Translate

петък, 21 септември 2012 г.

“Чуй сърцето си!”


Едно голямо сърце тупти в центъра на София 




На 19 септември т. г. стартира информационната кампания Чуй сърцето си!” за превенция и контрол на артериална хипертония и съпътстващите рискове от сърдечно-съдови заболявания. Кампанията се организира по повод Световния ден на сърцето - 29 септември. В рамките на 3 дни до 21 септември специално обучени екипи ще измерват стойностите на кръвното налягане на всички желаещи столичани, ще получат кратка консултация и актуална и адекватна информация за здраво сърце.
Целта на инициативата е да допринесе за по-добрата информираност на хората по отношение рисковете и проблемите, свързани със сърцето, и по-точно с артериалната хипертония, която е най-сериозният рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Два от всеки три смъртни случая у нас се дължат именно на тях и инциденти като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, а 80% от сърдечно-съдовата смъртност е свързана с артериалната хипертония. Последната е считана за глобална епидемия, която засяга 1,5 милиарда души по света и около 2 000 000 българи, а едва около 30% от пациентите, страдащи от хипертония в Европа, са с контролирано артериално налягане.
Кампанията “Чуй сърцето си!” се организирана от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim с подкрепата на Българското кардиологично дружество. С тази инициатива водещата фармацевтична компания отбелязва 10 години на терапията с Micardis за профилактика на сърдечно-съдови заболявания у нас.
По думите на проф. Асен Гудев, председател на Българското кардиологично дружество, проблемът с артериалната хипертония у нас е сериозен и нерешен, тъй като голяма част от пациентите с това състояние или не подозират за него и не са диагностицирани от специалист, или не получават адекватно лечение и не достигат до желаната граница на артериално налягане. В този случай нараства рискът от инвалидизиращи или дори фатални сърдечно-съдови инциденти. В тази връзка, членовете на Българското кардиологично дружество, работи за повишаване на профилактиката и контрола на този риск и с кампании като тази цели да мотивира повече българи навреме да се погрижат за здравето си. 
-------
Boehringer Ingelheim вече 10 години предоставя модерно и успешно лечение за намаление и контрол на сърдечно-съдовата заболеваемост в страната. Терапията на компанията с Micardis (Тelmisartan) (представител на ангиотензин II-рецепторните блокери (ARB) може да предотврати едно на всеки пет сериозни сърдечносъдови събития. В България Micardis се реимбурсира на 25% от НЗОК.
В борбата за превенция и контрол на сърдечно-съдовите заболявания, компанията разработва и терапията с TWYNSTA®. Това е иновативен комбиниран препарат за лечение на артериална хипертония, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Медикаментът, който се приема веднъж дневно, комбинира в една таблетка активната съставка на Micardis - telmisartan (ангиотензин II рецепторен блокер) и amlodipine (блокер на калциевите канали). Резултатите от най-новото клиничното проучване с TWYNSTA® - TEAMSTA Switch, представено на последната научна среща на Европейското дружество по хипертония (ESH) през м. май т.г., показват, че терапията осигурява бърз контрол на артериалното налягане при повечето пациенти с неконтролирана хипертония на монотерапия с инхибитори на ренин-ангиотензиновата система (например ангиотензин II рецепторни блокери или директни ренинови инхибитори). 
-------------

Проф. Асен Гудев: Това, което е по-тревожно, е, че процентът на преждевременната смърт от сърдечносъдови заболявания при хора под 65 години е много висока. Сега тя е 2 пъти по-висока от тази в Европа. Програмата „20/20” на кардиологичното дружество е до 2020 година да намалим преждевременната смътност от сърдечносъдови заболявания с 20%. Това е реално, въпреки че целта е амбициозна. Възможно е да я постигнем, ако се реализират тези мерки в обществото, които ограничават тютюнопушенето. Здравното министерство започна програма за борба с хроничните заболявания. С инициативата „Плод в училище” се надяваме да се ограничи консумацията на солени храни и мазнини. Съветът на кардиологичното дружество е 5 пъти на ден да се консумират плодове и зеленчуци. Най-важна е превенцията. Трябва да изградим от най-ранна възраст у децата правилни навици за хранене и спорт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар