Translate

четвъртък, 11 май 2017 г.

Близо 80% от българите биха искали да прекарват повече време в планината



Пътуването сред природата е все по-предпочитан начин за разтоварване и почивка през почивните дни. Преобладаваща част от българите - 53.8% избират да почиват както на планина, така и на море, 26.4% планират почивката си изцяло на планина, докато тези, които искат да почиват само на морето са едва 19.8%. Основните фактори при планиране на почивката са финансите на домакинството, свободното време и децата в семейството.
Над 38% от българите ходят на планина веднъж-два пъти годишно. Близо 80% обаче биха искали да прекарват повече време в планината. Причините са - чистият въздух, спокойствието и възможността да се заредят с положителна. Тенденцията градския човек да търси контакт с природата, какъвто липсва на над 2/3 от хората, е свързана с умората от забързания градски живот, перманентният стрес и нуждата да „презаредиш“, за да се справяш с ежедневните предизвикателства, сочат данните от проучване на Алфа Рисърч, проведено през март т. г., сред градското население у нас.
Данните от анкетата показват също така, че планината е предпочитаното място за 64% от цели семейства, за 31% от  приятелски компании и едва 6,5% от анкетираните съобщават, че прекарват времето си в планината сами.
За 62%от анкетираните липсата на свободно време, а за 35% финансовите ограничения са сред основните причини хората да не прекарват достатъчно време в планината, независимо, че на всички тях им се иска по-често да бягат от напрегнатия живот в града.
Планината се свързва с чистота, спокойствие, здравословния начин на живот и възможност да черпиш сила от природата. Тя е символ и на чистата вода – 69% от българите предпочитат бутилираната вода, която консумират, да произлиза от естествен източник в планината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар