Translate

събота, 9 май 2020 г.

Материални и нематериални средства на стойност над 1 милион лева са дарени по време на призивите #ПомогниОтВкъщи 2 в помощ на БЧК


50 000 лева в час е средната скорост на даренията по време на двучасовия благотворителен концерт в каналите на bTV Media Group

В навечерието на Световния ден на Червения кръст /БЧК/ и Червения полумесец, второто издание на благотворителния концерт на bTV и партньори направи хиляди дарители съпричастни с каузата на БЧК. По време на призивите #ПомогниОтВкъщи 2, само за седмица, в помощ на БЧК са дарени материални и нематериални средства на стойност над 1 милион лева. 50 000 лева в час пък е средната скорост на даренията в рамките двучасовия концерт в каналите на bTV Media Group на 7 май. С това общо даренията в подкрепа на националната кампания „Заедно срещу COVID-19” надхвърлят 1 600 000 лв.
Освен хилядите индивидуални и бизнес дарители, зад каузата застанаха и едни от най-обичаните и популярни певци, музиканти, актьори и телевизионни лица у нас. С изпълненията си сцената на концерта превзеха Миро, Орлин Горанов, Анелия, Дивна, Даниел Цочев, Павел и Венци Венц, Виктор Калев и Нели Петкова. Събитието подкрепиха още Дидо, Митко Кърнев и Радостин Василев от „Д2“, Тита, Катерина Евро, Китодар Тодоров и Свилен от „Остава“. Иво Аръков и Даниел Пеев – Дънди демонстрираха таланта си да забавляват и във второто издание на концерта, а водещият на „Шоуто на Николаос Цитиридис“ не остана по-назад и след паметно изпълнение вече е известен като новия брат на „Братя Мангасариян“.
Водени от идеята, че „музиката и смехът наистина лекуват“, водещите на #ПомогниОтВкъщи2 Андрей Арнаудов, Иван Христов и Мария Силвестър не само подариха на зрителите, слушателите и онлайн потребителите добро настроение и усмивки, но и ги направиха свидетели на вълнуващи истории за смисъла на доброволчеството и надеждата, която Българският Червен кръст дава на най-уязвимите в кризата.
В продължение на ангажимента на bTV Media Group да насочва с приоритет ресурси към темата COVID-19 и да подпомага живота и здравето на хората в риск в извънредната ситуация, концертът беше излъчен на живо в ефира на bTV,  bTV Radio и радио N-JOY, както и онлайн на btvplus.bg и дигиталната платформа URBО. Събитието е съвместна продукция на bTV и „Междинна станция“ и се реализира с техническата подкрепа на Жокер Медиа Рентал.
Дарителската кампания в помощ на БЧК продължава и всеки, който има възможност и иска да прояви съпричастност към усилията на  БЧК и към човешките страдания, може да го направи чрез:
  • изпращане на SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.
  • на банковата сметка на БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00
BIC: UNCRBGSF

Енциклопедия на тероризма - ново от издателство Милениум


На българския пазар излезе първата у нас „Енциклопедия на тероризма” от утвърдения автор Иван Първанов с логото на престижното издателство „Милениум”.
Внушителното издание e опит за синтезирано представяне на всички световни терористични организации от древността до наши дни. Освен детайлната информация за основаването на всяка от групировките, за лидерите им и за най-известните терористични актове през годините, азбучно подредените статии в книгата предлагат също аналитичен прочит върху практиките на тероризма в глобален план. Изследвани са още и факторите, които обуславят появата, спецификите и периметъра на действие на всяка от разглежданите радикални организации. Ценен принос в изданието е и стремежът да се обясни идеологията на съответното движение чрез историческите процеси и чрез политическите и социално-икономическите реалии, които предопределят съществуването на групи за целенасочено екстремно насилие.
Консултанти са експертите по национална сигурност проф. Иван Цанов и доц. Алексей Петров. Предговорът е на Алексей Петров, преподавател, антитерорист и бивш ключов агент на ДАНС.
„Четивото представлява интерес за всеки изкушен в тематиката на тероризма, независимо от неговата предварителна осведоменост, тъй като е написано на разбираем и достъпен език, наред с обрисовката на отделните терористични организации като идеология, лидери и акции с опит за анализ на техните действия. Ето защо подобна книга има всички шансове да достигне до максимална читателска аудитория, тъй като описанието и развитието на световния тероризъм са поднесени убедително и се основават на богат фактологичен материал.”, пише в предговора доц. Петров.
Иван Първанов е български историк, журналист, писател документалист и автор на редица книги на историческа и политическа тематика, сред които патриотичният том „Българските паметници” и сензационните „Атентатите на XX век”, „Свещеният Джихад”, „Кремъл – власт и смърт”, „Мавзолеи, гробници и мумии”, „Децата на диктаторите”, „Любовниците на властта” /всички, разпространявани от издателство „Милениум”/.

„Софиямед“ празнува 8-ми рожден ден!


Качествено медицинско здравеопазване от водещи специалисти в своите области, съвременни и иновативни оперативни методи, модерна апаратура и професионална диагностика предлагат вече 8 години на своите пациенти УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“.
Медицинският комплекс стартира дейноста си на 9 май 2012 година и се превърна в един от водещите в страната. За изминалите 8 години основната цел на мениджмънта на „Софиямед“ е да предостави на българските граждани съвременно доболнично и болнично лечение от водещи в областите си специалисти, при добри материални условия и със съвременна и модерна апратура.
През 2019 година медицинският комплекс откри нов диагностично-консултатитен център в един от най-големите столични квартали-Люлин. Така ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Софиямед“ –Люлин предлагат на българските пациенти непрекъснато растящ брой възможности за диагностика и лечение.
Всяка година броят на пациентите, които избират медицински комплекс „Софиямед“ се увеличава. През изминалата година болницата и нейните специалисти печелят множество награди и отличия за работата си.
През 2019г. мениджмънтът инвестира и в технологични решения за улесняване на достъпа на пациентите до специалистите като въвежда система за онлайн записване на часове за консултации. Това е част от дългосрочната стратегия на „Софиямед“ за изграждане и развитие на съвременна и модерна болнична комуникационна мрежа, която е приоритетно ориентирана в услуга на пациентите, както и на медицинските специалисти и персонал.
„Поздравявам всички колеги за неуморният им труд през последните години, както и за високия им професионализъм. Винаги съм се гордял с тях, още повече и в момента, когато сме изправени пред наистина голямото предизвикателство на световна пандемия.  Благодаря и на нашите пациенти и партньори за доверието. Бъдете здрави!“, коментира д-р Йордан Пелев,управител на УМБАЛ „Софиямед“.

Около 240 000 жени в годишно в света чуват диагнозата рак на яйчника, до 80% от случаите са в късен стадий


Вчера, по повод Световния ден за борба с рака на яйчника, се проведе онлайн семинар за журналисти на тема: „Овариалният карцином - силата да бъдем информирани“. Събитието се организира от Фондация „Една от 8“ и АстраЗенека – България.
Д-р Ася Консулова, медицински онколог от Комплексен онкологичен център – Бургас, съобщи, че всяка година около 240 000 жени в света и около 800 в България чуват диагнозата рак на яйчника, като Европа е регионът с най-много нови случаи. Овариалният карцином е седмият най-разпространен рак сред жените в света, а в България е на пето място по-честота.
Ракът на яйчниците има неспецифични симптоми, поради което до 80% от новодиагностицираните случаи на заболяването са в напреднал стадий. Най-честите симптоми са тазова или коремна болка, подуване на корема, бързо чувство на ситост или загуба на апетит, често уриниране. Тези симптоми могат да са причина и за други здравословни проблеми, тъй като често се срещат и при жени, които нямат овариален карцином, обясни тя. Ето защо е важно при проявата им да се търси навременна медицинска помощ. Ранното диагностициране на заболяването и своевременното лечение водят до по-добра преживяемост. Данните сочат, че 5-годишната преживяемост намалява с увеличаването на стадия на болестта. 90% от диагностицираните в първи стадий жени с рак на яйчника достигат до 5-годишна преживяемост. Във втори стадий този процент намалява на 70%, в трети стадий – на 39% и в четвърти стадий – на 17%. Според нея за да се увеличи броят на ранно диагностицираните случаи е необходимо да се провежда селективен скрининг при високорисковите групи, както и да се провеждат изследвания за установяване на генетични мутации. Д-р Консулова обясни, че рисковите фактори са свързани с начина на живот /затлъстяване и тютюнопушене/, хормонални проблеми /ранна/късна менопауза, липса на раждания или бременност, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормон-заместителна терапия, стимулация на овулацията/ и генетични /рак на гърдата, мутация на BRCA гените, наследствена обремененост/.
„Имаме крайна цел, но е важен и пътят, който извървяваме до нея. Защото този път е дълъг и нито един пациент не върви сам по него. В условията на епидемията в момента, продължаваме да се борим с епидемията с карциномите, в която живеем от много години и не се отказваме. И за мен 8 май е ден, в който отбелязваме единият от тези 365 дни, в които желанието да продължаваме да се преборим с овариалния карцином е още по-голямо“, коментира тя.
Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“, сподели: „Това е едно от много сериозните заболявания при жените и всъщност е заболяването с най-висока смъртност при гинекологичните онкологични заболявания. Фондация „Една от 8“ е за жени с рак на гърдата, но за нас като цяло здравето на жените е от огромно значение и вече усилено работим и за всички социално значими заболявания, които ги засягат.“
Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда от 8 май 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването. В България денят се отбелязва за четвърта поредна година, като тази година инициативата се провежда под мотото „Силата да бъдем информирани“. Организаторите призовават всички, които желаят да изразят съпричастността си към глобалната борба с рака на яйчниците, да го направят през Facebook - като споделят своя снимка с грим или облекло в цветовете в синьо-зелената гама от кръгчето-символ на световната борба със заболяването и добавят следните хаштагове: #ЖивотътТеОбича; #PowerfulVoices #PowerfulVoice, #WOCD2020, #ednaot8. Своята подкрепа вече изразиха Нова телевизия и бТВ и познатите от двете медии лица – актрисата Неда Спасова, водещата на прогнозата за времето Гергана Малкоданска и трите водещи на предаването „Тази събота и неделя“ – Жени Марчева, Диана Любенова и Александра Кръстева.


И това ще мине“ в „Темата на NOVA“


Как изглежда животът по време на пандемия далеч от големия град, вижте тази неделя след централната емисия новини

Невидимият враг, пред който светът се изправи, донесе страх от неизвестното, тревога за близките, а за някои безизходица. Covid-19 припомни на всички, че близостта, прегръдката и добрата дума не са просто даденост, а необходимост.
Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Лора Инджова и операторът Росен Илиев разказват няколко човешки истории по време на извънредно положение далеч от суетата на големия град. Далеч от парламент, политика, известни личности и близо до природата.
Една от героините се връща към корените си и открива пристан в гайдата в родния си Триград в Родопите. Само 6 км на юг във Водни пад в тишината на обезлюдените къщи спокойно живее единственият постоянен жител на селото. Баба Къдра от малкото с. Кожари пък намира самотата за по-страшна от вируса, въпреки че стриктно спазва противоепидемичните мерки. 
Как приемат всички те пандемията и каква е рецептата им за нормален живот в сегашните трудни условия? А какъв урок ще даде вирусът и ще направи ли той хората по-човечни и отговорни? Само времето ще покаже.
Гледайте „И това ще мине“ в „Темата на NOVA“ на 10 май, неделя, веднага след централната емисия новини.