Translate

събота, 22 септември 2012 г.

ГМО-царевица води до рак при плъхове

Френски учени от университета в северозападния град Кан откриха огромни тумори, големи колкото топки за пинг-понг, у плъхове, хранени с генномодифицирана царевица на американския гигант "Монсанто", с което отново разгарят дебата относно опасността от подобни продукти, съобщиха АФП и Ройтерс.
Получените резултати са наистина тревожни, заяви ръководителят на проучването Жил-Ерик Сералини, професор в университета в Кан.
В най-голяма тайна учените изследвали в продължение на две години група от 200 опитни плъхове, които били разпределени в три групи.
В първата гризачите били хранени само с генномодифицирана царевица от вида NK603, във втората със същата ГМО царевица, но обработвана с пестицида "Раундъп" - един от най-използваните в света, а в третата с обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.
От опитите станало видно, че  плъховете в първата група, подхранван с ГМО-храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри - осем месеца преди това.
На 17-ия месец били наблюдавани пет пъти повече смъртни случаи при мъжките екземпляри и то захранвани само с 11% генномодифицирана царевица.
От изследването проличава, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО, третирани с "Раундъп".
"Наблюдавахме и два-три пъти повече тумори при опитните животни. Дори и при най-ниски дози на "Раундъп" станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези", констатира Сералини.
Досега тестовете на генномодифицираната царевица NK603 бяха правени от производителите само за период от 30 дни.
"Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара", коментира Сералини.

Дни на отворените врати в Детската академия по футбол на Пламен Марков


С началото на новата учебна година, Детската академия по футбол ДАФ на бившия селекционер на националния отбор на България по футбол Пламен Марков обявява дни на отворените врати.
На 22 и 23 септември от 10.00 часа на Националния стадион «Васил Левски» ще се проведат свободни тренировки, на които децата, ще могат да се запознаят отблизо с треньорския екип и дейността на Aкадемията.
В ДАФ могат да се запишат всички желаещи деца на възраст от 7 до 13 години. Бившият национал и футболист на ЦСКА Пламен Марков е ръководител на Академията, която работи за изграждането и развитието на млади таланти.
Детската академия разполага с терени във всички райони на София за улеснение на децата и техните родители. Пламен Марков работи с лично подбран от него висококвалифициран екип от доказани специалисти и педагози. 
По време на заниманията в ДАФ децата ще бъдат разделени на възрастови групи от по 10-12 деца, за да може всяко дете да получи индивидуално внимание и грижа. Тренировъчните процеси ще бъдат разделени на физическа подготовка и тактическа подготовка. Тренировките в Академията ще се провеждат само през уикенда, за да не пречат на училищния график на децата.
За повече информация относно графика на провеждане на тренировките посетете сайта -www.dafbg.com

Докоснете се до магията на Свещената планина-Родопи!

Хиляди мистериозни каменни ниши, които продължават да нямат своето обяснение. Една от малкото запазени снимки на уникално и също останало обвито в загадъчност скално образувание с формата на глава. Историята на единствения жител на изоставено село. 
Това са само част от акцентите от първия по рода си албум, събрал природата,  историята и традициите на Родопите, представени във впечатляващи снимки и увлекателни текстове. В „Родопи - свещената планина" фотографите Николай Генов и Христо Тодев показват снимки, правени в продължение на десетилетия. Те са придружени с текстовете на Румяна Николова.
Още от албума можете да видите тук:
http://spisanie8.bg/рубрики/пътеки/1385.html 
 
Изложбата ще продължи от 26 септември  до 17 октомври пред Народния театър „Иван Вазов". .

петък, 21 септември 2012 г.

НЗОК не възнамерява да променя новата методика за финансиране на болниците догодина


Д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК, каза, по повод непостигнатата договореност, между касата и лекарския съюз, съвместна комисия да изготви взаимно приемлива методика за финансиране на болниците, и заявеното решение от страна на БЛС, че няма да подпишат НРД 2013 г.:
-Когато става въпрос за ултиматуми, съм непреклонен. Някои много желаят НЗОК да е в ролята на цирково мече, на което като му щракнат с пръст, то да подскача. Ясно е разписано в законите какви са задълженията на БЛС, ангажиментите спрямо рамковия договор и какви са задълженията на касата.
Бързам да уточня, че методиката е акт само на НЗОК и с нея се урежда начинът на разходване на средствата, които се гласуват от бюджета. В нея има заложени доста контролни механизми и очевидно това притеснява лекарския съюз.
Имаше някои неща, които ги приехме на прима виста при обсъждането от лекарския съюз, те са резонни и ние изявихме готовност и желание те да бъдат променени. Така че обвинението, че ние заставаме на пътя на преговорите, просто е несъстоятелно. Ако някой търси причина, утре може да не им хареса цвета на косата ми, да речем, и няма да подпишат рамковия договор. Но въпреки лимитите, няма да има върнати болни хора от лечебните заведения. До края на годината ще е готово пациентското електронно досие, а до края на 2013 г. ще има електронни рецепти.

БЛС, БЗС и БФС напуснаха заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики при президента


Реформата в здравеопазването ще бъде едно от условията за отпускането на европейските средства за България в следващата бюджетна рамка за периода 2014-2020 година


България е на предпоследно място по качество на здравеопазването в класация, включваща 34 държави, се посочва в анализ на Европейската комисия. Това оповести президентът Росен Плевнелиев, при откриването на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики, на тема „Здраве и здравеопазване: ключови цели и решения". Целта на заседанието на съвета бе да формира консенсус за приоритети и да обсъди възможните стъпки за повишаване на ефективността и на качеството на здравеопазването и здравното състояние на българските граждани, както и ролята, която електронното здравеопазване може да играе в този процес в контекста на националното програмиране 2014-2020 година.
посветено на здравеопазването.
Според президента страната ни е класирана на тревожното предпоследно място заради допуснати медицински грешки, продължителност на престоя в болниците, както и заради повишението на разходите за болнична помощ със забележителните 16,3% за една календарна година.
-Ценностите, издигнати в сферата на здравните грижи, са достъп, качество и устойчивост на здравните системи, посочи Плевнелиев и припомни, че националният план за изграждане, разширяване и оборудване на лъчетерапевтично отделение на лечебни заведения в момента е финансиран чрез евро-фондове с 280 млн. лева и ако искаме да получим поне 300 млн. лева за фискалния период 2014-2020 г. трябва да свършим две основни неща. Според президента първо е необходимо да се знае накъде точно ще се насочат тези пари и да се направи устойчива дългосрочна концепция.
По думите му, парите могат да бъдат вложени в създаването на адекватна, ефективна спешна помощ, която да покрие цялата страна, както и създаването на електронно здравеопазване. Той отбеляза, че приоритет трябва да получат компонентите, които отварят системата към пациента.
Като второ условие, което трябва да изпълни страната ни, за да получи европейските средства, посочи реализирането на здравната реформа. Това наслояване и допълнителните изкривявания в стимули, заложени в системата означават, че са необходими нови решения и конкретни действия, отбеляза президентът.
„Българската здравна система през последните години, за съжаление, остана една от най-не реформираните. Днес вече знаем, че здравната реформа ще бъде поставена на дневен ред, не само защото хората го искат, но и защото това ще бъде ключът на отварянето на българските милиарди от фискалната рамка 2014-2020 г. Няма ли реформа, няма ли устойчива програма, няма да има нито 1 лев ", категоричен беше той. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова посочи, че чрез въвеждането на електронното здравеопазване по-ефективно ще се следят разходите на лечебните заведения, ще се взимат информирани решения от пациентите за тяхното лечение и от лекарите за всички етапи на лечение. Тя отбеляза също необходимостта да се работи за
подобряването и достъпа до спешна помощ, за оборудването на спешните центрове с високотехнологична апаратура и с транспортни средства, с което да се съкрати времето за достъп до медицинска помощ. Според нея основният проблем на системата е увеличаването на хоспитализациите за сметка на лечението в доболничната помощ и профилактиката. Тя добави, че лекари лекували пациенти по клинични пътеки за други диагнози, за да вземат повече пари от здравната каса.
Атанасова изтъкна, че недостигът на медицински кадри се е задълбочил заради поредицата нулеви години, през които младите лекари не са могли да учат желана специалност.
Основните проблеми пред здравеопазването, посочени в дискусията, са свързани с използването на средствата в системата и дали те са достатъчни, какъв трябва да бъде публичният ресурс и делът на средствата, които заплащат пациентите, дали държавата трябва да регулира отношенията в здравеопазването и да задава рамката кой ще работи с публични средства и кой не, за квалификацията на кадрите.
Приоритетни теми, по които трябва да се работи също, касаят хроничните незаразни заболявания, профилактиката, здравето на най-малките и на активно стареещите граждани.
Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова изрази мнението, че средствата, които се използват в системата на здравеопазването, са не разходи, а инвестиция в здравето и бъдещето на нацията. Тя посочи също, че решенията за реформиране на системата трябва да се вземат не под натиска на политизирането и популистките ходове, а стратегически, за да може всяко следващо правителство да следва тези приоритети, което ще е гаранция за устойчивост на системата.
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС обясни, че са напуснали заради проявено неуважение към тях и липса на възможност да изложат идеите си.
„Не може съсловните организации, които са основен партньор на държавата в реализиране на здравните политики да бъдат оставени на последно място след всички, ако остане време да кажат нещо. България трябва най-после ясно да каже кой модел на финансиране на здравеопазването приема - дали здравно-осигурителен или бюджетен, защото в момента ние нямаме модел, имаме български модел, който не отговаря на нищо и няма нищо общо, с която и да е система. Няма страна в Европа, която да заделя под 4% от БВП за здравеопазване, освен България, с 230 евро средно годишно на човек от населението, няма как с толкова ниски средства да се гарантира качество. Всички наши предложения бяха отхвърлени без аргументирани мотиви от НЗОК. Ако методиката такава, каквато е предложена от касата, остане да действа, ние няма как да участваме в преговорите и да подпишем НРД 2013 г. Това не е мое еднолично решение, а на съсловната организация", каза той. По думите му това не е ултиматум, но ситуацията била повече от абсурдна.

Да си майка на недоносено бебе е голямо предизвикателство


17 ноември -Световен ден на недоносените бебета


Новоучредената на 21 септември т. г. фондация „Нашите недоносени деца” (ФННД) е основана от три майки на недоносени деца -Нина Николова, Надя Дренска и Вили Бакалова. Основно и мото е - „По-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно със спокойни и информирани родители“.
Фондацията е член на „Български пациентски форум”. Финансира се от дарения и собствени средства на учредителите. Основната и цел е да повиши информираността сред родителите, както и да създаде общности, където майките на недоносените бебета да получават адекватна и навременна помощ и психологическа подкрепа.
Новата пациентска организация ще си сътрудничи с неонатологичните отделения на столични болници и ще поддържа и връзки с центрове и клиники за лечение и рехабилитация на деца с проблеми и извън България.
Председателят на фондацията Нина Николова сподели, че да си майка на недоносено бебе е голямо предизвикателство и увери, че с готовност ще помагат на всички майки и на всички недоносени деца в страната, за да станат децата на България наистина европейски деца.
Според специалисти - неонатолози, в някои болници не са оборудвани добре неонатологичните отделения, дори и в София, а в страната също, макар, че навсякъде по света грижата за такива деца е централизирана. Освен това не всички отделения разполагат с апарати за вродена глухота, специални матрачета, които наподобяват ембрионалната поза на бебето и го предпазва от стрес и т.н. независимо, че профилактиката при тях е основното оръжие за бъдещото им  добро развитие и предотвратяване на по-късните увреждания. По думите им у нас все още няма този комплекс от поведение, за да са наясно майките, къде да заведат недоносеното си дете и какво да направят. Трябва да се знае обаче, че кувьозите не водят д слепота, когато са качествени. Даже е препоръчително в тях да се пуска и музика. Връзката с родителите също е от значение в лечението на недоносените деца, тъй като контакта с родителите спомага за по-бързото им оздравяване. Насърчаването на кърменето на недоносените бебета също е от изключително значение за тяхното развитие.
Освен това неонатологичните екипи трябва да бъдат много добре обучени и подготвени и непрекъснато да се усъвършенстват. Финансирането и то е от изключителна важност, защото 60-90 дни се изписват такива бебета след раждането им, а през това време и след това имат също необходимост от проследяване от високоспециализирани медицински лица. Апаратурата също трябва да е на европейско ниво. Изследвания от рода на ЯМР, консултации със специалисти, както и от двигателна рехабилитация имат нужда тези деца, които често попадат при ендокринолозите с изоставане в растежа..
Лекарите-специалисти бяха единодушни, че българската Коледа е добра инициатива но е недостатъчна, тъй като държавата е тази, която трябва да осигури за недоносените деца, които изискват много по-специални грижи, добро качество на живот.
Те ще излязат със становище, по отношение консултацията и наблюдението на недоносените бебета, през първите 2 години,а дори и 5 години,след раждането им да се извършва от неонатолози а не от ОПЛ-те и педиатрите, тъй като те не винаги съвсем адекватно са ги проследявали, каза специалистът по недоносени бебета в Шейново д-р Валентина Гергинова..
Всяка година в света се раждат 15 милиона недоносени бебета. От тях 1 милион умират, а много от оцелелите получават различни увреждания.
У нас всяка година 10,3% от новородените, т. е. около 7000, се раждат недоносени, преди термина като тенденцията е към нарастване. Половината от тях остават със сериозни увреждания на белия дроб, мозъка, нервната система, зрителни или слухови проблеми и церебрална парализа.
В някои болници обаче този процент на недоносени деца достига дори до 15%. Най-тревожна е статистиката в Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за България.
На сайта на ФННД - www.premature-bg.com, са засегнати всички аспекти в грижата за бебето, състоянието на родителите, необходимите профилактични прегледи и рехабилитация. В сайта е интегриран и терминологичен речник с цел по-лесното четене на статиите. Всеки желаещ да зададе въпрос, да получи помощ или пък да подпомогне фондацията може да го направи чрез формата за контакт.
Фондацията се подкрепя от федерация „Български пациентски форум“, фондация „Искам бебе“, Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“, „Спаси Дарина“, сайта www.rodilnitza.com.

Бе отбелязан световният ден за борба с болестта на Алцхаймер -21 септември


На пресконференция, в Дома за възрастни хора и дневен център „Александровска” - гр. Банкя, в присъствието на пациенти и техните близки, експерти от УБ „Александровска” и Гражданско сдружение „Алцхаймер-България” дискутираха новите тенденции в лечението, профилактиката и ранната диагностика на заболяването, новите невропсихологични методи за скрининг на Алцхаймер и друга форма на деменция, социалните и здравните политики в България и правата на болните от Алцхаймер и техните близки.
Експертите изразиха единодушно мнение, че деменцията се очертава като един от най-сериозните здравни и социални проблеми, който по тежест се нарежда до съдовите и онкологичните заболявания. В България регистираните дементно болни са 100 хил., от които 60 хил. са с болест на Алцхаймер. Останалите 40 хил. са със съдови, паркинсонови и други форми на деменция. През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция, под ръководството на проф. Лъчезар Трайков, чиято последна ревизия включва и други типове деменции.
Резултатите от проведено в България, отново под неговото ръководство, епидемиологично проучване сочи, че болестността от деменция, равняваща се на 7.2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия.
През последните години се наблюдава голямо нарастване на броя  на пациенти и техните семейства потърсили помощ от Центъра по дементология в Клиниката по нервни болести на болница „Александровска”. Това се дължи най-вече на застаряването на населението като трайна тенденция в света и в България от една страна, а от друга и на наличието на екип от висококвалифицирани специалисти, за ранна диагностика и терапия на пациенти с деменция. Голяма част от тях се нуждаят и търсят възможности за настаняване в подходящи заведения, осигуряващи медицински и социално-психологически грижи за дементно болните.
На срещата бе обсъден въпроса, че ежедневната лечебно-диагностична и научно-изследователска практика доказват нарастващата потребност от подобряване на социалната мрежа от заведения за лечение, рехабилитация и обгрижване на пациентите с деменция. Проблемът с ранното диагностициране и проследяването на дементно болните стои още по-сериозно в провинцията.
В България съществува недостиг на домове за стари хора и дневни центрове, включително и за такива с деменция, които да предлагат комплекс от грижи за основните ежедневни потребности и медицинско обслужване, както и за потребностите от общуване, организация на свободното време, образование и развлечение на засегнатите от заболяването.
Остава нерешен и проблемът с реимбурсацията на лекарствата на пациентите с Алцхаймер, които продължават да са извън Позитивния списък.
---------
* Проф. Лъчезар Трайков е работил 9 години като изследовател в INSERM, Париж, Франция. През 1999 защитава докторска дисертация в Медицинския факултет Cochin Port-Royal, в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 е избран за Университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България, той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра за ранна диагностика на деменции към Александровска болница.

Дон Кихот е още жив….май….


В т. нар. социално здравеопазване работят ОПЛ-регистрирани като ЕТ по Търговския закон. Една от тях е д-р Галина Йочева, която не се чувства нито ухажвана и обгрижвана от управляващите, нито пък спокойна и свободна, но въпреки това изпълнява съвестно своите служебни задължения, всеки ден-ден, след ден…
От 2010 г. тя, представлявайки семейните лекари от столичното 2-ро ДКЦ, води дела, относно договорите за наеми, за консумативи, за наем на вещи и за 24 ч. разположение.
С обявяването на столичния медицински холдинг (СМХ) за незаконен д-р Йочева оспорва решението на столичния общинския съвет (СОС), за наемните отношения с холдинга, но Административния съд постановява, че се намират в гражданско-правни, а не административни отношения с СОС.
Година изминава и никой от общината не намира време да отговори на второто и възражение. През март т. г. отново отправя друго ново възражение и протест за това, че не получава законен отговор, но вече освен до СОС и до втори адресат-здравният министър Десислава Атанасова. От столичния зам.кмет Албена Атанасова получават единствено отговор, който според думите на д-р Йочева е некомпетентен.
На поредното им ново възражение от юни т. г. до МЗ и на поисканата среща, за оказване съдействие при решаване на спорните въпроси, вместо отговор обаче зам. министър д-р Минчо Вичев, им изпраща проверка от СРЗИ, която съставя предписания да се извърши основен ремонт на общинската собственост и им препоръчва да се обърнат към органите на съдебната система.
И така проблемите остават неразрешими, тъй като поради липсата на договори не могат да се обърнат към гражданския съд, защото отсъства предмет на спор.
Независимо, че до тази година са привеждали сумите за наеми, определени от ликвидирания т. е. несъществуващия вече СМХ, по сметка на столична община.
В същото време обаче не могат да оспорват решенията на СОС пред Административния съд, понеже те не се явяват индивидуални административни актове по смисъла на закона.
И какво излиза хем лекарите малко, хем нищо държавата не прави, за да облекчи дейността им. т. е. тя насила ги принуждава да си търсят място под слънцето, но навън… И нещо друго, те просто се превръщат в пациенти на самите себе си, поради психическо и физическо увреждане. Така например д-р Йочева, не само, че пръска пари по тези съдебни дела, но се принуждава да взема енергийни стимуланти, антидепресанти и антихипертензивни медикаменти, за да може да изпълнява ефективно своите служебни задължения.
А искането им е съвсем простичко да се променят договорните отношения така, че да са приемливи и за двете страни-за собственика и за тях като наематели.
От 2010 г. д-р Йочева се върти в този порочен кръг, от който излизане няма ….поне за сега…
И това ако не е параграф 22 здраве му кажете!




--------
-Д-р Йочева, обжалвахте и извън страната 24 ч. непрекъснато медицинско обслужване?
-Жалко е, че колегите не дойдоха и при обжалването във ВАС (5 членен състав). Половината от колегите явно нямат интерес от смяна на системата, защото водят много голям брой записани пациенти, които дефакто не идват в кабинетите им и те си получават парите, без да работят. Тази здравна реформа обслужва само гешефтарите. Тя е геноцид за българския народ и е против българския лекар.
-Добре, ти сезира Европейският съд в Страсбург, на основание европейската конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, но какво се случи?
При международното обжалване ние сме с някакви квоти и нашия прокурор е върнал делото, без той дори да се произнесе по него. Като маловажно, без право на обжалване и без право на коментар го е определил. Моля ви сканирайте официалния отговор и го публикувайте, за да знаят колегите, че ако не се изправим всички, както в Брюксел, Португалия, Испания протестират и където са се родили явно свободни хора, нищо няма да стане. Явно генетичният ни код за нищо не става….Да, ще се казва държавата пак България, но други хора ще я населяват….Няма да има българското племе…Това е.
По отношение на наемите отново започвам дело. Започвам отново и ново дело и за 24 ч. разположение, но по друг параграф, защото аз не съм роб и не съм длъжна да обслужвам 24 часа никого. Това го няма в света.
По отношение наемите порочният кръг, в който се въртим е следния: нямаме договори за наем на недвижим имот т. е. за кабинетите си и нямаме договори и за, но по друг параграф консумативи. В същото време, за да водим дела, както ни посъветва и ни препоръчва здравната министърка, от която искахме реална помощ, ние плащаме някакви. Да, ама по гражданското право ние не можем да водим дела, защото няма обект на делото, тъй като ние нямаме договори. Нямаме граждански договори. А и иначе не може по никакъв начин да протестираме срещу решенията на столична община, защото решенията на общинския съвет не се явяват индивидуални актове..Можем обаче да свалим общинските съветници, които за всяко едно заседание или съвещание си взимат по 100 лева и софиянци наистина трябва да го направят, ако искат нещо да се промени. Общинският съвет въобще не се интересува, че София стана 2 млн.души и, че трябваше да открие даже още поликлиники. Във всеки един квартал освен инфраструктура трябва да има и поликлиника за хората в него. Трябва да има и социална кухня и всякакви такива неща. Виждате обаче каква е реалната действителност… Значи те не се интересуват от това, а се занимават само с далаверите на собствените им партии. Те защитават само лобистки интереси.
-Ти си бяла лястовица или по-скоро май Дон Кихот, но сама нима е възможно да се бориш за проблеми, които са общовалидни за всички ОПЛ в страната?
-Не не съм нито едното, нито другото, аз просто съм човек, който се е родил с физиономия, име и само с ЕГН, към този момент, за тази държава. Но ще продължа да водя дела. Това е едни служат на дявола, други служат на бога. Отвън съм написала на кабинета си-„Дяволите се делят на пропаднали ангели и на издигнали се хора”. Аз не съм от издигналите се…
-Все пак какво бе становището на европейската комисия?
-А, между другото европейската комисия отговори, относно наемите, че се надява, че българската администрация ще вземе в предвид проблемите и ще ги реши. Естествено ДСОПЛ, не НСОПЛБ, ги запозна с проблемите ни, вкл. и за нашето ДКЦ. За съжаление те не могат да се намесват във вътрешната политика на страната ни, но пак повтарям те знаят, наясно са, че има проблеми и се надяват, че администрацията ще вземе мерки за решаването им..
-Да, ама до момента нямаш отговор ни от СОС ни от МЗ, от никъде.
-Ами, идват избори. Всеки да знае за кого гласува…
-Успех ти желая в предстоящите начинания!

БЛС няма да подпише НРД 2013, ако НЗОК не си изтегли методиката


докажем на обществото, че сме единна и силна организация
Здравеопазването трябва да е приоритет №1 за българското правителство, независимо какво е то-ляво, дясно или центристко


Визитка: д-р Димитър Ленков, специалист АГ, е главен секретар на БЛС от 2009 година. Роден е на 15.08.1953 г. в София в лекарско семейство.
Завършил е МУ-София през 1979 год. По разпределение е работил в болницата в гр. Костенец. От 1982 г. е в доболничната помощ - 26 поликлиника в столицата. В периода 1996 - 1998 г. работи като лекар в Тунис. Семеен с две деца и две внучета.


-Д-р Ленков какви са основните проблеми на здравеопазването, което отдавна е в будна кома?
-Страните членки на ЕС средно отделят 19.9% от БВП за социални плащания, а България 13.5%. В т. ч. за здравеопазване там се заделят 7.5%, срещу 4.2% у нас, за образование 5.5% у нас 3.8%, за наука 2% у нас 0.2%. И сега идва най интересното, 27-те членки на Евросъюза, за полиция и за отбрана отделят съответно по 1.9% и 1.6%от БВП, в България - 2.7% и 1.8%.. Това са данни на Евростат за 2010 г. Излиза, че там основната политика за харчене на публични средства е социалната област, а у нас политиката е насочена точно в обратната страна и се заделят повече средства за вътрешна сигурност и отбрана. Всички виждаме каква е ефективността от тези сектори и това е от години, от преди 1989 г., а и след това всички правителства до сега запазват този приоритет на разделяне на публичните средства. Основните пари отиват не там, където трябва-социалната сфера и затова много хора искат да дойдат и да живеят в Европа, където се обръща внимание на отделния човек и държавата го подкрепя във всеки един момент. В България това нещо го няма и тя е антисоциална държава. Това предопределя и състоянието на здравеопазването ни в момента, което поради тези причини както казахте от години си е все в будна кома.
-Кои са основните му проблеми, защото в общественото пространство отново витае слухът за лекарски стачки?
-Ще бъда откровен-времето на стачките отмина. Българските лекари и специалистите по здравни грижи намериха един много ефикасен начин „за стачкуване”. Преди, за разлика от площадните прояви, които за съжаление не доведоха до нищо и политиците не ни обърнаха абсолютно никакво внимание, сега те един по един се изнасят през терминал № 2. Само преди месеци на кръгла маса, подкрепена с проучването на „Отворено общество” с факти и цифри показахме и доказахме, че ако не се вземат спешни мерки, България в най-скоро време ще страда от липса на медицински специалисти.
-Ама това е проблем, за който алармирате от години.
-Да, така е, но никое правителство не обръща внимание. Цитирам изказване на министър-председателя Бойко Борисов, който казва, че ние ще изнасяме лекари и медицински сестри, тъй като това е в момента конвертируемата стока на България, която се търси на Запад. Според европейския комисар по здравеопазване Джон Дали пък, след около 20-30 години, Европа ще страда от недостиг на 1 млн. хора в бели престилки-лекари и медицински специалисти.
-Добре младите лекари напускат, защото тук не могат да реализират знанията и уменията си, а старите знаем по какви причини. Въпросът е какво се прави, за да се стопира тази тенденция?
-На този въпрос трябва да дадат отговор политиците, но те бягат от него и от решаването на този проблем. Обучението в нашите медицински университети е на много високо ниво. За това говори и големия приток на чуждестранни студенти, желаещи да учат медицина у нас. От една страна то действително тук е по-евтино, в сравнение с другите държави от ЕС, а от друга получават много добра подготовка. И нашите лекари затова и се търсят навсякъде в Европа.
-Какво може да извади здравеопазването от това му състояние, за да се тръгне най-накрая във вярната посока и по правилната пътека?
-За нас би било достатъчно, примерно, властите, които са в момента да решат проблема със здравнонеосигурените лица. Защото не е нормално до този момент никой да не може да каже колко са те. Цифрата варира от 1.3 до 1.9 млн. души, според данни на екс-здравния министър д-р Стефан Константинов и на финансовия министър Симеон Дянков. В свое интервю д-р Ролф Кошорек, депутат от Бундестага на Федерална Република Германия и зам. председател на комисията им по здравеопазване, който беше в края на миналата година у нас, каза, че за тях това също е било голям проблем, но с много работа са успели да намалят бройката на здравнонеосигурените от 80 хил. на 40-50 хил. души. А у нас те са близо 2 млн. Това е страхотен проблем. Това са пари, които не влизат в НЗОК. Да не забравяме, че държавата си остава най-големия длъжник към системата на здравеопазването. И въпреки приетият ЗЗО, в който е разписано, че 8% е здравната вноската, за лицата за които държавата заплаща, заплаща на 4% т.е. на половина. Ето от тук тръгват нещата, от самата българска държава, която е некоректна към системата на здравеопазването у нас.
-Явно, поговорката, че рибата се вмирисва откъм главата, важи с пълна сила.
-Да, и така може да се каже и това състояние се търпи от години. От години ние апелираме да се въведе електронното досие и електронната здравна карта, за всеки осигурен, подчертавам - за всеки здравноосигурен. Така ще може да се види колко са те, колко са здравнонеосигурените и ще се въведе строг контрол върху разходването, на и без това малкото публични средства за здравеопазване. Всички говорят за контрол, но никой не иска да го въведе.
-И пак ще си послужа с поговорка „в мътна вода лесно се лови риба ”…
-Така е. Никоя политическа формация до момента не въведе електронното здравеопазване, защото ще го кажа ясно и разбрано с него ще се види, че здравнонеосигурените у нас са изключително много и те ще трябва да си плащат, за медицинското обслужване, която сега получават за сметка на другите, чрез спешната помощ, спешните портали на болниците и т. н.
-Прокламираната солидарност е тотално изкривена, това е ясно..
-Абсолютно сте права. Солидарността като основен момент на осигурителния модел у нас е срината. И все повече хората се демотивират да внасят здравните си вноски.
От друга страна тази система, която бе създадена през 1999 г. като една независима от държавата институция бе одържавена през 2002 г. Управителят на НЗОК се назначава от парламента т. е. от управляващите. Бюджетът на здравната каса не е отделен от фискалния, а е част от консолидирания държавен бюджет и финансовия министър присвои веднъж 1 млрд. 100 млн.лв., втори път 340 млн., чрез трансфер от НЗОК към МЗ, и тази година 100 млн.. И въпреки, че Конституционния съд се произнесе, че това е незаконно, противоконституционно действие, до момента няма никакъв ефект от неговата разпоредба. Това са пари от здравните ни вноски и те вместо да отидат за повишаване цените на някои клинични пътеки, на някои дейности например, те отидоха в МЗ, където по наша информация тези пари са разходвани за ваксини, за метадонови програми и др.
-Да, за дейности, извън обсега на здравното осигуряване, които са приоритет на държавата, която малко ми прилича на едновремешен чорбаджия, който прехвърля пари от единия в другия джоб и при това непрекъснато размятане все нещо някъде се губи…в нечии друг джоб…
-Абсолютно е възможно, но не би трябвало да е така. Парите от здравните ни вноски ще повторя трябва да са в абсолютно отделен бюджет и не финансовия министър, ами и Господ да слезе, да не може да оперира с тях. Трябва да има един публичен орган, който да ги контролира и в края на всяка година, всеки един човек да може да види за какво са отишли неговите здравни осигуровки. А сега няма яснота, няма прозрачност..
-Становището на БЛС, относно новата методика на НЗОК, по отношение финансирането на болниците, какво е?
-След консултации с нашите експерти и широк кръг от управители на лечебни заведения в страната, становището ни е абсолютно негативно. Ние сме против въвеждането на тази методика, защото медицината е свободна професия. Никой не може да фиксира едно отделение, защото тук вече контролът се свежда до това ниво, колко болни да приема, през следващ период от време. Ако има по-голям наплив към болнично отделение, с по-висококвалифицирани специалисти, където има добра апаратура какво става? Ако хората са повече от лимитираните от касата какво става, ами лекарите няма да ги връщат, но тя няма да им заплати за тях.
-Знаем как стават нещата, първо се сондират, после се налагат.. Но ако НЗОК наложи тази методика какво се случва с НРД 2013? БЛС ще го подпише или не?
-Категорично няма да го подпишем. Имахме, тези дни, управителен и национален съвет и бе взето категорично решение, че методиката, ако не бъде изтеглена, няма да подпишем новият рамков договор.
-А извънредния ви събор дали няма да ви делегира права и да ви задължи да го направите все пак?
-Съмнява се. Ние лекарите сме трезво мислещи хора. Но крайно време е българските пациенти да излязат от летаргията си и по въпроси, които ги засягат публично да заявят своето отношение. Защото те не са втора категория граждани и пациенти. Те имат същите права, както всички граждани на страните-членки на ЕС. За съжаление, ние лекарите за сетен път май ще се окажем отново виновните, а не тези, които създават тази ситуация и които най-вероятно ще се опитат да наложат тази методика на сила. Но пак казвам, при това положение, НРД 2013 няма да има. Няма да подпишем и няма да се съгласим на такава методика и това трябва да е ясно на ръководството на касата.
-При болниците значи предстои „битка” за отхвърляне на методиката. А по отношение на проблемите в ПИМП, говоря конкретно за ОПЛ, които от години нямат решение и се въртят в порочен кръг, наясно ли сте?
-Наясно сме с наемните отношения. Наясно сме с това, че НЗОК залага една по-висока цифра на лицата, върху които начислява капитационните суми. Значи касата си прави разчетите на 7.3 млн. души, но по наши данни хората у нас са не повече от 6 млн., ако не и по-малко вече. И на тази основа остават средства, които още в началото на годината, още при неговото формиране е ясно, че няма да бъдат оползотворени.
-Това е така, но се удивявам как е възможно в 21 век да имаме лекарски кабинети, направо в окаяно състояние-без парно, с накъсан балатум, олющени стени, не течащи чешми и да не изброявам повече. И това са задължения в прерогативите на управителите на ДКЦ-та, а не на ОПЛ-та?.
-Вижте многократно сме имали разговори по места и специално за София с г-жа Фъндъкова, за решаване на този проблем, защото един лекарски кабинет не може да се таксува като един търговски обект.
-Да, ама ОПЛ ги направиха еднолични търговци т.е. третират ги като търговски субекти.
-Това е точно така, но въпреки всичко не би трябвало да се иска от тях да плащат тези безбожни наеми, които ще сринат някои практики. Ето сега, тези дни, ни предстои среща с кмета на община Белово, по инициатива на техните ОПЛ, точно по този повод-наемните отношения.
-Е, не ми се ще да кажа и какво от това?
-Искам да подчертая, че ръководството на БЛС винаги абсолютно активно е действало и съдействало на тези колеги от ПИМП-ОПЛ. Но нека и те да разберат, че ние сме една организация. И без те да ни подават информация, ние няма как да знаем къде, какви проблеми съществуват. Тогава, когато имахме информация от столичното дружество на ОПЛ ние веднага потърсихме среща с кмета на София за да се запазят преференциалните цени на кабинетите им в сегашните ДКЦ-та. И това е политиката на сегашното ръководство на БЛС.
-И както казва Петко Бучаров „да, ама не”-нищо не се променя т. е.„кучетата си лаят, керванът си върви”… Просто проблемите се отлагат, не се решават и остават все за следващото правителство, за следващият му мандат.
-Вижте, това е част от решаването на проблемите на здравеопазването в България. Затова, защото засега няма политическа формация, нито парламентарна, нито извънпарламентарна, която да има стратегия за развитието на този сектор.
-Да си го кажем просто и ясно- няма реформа в здравеопазването.
-Да, няма реформа в момента. Тя започна от 1999 г., с въвеждането на здравноосигурителния модел и бе спряна 2001/2 г. на ниво болнична помощ. Вноската за здраве от 6%, при правителството на Иван Костов, трябваше да стане 12%, за да се довърши реформата и в болничната, след тази в доболничната помощ. За съжаление обаче Симеон Сакскобургготски спря реформата дефакто и оттам нататък бе направен успешният опит и се национализира НЗОК, за което вече говорихме и здравната вноска „замръзна” на 6%. Сега вече е 8% като бе казано, че 2% от нея ще се натрупват за продължаване на реформата в болничната помощ, ама виждаме, че такава няма. И сега какво излиза на практика. Само се говори за реформи, но такива няма. Виждате СМП в какво състояние е. На практика до този момент няма нищо направено реално. Промяна няма. Да не започваме лекарствената политика, защото от макар и малкото публични средства за здравеопазване най-много средства отиват точно за лекарства.
Е, какво да правим като лекарствената мафия е най-силната. Тя се явява един от най-големите спонсори на политическите партии. Това е проблема. Общо парите за лекарства са някъде към 900 млн. лв. т. е. толкова, колкото касата е заложила за заплащане в болничната помощ. Това също е е много сериозен проблем.
-Но да се върнем към извън болничната помощ.
-Там реформа също няма. Говореше се за приватизация на лечебните заведения за извънболнична помощ, за да могат работещите лекари там да станат реални собственици, а не да са наематели. Вече изобщо не се говори за нея. Ние категорично подкрепяме да има приватизация. Тя не е труден процес боже господи, но някой трябва да я извърши, защото в настоящия етап реалността е такава, че собственика не полага никаква грижа, тя изцяло е върху управителя и най-вече върху наемателите в ДКЦ-та.
-Да, ОПЛ са тези, които за да се чувстват и работят добре, реновират кабинетите си със собствени средства, което не би трябвало да е така, защото не са собственици.
-Права сте. По съвсем друг начин ще бъдат нещата, ако тези колеги станат собственици на кабинетите, в които работят. В болничната помощ също виждате какво става. Започна да се говори за диагностично свързани групи. Беше започнало даже натрупването на база данни, но и този процес спря, и със смяната на здравния министър д-р Стефан Константинов с Десислава Атанасова отиде всичко в забвение. Просто няма ясна стратегия за развитието на здравеопазването ни, в следващите 5-10-15 год.. Защото то е един горещ картоф. А нашите политици, които наричам „пишман политици” мислят само до следващите избори. Хоризонтът им стига само до там. Това е.
-Е, не сте съвсем прав. Имаше такава стратегия при правителството на ОДС, в което здравен министър беше д-р Илко Семерджиев.
-Точно така, но през 2000 г. тя не бе приета от другите политически партии. Всяко правителство, което идва на власт казва „ние това, което е преди нас не го приемаме. Слагаме му чертата и почваме отначало.” Стратегията трябва да е призната от всички политически формации (десни, леви, центриски и т.н) и когато управленията се сменят този, който дойде на власт не да отрича всичко и да започва всичко отново, от нулата, а да продължи градивното, съзидателното й развитие.
-Май такава ни е народопсихологията-да отричаме всичко, преди нас, да го рушим, уж за да съградим нещо по-по-по, но все да сме си на кота нула.
-Да, ние сме царе на това. Но трябва да има приета стратегия, пак го казвам и българските граждани да знаят примерно, че след 5-10 год., ние ще имаме еди какво си. Но подчертавам, че всичко трябва да бъде финансово обвързано, с разчети и срокове, а не да бъде написано само на хартия. Извинявай те, но в предизборната програма на управляващата партия-ГЕРБ беше записано, че процентът от БВП за здравеопазване ще стане 5%, а той в момента е 4.2%, колкото беше и през 2007 година. Друг е проблема, че реализацията на промените в здравеопазването изискват време. Това, което се заложи сега, образно казано, ще даде плодове след години и може да ги бере този след теб, че и след него, т. е. не може в рамките на твоя мандат да отидеш да му отрежеш лентичката и да се тупаш по гърдите примерно „ето аз ви направих реформата в доболничната или в спешната помощ”. Това може да важи за откриването на един километър от една магистрала или една детска градина, но не и за здравеопазването.
-Казано простичко здравната реформа освен време изисква и приемственост.
-Точно за това говоря. Всичко трябва да бъде разчетено във времето и обвързано с финансови средства и когато дойде ново управление то да не я сменя, а да доразвива тази програма. Крайно време е и ние да имаме такива лечебни заведения, каквито имат другите държави от ЕС и българския гражданин да бъде лекуван така, както е лекуван в Германия, Австрия, Швейцария или Франция. С изключение на няколко лечебни заведения за болнична помощ виждате каква е ситуацията у нас и какви са условията в българските болници. Вчера в една от телевизиите видях материал, че една голяма част от рентгеновите ни апарати са изключително стари, от 80-те години на миналия век…
-Ще си позволя да ви репликирам – нима това вие не го знаете, че са стари и се ползват и за онкоболни и т.н.?
-Знаем го, че срока на амортизация е около 7 год., а се ползват все още на много места и не дават възможност на колегите да правят една модерна, съвременна диагностика. А това е основен принцип в медицината - който добре разпитва пациентът добре диагностицира, а който добре диагностицира и добре лекува.
-Кои са медикаментите, които могат да изведат здравеопазването от будната му кома?
-Първо, това е една сериозна задача, по-която работим и ще продължаваме да работим, здравеопазването трябва да стане приоритет №1 за всички партии, за всички управляващи в България. Не както е сега, вътрешна сигурност и отбрана, те не са маловажни естествено, но здравеопазването трябва да е приоритетно, да е приоритет №1. В това се опитваме да убедим политиците, че това е в интерес на целия български народ, не само в наш интерес. За българските лекари ви казах, че ние си намираме своите пазарни ниши, чрез терминал №2. Много малко са тези, които са се върнали, което е положителен атестат за нас като лекари. Отишли веднъж в друга държава те там намират прекрасни условия за работа, за професионално развитие, кариерно израстване, за обществено признание. Нещо което в България го няма. Тук българският лекар е хулен и наричан престъпник. Позволява си един вътрешен министър, от трибуната на народното събрание, да нарича българските лекари „убийци”, без да има доказателства за това.. България би трябвало от една полицейска държава да стане една социална държава т. е. тотално трябва да се сменят приоритетите. Това е първото и основното. За да има някаква промяна в България като държава трябва ние-лекарите и обществото, респективно пациентите, представени от своите организации, да накараме политиците, за тях здравеопазването да стане приоритет номер 1
-Друго?
-Ние работим и за това, лекарите да следят всички новости в медицината в световен план. Кредитните точки в следдипломното, продължително обучение е практика, която е наложена в цяла Европа. Искам да се обърна към всички колеги, че ние сме се наслушали на приказки от рода „Аман от тази организация!”, „БЛС какво ни дава?”, „Защо ние нужен лекарският съюз?” „..не искаме задължително членство в съюза….това е остатък от комунистическо време…” и т. н. и т. н. Държа да кажа, че такава е практиката във всички европейски държави. Членството в лекарската камара, съюз или асоциация е задължително. Това са саморегулиращи се и самоконтролиращи се организации.
БЛС е организацията, която на практика се опитва да защитава правата и интересите на всички български лекари. Опитваме се да изпълним съюза със съдържанието на лекарска камара. Независимо, че във времето се е наложило да се нарича съюз, важно е съдържанието, а не как се нарича организацията ни, нали?. Сега до колко успешно го правим, това трябва колегите да го казват ясно, на нашите форуми и ако това ръководство в момента, което е, никой не е безгрешен, не се справя, нека колегите да реагират, защото има си начин за избиране на ново. Но ние трябва да докажем на обществото,че сме една силна, единна организация, която се самоконтролира и саморегулира. Ние трябва да си го признаем, че има достатъчно случаи на, не добро изпълнение на задълженията, от страна на български лекари. Имаме много такива сигнали, по които се стараем да се произнасяме. Трябва да се сложи край и на не етичното отношение между нас самите. В другите страни лекар да каже за колега „кой ти назначи това малоумно лечение, кой е този бездарник” го няма, защото той веднага ще отиде на етична комисия и ще му се спрат правата да лекува. Ние българските лекари трябва да се научим сами да се уважаваме, вътре в съсловието, ако искаме обществото да ни уважава. Това е задължително. В другите страни обръщението на лекар към друг е „колега”, „братко”, във френско говорещите страни е събрат-Cher confrere”.
На много високо ниво трябва да издигнем себеуважението си и да сме безкомпромисни в случаите, когато един лекар си позволява немарливо отношение към служебните си задължения. Политика на това ръководство на лекарския съюз е да издигнем и на едно по-високо ниво работата на етичните комисии по места. Дефакто да не са формални проверките им. Да бъдат те действително сериозни и задълбочени. И ако е сгрешил колегата тогава да си понесе съответно отговорността. Има вече колеги, които са със спрени лекарски права. Подчертавам, че това е една от основните задачи на сегашното ръководство на БЛС, на която обръщаме изключително внимание. Слава богу, че централната етична комисия е много добра. Работим в много тясна колаборация с изпълнителната агенция за медицински одит (ИАМО). С научните дружества по специалности съвместно изработваме списък на нашите лекари-консултанти, които ще подаваме на ИАМО, за да може проверката да е съвместна, при всеки един случай, и там, където има нарушение този лекар да си понесе и съответното наказание. Това е нашата твърда политика и ние сме категорични в отстояването и като позиция.
-Лекарите обаче тотално са обезверени и демотивирани. Грубо казано „за да се обърне палачинката” какво трябва да се случи?
-При ОПЛ има т. нар. Бърнаут синдром –„синдромът на професионалното изчерпване/прегряване”. Не може с години да работиш, всеки ден, едно и също, в един перманентен стрес, с преса и от обществото, без да виждаш никаква светлинка в тунела. Значи лекарите, за да работят спокойно, трябва да имат перспектива и да знаят тази година, в сравнение с миналата, как ще повишат своята квалификация, какво ново ще научат. И тук е ролята ни като организация, да ги стимулираме непрекъснато, да повишават своите знания, което е в интерес и на пациентите. От друга страна трябва да има и кариерно израстване. Опитваме се да внесем и промени в наредба№34 така, че да се улесни специализацията, тя да е по-лесна т. .е да се възстанови тази система, която беше едно време. Тази система, която искаме да се върне е в интерес на лекарите. Системата е много тромава в момента. За промяната обаче се изисква подкрепата на МЗ и на министерство на образованието и науката. Многократно сме давали предложения в тази насока. Ние сме за това, всеки български лекар да има възможността, да си заработва възнаграждението. И колкото е по-висока квалификацията, знанията и уменията, колкото са по-големи на един лекар, толкова по-високо съответно да е и възнаграждението му. Българските лекари са показвали и многократно показват, и при атентата в Сарафово, но не само при него, че дават всичко от себе си, че реагират бързо и адекватно. И че не са „черните овце” на обществото, за сметка на които държавата си измива ръцете, в решаването на социалните си проблеми.
-Да подкрепите с факти това си твърдение?
-Веднага ви давам пример с потребителската такса, която бе отвързана от минималната заплата, въпреки нашето настояване като ръководство на БЛС, да си остане обвързана.
Липсата на чуваемост също демотивира лекарите. Обществото трябва да разбере една простичка истина, че най-лошото е да те лекува недоволен лекар. Когато той е доволен си върши правилно и компетентно своята високохуманна дейност и дава всичко от себе си. Защото достойното заплащане на лекарите и медицинските сестри създава позитивната атмосфера в здравния сектор, чрез гарантиране на необходимите материални условия за практикуване на професията.
-Нищо друго не ни остава освен да си пожелаем нещата, за които говорихме да започнат да се случват. Успех!

98% от българите имат кариес. Започват безплатни прегледи в София


В началото на учебната година дентална клиника Св. Аполония“ - София и д-р Богомил Стоев (лекар по дентална медицина) организират безплатни профилактични прегледи за всички ученици и техните родители на територията на столицата.
Причината е тревожната статистика, която сочи, че средното епидемилогично разпространение на кариес сред населението на България е 98% (2002-2009 г., д-р Бойко Бонев от ФДМ – София). Това доказва липсата на изградени навици за профилактика на българите и ниска дентална култура.
Целта на инициативата е да покаже, че ранната и редовна профилактика намалява рисковете от развитието на тежки дентални заболявания, които могат да предизвикат и редица здравословни усложнения“, обясни д-р Богомил Стоев.
Всяка седмица в периода от 15 септември до 15 декември 2012 г. желаещите могат да посетят клиника Св. Аполония. Те могат да запишат своя час в дните от понеделник до петък и да получат безплатно профилактичен преглед, обучение в използването на необходимите профилактични средства и изготвяне на профилактичен план на лечение.
За да бъде избегнато развитието и усложнението на различни болезнени дентални заболявания е наложително да се осъществяват профилактични прегледи на всеки шест месеца“, напомня д-р Стоев.
Оралното здраве е свързано със създаването на редица навици, част от които са редовното посещение при зъболекар, здравословното хранене, правилната грижа за зъбите, използването на различните препарати и средства за орална хигиена.
„Не забравяйте, че зъбите създават кръг от проблеми, ако не се грижите за тях“, предупреждава д-р Стоев.
Телефонът за записване на час за безплатен преглед в дентална клиника „Св. Аполония“ - София е 02/4701616.
На е-мейл адрес: clinic@bogomilstoev.com всеки може да получи лична професионална консултация.
Създаден е и безплатен портaл: www.bogomilstoev.com с подбрана от специалистите полезна информация за всичко, свързано с денталните заболявания, превенцията и лечението им.  

