Ако консумирате от добре изпеченото месо два пъти дневно,
това се смята за предиспозиция (предразположение) към рак на стомаха, съобщи за
в. „Труд" д-р Сергей Сергеев, началник на Първо отделение в Клиниката по
чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия в столичната ВМА.
Да се консумира само един вид храна е изключително опасно . Това важи и
ако наблягате на консервите. Разнообразното хранене, при
което преобладават плодовете и зеленчуците, е много полезно и се явява
превенция на смъртоносното заболяване. „За съжаление днес хората често
консумират т. нар. бързи храни, където голяма част от месата се обработват
термично, но не се знае точно какьв е произходът им, как са приготвени. Уж се
спазват всички стандарти, но подобен режим на хранене не е добър. Същото важи и
ако всеки ден по няколко пъти посягаме към сандвичите", каза той.
„Една от най-честите причини за рак на стомаха, установена
при изследвания в САЩ, е тютюнопушенето. То увеличава риска от болестта с 60%
при мъжете и с 20% при жените", съобщи още д-р Сергеев и добави, че: „за
съжаление случаите на този вид карцином в тяхната клиника зачестяват. От една страна причина
за това е най-вече лошото хранене, а от друга добрата диагностика, благодарение на която заболяването се диагностицира и в много ранни стадии. Затова и пациентите
им стават все повече."
Това заболяване у нас се среща 3 пъти по-често при мъжете,
отколкото при жените. А в световен мащаб съотношението е 4:1.
Най-често за развитието на този вид карцином се обвинява
бактерията хелико-бактерпилори, тъй като се открива при 60% от хората с рак на
стомаха.
По думите на д-р Сергеев пациентите трябва знаят, че "усещането на всякакъв дискомфорт в долната
част на корема свързан с болка, тежест или гадене, е задължителен сигнал,
че трябва да се потърси лекарска помощ най-вече от гастроентеролог".
Няма коментари:
Публикуване на коментар