Translate

четвъртък, 11 май 2017 г.

Яна Овчарова и Алфредо Торес пуснаха горещ хит



Поппевицата Яна Овчарова (дъщерята на Румен Овчаров) и латино танцьорът Алфредо Торес заформиха луда латино фиеста по време на промоцията на клипът към съвместното им парче „Мucho горещо“. В него и двамата влизат в нови роли - певицата става танцьорка, а Алфредо-рапър.
На представянето на клипът Яна показа, че вече отлично е овладяла латино стъпките, които Алфредо й преподава в своята зала. С огненото си изпълнение двамата успяха да качат на дансингът  на клуб „Ла Кубанита“ гостите на събитието, сред които присъстваха журналисти, банкери, приятели и колеги на Яна. Не е тайна, че тя работи като банкер, което ѝ дава възможност да финансира музикалните си проекти. Изпълнителите получиха много букети и сувенири от гостите на партито, а след това разгорещиха страстите, като изпълниха на живо не само новата им колаборация, но и свои солови парчета. „Мucho горещо“ е поредната авторска песен на Яна, като аранжиментът е дело на Светлин Къслев, а мастерингът на Росен Стоев. Синеоката певица благодари специално и на режисьорът на стилното видео Тосен Рамар, който е кадър на НАФИЗ. Яна и Алфредо се надяват, че клипът ще зареди с красиви летни емоции почитателите на българска поп музика и загатнаха, че им предстоят още изненадващи проекти.
Гледайте видеото на - https://www.youtube.com/watch?v=8SOJQQ3x7R4и

„Голям кулинарен речник“ на Александър Дюма



 Кулинарната библия идва 144 год. след отпечатването й във Франция

Александър Дюма е не само „Тримата мускетари“ и „Граф Монте Кристо“, но е бащата на легендарната френска кухня. За първи път на български излиза венецът на неговия живот – готварската библия „Голям кулинарен речник“. Обемистият труд е плод на няколко десетилетия събирачество, както и на безброй трапези с изобилие от кулинарни изкушения и куриозни случки с най-известните личности на XIX век.
Между книгите и пътешествията си Дюма събира и съставя несравними рецепти за крале и плебеи, за мускетари и техните слуги. Неговият вкусен шедьовър е наръчникът на всички знаменити шеф-готвачи от новото време.
Често се цитира едно изказване на Дюма: „Искам да завърша своето литературно творчество от петстотин тома с една готварска книга“. И през 1869 г. тя е факт. Ръкописът е предаден на неговия приятел и издател Алфонс Льомер през март 1870 г. и вече е в печатницата, когато настъпват тежки и тъжни събития, от които Александър Дюма си отива от този свят. Това отлага отпечатването на книгата, но след години се пристъпва към него благодарение на приятелите на прочутия автор.
От страниците на последната му творба се усещат не просто любовта към живота, дарбата да харесваме, потребността да разказваме, хубавото настроение, чистотата на мисълта, съвършеният смисъл и детинското възхищение от всички прекрасни неща в живота, но и очарованието на истинското словесно изкуство, което превръща храненето в поезия за тялото, а поезията – в храна за духа.
Книгата е написана под формата на речник, а по обем и обхват може да бъде наречена с пълно право енциклопедия.
В 640-те страници ще откриете безброй рецепти, менюта и описания на пищни пиршества. Ще научите за невероятни специалитети като чорба от 17 вида риба или ястие от десет пълнени една в друга птици. Ще научите за кулинарни изживявания, довели до появата на герои от известни романи на автора. Те са кръстени на знайни и незнайни майстори на черпака. Така Дюма е искал да им се отблагодари за гастрономичните пиршества, на които е присъствал като съучастник и главен консуматор. Ще разберете как абсолютно всеки продукт може да влезе в употреба до последния грам – от еленовите рога до корубата на костенурката.
За всяка храна в кулинарния речник на Дюма има прелюбопитна история, а зад всяка история – интересни личности и връзки с множество реални. Книгата ще ви потопи в невероятни приказни кралски пиршества с точните менюта и ястия, същите, за които в приказките се казва „три дни яли, пили и се веселили“.
Ще ви направи впечатление, че Дюма недолюбва вегетарианските ястия – нарича „постно“ ядене това, което е сготвено с месо без тлъстини. Неговите постни супи са с пилешко, телешко или с дивеч. По същата причина авторът не обича много и салатите. За сметка на това предлага многообразни разядки, изпъстрящи менюто между основните ястия, които служат за оправяне на вкуса и подготовка на небцето за новите наслади.
Думата, която може да опише най-добре тази книга е изобилие. Аристократичните маси се огъват от трюфели, стриди, скариди, изкусителни сладоледи. Други предложения – като говежди очи и паниран свински мозък в шкембе – може да звучат странно днес, но също привнасят своя куриозен нюанс към любопитната книга.
„Голям кулинарен речник“ е не само за гастрономите, не само за заклетите почитатели на Александър Дюма, а за всички любопитни читатели, които вярват в максимата „Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си“. Бащата на „Тримата мускетари“ прави точен, подробен, проникновен и пищен портрет на своето време, нарисуван чрез... храната.
В „Голям кулинарен речник“ Дюма публикува и рецепти в стихотворна форма. За българското издание те са преведени изящно от Недялко Йорданов:
Птицата патица плува в реката,
после в калта си навира крилата,
и каканиже от сутрин до мрак
с този досаден патешки грак.
Но като стане дебела и сочна –
имам рецепта за патешко – точна:
първо – прерязвам й шията с ножа,
после оскубвам й тлъстата кожа
и я нарязвам на осем парчета,
и ги опичам на осем филета,
или да кажем – на осем кебапа –
и овкусявам ги със сос от ряпа,
после прибавям сос от маслини...
Това е рецепта от стари години!
Тлъста ми патицо, на тебе поклон!
Ще те излапам със сок от лимон!

Набирането на кандидатури в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” ще продължи до 25 май 2017 г.



Престижните „Зелени Оскари“ ще бъдат връчени в началото на юни

Националният конкурс, чиито организатор е b2b Media, се превърна в емблема на отговорния и екологично съобразен бизнес. Конкурсът и включва някои нови отличия, които са в синхрон с развиващата се бизнес среда у нас и нови призове за личности, компании, общини и неправителствени организации. Кампанията се провежда за седма поредна година.

Всяка компания, която е проявила „зелена“ инициативност през изминалата 2016 година, може да кандидатства онлайн за престижните награди на - green.b2bmedia.bg, а категориите са:
-Автоиндустрия, транспорт, логистика и телекомуникации;
-Енергетика, воден сектор;
-Технологии, IT продукти и услуги;
-Индустрия и производствен сектор;
-Рециклираща промишленост, управление на отпадъци;
-Обществени организации, общини и държавни структури;
-Строителство, недвижими имоти, търговски площи, бизнес сгради;
-Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия;
-Финансови, банкови, счетоводни и правни услуги;
-Био индустрия, зелен бизнес;
-Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство;
-Сектор "образование", ПР и рекламни услуги.
За втора година в състезанието се включват стартиращи „зелени“ бизнес идеи. Инициативата е насочена към студенти, стартиращи фирми, предприемачи, изследователи и неформални екипи, които имат възможност да представят своите „зелени“ бизнес идеи, свързани с предизвикателствата на климатичните промени.
Кандидатите с най-впечатляващи екологични резултати получават грамота и статуетка, а някои ще бъдат отличени и със специалните награди на журито и публиката:
Награда: "Принос към зелената идея"
Награда: "Зелена иновация"
Награда: "Устойчиво развитие за „зелена” икономика"
Награда: "Безхартиен офис"
Награда: "Зелено перо"
Награда: "Зелена личност" - награда на публиката






 

„Енциклопедия на серийните убийци“ – по-смразяваща от психотрилър и по-стряскаща от филм на ужасите



Книгата преобръща мисленето с потресаващите истории. Представя 26 световноизвестни серийни убийци (действали от XV-и до края на ХХ в.), които са оставяли кървавия си отпечатък в продължение на пет века на пет континента.
Документалните очерци са групирани в две части. В първата са включени исторически серийни убийци, а във втората – съвременни. Увлекателно разказаните действителни истории са основани на богат и ясно структуриран фактологичен материал, почерпен от множество полицейски, съдебни и исторически архиви, сведения на бивши агенти на ФБР, статии в медиите, анализи на криминолози и психолози, трудове на световни специалисти по темата, спомени на адвокати, следователи и близки на жертвите, както и такива на убийците.
Всяка история се развива като криминален процес – разглежда личността на престъпника, описва действията му без да спестява и най-чудовищните детайли, проследява разследването на случая, залавянето, осъждането и възмездието. Задълбочено се изследва психологията на убиеца, неговите мотиви, доколкото могат да бъдат характеризирани, и факторите, които са формирали личността му. Ясно е представена историческата сцена, на която се разиграват престъпленията и историческите фактори, които ги провокират. Изложени са всички популярни версии за самоличността на мистериозните и будещи особено любопитство имена на незаловени убийци като Джак Изкормвача и Зодиак. Включен е и предполагаемият убиец, който стои зад името Зодиак, посочен от полицията едва миналата година.
Книгата е илюстрирана с множество снимки на убийците и техните жертви, с портрети на специалисти, участващи в залавянето им, с кадри от местопрестъпленията и изображения от отразяването на случаите в медиите.
Любопитна и зловеща, „Енциклопедия на серийните убийци“ поразява и ужасява, защото разказва реални истории, проследявайки всички възможни нишки. Страховитите случаи ще накарат и най-хладнокръвния читател да потръпне от ужас, потрес, гняв и безсилие и няма да оставят никого безразличен.
Може би се питате защо да инквизираме въображението си с немислимото, което тези антигерои превръщат в действителност? Кому е нужен този труд?
-Това са любопитните да надзърнат в най-тъмните ъгли на човешкото съзнание. Патологичното, страшното, заплашителното – онова, за което често не можем да намерим думи, прозира от всеки ред на тази книга.
-Това са почитателите на психотрилъра, хоръра и криминалето. Те ще оценят, че реалните случаи са много по-смразяващи от авторските. Престъпленията и преследването на истинските серийни убийци са единицата мярка, по която се пишат романите.
-Това са родителите и учителите, цялото ни общество като фактор, който възпитава бъдещето на България. Всички трябва да проумеем, че корените на злото обвиват душите на децата, които растат сред неразбиране и тормоз. Всеки ден се сблъскваме с примери за детска престъпност – сбивания, водещи до убийства „по непредпазливост“ – потресаващи престъпления, които почернят не само едно семейство, едно училище, един град, а ни карат да се замислим на къде отиваме всички ние.
Книгата на съставителя Красимир Тодоров скоро ще бъде на пазара с логото на издателство „Милениум“. Корицата, която показва част от лицата на злото, е на художника Николай Киров.


Диагностицирането на лупус се бави от 6 до 10 години



От ляво Миглена Иванова

Никой не е застрахован от лупус, от него са засегнати и известни певци като Сийл, Лейди Гага, Тони Бракстън, Пола Абдул, Селена Гомес и вече покойният Майкъл Джексън.  
Миглена Иванова, която живее с лупус и открито разказва за своето заболяване обясни, че неслучайно лупусът е наречен „Великият имитатор”. Това системно автоимунно заболяване може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност. Обикновено първите симптоми са болки в мускулите и ставите, висока температура, кашлица и тогава започва безсмислено изписване на антибиотик. Но болките продължават, придружени от хронична умора, понякога от косопад и обриви по кожата. Малко са лекарите, които биха свързали всички тези симптоми, за да стигнат до диагнозата лупус. Затова диагнозата се забавя с години. Аз чаках близо 5 г., докато разбера, че имам лупус, като един месец дори живях и с ужаса от диагнозата рак на бъбрека, сподели тя.
„Късното поставяне на диагнозата е проблем при всички ревматични заболявания, заяви Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ).
По данни от европейски изследвания диагностицирането на болестта на Бехтерев се забавя средно с 10 години, ревматоидния артрит – с 2 г., лупуса – от 6 до 10 г., псориатичния артрит – с 5 г. Това е огромен проблем за хората с ревматични заболявания, защото липсата на навременно и адекватно лечение води до тяхната инвалидизация. Когато обаче се лекуват навреме, изобщо не се стига до инвалидност или тя се отлага далеч във времето.” 
------
Лупусът е рядко, системно, автоимунно заболяване, което се среща при един на всеки около 2 хил. души. В България лупусът е включен в списъка с редки заболявания.
Честотата му е под 50 случая на 100 000. В Европа честотата на заболяването варира между 12.5 и 39 случая на 100 000 души.
Все още не са известни причините за отключването и развитието на болестта. Установено е, че болестта е генетична, но съществуват и други фактори за отключване на лупуса: слънчевата светлина, стресът, хормоналния дисбаланс, цигареният дим, някои лекарства, инфекциозни агенти и други.
На латински лупус означава вълк -заради лезиите по лицето, които напомнят ухапване от вълк. Но и заради спецификата на заболяването: собствените ни антитела безжалостно атакуват здравите клетки в тялото. И понякога ги унищожават напълно.
Окончателно излекуване от лупус няма. Диагнозата е доживотна. Целта е да се постигне ремисия и да бъдат предпазени органите от увреждане Лечението на лупус често изисква усилията на мултидисциплинирен екип: ревматолог, клиничен имунолог, нефролог, кардиолог, хематолог, дерматолог, невролог, ендокринолог и други. След поставянето на диагнозата лекарят и човекът с лупус съвместно трябва да разработят план за лечение, базиран върху: активност на заболяването, вид, възраст, пол, общо здравословно състояние (здравен статус), симптоми и начин на живот.
Заболяването засяга преди всичко млади жени. То се среща 8 пъти по-често при жените, но понякога поразява и деца, както и хора на всякаква възраст.
Основни проблеми на хората с лупус в България са липсата на информация и трудният достъп до специалисти, които са малко на брой и неравномерно разпределени. На практика в България такова нещо като мултидисциплинарен екип няма. Болните са принудени да ходят от кабинет на кабинет. Ако изобщо бъдат диагностицирани. Засега НЗОК покрива 100 % само биологичната терапия за заболяването. Останалите медикаменти хората си плащат сами. Понякога доплащането стига от стотици до хиляди лв. на месец, което е непосилно за много от пациентите.

 

Проф. Гьокхан Яджъ - оперирал Люси Иларионов ще консултира в София на 19 май



За 2015-2016 година специалистът има над 400 пациенти с наднормено тегло. 100% от оперираните са свалили излишните килограми

Проф.д -р Гьокхан Яджъ пристига у нас, за да се срещне с пациенти, които се нуждаят от хирургическо лечение на наднормено тегло. Консултациите със специалиста с над 25-годишен опит са безплатни и ще се проведат на 19 май в централния офис на болница Гювен Анкара в София - бул. "Цар Освободител" 14 (сграда Ландмарк, ет. 5), като записванията трябва да се направят предварително на телефон 0890187777 или 0893097777.
Проф. Яджъ е завършил Военномедицински факултет Гюлхане. Бил е научен сътрудник в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ - Отделение по трансплантация. През 2005 г. е обявен за почетен член на престижния университет. През 2010-а завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург - Франция, Програма за бариатрична и метаболитна хирургия. Яджъ специализира и в Медицински център АСАН, Южна Корея по Програма за Трансплантация на черен дроб жив донор.
Лекарят от престижната турска болница Гювен Анкара, който преди година оперира известния ни режисьор Люси Иларионов е специалист по Обща и Онкологична хирургия, трансплантации на органи и бариатрична хирургия.
В болница Гювен Анкара през 2015-2016 година са оперирани над 400 пациента с наднормено тегло. 100% от оперираните са свалили излишните килограми.
Бариатрична и метаболитна хирургия е най-ефективния вариант за лечение на затлъстяване. Лечението чрез хирургическа интервенция решава проблема с метаболитните смущения, осигурява трайно намаляване на теглото, елиминира съпътстващите заболявания, намалява свързаната със затлъстяването смъртност и предотвратява влошаващите качеството на живот проблеми.
Хирургическото лечение елиминира възникнали вторични заболявания като Диабет тип 2, хипертония, остеопороза и ставни заболявания , сънна апнея.
Бариатричната хирургия осигурява отслабване в големи размери. Операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи. 
От миналата година водещата болница в турската столица приема и пациенти от България за хирургическо лечение на наднормено тегло. Сред първите бе Люси, който благодарение на успешната операция, за около година свали над 90 кг, като преди това тежеше над 185 кг.

Победителите от „Купата на Coca-Cola” ще тренират в школата на Кристиано Роналдо



Тази година „Купата на Coca-Cola” ще даде възможност на 10 ученици от страната да прекарат няколко дни в една от най-известните школи в света – тази на „Спортинг“, Лисабон. Спортният лагер ще бъде голямата награда за тима, който покаже своите най-добри футболни умения по време на финала на турнира, който ще е проведе между 9-11 юни в Русе.
Победителите в най-големия междуучилищен футболен турнир ще могат да посетят един от най-известните стадиони в света Жозе Алваладе, както и музея на отбора. Освен с успешния си отбор, футболният гранд „Спортинг“ е прочут още със своята футболна школа. Тя е спомогнала за създаването на някои от най-добрите португалски играчи като Луиш Фиго, Луиш Нани, Кристиано Роналдо и Рикардо Куарежма. Школата е първата и единствена спортна академия в Европа, която получава сертификат за качество ISO9001:2008.
На 13 май 33 отбора от Варна и региона ще се изправят един срещу друг в решаваща битка в Технически университет – Варна. Те ще определят победителя, който ще играе на големия финал между 9 и 11 юни.
Освен много емоции на зеления терен, страхотни игри и подаръци очакват всички дошли да подкрепят своя любим отбор. Тийн идолите Ицака, Радост Тодорова и Недко, част от „Играчи FC” ще се присъединят към тях, за да направят съботния ден незабравим.

Банка ДСК откри в „Сердика Център - своят първи клон, предлагащ пълно дигитално обслужване



То е съобразено с най-новите достижения на високите технологии в банковия сектор. С него се слага началото на ново поколение офиси на банката, отговарящи на съвременните изисквания на всички клиенти, особено на младото, динамично поколение.
Офисът в „Сердика Център“ може да се нарече хибридно пространство между он/офлайн обслужването и за много от клиентите на банката то е и образователно място за онлайн услуги. Освен че дава възможност за пълно самообслужване за тези, които са запознати с IT новостите в сектора, за останалите може да бъде мястото, където да научат повече за възможностите за онлайн банкиране. В този смисъл този банков офис не е граница, а преход, където директното обслужване обучава и пренасочва клиента към дигиталното пространство.
Още на входа, два екрана запознават влизащите с подробна информация за предлаганите продукти и услуги. Във вътрешността е инсталирана специална конзола с възможност за интернет банкиране, „виртуална папка“, съдържаща всички необходими документи и описание на стъпките за калкулиране и кандидатстване за кредит. Папката съдържа и друга полезна информация – в нея е представена тарифата за услугите на Банка ДСК, лихвен бюлетин и др.. От екран клиент може да  заяви и калкулира сам кредита си, въвеждайки размера и допълнителни параметри, може да види всички такси и комисиони, размера на вноски и всичко важно, което трябва да знае, преди да предприеме кандидатстване за кредит. В обособена зона са предоставени таблети за работа със специализирани мобилни приложения на Банката за тези, които са свикнали да банкират отдалечено. В зоната за посрещане банкомати за вноски, теглене и бързи плащания посрещат клиенти, за да ги улеснят напълно самостоятелно да извършват трансакции.
Виолина Маринова, Главен изпълнителен директор на Банка ДСК, коментира новата концепция на банковите клонове:
-Живеем в епохата на дигитализация, която променя стремглаво бизнес моделите и работната среда. Ето защо ние даваме на нашите клиенти обслужване, което изпреварва промените.Новият офис е и място за директен контакт с нашите любезни служители, готови да консултират по всички възникнали въпроси. За целта сме разположили три консултантски и две бързи касови места, на които работят отлични професионалисти.
Използвали сме новите технологии, за да ограничим максимално броя на документите на хартиен носител чрез прилагане на съвременен процес по подписване на документи с електронна писалка на специализирани устройства и тяхното изпращане по електронен път към клиентите. Постигнато е намаляване времето на обслужване чрез прилагане на автоматизиран процес на регистрация и актуализация на данните на клиенти в банковата система.
Банка ДСК започва да създава все повече свои поделения с модерен и конкурентен облик, предвид стремителните промени в сферата на високите технологии и изискванията от страна на своите клиенти.

Близо 80% от българите биха искали да прекарват повече време в планината



Пътуването сред природата е все по-предпочитан начин за разтоварване и почивка през почивните дни. Преобладаваща част от българите - 53.8% избират да почиват както на планина, така и на море, 26.4% планират почивката си изцяло на планина, докато тези, които искат да почиват само на морето са едва 19.8%. Основните фактори при планиране на почивката са финансите на домакинството, свободното време и децата в семейството.
Над 38% от българите ходят на планина веднъж-два пъти годишно. Близо 80% обаче биха искали да прекарват повече време в планината. Причините са - чистият въздух, спокойствието и възможността да се заредят с положителна. Тенденцията градския човек да търси контакт с природата, какъвто липсва на над 2/3 от хората, е свързана с умората от забързания градски живот, перманентният стрес и нуждата да „презаредиш“, за да се справяш с ежедневните предизвикателства, сочат данните от проучване на Алфа Рисърч, проведено през март т. г., сред градското население у нас.
Данните от анкетата показват също така, че планината е предпочитаното място за 64% от цели семейства, за 31% от  приятелски компании и едва 6,5% от анкетираните съобщават, че прекарват времето си в планината сами.
За 62%от анкетираните липсата на свободно време, а за 35% финансовите ограничения са сред основните причини хората да не прекарват достатъчно време в планината, независимо, че на всички тях им се иска по-често да бягат от напрегнатия живот в града.
Планината се свързва с чистота, спокойствие, здравословния начин на живот и възможност да черпиш сила от природата. Тя е символ и на чистата вода – 69% от българите предпочитат бутилираната вода, която консумират, да произлиза от естествен източник в планината.

вторник, 9 май 2017 г.

Рут Колева ще зарадва феновете на соул и джаз музиката с ексклузивен концерт в Лондон на 14 Май

Певицата, която по-рано тази година бе гост в шоуто на Роберт Елмс по BBC, ще представи за първи път музиката от новия си албум Confidence. Truth в Англия.
Концертът е по покана на престижното Pizza Express – място където свирят едни от най-актуалните имена в Джаз и Соул-а.
Концертът в Лондон е първото участие на певицата, след кратка пауза, поради здравословни проблеми.
В Лондон, освен музиката от новия й албум, Рут ще изпее и някой от най-мелодичните си песни – „Близо“ и „Защо?“.
Рут Колева, е един от малкото популярни български певци, с международно признание. През 2016та тя бе отличена с „Best Jazz Singer” награда от Inter FM – Япония, а същата година стана и първият роден изпълнител със солов концерт в Cotton Club – Tokyo.
Тази година, Рут ще представи музиката си в Южна Корея, Япония и Австралия, като Лондон е първата дата от турнето, което ще продължи до края на годината.