"За България с по-малко сол"


Стартира националната кампания"За България с по-малко сол" на "Сачи"

Тя цели да привлече  вниманието на обществото към наложителната промяна в хранителните навици на българина, чрез редуциране - намаляване дневният прием готварска сол. Резултат е от едногодишните проучвания на практиките и политиките на хранене в ЕС и страната ни от екипа на "Сачи" – марката, която вече предлага серия месни продукти с до 30% по-малко сол. Статистическите данни показват, че се нарежда на второ място в света по употреба на готварска сол. А проучване за страната ни сочи, че  66% от българите са наясно с опасността от прекалено солената храна, 40% се опитват да я ограничат  във всекидневното си хранене, а 71%  изявяват готовност да купуват хранителни продукти с по-ниско съдържание на сол, а и на мазнини, ако ги има на пазара ни.
Стартът на каузата "За България с по-малко сол" бе даден с включването на инсталацията, под формата на гигантска солница, пред МЗ,  до метростанция "Сердика". Тя символизира количеството сол, което България би могла да спести, ако избере само един ден с по-малко сол.  Всеки може да направи своя личен избор на страницата на "Сачи Добро за теб" във Фейсбук.Солницата ще събира информация от всички потребители във Фейсбук, които са избрали своя ден с по-малко сол. При определено количество спестена сол, гигантската солница ще изсипва в резервоара толкова, колкото България заявява, че ще спести. Така, визуално, всички софиянци и гости на София ще успеят да видят колко много сол употребяваме всеки ден, а бихме могли да редуцираме в нашето меню.
„За нас лекарите е важно, че бизнесът вече осъзнава своята отговорност и подава ръка в подкрепа на такива каузи. Като специалисти имаме сериозно участие в създаването на националния координиран план за борба с хроничните заболявания заедно с колегите от другите специалности - кардиолози, онколози, енодкринолози и всички останали. Така подобни кампании няма вече да бъдат изолирано събитие, а ще бъдат включени като част от една голяма национална стратегия с ясна визия и ясни цели”, сподели националният консултант по хранене и диететика доц. Веселка Дулева. „ 
-----------
Най-новата серия продукти на Сачи-"Добро за теб!" е факт на нашия пазар от преди месец. Линията на високо качествените месни продукти включва, както пуешки и пилешки кренвирши с 50% по-малко мазнини и 30% по малко сол, така и пуешка шунка и деликатесен салам с до 3% мазнини и също до  30% по-малко сол

Изпълнителният директор на AstraZeneca България, измина 181 км. на велосипед за един ден с благотворителна цел

Г-жа Зоя Паунова взе участие в кампания Ride Across Britain, в която се набират средства за благотворителни каузи



Екипът на AstraZeneca, в който участваха 10 представители на компанията от Европа, преодоля трасето в подкрепа на Образователна програма за деца, страдащи от сърдечно-съдови заболявания в Румъния. В сборния тим на AstraZeneca от българска страна участва и Марио Илиев, финансов директор на компанията за България. На ротационен принцип колоездачите от отбора изминаха 960-те мили на велосипедното предизвикателство.
„За нас беше от огромно значение, че освен проверка на издръжливостта ни, чрез тази спортна инициатива допринесохме за благотворителна кауза. Всички участници осъзнахме, че инициативата заслужава усилията, вложени в пробега”, заяви Зоя Паунова. „За срещата с пределите на човешките възможности се подготвях в продължение на 3-4 месеца. Борбата с атмосферните условия и умората демонстрира изключително постижение и екипен подход, доказващи, че няма невъзможни неща, както и стремежа да отидеш отвъд границите на възможностите си, и да повярваш в смелостта на мечтите”, допълни тя.
Инициативата Ride Across Britain се провежда от 2010 г., като в тазгодишното издание, реализирано в средата на месец септември, взеха участие над 700 професионални колоездачи и любители, сред които и представители на международни компании.

“Чуй сърцето си!”


Едно голямо сърце тупти в центъра на София 




На 19 септември т. г. стартира информационната кампания Чуй сърцето си!” за превенция и контрол на артериална хипертония и съпътстващите рискове от сърдечно-съдови заболявания. Кампанията се организира по повод Световния ден на сърцето - 29 септември. В рамките на 3 дни до 21 септември специално обучени екипи ще измерват стойностите на кръвното налягане на всички желаещи столичани, ще получат кратка консултация и актуална и адекватна информация за здраво сърце.
Целта на инициативата е да допринесе за по-добрата информираност на хората по отношение рисковете и проблемите, свързани със сърцето, и по-точно с артериалната хипертония, която е най-сериозният рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Два от всеки три смъртни случая у нас се дължат именно на тях и инциденти като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, а 80% от сърдечно-съдовата смъртност е свързана с артериалната хипертония. Последната е считана за глобална епидемия, която засяга 1,5 милиарда души по света и около 2 000 000 българи, а едва около 30% от пациентите, страдащи от хипертония в Европа, са с контролирано артериално налягане.
Кампанията “Чуй сърцето си!” се организирана от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim с подкрепата на Българското кардиологично дружество. С тази инициатива водещата фармацевтична компания отбелязва 10 години на терапията с Micardis за профилактика на сърдечно-съдови заболявания у нас.
По думите на проф. Асен Гудев, председател на Българското кардиологично дружество, проблемът с артериалната хипертония у нас е сериозен и нерешен, тъй като голяма част от пациентите с това състояние или не подозират за него и не са диагностицирани от специалист, или не получават адекватно лечение и не достигат до желаната граница на артериално налягане. В този случай нараства рискът от инвалидизиращи или дори фатални сърдечно-съдови инциденти. В тази връзка, членовете на Българското кардиологично дружество, работи за повишаване на профилактиката и контрола на този риск и с кампании като тази цели да мотивира повече българи навреме да се погрижат за здравето си. 
-------
Boehringer Ingelheim вече 10 години предоставя модерно и успешно лечение за намаление и контрол на сърдечно-съдовата заболеваемост в страната. Терапията на компанията с Micardis (Тelmisartan) (представител на ангиотензин II-рецепторните блокери (ARB) може да предотврати едно на всеки пет сериозни сърдечносъдови събития. В България Micardis се реимбурсира на 25% от НЗОК.
В борбата за превенция и контрол на сърдечно-съдовите заболявания, компанията разработва и терапията с TWYNSTA®. Това е иновативен комбиниран препарат за лечение на артериална хипертония, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Медикаментът, който се приема веднъж дневно, комбинира в една таблетка активната съставка на Micardis - telmisartan (ангиотензин II рецепторен блокер) и amlodipine (блокер на калциевите канали). Резултатите от най-новото клиничното проучване с TWYNSTA® - TEAMSTA Switch, представено на последната научна среща на Европейското дружество по хипертония (ESH) през м. май т.г., показват, че терапията осигурява бърз контрол на артериалното налягане при повечето пациенти с неконтролирана хипертония на монотерапия с инхибитори на ренин-ангиотензиновата система (например ангиотензин II рецепторни блокери или директни ренинови инхибитори). 
-------------

Проф. Асен Гудев: Това, което е по-тревожно, е, че процентът на преждевременната смърт от сърдечносъдови заболявания при хора под 65 години е много висока. Сега тя е 2 пъти по-висока от тази в Европа. Програмата „20/20” на кардиологичното дружество е до 2020 година да намалим преждевременната смътност от сърдечносъдови заболявания с 20%. Това е реално, въпреки че целта е амбициозна. Възможно е да я постигнем, ако се реализират тези мерки в обществото, които ограничават тютюнопушенето. Здравното министерство започна програма за борба с хроничните заболявания. С инициативата „Плод в училище” се надяваме да се ограничи консумацията на солени храни и мазнини. Съветът на кардиологичното дружество е 5 пъти на ден да се консумират плодове и зеленчуци. Най-важна е превенцията. Трябва да изградим от най-ранна възраст у децата правилни навици за хранене и спорт.