за живота си, който за съжаление и загубва", споделя за творбата авторът. 

„Силата на лекаря е в неговото сърце“. Тези думи на Парацелз, които са изписани на скулптурата, много точно описват нашата мисия като лекари, но и като човеци“, заяви при откриването на бюста д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС. Той подчерта, че паметника увековечава името на д-р Черкезов и ще напомня на всички посетители за неговото дело. Д-р Маджаров благодари на всички дарители, които подпомогнаха със средства изграждането му.

Инициаторът на изграждането на скулптурата д-р Тотко Найденов отбеляза, че д-р Черкезов изгаря за да живеят другите и осъществява девиза на средновековните лекари „Светейки на другите, изгарям“.

 По-късно днес, на официалната церемония „Лекар на годината 2023“, предстои за първи път да бъде връчено отличие за лекарска всеотдайност и етика на името на д-р Стефан Черкезов. Ще бъде обявен и носителят на званието „Лекар на годината“, както и отличените в традиционните категории достойни медици. Церемонията бе по-специална, защото се проведе за 20 пореден път, като първата инициатива е била на проф. Кехайов през 2003г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар